Публикуваха част от европейските документи по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)

Сесилия Малмстрьом, европейски комисар по търговията

© Associated Press

Сесилия Малмстрьом, европейски комисар по търговиятаЕвропейската комисия (EK) публикува голям брой документи, излагащи предложенията на Европейския съюз за правни текстове по редица теми в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), за което в момента се водят преговори със САЩ.


За първи път Комисията обявява публично преговорни позиции в двустранни търговски преговори. Институцията взе решението, за да отговори на обществените очаквания за по-голяма прозрачност в преговорния процес. По-рано омбудсманът на ЕС Емили О‘Райли също призова за повече прозрачност относно прогреса в партньорството. О‘Райли, чиято основна роля е да разследва жалби заради работата на европейските институции, започна разследване по въпроса през юли 2014 г.


"Това е нов подход в търговската политика на Европейския съюз", заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малстрьом.
В допълнение към конкретните предложения за правни текстове в трансатлантическото споразумение публикуваните днес документи включват и обяснения на разбираем език какво те означават, както и детайлни справки с факти, които изясняват европейските позиции.


"Включваме обяснения на нетехнически език към правните текстове. Важно е всеки да види и разбере какво предлагаме по ТПТИ, но също толкова важно е да стане ясно и какво не предлагаме", заяви комисар Малстрьом. 


Документите, публикувани днес, се отнасят до сферите на финансовите услуги, обществени поръчки, съответствие на регулаторната рамка, технически бариери пред търговията, сигурност на храните и фитосанитарните и ветеринарните практики, химикали, козметика, фармацевтика, текстил, автомобили, устойчиво развитие, енергетика и суровини.


Малмстрьом заяви пред репортери, че след следващия кръг на преговори ще бъде публикувана нова серия документи. Напредъкът в областта на съгласуването на регулациите и устойчивото развитие също ще бъде оповестен пред обществеността, след като приключат дискусиите в Европейския съвет и парламента и след като бъдат съгласувани със САЩ.


Поверителната информация, която няма да бъде разкрита, касае достъпа до пазара, квотите и тарифите, добави Малмстрьорм.


Напредъкът по ТПТИ беше многократно възпрепятстван заради обвинения, че преговорите текат зад заключени врати и подозрения, че големите корпорации повлияват на решенията на двете страни.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Това е добре, а какво става с визите? Г-н Лукарски взел ли е мерки?
  Все пак да сме наясно - има визи, няма ТПТИ :P

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Нито един отрицателен коментар? Сигурно противниците ТПТИ поливат атентата в Париж, затова не се весват.

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Колкото за публикуваните документи, не виждам такива публикувани на кирилица. Това е все едно, че няма публикувани. Пълна липса на прозрачност

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Мисля, че ако европейците успеят да се преборят да падне клаузата за корпорациите да съдят държавите при промяна на политиките си и за безопасността и състава на храните мисля, че останалото ще е полезно като цяло.

 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Обаче Циника е прав и не разбирам минусите, които му слагат.
  А въпроса е много сериозен, като икономическата част не е най-важната. И то въпроса е геополитически - за бъдещето на Европейският съюз на къде ще се развива. Ще се опита ли да стане 3-ти икономически център на планетата (след Северна Америка и страните членки на Шанхайската конференция) или ще се прави икономическо НАТО - да се минава към по-голяма "островна интеграция" - т.нар. "евроатлантически ценности".
  Това е основният въпрос, който трябва да се коментира за бъдещето, което се предлага и се договаря от някои неизвестни хора. Всъщност, от преговарящите участва ли някой българин?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  защо пречите на тези сделка ще бъдат създанени много работни места.Аз съм за свободна търговия между ес и сащ.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Публикуваха част от европейските документи по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)"

  Добра инициатива на ЕК! Тези преговори касаят страшно много европейското общество и всички ние имаме нужда от повече информация по този договор.... трябва да има пълна прозрачност около всички притеснителни за европейските граждани теми и казуси, касаещи TTPI.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 709 Разстроено

  [quote#5:"Реформиран Соросоид"] Ще се опита ли да стане 3-ти икономически център на планетата [/quote]
  На каква цена!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 9. 9 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#3:"Реформиран Соросоид"]Колкото за публикуваните документи, не виждам такива публикувани на кирилица.[/quote]
  а може би ще поискаш и на руски да ги преведат?

  zenrus.ru
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Къде точно са публикувани.Някой може ли да ми посочи сите или линк?

  Tony
 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#5:"Реформиран Соросоид"]Ще се опита ли да стане 3-ти икономически център на планетата (след Северна Америка и страните членки на Шанхайската конференция) или ще се прави икономическо НАТО - да се минава към по-голяма "островна интеграция" - т.нар. "евроатлантически ценности". [/quote]

  Нали се видяхте във връзка с украинската криза за какъв център ставате. Затова търсете максимална интеграция със САЩ!

 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Мосю СПОР, имам скромното желание да ги преведат на единствения официален език в Евросъюза.
  Не бих имал нищо против да се преведат и на руски, стига някой да има желание да ги чете на този език, но да си плати за превода. Дори ако иска и апостил ще получи, но не ме засяга пряко, освен ако не ми поръчат на мен да намеря преводач срещу комисионна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#9] от "S.P.Q.R.":

  "...единственият официален език на кирилица в ЕС..."
  Вие нямате ли това желание?

 14. 14 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#13:"Реформиран Соросоид"]...единственият официален език на кирилица в ЕС..."
  Вие нямате ли това желание?[/quote]
  Не, нямам комплекси за избиване

  Българският е ОФИЦИАЛЕН, но не е ПРОЦЕДУРЕН език в ЕС, като английския, немския или френския. Няма смисъл да се хвърлят пари за превод на всичко на български, при положение, че никой няма да го чете. Тези, които биха разбрали нещо от прочетеното пък без съмнение владеят един или повече от процедурните езици в ЕС и могат да четат документите в оригинал.

  zenrus.ru
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Весело

  [quote#2:"cinik"]Нито един отрицателен коментар?[/quote]
  Много документи трябва да се четат.

  Например за фармацията, целта е
  "More specifically, we want to:
  • make the access to complex medicines easier and cheaper for
  patients – TTIP could foster the development and approval of generics (biosimilars) of biological medicines, such as vaccines and insulin"
  Обаче лекарствата едва ли биха станали по-евтини, ако законният монопол се удължи:
  "There will be more protection of intellectual property rights (IPR) – meaning medicines will be more difficult to get and more expensive"

  За неспециалистите пояснявам:
  - ще се обмянат резултати между САЩ и ЕС за клиничните изследвания, независимо къде са правени, ще се признават и от двете страни. Обаче срокът на защита е пет години в САЩ и от осем до 11 години в ЕС. Възниква въпросът: една генерична компания от коя година нататък може да се позове на тези резултати вместо да прави собствени и да пусне по-евтин вариант на ново лекарство?
  -срокът на патентна защита в ЕС е до 25.5 години максимум. В САЩ може да е и повече от 25 г. (имат друга система). Този максимален срок в ЕС се получава само за "нова молекула" (сътворена комбинация от аспирин и витамин не е нова молекула, нищо че за първи път може да се пуска на пазара). В САЩ всяка нова комбинация се приема за иновативна, дори "математическите формули" (софтуера). Въпросът, който възниква: Коя патентна защита ще се признава за меродавна - европейската или американската? Отделно, че има страни-членки на европейската патентна конвенция (Швейцария, Норвегия, Исландия), но не са членки на ЕС. Сиреч, не "бръснат", не ги интересува американската патентна система.

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#14] от "S.P.Q.R.":

  Мммм, не съм съгласен. Като ще е пубичност, да е публичност. Защо трябва да чакаме официалният текст да излезе на български език в Официален вестник на ЕС, а като преговори да не излиза? Мен лично ме изнервя това.
  А нямате представа как се нервя за част от материалите, които ги публикуват или само на английски език, или на английски, френски и немски, и нищо повече в моята сфера - данъчното облагане. А там нещата са важни. Още повече, че от нашият бюджет се дават пари за преводачи, които толкова си и вършат работата. Добре поне, че превеждат съдебните решения от Люксембург и то пак имат пропуски

 17. 17 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#16:"Реформиран Соросоид"]Защо трябва да чакаме официалният текст да излезе на български език в Официален вестник на ЕС, а като преговори да не излиза?[/quote]
  Learn English

  zenrus.ru
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#17] от "S.P.Q.R.":

  Algunas personas aprenden español

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#18:"Реформиран Соросоид"]lgunas personas aprenden español[/quote]
  да, тези, които ми чистят в къщи

  zenrus.ru
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#21] от "S.P.Q.R.":

  ООоооо, ама вие сте в USA? Някак много ми се иска да ви препоръчам съвременна американска литература от американски автор от български произход

  http://skromni.virtualave.net/cgi-bin/article.pl?social&88

  Хаха, разбирам тогава отношението ви към "латиносите"

 24. 24 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Или си ЗА ТПТИ, или си Руски агент

  За ТПТИ +
  За Русия -

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK