Нели Крус подкрепи протестите срещу интернет таксата в Унгария

Протест с мобилни телефони в Будапеща срещу интернет таксата, предложена от правителството на Орбан.<br />

© Reuters

Протест с мобилни телефони в Будапеща срещу интернет таксата, предложена от правителството на Орбан.Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус ще продължи да подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет. Това заяви на пресконференция Райън Хийт, говорител на Крус, цитиран от БТА.


Не става дума за това дали въвеждането на такива такси е законно или незаконно, това е част от поета от известно време (от правителството в Будапеща) посока на ограничение на свободите, без да се цели подобряването на положението на икономиката или на обществото, коментира говорителят. Не е добре хората да бъдат отблъсквани от интернет, борим се за повече цифровизация, добави той.


Всяко правителство, което предприеме подобни стъпки, ще обърка нещата много, заяви Хийт. Това е грешната посока, налагането на финансова бариера е само една от пречките за достъпа до интернет. Ако Унгария създаде прецедент, ще последват други случаи в Европа и това ще се отрази зле на икономическия растеж, посочи говорителят.
Снощи близо 10 000 души участваха в Будапеща в протест срещу въвеждането на такса за ползване на интернет в Унгария.


Какво предвижда проектът


Оригиналният вариант на текста предвижда интернет доставчиците да плащат 150 форинта (малко под 50 евроцента) за всеки гигабайт трафик. Ако се въведе максимална такса за крайния потребител, то остатъкът от данъка би трябвало да се покрива от доставчиците, а това веднага накара анализаторите да започнат да изчисляват какви загуби ще понесат мобилни оператори и собственици на интернет мрежи. В опит да не отблъснат бизнеса, от "Фидес" предлагат превежданите по това перо суми да се използват за намаляване на вноската по корпоративния данък.


Министърът на икономиката Михай Варга защити предложението във вторник с думите, че технологиите са променили начина, по който хората използват телекомуникационните услуги, а значи е време да се промени и данъчният кодекс. Министерството му твърди, че очаква да събере с новия данък 20 милиарда форинта (около 66 млн. евро).


Изчисленията според реалния интернет трафик обаче показват съвсем друго, твърди консултантската компания eNet. През 2013 г. по фиксирани мрежи са били пренесени 1.15 млрд. гигабайта, а по мобилни – 18 милиона гигабайта информация. Така би трябвало сборът по новия данък да е 175 милиарда форинта, а това са вече 577.5 милиона евро.


От поредицата "Орбан"

По-рано тази година в Унгария започна разследване срещу Norway Grants и получателите на дарения от тази програма, като властите твърдят, че чрез нея скандинавската страна подпомагала политически цели на опозиционни организации.


След това то бе разширено с проверка за злоупотреба с фондове и нелегална банкова дейност в Okotars - фондацията, раздаваща финансирането от Norway Grants в Унгария.


В отговор на тези действия Норвегия замрази 153.3 млн. евро, предвидени за Унгария съгласно договора за участие на скандинавската страна в Европейското икономическо пространство. Но 13.5 млн. евро, отпуснати за програмата Norway Grants, остават на разположение.


В специално изявление тогава норвежкият министър по европейските въпроси заяви, че Унгария се плъзга към авторитарно общество. "Като изпращат полицията, унгарските власти продължават тормоза си над организациите на гражданското общество", каза Видар Хелгесен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK