Брюксел създава работна група за българския газов хъб

Министър-председателят Бойко Борисов и зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

© European Commission, 2014

Министър-председателят Бойко Борисов и зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.В най-скоро време ще бъде създадена работна група на високо равнище, която ще работи по най-важните  проекти за диверсификация на газовите доставки в Източна Европа. Групата ще бъде натоварена със задачата да оцени дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите европейския енергиен съюз. Първата среща на групата ще бъде в София.


Това беше решено днес в Брюксел на срещата на министър-председателя Бойко Борисов и зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК), отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович.


Бойко Борисов e представил пред ЕК идеята България да се превърне в газоразпределителен център за държавите - членки на ЕС, в региона, както и за страните от Европейската енергийна общност.
"Зам.-председателят Шефчович изрази силната си подкрепа за създаването на газови хъбове, които да играят важна роля за развитието на регионалните енергийни пазари. Предпоставките за функциониращите хъбове са подходяща инфраструктура, прозрачност, ликвидност и недискриминативен достъп за доставчиците и клиентите", се посочва в съобщението на ЕК.


На срещата са обсъдени настоящите енергийни предизвикателства пред България, развитието на газовата инфраструктура в Централна и Източна Европа и потенциалното им въздействие върху сигурността на доставките на гориво за ЕС.


Зам.-председателят на комисията е потвърдил готовността на ЕС да направи оценка как съществуващите механизми за финансова подкрепа (Ten-E, Механизмът за свързване на Европа и Европейският фонд за стратегически инвестиции) могат да спомогнат за осигуряването на финансиране и бързото прилагане на проектите в сферата на енергетиката.


В съобщението на комисията се посочва още, че България е потвърдила "своята ангажираност към създаването на енергиен съюз, който да гарантира достъпна, сигурна, възобновяема и устойчива енергия за всички".


В разговорите участваха и комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK