"Амбициозен, но реалистичен" инвестиционен план за 315 млрд. евро представи ЕК

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представя Инвестиционния план за Европа пред Европейския парламент в Страсбург.

© Associated Press

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представя Инвестиционния план за Европа пред Европейския парламент в Страсбург.Днес Европейската комисия (ЕК) представи пред европарламента План за инвестиции в Европа, който трябва да проработи до юни следващата година. Чрез него ще бъдат събрани 315 милиарда евро за стимулиране на растежа на европейската икономика.


Стратегията ще се изпълнява в тясно партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ще се ръководи от три основни принципа:


1. Създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции, гарантиран с публични средства от европейския бюджет и ЕИБ. Осем милиарда е сумата, която е заделена от ЕК за фонда. Гаранцията ще е в размер на 16 милиарда евро от бюджета на ЕС, а ЕИБ ще допринесе с още 5 милиарда евро. Фондът ще трябва да набере 315 милиарда евро с помощта и на частни инвеститори в следващите три години, като ЕИБ ще инвестира в проектите с по-висок риск.
Сумата от 315 милиарда евро няма да е максималната за фонда и Юнкер изрази надежда, че ЕС може да набере и по-голяма сума.


2. Работа само по добре подбрани проекти, за да могат инвестициите да бъдат насочвани там, където те са най-необходими. По изпълнението на плана ще работи комисия от експерти, които ще оценяват проектите от финансова и социална перспектива и ще прогнозират каква добавена стойност имат те за ЕС.


3. Създаване на рамка от правила, чрез която Европа ще стане по-привлекателно място за инвестиции, и отстраняване на регулаторните пречки. Единна европейска регулация ще трябва вбъдеще да замени 28-те различни законови рамки.


Председателят Юнкер заяви, че моментът е подходящ за предприемането на тези стъпки, понеже инвеститорите са загубили доверието и увереността си в ЕС и въпреки наличието на достатъчно средства на пазарите, икономическата дейност е в застой. Според него начинът, по който се изразходват публичните средства в Съюза, също е сериозен проблем – дългът в Общността за няколко години е стигнал от 60% до 90%, а държавните разходи представляват 50% от брутния вътрешен продукт на ЕС.


"С държавните пари трябва да се финансират училищата и социалните системи, а не да се обслужват дългове", заяви председателят на ЕК.


Юнкер изрази надежда, че предложеният план ще помогне да се постигне растеж, без да се трупа нов дълг, защото "EС има балансиран бюджет". Планът ще оперира с налични публични средства за привличане на нови капитали.


Председателят призова държавите членки да използват по-добре държавните си средства и се ангажират сериозно със структурни реформи. Всяка стотинка от държавните бюджети може да генерира бъдещи инвестиции и да създаде работни места, смята Юнкер.


"Всяко евро от мобилизираните във Фонда публични средства ще генерира инвестиция в размер на около 15 EUR, която в противен случай не би била направена", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността.


ЕК отправи молба страните членки да допринесат към Фонда, но уточни, че средствата на националните правителства няма да се приемат като капиталови вноски. По думите му мотивацията за участие в инициативата не трябва да бъде печалбата, а европейската солидарност и съзнанието, че растежът във всяка една част от Европа работи за благополучието на цялата общност.


"Планът няма да бъде банкомат, нито фондът ще бъде банка", заяви Юнкер. Той допълни, че в рамките на новата стратегия няма да бъдат изпълнявани желанията на националните правителства и ще се оперира единствено на европейско ниво. Фондът и европейските комисари, отговарящи за изпълнението на целите му, ще дават редовни отчети пред Европейския парламент.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Това ми прилича на кейнсиански харч.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Добро начинание и съм сигурен, че ще проработи. Има много проекти, според някой специалисти наистина рискови, които могат да доведат до сериозен рартеж! Проблем досега им беше финансирането. Сега е целево, което значи, че се игнорират всички посредници, особено държавния апарат...

 3. 3 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дано проработи.

  В Европа, както отбеляза и папата, се усеща някаква умора и презасищане.
  Освен инвестиции, Европа ще трябва да се опита да внася и умове и идеи; ако преди само ги е изнасяла, сега има нужда от внос.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#3] от "Thrasimedes":

  Европа има нужда се отърве от колониалния си комплекс, т.е. да престане да вярва на мижитурките, които я обвиняват в 1001 гряха и насаждат вина. И да си спомни, че някога е учила на цивилизация и култура целия свят.
  Ах да, и да изгради надеждна система за защита от исляма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "Председателят призова държавите членки да използват по-добре държавните си средства и се ангажират сериозно със структурни реформи."
  А такива като нас,дето нямат и държавни средства а не правят и реформи?

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  След случващото се у нас,посрещам вече всичко твърде скептично.

 7. 7 Профил на stanislav84_84
  stanislav84_84
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На мен пък ми прилича като хората да работят и мислят стратегически!

 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Не били 310, а 15 млрд. евро.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  ОЧаквам конкретните правила...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK