"Щастлив ден" за СИРИЗА на фона на очаквания за нова гръцка криза

Алексис Ципрас, лидер на гръцката радикална лява партия "СИРИЗА", в парламента по време на гласуването за избор на президент на Гърция.

© Associated Press

Алексис Ципрас, лидер на гръцката радикална лява партия "СИРИЗА", в парламента по време на гласуването за избор на президент на Гърция.Гърция трябва да се радва", заяви лидерът на гръцката радикална лява партия СИРИЗА, Алексис Ципрас, минути, след като парламентът не успя да избере президент на страната. Ципрас определи деня като "исторически" и посочи че "бъдещето започва сега" за страната. "Трябва да бъдете щастливи и оптимисти", добави лидерът, цитиран от The Guardian.


Неуспехът при избирането на президент означава предсрочни избори за Гърция на 25 януари 2015 г. Повод за изказването на Ципрас е широкото одобрение, с което се ползва измежду избирателите. Това ще направи СИРИЗА единствения печеливш играч на гръцката политическа сцена на предстоящите избори, сочат социологическите проучвания.


След като правителството предприе строги икономически съкращения в страната, СИРИЗА обеща да отмени всички непопулярни политически решения, ако спечели достатъчно гласове.
Строгият курс на икономии, който разгневи гърците, е условието, срещу изпълнението на което Гръцката икономика беше подпомогната от тройката кредитори - Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ).


Първа политическа сила на изборите ще бъде Сириза, но резултатите от вота надали ще бъдат еднозначни. След съставянето на правителство ще бъде избран президент на страната и новите преговори с Тройката ще започнат.


Радващата се на растяща популярност на фона на изморените от икономически съкращения гърци радикалната левица побърза да обяви началото на предизборната си кампания.


Според социологическите проучвания голяма част от привържениците на Сириза не са леви или анти-капиталистически настроени, но подкрепят нео-марксистката платформа на партията заради неодобрението си към политиките на настоящото правителство, които оставиха 1.5 млн. гърци без работни места и 3 млн. на прага на бедността.


Сириза обеща да се пребори с тази "тиха хуманитарна криза" в Гърция, като предоговори условията за спасителната програма на страната, чрез която икономиката ѝ беше подпомогната с 240 милиарда евро.


"Гърция ще разреши проблемите в рамките на Европейския съюз. Според нас обаче програмата се провали, защото  беше зле планирана и трудностите при изпълнението ѝ не бяха предвидени", заявят от Сириза.


Представяйки своята икономическа платформа, 40-годишният Ципрас обеща да опрости дълговете и да предостави безплатни храна и електричество на най-ощетените по време на кризата гърци.


"Ние не обещаваме всичко на всички. Социалните мерки няма да обхванат тези с по-висок доход от 1000 евро на месец", обясняват икономическите експерти от партията.


Ципрас многократно уверява в убеждението на партията си, че Гърция трябва да остане в еврозоната, но голяма част от гърците очакват сериозна конфронтация между евентуалното бъдещо правителство на СИРИЗА и чуждестранните ѝ партньори. 


След шестгодишна рецесия страната бавно започна възстановяването си и отбеляза икономически растеж. Неуспехът при избора на президент в понеделник обаче предизвика негативна реакция на пазарите. Очаква се Гърция да приключи спасителната си програма до края на февруари и на фона на краткия срок опасенията за фалит и излизане от еврозоната се възобновяват.


През 2015 Атина трябва да изплати дългове, възлизащи на 20 милиарда евро. В понеделник финансовият министър на страната Гикас Хардувелис увери, че местните банки разполагат с достатъчно средства, за да се справят до месец март. Той предупреди обаче, че ако не бъде гарантирана допълнителна финансова помощ, рискът от криза на ликвидността след посочения срок се увеличава. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  И те като нас,всяко следващо правителство-ново начало.

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  ""Гърция трябва да се радва", заяви лидерът на гръцката радикална лява партия СИРИЗА, Алексис Ципрас"

  Ако, СИРИЗА победи, Гърция не я очаква нищо добро. Как могат да вярват на този ляв радикал и да зачеркнат толкова трудно постигнатата стабилност. Дано /както на предишните избори/ прогнозите за победа на Ципрас не се сбъднат

 3. 3 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е, у Гръчко пенциите са по 400 - 500 евро! Земат по 13-та, че и 14-та заплата одма! Каков им е проблемот?

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2889 Весело

  Но Циипрас им рече: няма нужда да отиват; дайте им вие да ядат. А те му казват: ние имаме тук само пет хляба и две риби. Той рече: донесете Ми ги тука. И, след като заповяда народу да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и, като разчупи, даде хлябовете­ на народа. И ядоха всички и се наситиха...

  ...а Тройката отстрани гледаше , отстрани гледаше и щедро кесия развързваше !!!

 5. 5 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#1:"chicago514"]И те като нас,всяко следващо правителство-ново начало.[/quote]

  прав си .....

  но няма грък - работещ на българин
  няма гъркиня-миеща оср**ни БГ седалища или "работеща" на БГ магистрала
  .......

  разликите са много повече от приликите

 6. 6 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  И след ляво управление идва военната хунта да спре краденето в огромни размери

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 7. 7 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#6:"RED MAFIA"]И след ляво управление идва военната хунта да спре краденето в огромни размери[/quote]

  лошото е , че в БГ нема армия , нема Патриоти

  матряла спи и живее ден за ден

 8. 8 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Гърците знаят, че са проблем за Европа и, като такъв, тя ще трябва да си го оправя.

  Пред боговете и фактите мълчат.
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Гърците не разбраха, че са фалитос гранде! КРАЙ с фалшивото благоденствие, за сметка на други! По-зле ще става, по-добре-НЕ! Пък да имат късмет да правят далавери с Путин! Тогава ще го ядат преместен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Весело

  [quote#5:"Лакърдийски"]но няма грък - работещ на българин [/quote]
  а пък най - дразнещо е че не следват ясни знаци и силни сигнали . ми не е честно , те да карат направо пък ние да спираме да броим всеки знак

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#5:"Лакърдийски"]но няма грък - работещ на българин
  няма гъркиня-миеща оср**ни БГ седалища или "работеща" на БГ магистрала [/quote]
  И по-зле са били! И ще бъдат! Ще копаят на българи, че пушек ще се вдига! За сведение само- мръсните канали в Пловдив, гърци са ги изкопали!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ако дължиш на някого 100 лв-това е твой проблем.Ако дължиш на някого 1 млн.лв-това вече е негов проблем.
  Гърците много добре са го разбрали това,и сега стискат Европа за топките-щат не щат,ще ги крепят...
  Европа е виновна-приеха ги в еврозоната на сляпо доверие и без да мислят,сега ще им берат гайлето..Както е казано-не е луд който яде зелника,а който му го дава...

 13. 13 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Грък да работи на българин ... е, тва ша е убаф сюжет за фантастичен или умуристичен филм! Може и награда да земе!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 14. 14 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1249 Весело

  Нещо като Волен Сидеров да спечели изборите тук
  Здраво ще се оплескат гърците

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално


  [quote#12:"eurogi"]Гърците много добре са го разбрали това,и сега стискат Европа за топките-щат не щат,ще ги крепят... [/quote]

  Да си видял някоя държава да не си е платила кредитите? Няма такава! И Гърците ще си платят! Като попове! Рано или късно, но ще си платят! И то с лихвите! Но ако плащат навреме, може да им опростят част от лихвите. Ако не плащат, ще платят и на лихвите лихвите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално


  [quote#12:"eurogi"]Гърците много добре са го разбрали това,и сега стискат Европа за топките-щат не щат,ще ги крепят... [/quote]

  Да си видял някоя държава да не си е платила кредитите? Няма такава! И Гърците ще си платят! Като попове! Рано или късно, но ще си платят! И то с лихвите! Но ако плащат навреме, може да им опростят част от лихвите. Ако не плащат, ще платят и на лихвите лихвите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ако прагът на бедността е 1,000 €...
  то по-добре да си беден в Гърция...

 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  [quote#15:"lz2"]Да си видял някоя държава да не си е платила кредитите? Няма такава![/quote]
  Глупости на тьркалета. Попитай Гоогле за това ще е "дьрвавен банкрут". Не е хубава работа, без съмнение е крайна мярка, но....ето какво казват икономистите:
  "С обявяването на фалит, държавата се освобождава от голяма част от старите си финансови зависимости и облекчава държавния си бюджет от плащанията по обслужването на държавния дълг. По този начин, отпада основното бреме върху публичните финанси, но остават редица изключително неблагоприятни последващи странични ефекти върху икономиката на страната. Главният от тях е, че фалирала държава трудно може да разчита на ново кредитиране и възвръщането на загубеното доверие отнема години, десетилетия, като фалиралата държава във всички случаи се вижда принудена да си самоналожи (предвид голямата вероятност от избухването на хиперинфлация) строги правила за водене на финансова политика и фискална политика."

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Потъвайте..Потъването , изглежда им предстои ..:
  Бавно развиващ се народ ...Малък , но с много червени лумпени,все още ..
  Някой друг им е виновен и някой ДРУГ трябва да им осигурява стандарта на мързеливите гърци ..
  Те все още си живеят с илюзията, че имат нещо общо с древна Гърция :)

  BIG AL
 20. 20 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 755 Весело

  "Гърция трябва да се радва"...Ако те изберат такава радост ще настане, чак не е за описване...

 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#5:"Лакърдийски"]но няма грък - работещ на българин[/quote]
  В нашия град има едно многодетно семейство с 6 деца на гръцки политически емигранти - единия от синовете е бездомник стигна до приют двете дъщери са чистачки другите също не са за завиждане

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Не я мислете толкова Гърция - само в атинското предградие Елевсис има толкова работещи промишлени предприятия колкото в цяла България може би?

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Весело

  До коментар [#21] от "dobrich":Е, аз пък познавам и евреи-бездомници в София!


 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#16:"lz2"]Гърците ще си платят! Като попове[/quote]
  Гърците имат богат опит в неплащането и банкрутите! Само две години след освобождението си от турците гръцката държава банкрутира! И после още няколко пъти

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  До коментар [#13] от "sce22":


  До коментар [#5] от "Лакърдийски":


  До коментар [#11] от "lz2":

  Сещам се какво е казал един критски селски чорбаджия на моя позната преди няколко години: "Вие, българите, от поколения идвате тук да ни слугувате. Прадядо ми е имал българи-аргати, дядо ми също, само баща ми не е имал, щото в България управляваха комунистите и границата беше затворена, ето сега ти и синът ти ми работите"

  Между другото, сещам се и как преди 50 години, мои братовчеди от Гърция искаха да дойдат да работят и живеят в България, щото тук имаше промишленост и работа, но не им разрешиха по политически причини - имали били капиталистически манталитет и щели да развратят светлия социалистически български манталитет. Е, те отидоха в Западна Германия, после част от тях и децата им се върнаха в Гърция и сега и не помислят да се местят в България!

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Като го гледам този Ципрас хем иска Гърция да остане в ЕС, хем да продължат да цицат и да им опрощават дългове.
  Пита се в задачката като са толкова ербап защо не излязат от еврозоната и не се оправят сами?
  Предполагам, че Гърция си прави криво сметката. Ситуацията не е като преди пет години и сега ще бъде възможно напускането на еврозоната и фалит, без това да засегне особено другите държави от еврозоната.

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":И те като нас,всяко следващо правителство-ново начало.

  -При нас е - повторение на забатачването.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Ако гърците имат нужда от още едно самоубийство нека си го направят. Защото ако имат такава нужда, не бива да им се пречи. Нищо друго не помага повече от горчивия опит.

  подпис
 29. 29 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#5:"Лакърдийски"]но няма грък - работещ на българин [/quote]
  Предполагам,че имаш в предвид,работещ в България. Но в Англия и Германия не е така. Когато си емигрант не си избираш работата според националнста на шефа.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Гърците навремето избягнаха,за тяхен късмет,руския комунизъм,но никога не е късно да го получат.Тогава ще разберат,какво значи бедност.

 31. 31 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Ако можех да нарисувам една карикатура,щях да нарисувам Ципрас като самурай готов да си направи сепуко а на кимоното му да пише Гърция.
  Не знам що за икономически екип имат те (СИРИЗА) но вярвам,че всички са завършили икономика в АОНСУ. По нескопосани доводи за излизане от кризата не съм чувал от тези на Ципрас когато участва в предавания.Без да се извинявам на никого ще го пределя както "Тъп и заблуден комунист".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Сириза се радва,Гърция няма основание.

 33. 33 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#22] от "dobrich":

  Може би искахте да кажете Елевсина? Щото Елевсис няма,такъв кавартал няма и дума такава няма.
  Лично аз няма да ви сложа + на поста,пресилено е да твърдите такива работи.
  Да,рафинерията на Латци е там и станцията за втечнен газ,но другото е кокошкарска работа.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 34. 34 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Весело

  [quote#0:"статията"]"Ние не обещаваме всичко на всички. Социалните мерки няма да обхванат тези с по-висок доход от 1000 евро на месец"[/quote]Дам, тези с по-висок доход от 1000 евро на месец ще трябва да платят сметката.

 35. 35 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Гърция, съвсем скоро, ще плаче.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 36. 36 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  [quote#35:"grand funk railroad"]Гърция, съвсем скоро, ще плаче. [/quote]
  Ако СИРИЗА дойде на власт и ЕС ще заплаче.
  До коментар [#35] от "grand funk railroad":

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Сириза е пример как една партия може да печели с лява политика. БСП ако не е върне в ляво, рано или късно ще се появи нещо далеч по-ляво и далеч по-мощно от БСП

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#2:"daam"] Как могат да вярват на този ляв радикал и да зачеркнат толкова трудно постигнатата стабилност. [/quote]

  Гърците винаги са си били левичарски м*ляки. Природният им мързел и използвачество ги прави естествени комунисти Ама мама Меркел предупреди, че ако този зализаният с пиянските торбички под очите дойде на власт, евро за Гърция найн!

  'Let light surround you' Dream Theater
 39. 39 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#19:"BIG AL"]Те все още си живеят с илюзията, че имат нещо общо с древна Гърция [/quote]
  Колкото египетските араби с Древен Египет

  'Let light surround you' Dream Theater
 40. 40 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#3:"sce22"]Каков им е проблемот? [/quote]
  Бяха свикнали на много повече!
  Аму в Гърция май също важи вица за българина, дето кадията го осъдил или да изяде кило сол или да изяде сто тояги на голо. Нашенецът рекъл че, ще яде сол. Ял, ял, останали му стотина грама и се отказал. И изял и стоте тояги.

 41. 41 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  [quote#16:"lz2"]Да си видял някоя държава да не си е платила кредитите?[/quote]

  До тук не съм видял държава да си Е платила кредитите. Всички имат по много, всяка година ги увеличават и нямат никакво намерение да ги "изплащат". Може да има 2-3 временно да да изплатили /Румъния,Русия по някое време/, но като цяло дългосрочно всички са се нахаплярири яко с дългове. Това е един от начините за контрол на иначе независимите държави и там няма пропуск.

 42. 42 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 541 Весело

  ... Появи се гръцкия Бареков!
  Ха ЧЕСТИТО!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 43. 43 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lady Zeppelin":
  [quote#36:"Lady Zeppelin"]Ако СИРИЗА дойде на власт и ЕС ще заплаче. [/quote]

  Не вярвам. Който дава парите, той поръчва музиката.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 44. 44 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "grand funk railroad":
  [quote#43:"grand funk railroad"]Не вярвам. Който дава парите, той поръчва музиката. [/quote]
  Дано ти да си прав.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 45 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Весело

  Ех,отново голямо притеснение за Гърция в панелките !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 46. 46 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#45] от "EREBUS": Май не са чели внимателно статията. Първо, дори да стане най-силна партия СИРИЗА няма да може да състави правителство сама и ще търси компромиси. Второ, самият Ципрас много ясно бие отбой. Достатъчно е да се знаят предишните му изказвания и да се сравнят със сегашните. Просто ще се смени министър-председателя с друг и евентуално ще се променят някои условия за финансова подкрепа. Даже и това не е сигурно.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK