Какво са евросираците, или за демографската криза в Полша след масовата емиграция

Застаряващото население в комбинация с емиграция създава социални проблеми за Полша

© Reuters

Застаряващото население в комбинация с емиграция създава социални проблеми за ПолшаОставам тук!" - това гласи покрит с мръсотия надпис на влак в Ополе, Югозападна Полша. Той е бил част от кампания, която да окуражи младото население в региона да не емигрира в чужбина. Кампанията била неуспешна, разказва агенция "Ройтерс".


През десетте години след присъединяването на Полша в ЕС 1.2 милиона поляци емигрират, а страната отчита икономическите и социалните последици. Въпреки че поляците помогнаха за решаването на демографските проблеми със застаряващото население в страни като Германия и Великобритания, в  Полша има криза с населението.


Емигриралите са предимно млади и икономически активни хора. За известно време милиардите, изпратени обратно, помагат на икономиката. През 2009 г. тези средства възлизат на около 2% от брутния вътрешен продукт и до известна степен помогнаха на Полша да не изпадне в рецесия. Сумите обаче намаляват, защото мнозина поляци решават да се установят за постоянно в чужбина.
Субсидиран пенсионен фонд


В резултат на това социалната система в Полша се пропуква. През 2015 г. държавата ще изразходи близо една трета от бюджета си, за да субсидира пенсионния фонд. Този дял се очаква да се увеличи със застаряването на населението.


Прогнозите сочат, че през следващите 25 години Полша ще изгуби близо 3 милиона души от населението отчасти заради миграция и защото при жените, които напускат страната, вероятността да родят деца е по-голяма отколкото при тези, които остават.


В региона на Ополе, откъдето емигрират около 10-15% от населението (най-висок дял), компаниите не могат да намерят работници в строителния сектор, охранители, хигиенисти, продавачи.


Едно от решенията би могло да е да се приемат имигранти от другаде, например от съседна Украйна. Имигрантите в Полша са по-малко от 1% от населението, отбелязва "Ройтерс".


Въпреки че за компаниите е трудно да намерят служители, безработицата в страната остава висока – 11.3%, тъй като предлаганите места са нископлатени и за ниско квалифицирани работници. "Затова призивите за приемане на повече имигранти стават политически рисковани", смята Марта Ярошевич от Центъра за източни изследвания. "Политиците не искат да говорят за това, тъй като избирателите смятат, че не можем да си позволим имигранти", допълва тя.


Подобни проблеми има във всички бивши комунистически държави - членки на ЕС. В България например се очаква населението на намалее с една четвърт до 2060 г. И там миграцията е голям фактор.


Евросираци


Намаляващото население в Полша създава и социални проблеми, обяснява Александра Валас, председател на Центъра за социални проучвания в Ополе. През 2013 г. в региона е имало около 10 000 евросираци – деца с един или двама родители, работещи в чужбина. От 2008 г. те са се увеличили с 8%. Около 1000 възрастни хора са изоставени от своите наследници, емигрирали в чужбина. Според Валас това ще стана още по-голям проблем в бъдеще, когато населението застарява.


Павел Ландвойтович, семеен консултант в Ополе, който е и католически свещеник, казва, че работата в чужбина се е превърнала в проблем за около 60% от случаите, с които той се сблъсква. "Виждал съм традиционни семейства от много поколения, които се сриват заради емиграцията и повече никога не се възстановяват", казва той.


Халина, която е фризьорка от Ополе, твърди, че семейството й живее по-добре, защото през последните две десетилетия съпругът й работи като строителен работник в Берлин. Тя обаче допълва, че без съмнение това е създало напрежение помежду им. "Трябваше да бъда едновременно майка и баща на децата си, а синът ми имаше период, в който мразеше баща си, защото го нямаше", обяснява Халина.


Полското правителство предлага насоки за емигранти, които обмислят да се върнат. Бившият премиер Доналд Туск имаше планове да привлече много имигранти с данъчни облекчения и изгодни кредити, но тези планове така и не се реализираха. Доналд Туск вече е председател на Европейския съвет и работи в Брюксел.


Според експерти, цитирани от "Ройтерс", тенденцията към емиграция от Полша няма как да бъде обърната, докато заплатите в други части на Европа остават значително по-високи. Според проучвания едва половината от полските емигранти планират да се върнат. От 2004 г. около 70 000 поляци имат британски или германски паспорти. "Нека сме реалисти. Те няма да се върнат. Може би само за да бъдат погребани", казва Яцек Суски, директор на бюрото по труда в Ополе.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В Ополе емиграцията е най-голяма защото там има голямо германско малцинство.
  Работил съм с поляци в Англия....
  Нелоши, но прости и елементарни момичета и момчета. Помага им това, че се движат в групи и взаимно си помагат. Индивидуализмът в най-добрия смисъл на думата им е непознат. Голямата им сила е, че са много... Ако бяха по един или по двама - загиват веднага...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 986 Неутрално

  За разлика от българите в чужбина,поляците навън наистина се поддържат

 3. 3 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "поляците помогнаха за решаването на демографските проблеми със застаряващото население в страни като Германия и Великобритания"
  ================
  То това си беше целта на присъединяването на Източна Европа към ЕС!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 4. 4 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  в Обединена Европа границите и делението на държави стават все по-малко значителни. Все повече хора ще търсят и ще намерят щастието си извън местата, където са се родили. Това е абсолютно нормално. Разбираемо е притеснението на политиците, които имат нужда от работещо и непретенциозно мнозинство, което да плаща данъци. Само че, срещу тези данъци, политиците трябва да осигурят условия на тези работещи хора да живеят нормално. Докато системата в Източна Европа не заработи така, както работи в Западна, ще продължава потокът на хора от по-неуреденото място, към по-уреденото (малък град-голям град, провинция-столица, източна Европа-Западна Европа).
  Освен това в 21-ви век Европа е толкова малка. Комуникациите са на практика безплатни и в изобилие. За 3 часа се лети от единия край на континента до другия.
  Жалостивото хлипане за загубване на националния идентитет е тъпо. Колкото по-малко причини има за разделяне на хората на такива или онакива, толкова по-добре.

  zenrus.ru
 5. 5 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#2:"Додо"]За разлика от българите в чужбина,поляците навън наистина се поддържат [/quote]
  Всяка една диаспора по света се потдържа от своите, с единственното изключение -тази на българите!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#3:"magen_enoshi"]

  "поляците помогнаха за решаването на демографските проблеми със застаряващото население в страни като Германия и Великобритания"
  ================
  То това си беше целта на присъединяването на Източна Европа към ЕС! [/quote]
  ... шА сА сАглася с теб...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 670 Неутрално

  проблемът е на съвсем друго място: индустрия и обслужващата я политическа класа ни пробутва индустриалното общество като единствен вариант за развитие, но тази концепция страда от огромни пороци - свръхурбанизация, ниска раждаемост, живот в замърсена среда и изкуствени храни, лош здравен статус и т.н. ... но най-вече в индустриалното общество са необходими огромни суми пари което държи хората в крепостничество! още от 70-те върви и обратния процес. в началото бяха хипарите, после пенсионерите, а днес го правят много градски хора (дори и в БГ)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#3] от "magen_enoshi":

  И ако беше вярно, в това нямаше да има нищо лошо, тъй като всички печелят.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 9. 9 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#5:"magen_enoshi"]Всяка една диаспора по света се потдържа от своите, с единственното изключение -тази на българите[/quote]
  Не е така.

  В САЩ например има много добре поддържани български общности, за жалост разчитащи само на доброволни усилия, без никаква подкрепа от държавата. Може би се налага такова впечатление за разпокъсаност, защото българите в чужбина никога не живеят концентрирано в един квартал на населеното място, както китайците, арменците, руснаците и т.н.. Просто българите са прекалено малко като бройка. Освен това българите са много по-гъвкави в интеграцията си към новото място. Българите са изключително амбициозни и искат много бързо да постигнат стандарта, дори да го задминат, на приемащата нация. Личните ми наблюдения върху имигрантски общности, които по-скоро се 'поддържат' ме карат определено да се радвам, че българите в чужбина не са избрали да се организират в гета. В голяма част от случаите това са имигранти, които съвсем умишлено се държат настрана от езика, уредбата и обичаите на приемащата нация, за да могат да бъдат контролирани от някакви своеобразни 'племенни вождове'. Когато такива хора пристигнат от русия, Армения, Мексико, Китай и т.н., моментално биват поети от 'доброжелатели', които веднага ги насочват към 'приятелски' бизнеси - адвокати, счетоводители, недвижими имоти и т.н., които много често са в пъти по-скъпи от услугите, които се предлагат на пазара.
  Моят съвет, от гледната точка на 20+ години емигрантски опит в Европа и Щатите - да се замине с колкото може повече познания по езика на държавата, където се отива, човек да бъде много добре запознат първо със законите на държавата, където отива и второ максимално бързо да се информира на място, желателно от местни източници на информация (официални или не), за най-важните елементи от устройството и порядките на държавата.

  zenrus.ru
 10. 10 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#8:"Николай Цолев"]И ако беше вярно, в това нямаше да има нищо лошо, тъй като всички печелят. [/quote]
  Там е работата че не всички печелят. Печелят развитите западни страните. Губещи са страните, от които младите и работоспособни хора напускат и отиват да захранват чужди икономики и да изработват пенсиите на чужди пенсионери. България е такъв пример за губещата страна!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 11. 11 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#10:"magen_enoshi"]Губещи са страните, от които младите и работоспособни хора напускат и отиват да захранват чужди икономики и да изработват пенсиите на чужди пенсионери. България е такъв пример за губещата страна![/quote]
  не съм убеден.

  Българските емигранти са на практика най-големият пряк чуждестранен инвеститор в икономиката на България.

  Какъв щеше да бъде ефекта от работата на тези хора, ако те бяха останали в България? Може много да се спори.

  Освен това, тези хора някой ден могат да се върнат в България, като пенсионери с британски, немски и т.н. пенсии. Тоест някой ще работи в Британия, Германия или Франция, а те ще си харчат парите в България.

  Щом Европа е избрала пътя на обединението, такива неща не могат да ни разделят. В един момент ще стане все едно къде си роден, къде си работил и къде ще се пенсионираш. След толкова много войни и кръвопролития в Европа, базирани на национално его, религиозна принадлежност и т.н., за първи път имаме шанса да излезем над тези неща.

  Imagine there's no countries
  It isn't hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too
  Imagine all the people living life in peace

  zenrus.ru
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#3] от "magen_enoshi":

  Добре сега, какво би било решението тогава?
  Западна Европа да беше вдигнала нова стена ли?
  Да беше въвела строги визови ограничения ли?
  Виж как самите българи от своя страна драпаха доста години да "паднели визите" и "да влезли в ЕС".
  Трудно може да спреш хората да се движат, дори и софийското жителство не успя да го направи.

 13. 13 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#10] от "magen_enoshi":

  "Губещите" страни по този начин имат мотивация да подобряват условията за живот. Един млад човек е склонен на компромиси, и би останал в родната си страна дори при малко по-лоши условия, но там където са семейството и приятелите му. Не е нужен особено сложен социален анализ за да си обясним защо това не се получава при нас, и в по-малка степен в Полша.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#10] от "magen_enoshi":

  Това, че България е губеща е последствие произлизащо от емиграцията.
  Въпросът е каква е причината за емиграцията?

 15. 15 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#11:"S.P.Q.R."]Българските емигранти са на практика най-големият пряк чуждестранен инвеститор в икономиката на България. [/quote]
  Това е временнен ефект и не може да замести ограмната загуба от това че цвета на нацията напуска. Нали в чужбина успяват най- добрите ,умни и работливи. И бъди сигурен че техните деца родени и отраснали в чужбина, не гледат на страната, от която са пристигнали родителите им като на своя Родина.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 16. 16 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#12:"Ф.Нинов"]Трудно може да спреш хората да се движат[/quote]
  Те хората са си прави за себе си. Лощото е за страната им!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#10] от "magen_enoshi":

  Ще се опитам да ти дам аналогичен пример:
  Значи възходът в последните 25 год. на Израел (най-вече в технологическата част) се дължи на изселниците от СССР/Русия.

  Самите руснаци не смятат това за голяма загуба, но за Израел тези висококвалифицирани хора са голяма придобивка.
  Те същата работа е с напусналите Източна Европа, за които никой не размита е родината. Даже далавераджиите се кефят, че конкуренцията намалява и прасета като КОЙ може лесно да се подвизават.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [quote#11:"S.P.Q.R."]Българските емигранти са на практика най-големият пряк чуждестранен инвеститор в икономиката на България.
  верно ? ама само с ддс . а тези хиляди евро сираци деца и възрастни на чии социални системи са . кой плаща за здравеопазване , образование , пенсии , охрана ... кой плаща за депутати и министри които ти искаш да избираш . аз плащам данъци които се преразпределят и за твоите деца и родители .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 614 Любопитно

  Интересно, дали след някое време, като (ако) се срещнем с "извънземните", дали ще се делят и те на "севернопланетяни" и "малко по-встрани на запад планетяни" ?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#16] от "magen_enoshi":

  в Европа винаги е имало възход и падение.
  Например по в разцвета на Римската Империя градът Рим е имал 1 млн. жители, чийто брой 1500 год. по-късно пада на 20 хил. за да се покачи до 1 млн. преди 100 години и днешните над 3 млн.

 21. 21 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#13:"Николай Цолев"]"Губещите" страни по този начин имат мотивация да подобряват условията за живот. [/quote]
  Предполагам че знаеш приказката: "Тъкмо научих магарето да не яде, а то взе че умря" Мисля че нещо такова става в момента и с "мотивацията" в България. Докато потокът емигранти подхранва мотовацията за промени, няма да остане кой да ги извърши тези промени! Или мислиш че страна, в която една трета (не съм сигурен за цифрата) са пенсионери и младите напускат има бъдеще?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 22. 22 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Свободният пазар не търпи празни пространства. Поляците били емигрирали. На тяхно място ще дойдат други хора от другаде. Ако не дойдат, местните работодатели ще се принудят да предлагат по-високи заплати, Полша ще стане по-привлекателно място за икономическа миграция ....
  Още веднаж - при свободен пазар.
  Аргументът "лошо за страната, от която хората се изселват" е верен само там, където има волунтаризъм на трудовия пазар. Например договаряне между работодателите да не предлагат по-висока заплата от определена сума. Конкретен пример - България. Следствие - обезлюдяване.

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#21] от "magen_enoshi":

  Еми някой би трябвало да направи първата стъпка и "да се прецака" за благото на родината.
  Ето възможностите:
  - политиците и големците спират с далаверите
  - кандидат емигранти остават в страната да отстояват фронта, даже получавайки подкрепа от масово завръщащи се обратно

 24. 24 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Процесите на които сме свидетели сега са логично следствие от факта че половин век сме живяли в нещо като голям затвор. А тези ,които са "работили" като надзиратели ,сега плачат с крокодилски сълзи за съдбата на нацията! Работещите във "вражеска" чужбина българи са много повече от работещите в България! И това се дължи на факта ,че "строителите на комунизма" се трансформираха в "строители на капитализма" и всички негативни резултати се приписват пак на "империалистите от лошия запад".Работещите навън българи издържат семействата си тук, но както се вижда това няма да е вечно.

 25. 25 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#17:"Ф.Нинов"]Ще се опитам да ти дам аналогичен пример:
  Значи възходът в последните 25 год. на Израел (най-вече в технологическата част) се дължи на изселниците от СССР/Русия. [/quote]
  Удачен пример. Не само че тук пристигна маса от висококвалифицирани специалисти, пристигнаха също така и техните родители-пенсионери. Обаче за всички тези хора трябваше да се строят жилища, те трябваше да се снабдат с всичко необходимо за живот. всичко това доведе до голямо потребление и до бум в икономиката.
  [quote#17:"Ф.Нинов"]Самите руснаци не смятат това за голяма загуба[/quote]
  Навремето не смятаха че това в загуба. Занаем че тази нация не притежава в излишък "сиво вещество". Ама отдавна се усетиха. Путин още ореди 10 години обеща на бившите руски евреи ако решат да се завърнат в Русия и жилища, коли, високи заплати и т.н. Ама само малка част от неуспелите напуснаха. А той нямаше предвид да се завърнат такива

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#25] от "magen_enoshi":

  Тва с обещанието за по-високи заплати е интересно да се види как функционира в действителност?
  Сигур дават пейпър на завърналите се от Израел със следния текст:
  "Дайте на този евреин 30% по-висока заплата!"
  подпис: Владимир Владимирович Путин
  печат: двуглав орел на РФ

 27. 27 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Интересна и точна статия. Проблематиката описана за Полша отговаря на 100% с тази в Б-я. Страната ни е в много по-неизгодно положение от Полша. Икономиката на Полша функционира на "на пълна пара", много международни концерни изградиха заводи, инвестираха в производство... Днес ще е изключение, нещо от строителната химия, материали в Европа, да не е произведено в Полша... Да не забравяме и хранително-вкусовата промишленост(не коментирам качеството)... Полша вече е просечена от нови магистрали и скоростни пътища, но остават още много второстепенни пътища в недобро състояние, но разликата е огромна от преди 6 години...
  [quote#0:" "]...милиардите, изпратени обратно, помагат на икономиката. През 2009 г. тези средства възлизат на около 2% от БВП... Сумите обаче намаляват, защото мнозина поляци решават да се установят за постоянно в чужбина.
  ...Въпреки че за компаниите е трудно да намерят служители, безработицата в страната остава висока – 11.3%...
  ...В България например се очаква населението на намалее с една четвърт до 2060 г. И там миграцията е голям фактор...
  ...възрастни хора са изоставени от своите наследници, емигрирали в чужбина... (И още проблема "евросираци"
  ...Според проучвания едва половината от полските емигранти планират да се върнат. От 2004 г. около 70 000 поляци имат британски или германски паспорти. [/quote]

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 28. 28 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ф.Нинов":

  Идеята на Путин беше да привлече преди всичко компютърни специалисти работещи в израелските хай-тек фирми, за да могат те да направят подобно нещо в Русия. Обещаваше квартири в Москва и високи заплат (според руслия стандарт).
  Обаче евреи, бивши руски граждани, работещи интересна и високоплатена работа тук , нямат никакъв стимул да се връщат в средновековието. Има ивестна част, които се местят от тук в САЩ, Канада и т.н. ама не и в Русия.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 29. 29 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#28:"magen_enoshi"]високи заплат, руслия [/quote]

  "Дневни" не само че ретранслаторът при превода непрекъснато прави непрекъснато грешки, ама и човек няма възможност да си коригира написаното! Докога така?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 30. 30 Профил на propeller
  propeller
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#18:"deribeev"]ама само с ддс [/quote]

  Какво значи, че имигрантите помагали 'само' с ДДС!? Нашата данъчна система (като всяка корумпирана и неефективна 'бананова' система) разчита основно на косвени данъци. Та ако си мислиш, че с прекия данък върху заплатата си много помагаш на пенсионерите, новината ми за теб е, че всъщност им помагаш доста повече когато заредиш бензин. В този смисъл е тъпо да се упрекват нашите сънародници зад граница, че с парите които внасяли тука помагат 'само' с ДДС. Да не говорим, че парите им са важни много повече не със частта която влиза в хазната директно, а с това което остава у хората. Съвсем пък е отделен въпроса кой си ти да им гледаш в канчето.

  Основния проблем на българите зад граница е че не могат да участват активно в обществено-политическия живот, да гласуват, и най-вече с това , че не са активна част от формирането на обществено мнение (респективно влияние върху политиците) по основни проблеми в държавата. По тази причина критичната маса на маргинали, тъпаци, малцинства и прочее се оказва решаваща за кебапчения аромат на представителната ни демокрация.

 31. 31 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "magen_enoshi":
  Деленето на българската емиграция се дължало на страха на старата политическа емиграция от "емигранти" пратени от ДС, а и резултат от пълната неподготвеност за живота в чужбина на имигрантите от 90те. Сега нещата са нормални по мои впечатления.
  Иначе поляците са подкрепят много когато е въпрос на пари, иначе се и клепат един друг...нормални неща

 32. 32 Профил на rossen1967
  rossen1967
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От 37-милионна Полша са емигрирали 1,2 млн човека,а от 8,5-милионна България емигрираха 2 млн предимно млади,образовани,креативни и предприемчиви българи. След Албания и Косово, Полша е най-младата нация в Европа и има сериозен демографски резерв. По-добре да обсъждаме демографската катастрофа в България и да предприемаме действия за преодоляването й,отколкото да гледаме сеира на Полша.

 33. 33 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#32:"rossen1967"]от 8,5-милионна България емигрираха 2 млн предимно млади,образовани,креативни и предприемчиви българи.[/quote]
  А някой мислят че това било добре за страната?!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 34. 34 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#32:"rossen1967"]По-добре да обсъждаме демографската катастрофа в България и да предприемаме действия за преодоляването й[/quote]
  този процес не може да бъде спрян.Ако безработицата намалее можем да си вкара ме българи от украйна,молдова и сърбия.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 35. 35 Профил на ydarakchiev
  ydarakchiev
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#13] от "Николай Цолев":

  Точно така, емиграцията ще има дисциплиниращ ефект върху територии като БГ защото с времето ще се окаже трудно да се намерят квалифицирани работници и работодателите ще са принудени да предлагат по-виско заплащане и по-добри условия на труд и, за да компенсират ефекта върху себестойността, ще трябва да оптимизират процесите си и да се борят за всяка стотинка, което ще ги направи по-конкурентноспособни. Държавата от своя страна ще трябва да изостави практиката да наема полу-образовани тълпи, които сега е превърнала в активна спирачка за икономиката, мириади безмислени регулации, предприемачите непрекъснато биват занимавани с глупости, огромна загуба на време, енергия, изобщо всякакъв ресурс. Само можем да съжаляваме че едва от 2014 г бяха премахнати ограниченията за работа за нас в страните на западна Европа. Това трябваше да е възможно още в началото на 90те и сега България щеше да има съвсем друго развитие.

 36. 36 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  Да, за съжаление наистина това са тенденциите. И между другото, поляците наистина си помагат много и не само. Аз, когато бях в Канада, млад зелен студент, точно поляци ми помогнаха да се ориентирам. И не съм съгласен, че са прости, има всякакви, както и сред българите. Първият ми научен ръководител в Канада беше поляк, както и един от най-умните ми колеги и приятели в университета.
  Колкото до това защо не остават хората в Източна Европа или защо не се връщат. Отговорът е прост - докато не се създадат нормални условия за развитие+нормални заплати в Източна Европа, това няма как да стане. Ето, аз съм завършил в Канада образованието си на канадски стипендии до докторат, безда ощетявам нито България, нито родителите си по какъвто и да е начин за финансирането на обучението ми. След това реших, че в Европа ми харесва повече за живеене и реших да работя в ЕС. Бях готов да се върна и в България да преподавам. Имам много идеи и за международни проекти, и за конференции, и за курсове и летни училища на английски език и т.н. И дори за заплата от около 2 000 лв. бях готов да се върна да преподавам в България. Защо обаче се оказах в един от международните университети в Испания, а не в България?! Пратих академично СиВи с моите публикации и академични постижения на държавни и частни университети от София и Пловдив до Търново и Варна. Единственият отговор, който получих беше от Варненския свободен университет. "Офертата" им беше от сорта: ами кулйега, то многу хубаву, чи сти толкува квалифициран и с международйен стаж от Канада и Австрия (там бях гост-лектор), но при нас няма студйенти за курсови на английски йезик и можим да ви придложим окулу 1000-1200 лв. заплата." Е, добре де, не съм толкова лаком и както казах бях готов да започна и с 1000 евро, но не мислите ли, че 500-600 евро заплата за преподавател с канадско образование и 3 западни езика, без да броим славянските и с публикации в реномирани академични издания, е подигравка?! Е, как, искат тогава патриотите квалифицирани хора да се връщат?! Че те берачите на ягоди вземат повече от 500 евро в Западна Европа. И не само това, аз искам да имам поле за развитие, да общувам с амбициозни студенти и да развивам различни проекти, а не просто да си изпея лекциите пред няколко полузаспали студенти, които не знаят къде и защо се намират. Как мога да променя аз сам всичко това като се върна?! Единственото, което съм си мислел е, да се направи нов университет в България, на чисто, в който всички преподаватели да са завършили на запад от австрийско-словенската граница.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 37. 37 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#35:"ydarakchiev"]Точно така, емиграцията ще има дисциплиниращ ефект върху територии като БГ защото с времето ще се окаже трудно да се намерят квалифицирани работници и работодателите ще са принудени да предлагат по-виско заплащане и по-добри условия на труд и, за да компенсират ефекта върху себестойността, ще трябва да оптимизират процесите си и да се борят за всяка стотинка, което ще ги направи по-конкурентноспособни. [/quote]

  Това е само в някакъв идеализиран свят, в реалността не е така защото продукта на съответния работодател ще бъде заменен с продукт, произведен от фирми в които са наети емигриралите работници в по развитите страни и така съответния работодател фалира, а сектора му изчезва. така става и в България, в момента в много сектори вече няма квалифицирани кадри, отделно от това в рамките на ЕС важат общи правила за квалификационен ценз с общоприети такси. Например един заварчик на тръби трябва да внася на всеки две години 7000 лв. такса за един печат, потвърждаващ квалификацията му и понеже всеки трябва да пести всяка стотинка се оказва, че изведнъж няма заварчици на тръби (по документи, които администрацията изисква за да въведеш на пазара продукт на заваръчен труд). Средните и малки фирми също не могат да си позволят подобни такси и просто спират дейности, а квалифицираните им хора отиват на запад. Изтървана политика е, само нанадолнището е останало.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 38. 38 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#11:"S.P.Q.R."]След толкова много войни и кръвопролития в Европа, базирани на национално его, религиозна принадлежност и т.н., за първи път имаме шанса да излезем над тези неща. [/quote]
  Поздравявам те за всичките ти мнения по темата, обаче не споделям оптимизма ти за интеграцията в ЕС. Имиграционният натиск е толкова силен, че образователните системи на много западни държави вече не издържат. В много училища местните са половината, даже понякога 1-2 от децата в класа. Това поражда проблеми от всякакво естество, които тепърва трябва да се разрешават. За момента впечатлението ми е, че западноевропейците са уморени и отчаяни от кризата и все по-зле настроени към пришълците.

 39. 39 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#7] от "dun":

  Големи глупости си изписал. Постиндустриалното общество, такова каквото си го представяха до скоро, не се случи, остави това ами доведе и до криза, свързана с международното разпределение на труда и изтичане на капитали към индустриалните страни (Китай). Хипари, пенсионери и хюпита могат да съществуват като субкултурни общности или социални групи единствено и само в рамките на индустриалното общество, което предлага свръхпредлагане. Без индустрия хората оглупяват, оскотяват и се чалгаризират, явленията са свързани. Индустрията изисква и си набавя висококвалифицирани кадри, които познават основни процеси и явления във физиката, химията, да не говорим за огромната необходимост от математика. В крайна сметка именно изискванията на индустрията довеждат до всеобща образованост, нехарактерна за никоя друга епоха. Всеобщата висока образованост води до това, че чалгаризираната прослойка простаци в такова общество са маргинална група в обществената периферия... Както виждаме в България описаната последна група не само, че вече не е в периферията на обществото ами вече задава ритъма му...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 40. 40 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "andreas_hofer":

  И вярно, и тъжно, за съжаление. Вероятно Американският университет е такъв, не знам как се развива напоследък. От държавата помощ не чакай, значи издръжката трябва да дойде от такси.
  Иначе много българи в чужбина биха си изпратили децата да учат в България, ако качеството е добро. Тези деца пък биха имали проблем с българския език, т.е. програмите трябва да са на английски.

 41. 41 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "andreas_hofer":
  Съгласен ++++
  (с изключение на втората част от последното изречение)

  Идеята за създаване на елитни университети в България е добра, стига до тях да имат достъп и хора със достатъчно способности, но със скромни доходи.
  Обучение по какви професии имаш предвид в тези университети?

 42. 42 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Там дето е минала червената вихрушка на комунизма, земята повече плод не ражда.

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Любопитно

  "В региона на Ополе, откъдето емигрират около 10-15% от населението (най-висок дял), компаниите не могат да намерят работници в строителния сектор, охранители, хигиенисти, продавачи."
  А пробвахте ли да плащате достойно? Или е по-важно всяка година-ново Ламборджини?

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Едно от решенията би могло да е да се приемат имигранти от другаде, например от съседна Украйна. Имигрантите в Полша са по-малко от 1% от населението, отбелязва "Ройтерс".
  ..
  Ами да го кажем така: при същото съотношение на заплатите ние бихме ли отказали да имаме индийци за прислужници и да им плащаме 100 лева месечно? Е, с 10 лева за Коледа, понеже сме щедри сърца?И по 1 лев увеличение на заплатата за всяка прослужена година?

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  ""Трябваше да бъда едновременно майка и баща на децата си, а синът ми имаше период, в който мразеше баща си, защото го нямаше", обяснява Халина."

  Ето тук е трагедията-ти бачкай, живей като скот, в лишения за да храниш и обличаш един малък негодник, да му купиш последния модел айфон пък накрая и те мразят за благодарност!

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#14:"Ф.Нинов"]Въпросът е каква е причината за емиграцията? [/quote]
  Дискутирахем го наскоро: производителността на труда ни е малко под 50% от тази на германците, а вземаме около 15% от техните заплати.Защо?Един шофьор на ТИР по-зле ли кара отколкото германскяи му колега? Или сервитьор в голям ресторант да работи по-малко? Или копача копае по зле?

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Весело

  [quote#23:"Ф.Нинов"]Ето възможностите:
  - политиците и големците спират с далаверите [/quote]
  Ти се шегуваш!

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Любопитно

  [quote#24:"the_axel"]Работещите във "вражеска" чужбина българи са много повече от работещите в България! И това се дължи на факта ,че "строителите на комунизма" се трансформираха в "строители на капитализма" и всички негативни резултати се приписват пак на "империалистите от лошия запад".Работещите навън българи издържат семействата си тук, но както се вижда това няма да е вечно. [/quote]
  Причината не е точно тази. АКо се поровиш в архива на ДС, и видиш изказването например на петър Младенов пред колегиума на МВР малко след промените (документа е публикуван в сайта www.desebg.com) Какво излиза? Че българия до 1983 е изнасяла за около 1,7 милиарда долара, а е внасяла за около 2,4 милаирда (ако не се лъжа). Разликата преди 1983 е идвала от преки или косвени дотации от СССР. Общо взето това което става сега в Украина е същото, но 31 години по-късно.
  Емиии това е цената на свободата братоци! Сега 2 милиона българи трябва да изработват тези милиарди в чужбината!
  Нъл това беше мечтата ви?

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#30:"propeller"]Какво значи, че имигрантите помагали 'само' с ДДС!? [/quote]
  Баце, парите пратени от имигранитите са 100% данък, защото влизат в държавата, харчат се тука!Тук, тук се пазари с тези пари! Тукашни стоки и услуги!

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#36:"andreas_hofer"] докато не се създадат нормални условия за развитие+нормални заплати в Източна Европа, това няма как да стане. [/quote]
  Ето аз днес пих капучино и сок капи в квартално кафене, дето и една звезда му е много. Цена 3,60 лева.
  А ако си бях купил и вестник или списание? Че тя една средна заплата няма да ми стигне само за дневното кафе и вестник бе!
  Вие искате хората да живеят тука, че да учели, да се квалифицирали, езици да занели, деца да правели?!
  Бе чувате ли се??

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#37:"Batko Mahno"]в много сектори вече няма квалифицирани кадри[/quote]
  Ам че то чак наскоро се сетиха, че имало нужда от инженери!
  А навремето бяха тъпкани като гниди, унижавани и оставяни без препитание!
  Айде няма нужда! Търсете си сега със свещ инженери!

  В Русия съм! В Русия съм!
 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#41:"Скандинавец"]Обучение по какви професии имаш предвид в тези университети? [/quote]
  Най-вероятно икономика, право, и всякакви хуманитарни, дето изискват само класна стая/аудитория. Аз не знам частен университет в България със сериозна лаборатория, с апаратура, стругове или дори цял корабен двигател както е във Военноморското училище или ТУ-Варна.

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#41] от "Скандинавец":

  За да бъде един университет полезен, той трябва да подготвя кадри с реални умения за реалния пазар на труда, а не просто културолози, адвокати и психолози. Един такъв университет трябва да има силен инженерен факултет, медицински факултет или поне генетика, както и физика, химия, математика и разбира се социални науки и всички преподаватели трябва да се квалифицирани и да преподават използвайки най-нова методология и технологии, а не да си доизкарват стажа до пенсия като бивши преподаватели по научен комунизъм. Но, за подобен проект трябват огромни инвестиции и едва ли ще се осъществи в България в близките 20 години поне. И разбира се, дори и да е частен подобен университет трябва да предлага стипендии за да могат знаещите и можещите, а не само богатите, да учат.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 54. 54 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#39] от "Batko Mahno":

  ами добре щом казваш ...

  1. евентуално когато загрееш че лишаваш най-близките си хора от присъствието ти защото седиш в някоя работа без особен смисъл, но с 8-часов раб. ден с оправданието че много ти трябва заплатата която

  2. евентуално би могъл да загрееш че половината харчиш да си купуваш "храна" предимно на базата на петролните продукти обилно гарнирана с химикали и харчиш другата половина за да неутрализираш вредния ефект на първата половина

  ...тогава, евентуално, бихме имали какво да си кажем - така или иначе този разговор ще стане екзистенциално болезнен в следващите години при които ще продължаваме да влизаме от криза в криза. успех в тази борба!

 55. 55 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#54] от "dun":

  След като алтернативата е да натовариш близките си хора (включително и децата от 6 години нагоре) с работа по 12-14 часа на полето, без да ги лишаваш от присъствието си с оправданието, че трябва да си изкарате прехраната, необременена с продукти на химическата индустрия и да не използвате машини, харчещи драгоценен петрол, то, да, предпочитам индустрията.
  Човечеството е виждало вече аграрния рай - ежечасно, ежедневно, ежегодно вършене на къртовски труд за изкарване на прехраната, без възможност за заделяне на нещо извън нея, без свободно време, без възможност за себеусъвършенстване, да не говорим за някаква почивка. Което изкарване на насъщния зависи от благосклонността на природата и стихиите и, и по някога, когато природата е неблагосклонна цели райони гладуват или биват обирани от също така гладните си съседи (за справка викингската история на Гренландия и изчезването на колонията там).
  Непознаването на същността на процесите и явленията поражда наивни фантазии, че видите ли без индустрия някое общество може да просперира - да, може, но за това някъде трябва да има силно развита индустрия...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 56. 56 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  "Според проучвания едва половината от полските емигранти планират да се върнат. "

  В България не знам дали и 5 % от емигрантите биха се върнали. Само като пенсионери, евентуално.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#49] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Баце, ти се шегуваш! Емигрантските пари, до 4 млрд. лв. в най-добрите времена (толкова са средствата за здравеозване, напр.), няма и 100 млн. лв. от тях да влизат като ДДС. От чуждестранните туристи влиза повече ДДС, ако и туризмът да се облага с 7% ДДС.
  Една част, около един млрд. лв. се спестява (всяка година имаме ръст от два млрд. лв. на депозитите), половината отива в "сивия сектор" (оборотът му е 30% от БВП, 20 млрд. лв.) като "услуги" за възрастни хора (телефонни обаждания за уж пострадали близки), лечение и екскурзии в чужбина.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#22] от "Скандинавец":

  "Свободният пазар не търпи празни пространства"
  Да де, ама НАТО не прави завод за самолети тук за имаме, а иска да прибере всичките досега емигрантски пари за 16 "фърчила- натовски стандарт". Асъщо и всички бъдещи емигрантски пари с цел подръжка на фърчилата и обучение на "фърчащите" в западен, опс натовски университет.
  Само с тия фърчила плюс дъртата белгийска фрегата и разходите по утилизация на въоръжение, па и на цялата армия, "свободният пазар" се зачерква за 50 г. в България ... или задлъжняваме как Гърция, 360% от БВП.

 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#57:"wanderer"]няма и 100 млн. лв. от тях да влизат като ДДС.[/quote]
  Не става дума за ДДС въобще!
  Става дума ,че всички пари вкарани от емигрантите са си 100% данък, образно казано.Защото всички тези пари се харчат тук, в българската икономика.

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "wanderer": "Да де, ама НАТО не прави завод за самолети тук за имаме, а иска да прибере всичките досега емигрантски пари за "
  ...
  Никой няма да ти направи завод "да имаш".
  А и да го направи, кой ще работи там???
  В БГ е пълно с юристи, счетоводители, хуманитари, "интелектуалци". Какво ще работят те в този хипотетичен завод?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK