Френските социалисти поискаха оставката на Йотингер след критиките му за дефицита

Гюнтер Йотингер, комисар за цифровата икономика и цифровото общество.

© Associated Press

Гюнтер Йотингер, комисар за цифровата икономика и цифровото общество.Германският еврокомисар по Цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер разгневи Франция, след като публично призова Европейската комисия да приеме по-твърд подход при решаването на проблемите с френския бюджетен дефицит, предаде Евроактив.


Социалистическата партия на Франция реагира остро на коментар на Йотингер във френската преса, в който той предупреждава, че ЕС ще навреди на международната си репутация, ако за пореден път отложи решението за санкциониране срещу Франция, без да получи конкретен план за разрешаване на проблемите от властите в Париж.


"Франция трябва да постави ясни политически цели, за да разреши трайно икономическите и бюджетните си проблеми. Необходими са конкретни и количествено измерими мерки, както и прецизно посочени условия за изпълнението им", пише Йотингер в своя коментар. В него са посочени и проблемите, които страната трябва приоритетно да реши: "високите разходи за труд, голямото данъчно бреме за бизнеса, както и намаляващия дял на Франция на световния пазар за износ".
На предупрежденията на Йотингер френските социалисти отговориха с искане за оставката му, като заявиха, че изказванията му са прекрачили границите на неговите компетенции.


"Гюнтер Йотингер се впусна в безсмислена изобличителна реторика спрямо Франция, въпреки че Европейската комисия вече беше приела френския бюджет", отговориха управляващите социалисти във Франция на критиките на Йотингер в съобщение до пресата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK