Филип Хамънд настоя санкциите срещу Русия да останат в сила

Филип Хамънд настоя санкциите срещу Русия да останат в сила

© ReutersСанкциите трябва да останат в сила, докато Русия не започне да изпълнява своите ангажименти от Минските споразумения. Това заяви външният министър на Великобритания Филип Хамънд след срещата си българския външен министър Даниел Митов, предаде БГНЕС.


"Дискутирахме въпроси, свързани с Европа и нашите ценности, и как те изглеждат в светлината на руската агресивност и промените на европейската карта, коригирана от Русия, посредством военни средства", каза Хамънд.


"Като съюзници и партньори в рамките ЕС и НАТО ние споделяме общи ценности и редица общи интереси. Това е гръбнакът на нашите взаимоотношения при сегашната усложнена международна обстановка", се казва в съвместното изявление на Филип Хамънд и Даниел Митов.
Хамънд и неговия български колега са говорили за общия дневен ред за НАТО и как тази организация трябва да остане крайъгълен камък на общата сигурност и поддържането й като ефективен стълб за изграждане на трансатлантическата връзка между САЩ, Канада и Европа.


Хамънд подчерта, че Великобритания е за разумна реформа в рамките на ЕС, която да бъде фокусирана и върху единния пазар и върху външните връзки като специално подчерта, че трансатлантическото споразумение за свободна търговия ще даде икономически тласък на ЕС.


Даниел Митов заяви в своето изявление, че съществува разлика между ЕС и европейските граждани и че има нужда от икономически реформи. "Ние не искаме и не можем да си представим ЕС без Великобритания и вярваме, че ще продължим рамо до рамо да посрещаме предизвикателствата", обърна се той към своя колега от Острова.


Двамата министри подчертаха необходимостта от засилване на координацията между двете държави за противодействие на всички форми на тероризъм, включително заплахата от ИДИЛ и други екстремистки организации, които набират "чуждестранни бойци". Хамънд и Митов осъдиха нападенията в Париж и изразиха съпричастност към френския народ.


Хамънд допълни, че утре неговата обиколка продължава в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, където ще промотира плановете на ЕС за тяхното европейско членство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK