Правителства в ЕС пренебрегват правото на равен достъп до интернет, предупреди ЕК

Андрус Ансип, комисар за Единния цифров пазар

© Associated Press

Андрус Ансип, комисар за Единния цифров пазарНякои правителства в ЕС пренебрегват правото на равен достъп до интернет, докато политиките на Брюксел за гарантиране на мрежовата неутралност добиват популярност и в САЩ, заяви комисарят за единния цифров пазар Андрус Ансип в интервю пред "Ройтерс".


По думите на Ансип плановете на националните правителства да позволят на интернет доставчиците да предлагат различна скорост на потребителите си причина за безпокойство.


"Трафикът в мрежата трябва да бъде еднакъв за всички", заяви бившият естонски премиер, като добави, че "интернетът трябва да бъде достъпен за всеки потребител".
Повод за изказването на еврокомисаря са скорошни изявления на Барак Обама в полза на мрежовата неутралност и намерението в САЩ да бъдат гласувани законопроекти, които целят да забранят на доставчиците на онлайн услуги да купуват по-бърз обмен на данни, отколкото по-малките им конкуренти на пазара могат да си позволят.


По думите на Обама конкурентоспособността на нито една компания не бива да бъде нарушавана, защото тя не може да си позволи да плати за по-бърз достъп. Тази цел е в основата на законопроект на Европейската комисия от април тази година.


Ансип отправи предупреждението си към Италия заради намерения на правителството да разреши на доставчиците да предоставят различни скорости за обмен на данни на клиентите си.


Бързото разрастване на онлайн услуги като Netflix, Skype и Spotify пристисна доставчиците на интернет да отговарят на търсенето на висока скорост на обмен на данни. Това е причината те да поискат възможност да предоставят приоритетно трафик на някои услуги спрямо други.


"Позволено е да се предоставя висока скорост на интернет, но не за сметка на другите", отговори Ансип. Комисарят също така заяви, че доставчиците на дигитални услуги като Гугъл трябва да бъдат под стриктен надзор от страна на европейските органи, за да не злоупотребяват с господстващото си положение на пазара.


По време на премиерския мандат в Естония Андрус Ансип превърна високотехнологичното развитие на страната в приоритет и оптимизира електронното управление на Естония.


Мрежовата неутралност е принцип, според който интернет скоростта към определени уебсайтове не може да се регулира от телекомите и интернет доставчици. Те нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпространството. Според много онлайн теоретици мрежовата неутралност трябва да се третира като основно човешко право.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK