Удължаване и обновяване на санкциите срещу Русия готвят въшните министри на ЕС (обновена)

Павло Климкин, министър на външните работи на Украйна и Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика и сигурността

© Council of the European Union

Павло Климкин, министър на външните работи на Украйна и Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика и сигурносттаЕвропейският съюз ще удължи до девет месеца режима на санкциите, наложени на Русия през март 2014 г. след анексирането на Крим, и ще добави нови имена към забранителните списъци за руски граждани. Ще започне и подготовката на нови мерки, предаде "Ройтерс", позовавайки се на чернова на документите за предстоящата среща на Съвета на външните министри на ЕС.


Източници от Брюксел потвърдиха пред "Ройтерс", че на предстоящия Съвет на външните министри ще бъдат обсъдени и допълнителни ограничения на капиталовите пазари. Мерките ще имат за цел да направят трудно рефинансирането на руските компании и да засегнат стойността на държавните облигации на Русия, както и достъпа до нови технологии за енергийния сектор.


"Мерките, касаещи финансовите пазари ще бъдат най-лесните за прилагане. Държавните облигации бяха споменати по-рано като възможна опция и са ефективен вариант, защото ще повлияят негативно на потенциала за икономически растеж на Русия", коментираха дипломати в навечерието на срещата.
Външните министри ще обмислят и съкращаването на максималните падежи за кредитиране на руски компании от западни финансови институции и инвеститори. Същите рестрикции ще бъдат приложени и при изкупуването на руски държавен дълг. 


Извънредното заседание на Съвета беше насрочено във връзка с подновяването на сраженията в Източна Украйна и започналата офанзива от страна на подкрепяните от руската страна сепаратисти.


"С оглед на влошаването на ситуацията съветът постигна съгласие да удължи до края на 2015 г. и обнови приетите през март 2014 г. рестриктивни мерки срещу лица и предприятия, които представляват заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Украйна или ги нарушават", се казва в планираните заключения.


В документа съветът призовава Европейската служба за външна дейност (EEAS) и Европейската комисия (ЕК) да представят предложение за новите попълнения в забранителните списъци в рамките на седмица.


На 17 март 2014 г. Европейският съюз наложи визова забрана и замрази активите на 21 официални лица заради участието им в превземането на Крим от Русия. В списъците са имената и на трима висши руски командири.


Финалното решение ще бъде взето, след като европейските лидери се обърнат към Европейската комисия (ЕК) на срещата на върха на 12 февруари. Според Брюксел, процесът ще отнеме 5-6 седмици, докато се стигне до окончателната формулировка на новите санкции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK