Нова ирландска партия ще се бори за проевропейско центристко влияние

Лусинда Крайтън на среща на министрите в Брюксел

© Associated Press

Лусинда Крайтън на среща на министрите в БрюкселНарастващият брой екстремистки партии в Европа не трябва да помрачава големия потенциал на центристите. Това заяви пред "Ройтерс" бившият ирландски министър на европейските въпроси Лусинда Крайтън на представянето на новата си партия в понеделник.


Партията, която все още няма име, си поставя за цел да оказва въздействие на следващото коалиционно управление, което ще бъде избрано на изборите през следващата година.


Крайтън, 34-годишна, с юридическо образование, се определя като страстен привърженик на европейската интеграция и смята партии като гръцката радикално лява СИРИЗА за заплаха. Според нея обаче широката подкрепа за центристки партии в Италия и Словения например е позитивен знак, че тенденцията към радикализиране на европейските гласоподаватели не е масова.
"Смятам, че потенциалът на разумните и умерени партии, които нямат история на клиентелизъм, е огромен. Ирландия се нуждае точно от такава партия", каза Крайтън.


Според ирландския политик редица грешни решения са довели Европа до момент, от който печелят както левите, така и десните екстремисти. "Тези от нас, които вярват в европейския проект, трябва да дадат отговори на много въпроси, но на първо място трябва да се обясни на хората, че решението на проблемите не е радикалният социализъм", добавя тя.


Платформата на новата партия се обявява в полза на малкия бизнес и критикува прекалената зависимост от чуждестранни компании в страната, цели да направи ирландското данъчно законодателство по-просто и целенасочено и да прекрати практиката на данъчни облекчения за сектора на недвижимите имоти.


Крайтън също така предлага Ирландската централна банка да наложи ограничения върху ипотеките в страната и заявява, че "ако не можеш да си позволиш депозита за дом, това означава, че не можеш да си позволиш да имаш свой собствен дом".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK