Консерваторите на Меркел призоваха за по-широк дебат за имиграцията

Петер Таубер, генерален секретар на Християндемократическия съюз (ХДС)

© Associated Press

Петер Таубер, генерален секретар на Християндемократическия съюз (ХДС)Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлер Ангела Меркел призова за по-широк дебат и реформи в имиграционните закони, съобщи "Ройтерс". Според консерваторите правителството не е направило достатъчно, за да обясни на германците нуждата от имигранти, и е приело прекалено много неквалифицирани работници.


В интервю за агенцията генералният секретар на ХДС Петер Таубер казва, че Германия е имигрантска държава, но допълни, че тази идея трябва да се обясни на населението и че трябва да се гарантира, че се привличат правилните имигранти.


"Трябва да говорим за нов имиграционен закон, който да предвижда какво трябва да допринесат имигрантите като способности, образование и готовност да се ангажират в нашата страна, за да станат германци", казва Таубер.
"Ройтерс" отбелязва, че враждебността към мюсюлманите в Германия през последно време нараства предвид популярността на антиислямското популистко движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада). Агенцията припомня, че след Втората световна война Западна Германия привлича гастарбайтери, за да се справи с недостига на работна ръка, които обаче така и не си тръгват от страната. Те са предимно от Турция, но и от Италия и Гърция.


Заради надвисналата демографска криза германското правителство се опитва да обясни на населението, че имигрантите са необходими. Във федералната република се регистрират едни от най-ниските нива на раждаемост в Европа, а трудоспособното население се очаква да се свие с 6.3 милиона през идните 15 години.


Германия направи опит през 2012 г. да реформира имиграционната си политика, като въведе схема с т.нар. синя карта за висококвалифицирани служители и учени, но тя имаше ограничен ефект. По тази схема едва 18 000 души са поличили постоянно пребиваване, а повечето от тях вече са живели или учели в Германия.


"Ройтерс" отбелязва, че други високопоставени членове на ХДС подкрепят предложението на Петер Таубер. "Важно е да се намери решение за имиграцията на хора от държави извън ЕС и смятам, че канадският модел с точки може да бъде най-доброто решение", каза зам.-председателят на парламентарната група на ХДС Михаел Фукс.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  И как ще им се признава квалификация ако не са учили в Германия?!?!?!

 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  от наше село всички правилни емигранти ,станаха имигранти в Германия , всичкото мангал и веднага падна раждаемостта в България ,за което плачат пък националистите ,вместо да се хванат сега и да направят на колежките по едно здраво българче .

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Има една много проста схема, която може да се въведе официално или не толкова официално - достатъчно азиатци и африканци има, които не са мюсюлмани. Ако ще вкарваме хора от други континенти, нека поне да са християни, будисти или най-добре атеисти/агностици.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#2] от "tur671":

  В ЕС не може да има имигранти от една страна в друга, всичко е вътрешна миграция. Дори братята роми се водят такава.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 5. 5 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Трябва да говорим за нов имиграционен закон, който да предвижда какво трябва да допринесат имигрантите като способности, образование и готовност да се ангажират в нашата страна, за да станат германци", казва Таубер.
  --------------------
  Този закон е факт в Канада отдавна. Всеки може да кандидатства за канадска работна виза, ако събере определен брой точки за образование, възраст, стаж, език и т.н. Обаче въпреки че имаш точките, може в крайна сметка да не те одобрят - това го пише изрично. Така си подбират емигрантите, а не събират безкритично утайката на света.

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  то, само с дебат нищо няма да стане

 7. 7 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ааа, усетиха се германците. Браво!

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#7:"Gligani"]Ааа, усетиха се германците. Браво![/quote]

  Още много ще изтрезнеят! Но дали правителствата на западните държави ще изтрезнеят?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#8:"lz2"]Още много ще изтрезнеят! Но дали правителствата на западните държави ще изтрезнеят?![/quote]

  Мисля, че са поизтрезнели. Резултатите от Европейските избори бяха показателни за тенденцията на нагласите в западните общества - десният вот се засили. А сега вече щом и германците надигнаха вой (ПЕГИДА), работата е дебела и правителствата са заставени да вземат мерки. Иначе ще ги издуха вятърът (пример: Мари льо Пен има шансове за президент на Франция).
  Така че, този атентат във Франция може и да им е дошъл дюшеш на западните правителства и да го "употребят" като легитимация за по-затегната имиграция най-вече за пред най-либерално настроените хора.

 10. 10 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Гражданите на ЕС не са имигранти в рамките на ЕС . Ако някои мисли това за неправилно , да късаме Лисабонския договор , да си върнем националните граници на държавите и да се спре свободното движение на капитали , стоки , услуги и хора . Ако зависеше от българските граждани , нямаше да имат проблем германците и британците и биха пренаписали правата за свободно движение на хора в ЕС . Но за наше голямо удовлетворение не зависи от българите . Никои нито испанците , нито португалците , нито гърците , нито поляците , нито италианците , да не изброявам сега 20 държави , няма да се съгласят за промяна в свободното движение на европеиските граждани

 11. 11 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gligani":Имиграция може да се ползва като понятие , само за хора извън ЕС . И наистина люпен , фараж и другите популисти , да вземат да си променят риториката , и да се заахванат радикално с ислямския фундаментализъм (само , тои е опасен ) . Децата на европеиските граждани ( християни ) се интегрират превъзходно и в германия и в англия

 12. 12 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Shadow":Специално на германия и англия , не им трябват допълнително хора извън ЕС , нали реват постояно , особено в лондон ( нямало място за нови сгради , болници , инфраструктура ) , каквито и квалифицирани кадри да им трябват , могат да си ги доставят от ЕС , само с една обява за работа , без никаква бюрокрация

 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Как се връзват обаче тези размисли за квалифицирани имигранти с бежанския поток? Това са два съвсем различни проблема!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Решението за германия , англия и вътрешната миграция в ЕС е много елементарно . Тъи като гражданите на ЕС по закон имат равни права и не трябва да има дискриминация , а пренаписване на Лисабонския договор е невъзможно ( отварят кутията на пандора ) , то тогава единственото решение е пренаписването на националните закони за социално подпомагане , без да има дискриминация за европеиските граждани . Пример , в великобритания имаме примерно 2 милиона граждани на ЕС , извън великобритания само в испания живеят 1 милион британци . Закона трябва да гласи , през първите две години на прибиваване в друга държава от ЕС , гражданите на ЕС нямат право на социално подпомагане при малки доходи и безработица , това да важи и за британци , които през последните 2 години са живяли извън великобритания , така няма да има дискриминация . През първите две години престои може да се правят застраховки за безработица в определени за това големи компании

 15. 15 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jessika":Задаваш малоумни въпроси , отговора е никак , просто границите на ЕС трябва да се охраняват и да не се допуска влизане на бежанци . Има и друго решение , правят се затворени лагери в Гърция , Италия , България и тн , държат се там бежанците , колкото е необходимо на издръжката на целия ЕС и като доиде момента ги връщат със самолети по родните им места , да не се позволява никаква интеграция ( лагери от затворен тип , с необходимите условия , паркове , храна , спортни зали , жилища )

 16. 16 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#3:"The Shadow"]Има една много проста схема, която може да се въведе официално или не толкова официално - достатъчно азиатци и африканци има, които не са мюсюлмани. Ако ще вкарваме хора от други континенти, нека поне да са християни, [/quote]
  Това ще е стъпка в правилната посока, но така остава нерешен още един проблем, и то важен. Как да се предодврати завземането на Европа от хора, които не са етнически европейци? Щото при сегашните тенденции, те ще са мнозинство след 50 години.

  Алекс Алексиев във вчерашното предаване на Диков даде интересни статистики.

  С две думи - за съжаление трябва да се действа радикално.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 17. 17 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Не ги слушайте тези популисти и лъжци от ХДС. Дайте властта на ХСС и всичко ще си дойде на мястото.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 18. 18 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сър Пичук":Първо аватара ти е на много зъл и лош политик , този е един от политиците , които допринесе много за ислямската имиграция към Великобритания .

 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Забележете, че Лисабонския договор говори за свободно движение на хора, не за свободно устояване на хора. Който се устои някъде и в рамките на 3 месеца не си намери работа, освен ако няма собствени пари да се издържа, може да бъде разкаран от страната членка. Въпросът е дали страните членки ще започнат да го прилагат. Иначе никой не спира хората да пътуват.

 20. 20 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не за устояване, а за уседване Отделно социалните закони са прерогатив на страните членки. Проблемът на Германия е че социалността е забита в конституцията, а и немския конституционен съд е разтеглил доста значението, че държавата трябва да се грижи за добруването на живеещите на нейна територия.

 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "dgidgo":

  американците са го решили проблемът по друг начин...пристигащите се настаняват на места, които не се водят част от територията на САЩ и затова на тези земи не важи задължението да бъде приет един човек обявил се за бежанец. И така могат да им разглеждат молбите и да им отказват лесно.

 22. 22 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "alabalko":Напротив в лисабонския договор е записано , след 5 години престои в друга държава на ЕС , като се спазват правилата за работещ , самонает , студент или самоиздържащ се , гражданина става перманент резидент на тази държава и КРАИ

 23. 23 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "alabalko":Американската държава има за съсед християнско мексико , там проблема е никакъв , дори напротив Америка трудно ще бъде превзета от исляма скоро . Проблема не е в имиграцията , проблема е в ислямската имиграция

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8726 Неутрално

  Нали Меркел говореше за мултикултурно общество.Нещо не се получава.

 25. 25 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "rosiraycheva50._":напротив преди няколко години след подобни атентати меркел каза , 4е мултикултураизма се е провалил . Сега са и набили кан4ето задокеанските и говори други глупости

 26. 26 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#18:"dgidgo"]този е един от политиците , които допринесе много за ислямската имиграция към Великобритания [/quote]
  Грешиш. Ислямизацията на Британия започва когато лейбъристите взимат властта през 90-те.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 27. 27 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#26] от "Сър Пичук":много преди това , реигън и маргрет та4ър са политиците при , които запо4на глобализацията , те бяха куклите на вериги на босовете на големите корпорации . Живея в лондон и съм разговарял с много индиици и пакистанци , които са се заселили в УК през 70те години , разговарял съм с децата им естествено

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK