Вътрешните министри на ЕС са поискали по-строг контрол на границите

Вътрешните министри на ЕС са поискали по-строг контрол на границите

© [[© European Parliament - Audiovisual Unit]]Външните министри на държавите членки на Европейския съюз са поискали засилване на граничния контрол заради повишената опасност от терористични нападения в общността след атаките във Франция и Белгия.


Подобни заяви са направени на срещата на министрите в Рига в четвъртък (29 януари), предаде EU Observer.


Представителите са поискали промяна в правилата за движение в Шенген, която да позволи "системни проверки в базите данни, във връзка с борбата с тероризма", когато пътници влизат и излизат в Шенгенското пространство. В момента подобни проверки се извършват само при наличието на конкретен повод. 
Европейският комисар за външните въпроси Димитрис Аврамопулос е коментирал, че вече са приети промени в процедурите, които позволяват по-бърз обмен на данни в рамките на шенгенската система и възможността за проверки също е налична.

"На първо време има нужда да подсилим съществуващите си инструменти", е отговорил еврокомисарят на искането на вътрешните министри.


Европейската комисия (ЕК) настоя държавите членки да подобрят обмена на данни помежду си, за да може Европол да получава всички данни, необходими за проследяването на маршрутите на терористите.


Аврамопулос също така не е дал еднозначен коментар относно предложението за създаване ба единна европейска система за регистриране на пътниците (PNR), където се съхраняват личните данни на всеки, който излиза или влиза в ЕС със самолет. Законодателството за PNR беше блокирано от Европейския парламент (ЕП) заради опасения, че представлява злоупотреба с личните данни на гражданите.

На друго искане на министрите за подобряване на сътрудничеството с компании като Facebook, Google и Twitter, които често са използвани за комуникация между терористи, еврокомисарят oтговаря, че подобни мерки могат да бъдат взети само на национално ниво.


Министрите поставиха срок на Комисията да представи обновена стратегия за сигурността до средата на април 2015 г.


На срещата е цитирана статистика, според която повече от 3 000 европейци са преминавали в редиците на ислямистите, сражаващи се в Сирия и Ирак, като се смята, че 30% от тях вече са се върнали в Европа. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK