Минимум 50 млн. лв. и 500 служители предвижда Кунева за българското председателство на ЕС

Минимум 50 млн. лв. и 500 служители предвижда Кунева за българското председателство на ЕС

© КАПИТАЛБългарското председателство на Съвета на ЕС ще бъде "колко се може по-икономично", заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по време на дискусия в понеделник. Тя увери, че има "остро чувство за спестовност" и добави, че няма правителство, което да е похарчило по-малко от 50 млн. евро. за изпълнението на задълженията си по време на ротационния шест-месечен период начело на ЕС.


"За да се намали в следващите години допълнително тежестта върху държавния бюджет, се предвижда и финансиране от Европейския социален фонд, както и партньорство с бизнеса и използването на доброволци за дейностите на самото председателство", информира Меглена Кунева.


Кунева прогнозира, че с минимум 500 души ще бъде увеличен броят на служителите в администрацията, която ще работи за председателството – 200 от тях в постоянното представителство на България в Брюксел и 300 – в София.
"Помислете за зали, преводачи и огромния тренинг, който трябва да мине българската администрация, за да може да преговаря така, както го правят страните с най-добри образци", призова вицепремиерът.


Средства в подготовката ще са необходими и за инфраструктура и реклама, посочи Меглена Кунева. Въпреки това България може да спечели чрез ротационното председателство по-добра репутация и по-добър административен капацитет, засилване на икономиката и реклама за туризма.


Кунева очерта някои приоритети, които София ще постави през 2018 г. – бежанците и миграцията.
"Трябва да има възможност да наложим тази тема, свързана с хората, търсещи убежище. Да, средства от Европейския фонд за солидарност могат да се вземат, но това става бавно", заяви Кунева.
По време на дискусията стана ясно, че се подготвя съвет, който ще работи за интеграцията на хората, потърсили убежище в България.


Кунева планира българското председателство да се фокусира върху преговорите по бюджета на ЕС за следващия програмен период след 2020 г., подготовката на нова стратегия за Съюза след 2020 г., разработването на нова европейска стратегия за сигурност, продължаване на разширяването и развитието на дигиталната икономика.


Българското председателство на Европейския съюз във втората половина на 2018 г. В помощ на България ще бъдат Естония и Великобритания, които ще подкрепят България през шестте месеца начело на Съюза.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK