"Нискокачествено и лошо работещо" е българското здравеопазване, сочи изследване

"Нискокачествено и лошо работещо" е българското здравеопазване, сочи изследване

© [[© European Parliament - Audiovisual Unit]]България заема 30-ото място от 36 в тазгодишния Индекс на европейския здравен потребител. С 547 точки от максималните 1000 страната остава на същото място в класацията от миналата година. Осмото издание на индекса беше представено днес в присъствието на европейския комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис.


С приблизителен резултат до българския са Гърция (561), Албания (545) и Полша (511).


Според ръководителя на изследването д-р Арне Бьорнберг здравеопазването в България отразява "общата мрачна ежедневна действителност в страната". Мерките, целящи подобряване на достъпа до лечение, не работят.
Здравните системи на страните са изследвани според шест показателя, подлежащи на оценка: пациентски права и информираност, достъп до лечение, резултати на лечението, диапазон и обхват на услугите в здравеопазването, превенция и медикаменти.


"Фактът, че България е единствената държава от индекса, при която всички показатели за предоставяното от системата са в червено, категорично показва, че е налице нискокачествено, лошо работещо здравеопазване. В краткосрочен план вниманието трябва да бъде съсредоточено върху запазването на основните функции, като например равнопоставеност, ваксиниране и ниска детска смъртност. Дори тези характеристики обаче изглеждат застрашени в днешна България", обяснява изследователят.


България показва незначително подобрение, което намира отражение като цяло в по-големия брой точки в сравнение с 2013 г., но за разлика от общата тенденция на подобряване в повечето европейски държави запазва позицията си от предходната година. Постигнати са подобрения по отношение на резултатите от лечението, които дълго време оставаха незадоволителни. Преживяемостта при сърдечносъдовите заболявания отбелязва съществен напредък. Болничните инфекции бележат спад, но честотата им остава твърде висока.


Положителни са заключенията обаче за цялостното състояние на здравните системи в Европа. Според изследването някои държави успяват да гарантират здравно законодателство, изцяло базирано върху правата на пациента. Повече са и страните, които разполагат с публични бази данни и каталози, които предлагат класации на качеството на здравните услуги.


Холандия е на първо място с 898 точки от максимални 1000. След нея се нареждат Швейцария (855), Норвегия (851), Финландия (846) и Дания (836). На последно място с най-малко точки са Босна и Херцеговина, Румъния и Черна гора. В изследването са включени 36 европейски държави. При първото издание на индекса през 2006 г. само една държава е събрала повече от 800 от максималните 1000 точки. През 2014 г. системите с толкова висок резултат са шест.


"Въпреки известно намаляване на разходите за здравеопазване в много държави като цяло показателите за работата на здравните системи продължават да се подобряват", посочи ръководителят на изследването.


Основните проблеми в здравните системи са свързани с увеличаващото се неравенство в качеството на здравните услуги в различните държави, като е очевидна разликата между бедните и богатите страни. Проблем са и рестрикциите при допускането на нови лекарствени продукти на европейските пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Добрутру!
  Приватизирай!

 2. 2 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 507 Разстроено

  Излгежда за да бъде сменен чипа на българина, трябва да се върнем до племенния / родово-общински строй, и да построим обществото на ново....: "В краткосрочен план вниманието трябва да бъде съсредоточено върху запазването на основните функции, като например равнопоставеност, ваксиниране и ниска детска смъртност. Дори тези характеристики обаче изглеждат застрашени в днешна България"

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  "общата мрачна ежедневна действителност в страната".
  Дали ще може и за нас някога да изгрее слънце и мрачното да се оттегли завинаги.

 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Засега ангажимента ни в здравеопазването са заплатите на лекарите, сигурността и комфорта.

 5. 5 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Весело

  Очевидно е това, че българинът няма да започне да плаща осигуровки (или достатъчно високи такива) и пари за всичко и всички няма как да се намерят. Ако ограниченият ресурс се разпределя солидарно, здравеопазването ще забива все повече и повече. Какво ще кажете, господин Москов, за да не се съсипят всички болници в страната без изключения, да зарежем утопията и да запазим лечебниците, работещи с осигурени лица. За неосигурените - според чувството им за съпричастност към съдбата на останалите болни. Инак - всички ще страдаме.

 6. 6 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Любопитно

  След като има неравенство в здравното обслужване между бедни и богати страни, защо да няма неравенство между осигурени и неосигурени пациенти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK