Бездействието на Запада направи борбата с тероризма толкова скъпа, заяви Ахмед Давутоглу в Брюксел

Комисарят за правосъдието Сесилия Малмстрьом (мандат 2009-2014), турският министър-председател Ахмед Давутоглу и комисарят за разширяването Щефан Фюле на пресконференция, 4-и декември 2013 г.

© Associated Press

Комисарят за правосъдието Сесилия Малмстрьом (мандат 2009-2014), турският министър-председател Ахмед Давутоглу и комисарят за разширяването Щефан Фюле на пресконференция, 4-и декември 2013 г.Расизмът в Европа процъфтява, след кризата в еврозоната, както антисемитизмът процъфтяваше след "Голямата депресия" през 1929 г. Този път обаче изкупителната жертва са мюсюлманите, това заяви министър-председателят на Турция Ахмед Давутоглу на конференция по време на официалното си посещение в Брюксел в четвъртък, предаде Евроактив.


"Никой не може да ми казва "ние, европейците" и "вие, турците". Ние сме част от европейската история. И сме част от съвременна Европа. Има 45 милиона мюсюлмани, които живеят в Европа, и повече от 6 милиона турци. Трябва да имаме европейска идентичност на включването. Но ако вие имате неприкосновено римско-германско-християнско възприятие за себе си, това ще е краят на Европа", заяви Давутоглу.


По отношение на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, премиерът заяви, че страната е в готовност да отвори и много бързо да приключи повечето от преговорните глави. Той обаче не коментира причините, заради които голяма част от държавите членки блокираха преговорите и не спомена кипърския въпрос.
Странно е, че Европейският съюз не е отворил досега преговорната глава за енергетиката с Турция, заяви премиерът. Турция е отворена за нови проекти за нови газопроводи, но Анкара не вижда алтернатива в построяването на офшорна тръба до Турция, за да прескочи Украйна в доставките за Западна Европа, добави по темата Давутоглу и изрази надежда, че Украйна ще остане транзитна страна за руските газови доставки.


Голяма част от изказването си Ахмед Давутоглу посвети на темите за борбата с тероризма:


"Ако бяхме финансирали младите демокрации в Близкия изток, сега борбата с тероризма щеше да коства много по-малко. За съжаление, специално ЕС се превърна в наблюдател на провала да тези държави. И сега провеждаме срещи, на които си обсъждаме не как да подкрепяме демокрации, а как да защитаваме себе си от терористичните атаки, които породи тази криза."


Европейският съюз пропусна възможността, която му беше предоставена от революциите в арабските държави. Западът не се мобилизира, както направи за Източна Европа след края на Студената война, коментира Давутоглу.


Конкретна критики беше отправена заради липсата на подкрепа от страна на Запада за "умереното младо поколение" в Сирия, която е улеснила радикализацията в региона.


Министър-председателят отправи иронични коментари към ЕС и заради липсата на политическа стабилност в държавите членки. Той спомена, че на среща на НАТО по време на мандата му като външен премиер на Турция, той е бил единственият, който е завършил четиригодишната служба на поста. 
Давутоглу намекна шеговито и за държавите, които се управляват от коалиции с участието на леви и десни центристки партии.


Премиерът акцентира върху огромните усилия, които Анкара е положила за приемането на бежанците от Сирия и Ирак. По думите му в Турция има повече от два милиона търсещи убежище, а страната е похарчила 5 милиарда долара само за построяването на бежански лагери.


"Горд съм с нагласите и културата на моя народ. В Европа колко анти-сирийски, анти-имигрантски и анти-това-или-онова прояви, щяха да се случат, ако два милиона души бяха дошли в която и да е страна", попита Давутоглу и добави, че в Турция има "повече албанци, отколкото в Албания, повече босненци, отколкото в Босна, повече абхазци, отколкото в Абхазия, почти равен брой грузинци, всички кюрди и други."


"Ние сме един малък Кавказ, един малък Близък изток", заяви Ахмед Давутоглу.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK