Затлъстяването е основна причина за рак, сочи доклад на СЗО

Световната здравна организация, Швейцария.

© Associated Press

Световната здравна организация, Швейцария.Наднорменото тегло е причина за половин милион ракови заболявания на година, сочи проучване на Световната здравна организация (СЗО). Най-сериозен е проблемът в Северна Америка, където само за 2012 случаите на онкологични заболявания вледствие на затлъстяване са 111 000. В Европа диагностицираните са 65 000, предаде "Ройтерс".


Завишеният индекс на телесна маса се е превърнал в основен рисков фактор за развитие на онкологични заболявания. Той е причина за 3.6% от новите диагностицирани случаи (481 000 на брой) през 2012 г., сочи проучването.


Индексът на телесната маса се изчислява, като теглото в килограми се разделя на четвърт от височината в метри. Ако стойността надвишава 25, се смята за случай на наднормено тегло, ако индексът е над 30 - на затлъстяване.
"Броят на случаите на рак, причинен от затлъстяване и наднормено тегло ще расте в световен мащаб успоредно с икономическото развитие на страните", предвижда СЗО изследването.


Важно е да се помага на хората да поддържат здравословно тегло като превенция на широк спектър ракови заболявания. По този начин в развиващите се страни ще бъдат избегнати проблемите, които вече са присъщи за по-богатите, съветват от Организацията.


Завишените му стойности увеличават риска от рак на хранопровода, дебелото черво, ректума, бъбреците, панкреаса, жлъчния мехур, на гърдата след менопауза, яйчниците и ендометриума.


Според Организацията жените страдат от онкологични проблеми заради затлъстяване по-често от мъжете. 10% от случаите на рак на гърдата след менопауза могат да бъдат предотвратени, ако се избегне наднорменото тегло.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK