Спирането на пакета от екологични политики от Брюксел е официално потвърдено

Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, чиято инициатива беше "по-добрата регулация" - премахването на законодателни предложения, по които постигането на консенсус е серзионо затруднен.

© Geert Vanden Wijngaert, Associated Press

Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, чиято инициатива беше "по-добрата регулация" - премахването на законодателни предложения, по които постигането на консенсус е серзионо затруднен.Европейската комисия (ЕК) потвърди намерението си да прекрати разглеждането на Законодателния пакет относно кръговата икономика, въпреки съпротивата на Европейския парламент (ЕП) и екологичните министри на държавите членки.


Официалното прекратяване на законодателната процедура ще се случи през следващите няколко месеца, заяви ЕК пред Евроактив.


Окончателното решение е взето и не се предвиждат фактори, които биха променили мнението на изпълнителния орган на този етап, заявяват източници от Брюксел.
Законодателният пакет относно кръговата икономика съдържа предложения, целящи да стимулират рециклирането и да затегнат правилата при изгарянето на отпадъци и изграждането на сметища. Той е съставен от шест закона за отпадъците, балирането, сметищата, излезлите от употреба превозни средства и електронно оборудване, батериите и акумулаторите.


На пленарната сесия в Страсбург миналата седмица евродепутатите не успяха да гласуват съвместна резолюция срещу решението на Комисията, въпреки че мнозинството от евродепутатите се обявиха за поправки, които да върнат законодателството на дневен ред. Екологичните министри на държавите членки също изразиха подкрепа за спасението на екологичните политики, но официално съобщение до ЕК така и не беше изпратено.


Въпреки че Комисията ще оттегли пакета от закони, мненията на евродепутатите и министрите ще бъдат взети предвид при съставянето на новото предложение, заявиха източници от Брюксел пред Евроактив. 

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Една добра новина.
  Екологични политики = данъци и крадене.

 2. 2 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Екологията е възможна само за добре работещи икономики. А погледнато като цяло ЕС никак не стои добре.
  Пък и малко да си отдъхнем от еконадувки

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 3. 3 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Най-после поне малко да се ограничи влиянието на зелените талибани.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ТТИП идва. Каква екологична политика тогава!? Напред в манчестерския Анархокапитализъм от 19 век.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Уф разгеле.Лоши новини за екоталибанското братство

 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#5] от "tenevski":

  Дай нишан за друго "братство", Колега, много сме притеснени...

 7. 7 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Май основната причина е заради еконормите, които оскъпяват тока от ТЕЦ-овете. А въглищата са единствения енергоизточник в изобилие в ЕС.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 8. 8 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Еко мафията е една от най-уродливите организации, криеща се винаги зад природата, като в същото време извива ръцете на правителства и обществото по-брутално и от синдикатите.

  Дано да се кротнат малко.

  The things you own end up owning you
 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Шест законопроекта за отпадъци!Луда работа!Добре че са се отказали.

 10. 10 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело

  ''Окончателното решение е взето и не се предвиждат фактори, които биха променили мнението на изпълнителния орган на този етап, заявяват източници от Брюксел.''

  Отказали са се, но само ''на този етап''. Очевидно някой е забравил да си плати.

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  И ся к'во правят сечено на Баце за завода за боклук баш преди местните избори !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кои са тия зелени талибани, и тази зелената мафия.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Нали си сещате, че охолния живот и икономическите доводи без мерки за опазване на природата ще го плащат децата Ви? И то по-най неприятния начин - със здравето си.

 14. 14 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това е престъпление насочено срещу природата и люлката на човечеството, нашата ЗЕМЯ. Очевидно, че лошото човечество е на власт и търси своето самоунищожение, но няма да успее.

 15. 15 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  сигурно само сътворяването на термина "кръгова икономика" е изисквало над 1800 бюрократо-месеца и поне 150 заседания на комисии. За пълнежа на самия законодателен пакет да не говорим.
  Крайно време е ЕС да се съсредоточи върху създаването на ефективна, конкурентноспособна икономика. Опитите за всеки един аспект на живота да се натворят камари от бюрократични правилца и закончета са пълен идиотизъм, и е крайно време да бъдат изцяло прекратени и забравени.

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Ще дам пример с оловото в горивата. Преди въвеждането на стандартни за него, светът (и особено петролните корпорации) му се е радвал десетки години, защото подобрява работата на двигателите. Оказва се, че целия свят е "заразен" с олово. Оказва се, че в старите ледове, по-дълбоките води и под земята е чисто. Оказва се, че само за няколко десетки години, човешкият прогрес е направил нещо непоправимо - покрил е цялата земна повърхност с около. Едно незнание и недомисляне от страна на същите управители на света, а грешката е фатална. Оловото не е много полезно за хомосапиенсите.

 17. 17 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 401 Весело

  Наште набедени т.н. прЕродни защитници ги интересува само природата около скикурортите и около най хубавите плажове по морето . Да не би най редките птички да са се скрили нарочно по тия места ?

 18. 18 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дундурук":
  В САЩ дълги години оловото е част от боите в домовете. Доказва се, че води до рак и започва масова програма за премахването - не само се забраняват тези бои, но и се пребоядисват сгради.
  Подобно беше и положението с азбеста (аз бях дете, когато беше още прясна забраната). Десетки хиляди хора в строителството по цял свят са пострадали преди да се забрани - болести на белия дроб и смърт.
  В България години наред се използваше ДДТ (отрова за пръскане овошки, оказва се, че е вредна и за хората). В язовирите в Родопите по дъното още има отровна тиня оттогава.
  Не бива да се прекалява с ограничения и регулации, но никой не му се иска да спре контрола и на пазара свободно да се продават електроуреди, които могат да ти запалят къщата или пък да те удари ток, нали?
  Та това е идеята и с отпадъците, особено за батериите и акумулаторите.

  Никола Йорданов
 19. 19 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дундурук":
  До коментар [#18] от "Никола Йорданов":

  В Калифорния имаше референдум дали да храните с ГМО да се обозначават задължително като такива. Монсаното поведе кампания срешу решението с довода че това ще оскъпи храните в магазините. Предложението беше отхвърлено.
  Подробности:
  http://en.wikipedia.org/wiki/California_Proposition_37_%282012%29

  При положение че ГМО и RoundUp (препарата за който са проектирани) са безопасни, защо е нужно да се крие тяхното съдържание в храните? Не мисля че потребителите които си търсят правата са "екоталибани", както пишат някои тук.

 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "vjacho":

  Били са отказани от лобиистите, спонсорирани от корпорациите и олигархията, живееща на гърба на хората и на околната среда.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#19] от "Туриста":

  Големият бизнес отдавна е превзел държавното управление. На всеки конгресмен в САЩ се падат по 6 лобиисти - 3 от финансовия сектор, 2 от фарма- и 1 от петролния бизнес.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  ...или как да се застреляме в слепоочието за няколко евра повече! властта все повече деградира в обслужването на едршя бизнес...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Боже! Не стига дето съсипваме чудовищно природата, ами и официално се отказваме от еко политики!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK