Европа е изправена пред политически сътресения през 2015 г.

Но най-заплашителното политическо предизвикателство, което ще е и тест за успеха на популизма, са изборите в Гърция в неделя

© Reuters

Но най-заплашителното политическо предизвикателство, което ще е и тест за успеха на популизма, са изборите в Гърция в неделяБъдещето вещае политически сътресения за Европа през 2015 г., сочи проучване на Economist Intelligence Unit за Би Би Си. Нарастващата популярност на популистките партии може им помогне да печелят избори, а традиционните партии е възможно да влязат в преди немислими коалиции. 


Кризата на демокрацията в Европа представлява пропастта между елитите и гласоподавателите, смятат експертите от  Economist Intelligence Unit (EIU). "Има нарастваща пропаст в сърцето на европейската политика, където всъщност трябва да са големите идеи", се казва в изследването. Ключови фактори за този феномен са ниската избирателна активност и спадът в членската маса на партиите.


Във Великобритания например има парламентарни избори през май и според доклада страната е на ръба на потенциално дълъг период на политическа нестабилност. Има много по-голям шанс от обикновено да се формира нестабилно правителство, тъй като популистката партия UKIP ще вземе гласове и от консерваторите и от лейбъристите.
Но най-заплашителното политическо предизвикателство, което ще е и тест за успеха на популизма, са изборите в Гърция в неделя. Според социологическите проучвания крайнолявата СИРИЗА може да стане първа политическа сила. Ако партията успее да формира правителство, това ще изпрати шокови вълни в целия ЕС. EIU прогнозира, че кабинет на СИРИЗА би бил изключително дестабилизиращо влияние както в Гърция, така и в целия регион, и със сигурност би създал проблеми на страната в отношенията й с международните кредитори.


Други потенциално непредвидими избори са тези в Дания, Финландия, Испания, Франция, Швеция, Германия и Ирландия. Общото помежду им е възходът на популистките партии. Според анализатори те се възползват от вакуума между традиционните партии и техния електорат. Основни искания на популистите са по-малко контрол от Брюксел, по-малко имигранти и по-малко строги мерки за икономии.


Наред с триумфа на популистките партии през последните години се наблюдава и нарастване на гражданските протести в много части на света. Според EIU протестните движения са съставени предимно от млади образовани хора от средната класа. Въпросът е дали тези движения са заплаха за демокрацията или тъкмо обратното – доказателство, че тя е в добро състояние.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK