Илхан Кючюк: Асоциирането на ЕС с Молдова е логичен резултат от дългогодишен процес

Илхан Кючюк, член на групата на Алианса на либералите и демократите в ЕП.

© Личен архив

Илхан Кючюк, член на групата на Алианса на либералите и демократите в ЕП.Евродепутатът  Илхан Кючюк отговори на въпросите на Европа Дневник относно Споразумението за асоцииране между Молдова и ЕС във връзка с играта "Стани евродепутат", където читателите гласуваха успоредно с евродепутатите "За", "Против" или "Въздържал се" ратифицирането на договора.

Илхан Кючюк е член на Европейския парламент от май 2014  от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), избран от Движението за права и свободи. Той е член на Комисията по външни работи (AFET) и заместващ член в Комисията по култура и образование (CULT). Участва и в Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб, както и в Делегацията за връзки със Съединените американски щати.

Беше ли подписано и одобрено Споразумението в подходящия момент – има ли конкретно послание, което е отправено към Москва с тези стъпки?


Това споразумение е част от един отговорен процес за сътрудничество, започнал преди десетина години с инициирането на Плана за действие ЕС-Молдова. Без съмнение Молдова е част от европейската история и култура. Съгласно член 49 от Договора за функциониране на ЕС, Молдова – както всяка друга европейска държава – има европейска перспектива и може да кандидатства за членство в Съюза, при условие, че спазва принципите на демокрацията, зачита основните свободи, правата на човека, правата на малцинствата и гарантира спазването на принципите на правовата държава.


И тук е редно да се вгледаме в добрите практики и възможности на Молдова.
През годините бе извървян дълъг и труден път, а днес вече откриваме много добре разработени и прилагани политически и социално-икономически реформи, които логично доведоха до ратифицирането на споразумението от страна на Европейския парламент.


Прилагането на Споразумението ще има незабавен икономически и социален ефект върху Молдова и нейните жители. Комуникацията с останалите страни ще допринесе за въвеждането на един нов модел на реализация, включително на младите хора. И като част от стратегията за единна Европа ще направи и тази част континента по-стабилна. Това е и крайната цел на Източното партньорство и е в интерес на всички, но за съжаление, не всички споделят това виждане. Европейският парламент и европейските лидери нееднократно заявиха, че процесът на асоцииране не е заплаха за политическия и икономически интерес на Русия и е наистина жалко, че Кремъл не желае да приеме този акт като такъв.


Какви са следващите стъпки за подсилване и гарантиране на партньорството между ЕС и Молдова?


Освен че е краят на един десетгодишен цикъл, ратифицирането на Споразумението е и началото на друг - с него ние отваряме широко и европейските врати за Молдова и нейните хора, като изцяло подкрепяме безвизовия режим. То подчертава, че както Молдова, така и ЕС, следва да бъдат ангажирани в прилагането на програмата и че приоритетите, определени в нея, следва да получат подходяща техническа и финансова подкрепа.


В каква посока ще се развие нашето партньорство от тук нататък до голяма степен зависи и от волята на молдовците, на които много скоро им предстоят изключително важни избори. Европейските институции разполагат с инструменти и внимателно ще се отнесат към изборите. Научихме, че Европейският парламент призова молдовските власти да гарантират свободен изборен процес, който ще протече в съответствие с най-високите европейски стандарти. Ще си позволя да цитирам моя колега от АЛДЕ Петрас Аущревичюс, докладчик по Споразумението: "Всяко правителство се нуждае от доверието и подкрепата на собствения си народ. Всички се надяваме, че изборът на молдовските граждани ще бъде този, който води до по-нататъшното изграждане на свободно общество и пазарна икономика."


Трябва ли ЕС да предприеме допълнителни мерки, за да гарантира сигурността и териториалния интегритет и в Молдова?


Имайки предвид продължаващата криза в Украйна и продължаващите преговори с Русия, ние сме загрижени за сигурността в региона. Само по себе си Споразумението цели разширяване на търговските обмени и увеличаване на политическата стабилност, подпомагане в борбата с корупцията, насърчаване на независима съдебна система, укрепване на свободата на медиите и защита на всички малцинства, но гарант за териториалната цялост на Молдова са самите хора там. За съжаление, двадесет и пет години след падането на Берлинската стена в Европа, все още има райони с напрежение и трябва да се стремим със силата на диалога да намалим страха от нови геополитически разделителни линии на европейския континент.


А ако желаем Европейския съюз да бъде наистина глобален актьор и да гарантира териториалната цялост на своите партньори, трябва да заложим като приоритет работата по прилагането Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на Европейския съюз.


Какъв ефект ще има категорично "Не" на Приднестровието върху европейската интеграция на страната и какво е значението му за ЕС?


Неслучайно в самия доклад се отбелязва необходимостта да се гарантира, че Приднестровието, като неразделна част от Молдова, попада в обхвата и последиците на споразумението и беше призовано Кишинев и Тираспол да продължат да се ангажират конструктивно с цел намиране на ефективно разрешение на конфликта и предприемане на конкретни стъпки за подобряване на живота на населението на региона. Разбира се, Европейският съюз може да играе по-голяма роля и всички очакваме върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини активно да се стреми към подобрен процес за разрешаване на този конфликт, тъй като така наречената рамка за преговори "5+2" досега не даде особен резултат.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Следващата дестабилизирана страна ще е Молдова. Да видим какви изненади ни е приготвил чичо сам в Кишинев

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Асоциирана да , но в ЕС няма как да влезе преди да си уреди териториалните въпроси с Приднестровието! Има такъв прецедент с Кипър и това може да помогне, но , общо взето, тази изпитана руска схема със създаване на проруски държавици е достатъчен повод за стопиране на членството и в ЕС, и в НАТО! Така е невъзможно да бъдат изпълнени критериите за членство! Същата схема успешно действа в Грузия и Украйна!

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Молдова е ччаст от Европа и навярно ще стане член на ЕС.Молдова е суверенна държава,както и Украина.

  Tony
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Пореден щамар за лилиПутиноидите, дето сънуват "Руски свят", "Новорусия" и т.н. Между другото, и арменците отдавна да бяха загърбили, при това с огромно удоволствие, Матушката, ако да не беше конфликтът им с Азербайджан.

  Но и това скоро ще се промени.

  Свобода за Надежда Савченко!
 6. 6 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Молдова доколкото знам и сега е зле така че влизането в ЕС едва ли ще и навреди особено. Въпросът е дали западна европа може да поеме още няколко стотин хиляди гастърбайтери.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 7. 7 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 676 Любопитно

  До коментар [#1] от "«Эхo»":

  Да видим какви изненади ни е приготвил чичо сам в Кишинев


  Чичо сам,гъделичка педя на-долу
  на медведя ??

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 8. 8 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#5] от "heatseeker":

  Пореден щамар за лилиПутиноидите

  От шамари Путин отдавна да е
  в мавзолея ВЕ.
  (или от кога всеки инакомислещ
  да е шамар .Нещо бъркате )

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 9. 9 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 676 Любопитно

  До коментар [#4] от "deepz00ne":

  проблеми има там където има руски варвари

  Според мен варвари са които
  въоражават канибали !
  (или в Сирия, Ирак,Либия,..руски ???)

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 10. 10 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "selianin":

  варвари са тези които се държат варварски а какво е според теб хич не ме интересува

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 11. 11 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#10] от "deepz00ne":

  ОК. Няма да събуждам "мумии"
  от миналите векове !

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 12. 12 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#1:"«Эхo»"]Да видим какви изненади ни е приготвил чичо сам в Кишинев [/quote]
  Искате да кажете Путин, нали?

 13. 13 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Nie trqbва да помогнем на българите там и да им осигурим перспектива в България. Така ще си облекчим демографския проблем. Същото се отнася и за българите в Украйна.

 14. 14 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#7] от "selianin":

  В Приднестровие или Транснистрия има руска военна база.
  Ънкъл сам предпочита други да играят ролята на кибритени клечки

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 15. 15 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#13] от "bawarec":

  Ако спечелят про-европейските политици изборите, то най-важното им обещание, е присъединение към Румъния.

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK