Меркел и Ренци ще "сблъскат" гледни точки за бъдещето на еврозоната

Министър-председателят на Италия Матео Ренци и германският канцлер Ангела Меркел

© Associated Press

Министър-председателят на Италия Матео Ренци и германският канцлер Ангела Меркел



Германският канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Матео Ренци, лидери на две от най-големите европейски икономики, ще се срещнат днес във Флоренция. Разговорът между Ренци и Меркел ще се проведе дни преди решаващите извънредни парламентарни избори в Гърция, които отново изведоха темата за разпадането на еврозоната на преден план, предаде "Ройтерс".


Местните медии прогнозират, че по преговорите по време на срещата ще целят сближаване между гледните точки на италианския лидер, който иска повече бюджетна гъвкавост и политики за растеж, и на германския канцлер, която настоява за структурни реформи и икономически съкращения в държавите членки.


"Имам добри лични отношения с канцлера, но нашите мнения понякога се различават. Когато тя ми каза, че е била само веднъж във Флоренция, се възползвах от възможността да я поканя", заяви 39-годишният премиер на Италия.




Дни преди посещението на Меркел премиерът Ренци изрази своето несъгласие с гледната точка на канцлера относно икономическите стимули в еврозоната.


В момента, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) решава дали да започне да използва инструментите си за неограничено изкупуване на облигации от държави, членки на еврозоната, Ангела Меркел омаловажи възможността за провеждане на такава монетарна политика и предупреди, че не е редно чрез вливане на ликвидност да се намалява натискът върху държавите членки за осъществяване на необходими реформи.


Ренци предупреди, че подобна твърда позиция ще обърне "Германия срещу всички останали и това ще бъде грешка".


Бившият италиански икономически министър Фабрицио Сакомани беше по-остър в изказванията си по повод предстоящите разговори с германския канцлер.


В интервю Сакомани заяви, че Германия се държи сякаш "е страна, заобиколена от джебчии, които искат да откраднат портфейла ѝ", и направи отпратка към противопоставянето на Берлин срещу програмата за изкупуване на облигации, която според италианското правителство би могла да съживи икономиката на еврозоната и да предотврати негативните ефекти на дефлацията в рамките на валутния съюз. 

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Левичарството е обществена проказа.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 3 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тая некомпетентна женица, която имаше късмета да управлява след суровите, но ефективни реформи на Шрьодер, заедно с мин фина си "черната нула" ще разпаднат Европа. Външните врагове на Европа (Путин) само помагат за ускоряване на процеса.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 4 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Меркел и Ренци ще "сблъскат" гледни точки за бъдещето на еврозоната
  ––––––––––––
  Какво?
  Не давам повече от един рунд.
  Ренци е като Пулев. Много перчене и никаква икономическа логика и сила...
  Меркел ще го завърти като спагет ала карбонара.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  [quote#3:"fortunes"]Външните врагове на Европа (Путин) само помагат за ускоряване на процеса. [/quote]
  Какво бил Путин?
  Освен срам за народа си, той е само едно бостанско плашило.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 6 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 752 Неутрално

  "Германия се държи сякаш "е страна, заобиколена от джебчии, които искат да откраднат портфейла ѝ"
  ============================
  Че това си е самата истина. Единственната работеща добре икономика-тази на Германия е заобиколена от икономиките на Италия, Испания, Португаля, Гръция, Франция и т.н.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 6. 7 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Дълбоки структурни проблеми в една икономика не се решават с печатницата, нито с прекалено "гъвкави" бюджетни изисквания.
  От друга страна Европа дори закъсня с програмата за QE.
  Най добрият вариант за ЕЗ е балансираният подход. Структурна реформа, бюджетна дисциплина и 2 годишна програма QE, която да не надвиши 40-45 млрд. месечно. Пазарите вчера бяха тествани и определиха презентираните параметри от 50 млрд месечно, като приемливи. Ако сумата бъде надвишена значително днес от Драги и компания, може да има съвсем друга реакция. Чакаме новини.

 7. 8 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Германците имат проблем с Конституционния си съд , който смята че изкупуването на дългови книжа от ЕЦБ е нарушение на договорите - това поставя правителството в патова ситуация.Ако клекне и се съгласи на КО ще удовлетвори приятелчетата си от Южна Европа но ще се сблъска с проблеми в самата Германия. А и защо погледа на всички е концентриран върху Германия - Холандия е още по брутална в искането си за рязане на разходи и също е твърдо против печатането на пари, а редом с тях са и Австрия,Финландия и новите членки на ЕЗ от Прибалтика.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 8. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  И да не се срути еврозоната сега, влезем ли и ние-ще се случи неминуемо.

 9. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  "Германия се държи сякаш "е страна, заобиколена от джебчии, които искат да откраднат портфейла ѝ".
  Точно така е,заобиколена е от тарикати,които правят всичко възможно да не спазват правилата.

 10. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  >В интервю Сакомани заяви, че Германия се държи сякаш "е страна, заобиколена от джебчии, които искат да откраднат портфейла ѝ"<
  Ами то си е така. Ако ЕЦБ започне да купува ДЦК на задлъжнелите държави от банките , тези държави ще са вече длъжници на ЕЦБ. Т.е. ако досега задлъжнелите държави дължаха пари на банките, от утре ще дължат и на Германия. И като фалират, няма частните банки да загубят, а немският данъкоплатец ще бъде ограбен.

 11. 12 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "bawarec":

  " ... ще са вече длъжници на ЕЦБ. Т.е. ако досега задлъжнелите държави дължаха пари на банките, от утре ще дължат и на Германия "
  ЕЦБ е Централна банка на Еврозоната, а не на Германия. Ако Deutsche Bundesbank започне да изкупува ДЦК на задлъжнелите държави то тогава ще можем да кажем "ще дължат и на Германия"

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 12. 13 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#12:"Европеец"] ще са вече длъжници на ЕЦБ. Т.е. ако досега задлъжнелите държави дължаха пари на банките, от утре ще дължат и на Германия "
  ЕЦБ е Централна банка на Еврозоната, а не на Германия. [/quote]
  Така е, участието н Германия е окло 1/3, а на Гърция 2%.

 13. 14 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#12:"Европеец"]ЕЦБ е Централна банка на Еврозоната, а не на Германия." [/quote]
  Така е, но участието на Германия, т.е. гаранциите които тя поема е за 1/3, а на Гърция за 2%. Освен това Гърция или другите длъжници в някой момент ще искат намаляване на дълга им.
  [quote#12:"Европеец"]Ако Deutsche Bundesbank започне да изкупува ДЦК на задлъжнелите държави то тогава ще можем да кажем "ще дължат и на Германия" [/quote]
  ЕЦБ сама нищо не предприема. Централните банки на участниците извършват операциите, така, че и немската ЦБ ще изкупува книжата.

 14. 15 Профил на Borislav Valkov
  Borislav Valkov
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Матео Ренци отдавна се доказа, че само говори и нищо не прави. Той, също като Орешарски очаква, че като разхлаби колана, икономиката ще се съживи и потреблението ще нарасне. Само дето Кейнс преди много време е открил, че раздаването(печатането) на лесни пари не спасява никоя икономика.

 15. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  Големи пазарлъци ще падат..................,но все си мисля,че като цяло Фрау Меркел/Германия/ ще наложи своята позиция!

 16. 17 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015": ≪Какво бил Путин? Освен срам за народа си, той е само едно бостанско плашило.≫

  Ако си прав, тогава Обама е пълно говедо, защото вместо да прати войски в Крим, се опитва да реши един важен проблем чрез не чак толкова ефективни финансово-икономически санкции, които, между другото, не са пълни, защото не са одобрени от ООН, където предложението на САЩ е бламирано от Общото събание.

  Впрочем, подценяването и пренебрегването на противника е може би добро средство за повишаване на собственото самочувствие, но не е много за препоръчване за хората, които носят политическа отговорност за действията си. И може би точно по тази причина Обама и си мери приказките, и е много внимателен в действията си.
  á è ѝ ò „” –

 17. 18 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#17:"glog"]подценяването и пренебрегването на противника е може би добро средство за повишаване на собственото самочувствие, но не е много за препоръчване[/quote]
  Гришата нагледно го доказва. Не бива да бъде подценяван никой, даже и почти "пенциониран старец" като Багдатис

 18. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#16] от "bat_plamen":

  Не, може и да "сблъскат" гледни точки за бъдещето на еврозоната-

  но то ще е сблъсък на Фиат и Мерцедес

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK