Пиратската партия в европарламента се зае със законодателството за авторските права

Пиратската партия в европарламента се зае със законодателството за авторските права

© EUObserverЕС се нуждае от общ закон за авторското право, който да се прилага във всички държави членки, за да се решат проблемите с правните "абсурди" в настоящия режим. Това е заключението на доклад на евродепутата от германската Пиратска партия Джулия Реда, представен пред Европейския парламент (ЕП) в понеделник.


"Правилата са толкова непрозрачни и различни в различните европейски държави, че спазването им става изключително трудно", заяви Реда на представянето на доклада, предаде Евроактив.


Реда даде пример с особеното законодателство във Франция.
"Ако отида на почивка в Париж и публикувам снимка на Айфеловата кула във фейсбук профила си, дали нарушавам авторски права ще зависи от това дали съм направила снимката през деня или през нощта", обясни евродепутатът.


Причината е, че периодът на защитени авторски права за самата кула е изтекъл, но този на светлинното ѝ шоу – не.


В същото време според европейското законодателство снимки на обекти на публични места могат да бъдат правени безплатно навсякъде в Европейския съюз. Франция, Италия и Белгия обаче не прилагат тази директива.


В доклада си германският евродепутат призовава Европейската комисия да направи изпълнението на законодателството задължително за всички държави членки.


Директива за авторските права беше одобрена от ЕС през 2001 г., преди създаването на социалните мрежи като YouTube, Facebook и Twitter. Тя засяга основно формати за съхранение на данни като CD-ROM, които рядко се използват през 2015 г. , се посочва в доклада.


Според Реда, новото законодателство на ЕС трябва да стане "технологично неутрално", за да бъде приложимо в бъдеще и за да не се налагат промени всеки път, щом бъде създадена нова технология.


Лидерът на шведската Пиратска партия Рик Фалвинге коментира, че за първи път по законодателство в областта на защитата на авторските права работи активист за свободата в интернет.


На изслушването си пред евродепутатите представителката на Пиратската партия Реда заяви, че някои от лобистките организации, с които се е срещала, са изпращали писма до Европейския парламент с молба да бъде изпратен друг кандидат, с когото да преговарят.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не знаех,че има в Европарламента Пиратска Партия

  Tony
 2. 2 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Да легализират торентите най-накрая... Че, през няколко години стават скандали с тях...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 3. 3 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Имайте предвид, че и България има подобни рестрикции по отношение т.нар. "Свобода на панорамата". В този смисъл хармонизирането на законодателството само би могло да бъде от полза.

 4. 4 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "nikivan":

  Торентите никога няма да бъдат признати за легални.
  Представи си че си изкарваш прехраната с овцевъдство. От 100 броя овце, продаваш 30 а другите 70 някой идва и ти ги взима безплатно. Ще бъдеш ли щастлив? Това са торентите.
  Не че на мен всичко ми е легално, но когато някой филм,сериал,програма ми харесва си я купувам. Другото е Линукс.

 5. 5 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Както е казал Нютон "Всяко действие поражда противодействие". Прекалено яростната защита на авторски права роди пиратската партия и сега трябва да се търси златната среда приемлива и за авторите и за потребителите.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  ...Според Реда, новото законодателство на ЕС трябва да стане "технологично неутрално", за да бъде приложимо вбъдеще и за да не се налагат промени всеки път, щом бъде създадена нова технология.....

  Много ми е интересно как ще стане това.
  Защото именно "техническата", материалната част, дава възможност да се "осребри" авторското право. И за което "осребряване" на практика и иде реч, независимо кой какво ви разправя.
  Ако няма "осребряване" ... мислите ли, че щеше да се дига такава пушилка и да се трошат толкова копия по темата?
  Та "технологично неутрално" за мен е утопия.
  Както заради интересите, така и заради простичкото, доказано толкова пъти правило, че "технологията", простичко казано - животът, все ще изпреварва и праща в небитието всякакви "рамки", регулации и тутти кванти.

 7. 7 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Авторските права трябва да бъдат премахнати. Това е форма на монопол, която задушава пазараи спъва прогреса. Фирмите които купуват авторски права обират и творците, обират и потребителите.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 8. 8 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#4] от "bettber":

  Сравненията не са за всеки. Ако сравняваш овцевъдство с писане на книги, или правене на филми, адекватното сравнение е следното.
  Имаш 100 овце, и ежегодно произвеждаш 20 агнета за продан. Идва пират, и копира твоите агнета. Така че ти пак си имаш овцете, пак си имаш агнетата, но ти за разлика от пирата си вложил труд за отглеждането им.
  А има и трето - ти продаваш своите агнета за без пари на прекупвачите. А прекупвачите ги къдрят, опаковат и им тресват скромна стократна надценка. После прекупвачите измислят редица оправдания за своята скромна надценка. Наемат юристи, наемат блогери, наемат когото могат за да бъде доказано че копирането, е равносилно на отнемане.
  А най интересни са опититите на прекупвачите да изравнят цената на една хартиена книга, с цената на същата книга в елкектронен вид. В единия случай имаме предварителни инвестиции - включително и риск за издателя, в другия - единствения риск е за писателя (може да не му харесат творбата).

 9. 9 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#7:"б_еко"]Авторските права трябва да бъдат премахнати. Това е форма на монопол, която задушава пазараи спъва прогреса.[/quote]
  Дозата прави лекарството. Кой би искал да пише книги, или да прави филми, ако няма да получи нищо?
  Същото е и за патентите. Без патенти, без авторски права - много ще загубим. Но, ако дозата бъде прекомерна - се превръща в отрова.
  Очаквам в скоро време епъл да патентова сложна комбинация от три пръста със среден доминиращ. И тогава всеки от нас ще е длъжен да плати на епъл преди да покаже съответния жест.

 10. 10 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#4] от "bettber":

  Може и торентите да са платени какво пречи. Според мен трябва да се извадят от уравнението ражни посредници дето нищо не правят а само лапат. Така цената ще бъде справедлива и за творците и за потребителите. А торентът е просто носител.

 11. 11 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 694 Неутрално

  С овцете не става сравнение.
  Имаш 100 книги в библиотеката. Чат-чат препрочиташ някоя. Идва приятел и ти иска да я прочете, без да ти плаща. Прочели сте я двамата. Може да я дадеш на 3ти, книгата вече се е поопърпала, може да е изпаднала някоя страница, може да е драскано вътре... ама за без пари толкова.
  Аз съм ди купувал книги още 1985. От антикварната книжарница на 5рни цени. Новите - на нормални цени, мил съм си ръцете преди да я разгърна. Сега като я купя, пак тряя да плащам пълната цена, май съм си платил вече авторското право... Имам VHSки с филми от време оно, сега същите филми... пак ли пълна цена да плащам??! Е ми няма.
  http://rutracker.org

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Както всичко в съвременния свят и авторското право се е превърнало от добра идея в начин за изцеждане на потребителите.

  По времето на Моцарт дали е имало авторски права?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 13. 13 Профил на Loco Motion
  Loco Motion
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Да, бегъл преглед на историята на авторското право и на интелектуалната собственост като цяло показва, че по времето на Моцарт е имало авторско право.

  Разбирам българската гледна точка "ние сме бедни и няма да плащаме", но сиренцето си го плащаме иначе не го ядем , нали?
  Защо продуктите на интелектуалния труд биват така подценявани у нас, дали сте се замисляли?
  Все си мисля, че голяма част от читателите на Дневник работят интелектуален труд, как иначе биха висяли в нета през деня? И получават повече от техниците, водопроводчиците и шивачките? Къде е логиката тогава един автор да няма права над труда си и не печели от него?

 14. 14 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#4:"bettber"]Торентите никога няма да бъдат признати за легални.
  Представи си че си изкарваш прехраната с овцевъдство. От 100 броя овце, продаваш 30 а другите 70 някой идва и ти ги взима безплатно. Ще бъдеш ли щастлив? Това са торентите.
  Не че на мен всичко ми е легално, но когато някой филм,сериал,програма ми харесва си я купувам. Другото е Линукс. [/quote]

  Помисли, колко време и ресурси се полагат за нова овца и колко време и ресурси се влагат в един копи пейст файл, за един копи пейст никой не ще да плаща сумати пари и затова ще ги има торентите

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 15. 15 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#12:"biss Mark"]По времето на Моцарт дали е имало авторски права? [/quote]
  По времето на Моцарт е нямало радио , телевизия или интернет.
  Ако някой е искал да слуша Моцарт , е трябвало да отиде на концерт.
  Съгласен съм че авторите трябва да бъдат защитени, за да пишат книги или да записват музика. Но мафията дето търгува с "права" трябва да бъде разчистена първо.
  Тогава с чиста съвест ще застана зад забраната на торентите.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 16. 16 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мили мои,Граждани-Идеалисти,ако приемем,че от раждането на Интелектоалният продукт в Изкуството или в Науката, от Творецът / Ученият , до Потребителят на Творбата/Технологията/Машината/, да наречем условно ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА , ще установите,че в поддържането и в жизнено/работоспособно/състояние ,участват много ОБЕКТИ/Научни лаборатории и Институти,Производствени комплекси,Системи за запис и възпроизвеждане на Информацията идр. ,.., Концертни зали,Театри,Телевизионни студиа,Специализирани интернет сайтове и т.н. в този дух/ и СУБЕКТИ/Творци на изкуството,Учени-Изобретатели и др./ и в краят на тази верига, сме всикките Ние-ПОТРЕБИТЕЛИТЕ на Продукта /Научен,Художествен,.../.За съжеление,под предлог,че Те са "Защитниците" на "интересите" на Творците,и че Техните Колеги-Юристите , на практика са "сътворили" Закона за Авторските права, във "Хранителната верига" са се впили, като паразити , пренасочвайки финансовите потоци от тези ДУХОВНО-МАТЕРИАЛНИ ПРОЦЕСИ в своя полза, и АДВОКАТИТЕ НА ДЯВОЛА :за спрвка, виж филма"Адвокати на Дяволът", с Ал.Пачино... Поради сложността на Законодателната уредба в областа на Авторските права, и нежаланието/неумението на Създателите и Потребителите да познават детайлно разните му там Закончета, Под-закончета, Правилници и др., инициативата са иззели само Специализираните Адвокати , по защита на Авторските права и Интелектоална собственост, организирани в ГЛУТНИЦИ /Специализирани Адвокатски "колективи"/ :"...А в "Колективът -все Такива"/Р.Ралин/...Направете справка , моля от даден Творчески или Научен Акт, като се песпаднат данъците и таксите, колко остава за Творците/Учените , и колко отхапват Адвокатите-"защитници"? Тези пари се взимат от всичките НАС-ПОТРЕБИТЕЛИТЕ на ХУДОЖЕСТВЕНИЯТ/НАУЧЕН ПРОДУКТ !...Ако в ПИРАТСКАТА "ПАРТИЯ" не са са записали само АДВОКАТЧЕТА-ТАРИКАТЧЕТА , То и Аз бих желал да се запиша .Дори бих им бил полезен, с практическият ми опит Изобретяване/Създаване/Внедряване на Интелектоална собственост, защото на практика зная ,какво означава да ти ОКРАДАТ РАЦИОНАЛИЗАЦИЯ,ПАТЕНТ,ИЗОБРЕТЕНИЕ и да видиш като съавтори:ПАРТИЙНИЯТ СЕКРЕТАР,ПРОФПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ,СОБСТВЕНИКЪТ-АКЦИОНЕР НА ФИРМАТА,АДВОКАТЪТ-ЮРИСТКОСУЛТЪТ НА ФИРМАТА ,СЪОТВЕТНИЯТ КОРУМПИРАН ЧИНОВНИК ОТ "ЦИНТИ",от където очакваш съдействие за патентоване, и останалата част от Тази ГЛУТНИЦА, а АЗ СЪЗДАТЕЛЯТ/ТВОРЕЦЪТ , съм написън с дребен шрифт най-накрая в "Списъка"...Нищо ново под Слънцето. Да!

 17. 17 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "инж.Бъчваров , Казанлък":

  Инженере, нещо за правопис и пунктуация чувал ли си???

  Път без препятствия не води до никъде.
 18. 18 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  До коментар [#17] от "Еколог":Явно не е инжинер по граматика?

 19. 19 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Торентите представляват технология, която е легална. Все едно да забранят велосипедите, защото производителите на автомобили печелят по-малко заради велосипедистите.
  Колкото до разпространението на пиратски филми и музика с нея.... Да предположим, че си купуваш оригинален диск с музика или някой филм. Някой твой приятел иска също да го има, но по финансови или други причини не може да го закупи. Вие копирате диска на компютъра си и му пращате копие. Това незаконно ли е?
  Да, според сегашните закони е незаконно да копираш оригинални дискове на компютъра си, дори за лична употреба. Нищо не се казва обаче за "не оригинални" дискове. Иначе казано, първичното копиране на диска от човека, който го е закупил е незаконно, но всички последвали копирания от други хора са.... няма определен закон за тях.

 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  [quote#8:"biramore"]В единия случай имаме предварителни инвестиции - включително и риск за издателя, в другия - единствения риск е за писателя...[/quote]

  Печатът е много малка част от цената на една книга. Във всички случаи имаш инвестиции и риск.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK