Мониторингът над България от ЕС може да бъде засилен, смята френският посланик

Мониторингът над България от ЕС може да бъде засилен, смята френският посланик


Няма изгледи Механизмът за сътрудничество и проверка в България и Румъния да приключи,  дори може да бъде подсилен, заяви посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан на конференция, посветена на европейското бъдеще на балканските държави.


"Върховенството на закона в България и Румъния не изглеждаше достатъчно добре установено в момента на присъединяването им към ЕС", добави дипломатът. По думите му прилагането на механизма, известен повече като мониторинг, е имало за цел да промени политическите елити в двете страни и те да започнат да се подчиняват на европейското право. Но успех не е постигнат и това е причината надзорът на Европейската комисия да продължава много по-дълго от предвиденото.


Дипломатът отбеляза като значимо постижение това, че България е успяла да не допусне нито един конфликт на територията си през последните 20 години и да преодолее "националистическите съблазни" на част от политическите сили в страната.
Между отделните държави на Балканския полуостров има прекалено много различия в управленски, исторически и културен план, за да е възможно те да бъдат разглеждани като "политическо цяло", заяви Ксавие Лапер дьо Кабан.


"Всяка генерализация за Балканите води до погрешно опростяване и не дава информация за политическите реалности в региона", посочи дипломатът, като добави, че всяка държава трябва да бъде оценявана от Брюксел според нейните собствени постижения.


Според Дьо Кабан ЕС все още не е посочил красноречиво дали приема като необходимост  всички държави от Балканския полуостров да станат част от Европейския съюз. Посланикът даде за пример позицията на Франция, която се фокусира върху получаването на гаранции, че  разширяването към Балканите ще се случи чрез конкретно установен порядък и с гаранции, че всяка от бъдещите членки ще бъде подготвена законодателно и ще има потенциал за ефективно и равностойно членство.


Моменти от историята на ЕС доказват, че подписването на договори между ЕС и други страни само по себе си не означава, че те ще бъдат спазвани. Трябва задължително съответната страна да възприеме ценностите и целите, които стоят зад съответното законодателство.


Членството в ЕС ще донесе позитиви за балканските страни, които имат статут на кандидати, добави дипломатът и даде за пример България, където по думите му контролът от Брюксел не позволява на министрите да превръщат произволни хрумвания в закони, на депутатите – да гласуват предложения, обслужващи личните им интереси, а на магистратите – да се подчиняват на натиск.


Присъединяването към ЕС на малките страни от Балканския полуостров ще ги защити от риска да загубят правото си на глас при решаването на въпросите за бъдещето на Европа, смята Дьо Кабан.


Тромавият процес на процедурата по разширяване, дългите преговори и несигурността дали ще получат членство в общността може да обезкуражат националните правителства на кандидатите и да оставят "отворена вратата за конкурентите" на обединена Европа, предупреди посланикът. В този контекст посланикът спомена ролята на Турция в региона като сила със сериозно влияние, която "има право да защитава интересите си".


В момента балканските държави, които имат статут на кандидат-членки, са Албания, Македония, Черна гора и Сърбия. Със статут на потенциални кандидати (на които е обещана перспективата за членство, когато са готови) са Босна и Херцеговина и Косово.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  А дано бъде засилен. Нашите управляващи трябва да бъдат държани изкъсо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 767 Любопитно

  Мосю , от нас и румънците не си ли научихте урока ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А дано, ама надали!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 451 Неутрално

  ТРЯБВА да бъде засилен!!!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1429 Неутрално
 6. 6 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "По думите му прилагането на Механизма, известен повече като мониторинг, е имало за цел да промени политическите елити в двете страни и те да започнат да се подчиняват на европейското право. Но успех не е постигнат..."

  Някакви въпроси? Може ли да правиш едно и също /пропорционални избори/ и да чакаш нещо да се промени?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3716 Весело

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/19/2422255_kuneva_ochakva_tejuk_doklad_ot_brjuksel_no_se_nadiava/
  Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева очаква негативни констатации в мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка. По думите й все пак страната ни има възможност да промени в своя полза политическите оценки в документа, който се очаква в началото на 2015 г.

  "Ако Механизмът по сътрудничество и проверка падне, това ще доведе до повишаване на инвестициите. Ако влезем в Шенген, това ще доведе до ръст на БВП. Трябва да мерим правосъдието и сигурността през икономически ръст и работни места", заяви Кунева пред журналисти в Брюксел, цитирана от правителствената пресслужба. Вицепремиерът е в Брюксел за участие в Съвета по общи въпроси.

  Според нея има няколко непосредствени задачи пред властите у нас, а тяхното изпълнение ще даде много силен положителен сигнал към европейските ни партньори и ще доведе до подобряване на оценките в доклада. Това са ВСС да проведе професионален и прозрачен избор на председател на Върховния касационен съд, а Народното събрание – на главен съдебен инспектор, както и постигането на консенсус сред депутатите за съдебната реформа.

  Скандали като този с тефтерчетата на Филип Златанов и блокирания с месеци избор на висши магистрати се отразяват негативно в докладите и могат да бъдат преодолени само с целенасочени усилия, коментира Кунева. "Ако имаме аргументи, ще успея да убедя нашите партньори, че България е направила достатъчно", добави тя.

 8. 8 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 503 Разстроено

  "...Върховенството на закона в България и Румъния не изглеждаше достатъчно добре установено в момента на присъединяването им към ЕС", добави дипломатът..."
  А, ти ела гледай в момента пък какво е!!! Ама пусто бързане ...кой ви беше крив,че ни взехте с пос..аните гащи?!

  Дневник-токсичният сайт
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  '' Но успех не е постигнат и това е причината надзорът на Европейската комисия да продължава много по-дълго от предвиденото.''
  И на най-тъпия ученик да му повтаряш 7-8 години,какво трябва да прави,ще се научи.Хората за по-малко време дресират животни в цирка,ние нямаме оправяне.Все на тарикати се правим,а дано ни се размине.Няма да ни се размине бе, г-да политици.Почвайте да работите,защото ни писна да се правите на хитри и да срамите България.

 10. 10 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  скоро няма да се отървен от мониторинг, а това трябва да е по-голям стимул за реални реформи за сегашните управляващи...

 11. 11 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Под "върховенство на закона" западняците разбират само върховенство на угодните на тех закони. Ако даден закон противоречи на техните интереси се почва едно пищене до небесата и обвинения че го прилагаме. Така че не обръщайте големо внимание на глупостите им. Лицемерието и наглостта им са безгранични.

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Ще сме много щастливи и ако ни поставят под съдебен борд. Безобразията на българският съд вече не се траят!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 503 Неутрално

  [quote#9:"rosiraycheva50._"]Почвайте да работите,защото ни писна да се правите на хитри и да срамите България.[/quote]
  Не само политиците! Ние също,всички заедно трябва да работим без да хитруваме и да спазваме законите!През целия си съзнателен живот все за това съм си мечтала-как ще дойде ден законът да е ЗАКОН и да няма изключения за наши хора,"втори начин", "вратичка в закона" и т.н. Ех,мечти!

  Дневник-токсичният сайт
 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Щом членуваме в ЕС,освен права,имаме и задължения!Особено,ако не се справяме особено добре....

  Tony
 15. 15 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  И ние на това се надаме

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  искам съдебен борд от ЕС, разпускане на цацаратурата, напъждане на комунистическите врачки от конституционния съд, лустрация или поне атестация на всички магистрати, учили по комунистическо време, драстична реформа в ДАНС и превръщането му от политическа репресивна машина в работеща в интерес на държавата институция.

 17. 17 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дано! ЕС да вади тоягата, стига с тези моркови.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  И дано "механизмът за сътрудничество и проверка" да бъде подсилен!
  Един от начините нашите политици да се съобразяват с европейските правила и да не се допускат своеволия, водещи до заробващи за страната решения - справка проектът "Южен поток".
  Отделно от това, впечатлена съм от чудесния български език на френския посланик.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1525 Весело

  Какво засилване на мониторинга, драги мосю?
  Засилване.
  Вие си имате правителство в/на / България. Вие - Вашингтон, Берлин, Лондон, Париж, Анкара! Прага храни пенсионерите си с разходите на нашите пенсионери за ток. Парите от горивата на цялата ни икономика идват при Вас чрез уж "руската" Лукойл. Олигарсите ни са на служба при вас. Вашите "съветници" са във всяко министерство и службите ни /в същите кабинети на онези съветските "съветници"/. Вашите "фондации" и "нпо" са инфилтрирали цялото ни общесто. Вашите "барети" падат от небето върху нашите села. Вашите банки печелят от нашите пари. Вашите корпорации режсират "пазарната" ни икономика. Партиите ни са Ваш социогенетичен резултат. "Нашата" ваша техника за подслушване работи за вас. Да не изброяваме повече...
  Хайде не ни изговаряйте смешки, мосю.
  За какво засилване на какъв мониторинг ни хортувате драги мосю?
  Легенди и митове за съществуване на някакъв си наш национален суверенитет с национално правителство...
  А утре и вдруги ден следват изяви на британския, американския, германския .... посланици.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  И аз мисля че трябва да бъде засилен.
  Нас дори с остена не могат да ни вкарат в пътя и остава да ни оставят "суверенно" да си решаваме въпросите.
  Видя се тя как решаваме финансовите, банковите, правосъдните, енергетичните въпроси и тепърва може да се разгърнем и в други направления.
  Затова, както неможе да станем щат на САЩ, поне Германия да ни вземе за някакъв "протекторат"..

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 803 Неутрално

  В Лисабонския договор е предвидена и процедура за изключване на държава - членка.

 22. 22 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":

  Бундесрепублик Бюлгариен. Това ми е мечтата. Ама не ни искат май много-много.

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":


  [quote#20:"tsvetko_51"]Затова, както неможе да станем щат на САЩ, поне Германия да ни вземе за някакъв "протекторат".. [/quote]

  Ама си патриот, дума да няма.
  Същински Тодор Живков, и той искаше да ни хариже на една друга държава.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  " По думите му прилагането на механизма, известен повече като мониторинг, е имало за цел да промени политическите елити в двете страни и те да започнат да се подчиняват на европейското право"

  Явно мониторингът не е постигнал целта си и не знам дали ще го постигне с този "политически елит". Нека да продължат да ни наблюдават, но трябва и да ни съдействат главно за реформата в съдебната система, защото тук няма воля за промяна.

 26. 26 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Росфалитнадзор":
  Даже, поради сегашното управление трябва, /а и вероятно ще/ бъде засилен много.
  ЕС има своите основания за това. И те са оснвателни

 27. 27 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дядо Йоцо, пардон моа, Европа гледа! Диря няма!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#22] от "smotlixx":
  Има и за какво, но все пак не трябва да се отказваме, нали така?

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#23] от "AzDebil":
  Най-обичам патриотите. Това Волен, това Каракачанов, а защо не и Росен Петров, много има за изброяване.
  В този смисъл, ако за да се доближа до категорията на патриотите, ще трябва да се приближа към некой от горе-изброените, предпочитам да си остана скапан нихилист.
  Но най-обичам хората, дето нямат чувство за хумор.

 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Трябва да бъде засилен, ама няма особен ефект от този мониторинг

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1266 Неутрално
 32. 32 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 390 Любопитно

  Бла-бла. Когато в прав текст се каже, че премиерът на България е свързан с организираната престъпност и не му бъде оказан натиск да напусне поста и да бъде разследван, ще продължава бла-бла-блакането.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Напълно заслужено!Нашата държава може да се реформира само под силен външен натиск!Освен това ще се намали влиянието на Русия у нас!

 34. 34 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Задължително трябва да бъде засилен. Нито ден без контрол. Нашите политици без контрол, много бързо се превръщат в алчни и безкруполни политикани.

 35. 35 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Франция подкрепя Румъния и вероятно ще работи да не вървим в група за напред. Например за влизането ни в Шенген, който вече дори не го споменаваме.

 36. 36 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#23:"AzDebil"]Ама си патриот, дума да няма.
  Същински Тодор Живков, и той искаше да ни хариже на една друга държава.
  [/quote]

  Не съм убеден, че в случая става на въпрос дори за някакъв патриотизъм. Като, че ли темата е по друга... Става на въпрос за липса на каквото и да е себеуважение... И за помиярска психика, изразяваща се в търсене на по-добър господар, който да подсигурява хляб срещу лоялност и слугуване.


 37. 37 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#22] от "smotlixx":

  в главата ми мина нещо от рода на "да бе, ти би ли искал Албания да е част от БГ" и после се сетих, че не са толкоз по-зле

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Трябва да бъде засилен ! Все пак се знае кой е министър председател !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Република България член на EU (2007), и член на NATO (2004), със съветско оръжие

 41. 41 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "AzDebil":

  Да, де, ама руснаците се усетиха, та не рачиха да ни вземат, щото СССР щеше да се разпадне 10 години по-рано. И Путин днес нямаше да има за какво да страда, щото нямаше и (с)помен да има от СССР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK