Без компромиси за гръцкия дълг, изборите в страната не ни касаят, категоричен е член на борда на ЕЦБ

Беноа Кьоре, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

© Associated Press

Беноа Кьоре, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).Беноа Кьоре е член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) от януари 2012 г. До 2011 година е Заместник-генерален директор на държавната хазна на Франция.
___


Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърля възможността за каквото и да е редуциране на гръцкия дълг чрез притежавани от банката облигации, срокът на падежите също няма да бъде удължаван. Това заяви Беноа Кьоре в интервю пред немското издание Die Welt. Становището дойде на фона на сериозни опасения в Брюксел за изхода от предсрочните избори в Атина, които ще се проведат на 25 януари. Водещата според социологическите проучвания крайнолява Сириза даде заявки, че при изборен успех на партията гръцкият дълг ще бъде отписан, а споразуменията с международните кредитори, измежду които е и ЕЦБ, предоговорени.


"Няма да нарушим забраната за парично финансиране на националните правителства по какъвто и да е начин. По този въпрос няма място за отстъпки и различни интерпретации", категоричен е Беноа Кьоре.
Днес рискът от разпространение на финансова несигурност от гръцките финансови пазари към други европейски страни е много по-нисък, а еврозоната е много по-стабилна, отколкото преди две години, оптимистичен е банкерът.


"Никой не говори сериозно за излизане на Гърция от еврозоната и никой се подготвя наистина за подобен сценарий. Гърция се нуждае от еврото и еврото се нуждае от Гърция", добавя той.


На въпрос как европейската финансова институция се отнася към предсрочните избори в Гърция Кьоре отговаря: "Те нямат каквото и да е влияние върху нас. Изборите не променят монетарната политика."


Въпреки това Кьоре предупреди, че бездействието на националните правителства и Европейската комисия увеличава натиска върху монетарната политика на ЕС. Той намекна за необходимостта националните правителства да реагират навреме и да изпълняват задълженията си, защото действията на ЕЦБ не биха могли да разрешат реалните проблеми на еврозоната:


"Най-добрата мотивация за реформи в ЕС са високите нива на структурна безработица, върху които монетарната политика не може да повлияе. В някои държави от еврозоната тя достига до 20-25%. Ако това не е достатъчен мотив да се вземат мерки, кое би могло да бъде?"


Кьоре коментира, че Европейската комисия основателно е разкритикувала страни като Италия, Франция и Белгия заради лошите им бюджетни показатели, но това не е достатъчно:


"Комисията обаче не предприе последващи мерки. Това повишава несигурността, защото никой не знае дали правилата се спазват в тяхната цялост или не."


В края на миналата година трите страни получиха отсрочка от три месеца, за да отговорят на очакванията на Брюксел и да вземат мерки за намаляването на бюджетните си дефицити до заложените в европейските изисквания.  Дебат дали да последват санкции беше започнат, след като Брюксел установи, че проектобюджетите на страните за 2015 г. не зачитат правилата на Пакта за стабилност и растеж, според които дефицитът не трябва да надхвърля 3% от БВП на държавите членки, а дългът - 60%.


Забраната за пряко финансиране на национални правителства (чл. 123 от Договора за функциониране на ЕС) е необходима за ЕЦБ и не позволява банката да бъде командвана от министрите на финансите на държавите членки. Тя нямаше да бъде толкова важна, ако ЕС имаше обща фискална политика. Ако на ЕЦБ беше позволено да печата пари, това щеше да компрометира независимостта на банката, обясни Кьоре.
По думите на финансиста фискалната интеграция на ЕС ще улесни работата на ЕЦБ, но преди всичко трябва да се гарантира демократичната легитимност и адекватен парламентарен контрол.


Кьоре смята, че и в настоящата ситуация "еврото ще оцелее, но системата винаги ще бъде узязвима".


"Трябва да свикнем с мисълта, че в някоя от държавите членки винаги може да възникне криза, която да се разпространи към другите. Трябва ни обща икономическа политика, която да включва и изисквания за структурни реформи, ако искаме да имаме напредък", призовава Беноа Кьоре.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1910 Неутрално
 2. 2 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе дълго ще се мъчите още с Гърция. Май Смарас не е напреднал много с реформите. Не иска гъркът да работи и да плаща данъци и туй то. Един гръцки свещеник в Германие даже го формулира така> В ЕС всеки трябва да прави това което обича и от което най-много разбира. Германците обичат да работят и произвеждат, прав им път. Ние гърците обичаме да филосовстваме и трябва да ни оставите и издържате да го правим.
  Страхотно, нали?!

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Точно така, безкомпромисно! Както досега!
  Като оставим настрана общите приказки, колко милиарда са подготвени за тази година...? Естествено, ако изборите минат, както трябва...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Добро предизборно послание. Той Великия Кормчия на Сириза, започна да дава заден ход още преди няколко дена и казвам не от злоба, а за да се даде най-после пример на такива като него (има ги и в ЕС и извън него), а и на наивниците дето гласуват за такива, какво става като получат властта - това все пак не е профсъюз и след изборите някой трябва да поеме и отговорност.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  " Сириза даде заявки, че при изборен успех на партията гръцкият дълг ще бъде отписан, а споразуменията с международните кредитори, измежду които е и ЕЦБ, предоговорени."
  Няма по-нагли от Сириза.Ядаха,пиха и въобще не се питаха,кой ще плаща.

 6. 6 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На едните им се иска, на другите не им стиска!
  То хубаво се живее, без да плащаш масрафа. Ама и това е до време!

 7. 7 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Правилно. Само дано не се намерят твърде много заблудени в Гърция да гласуват за левашките празнодумства на Сириза. Тъкмо страната започна да се стабилизира и тия ще я наритат обратно в блатото......

 8. 8 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Първо помпят мускули..
  И след това.... абе н'екви си незначителни милиарди, които видантийците тържествено обещават да върнат...! Дотук са над 300 с девет нули!!!
  Ама стига сме издребнявали....щом минава номера за оФцете , що да не пробват пак? Хъ, хъ, хъ...
  Отношение... Мефистофелско :-D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#8] от "mdaa":

  Сумата от главницата е малко над 150 милиарда, останалото до 350 милиарда дълг са лихви и лихви върху лихвите. Сума, почти равна на сумата по главницата е изплатена до края на 2014 г. , пазарлъците се водят за лихвите. Изплащането на остатъка от главницата не се дискутира, опростяването засяга лихвите.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#9] от "mitko11":

  Я дай един достоверен линк за твърдението си.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Лихвите се договарят при вземането на заема, така че гърците да не се правят на изненадани че са се натрупали.

 12. 12 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2552 Весело

  Като пили - пели, като плащали - плакали.

  Ще им се поналожи да поработват на гърците, то секи му харесва да люска рецина и да маа сувлаки под ромолящите звуци на сиртакито, ма тея неща струват парички

  Use your Illusion
 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":
  Един примерен линк.Структурата на дълга не е добре обяснена, но основните неща са казани в раздела за Гърция - общ дълг през февруари 2012 г - 350 милиарда евро, от които:
  - втори спасителен пакет - 130 милиарда евро през 2012 г.
  - заем за покриване на лихви 110 милиарда евро - през май 2010 г.
  Ако от общия дълг/350/ извадим двата заема 110+130, получаваме към 110 милиарда евро гръцки дълг към началото на 2010 г. След това лихвите стават страшни и към 80% от получените заеми отиват за покриване на лихвите - създава се специална сметка и банките си прихващат вземанията директно от специалната сметка, по която се превеждат траншовете по заема.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0_%D0%B2_%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 14. 14 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е как не го касаят при положение, че ако от Сириза спечелят - ще извадят страната от ЕС и гърците ще се юрнат да си теглят спестяяванията!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK