Гръцкото правителство обяви намеренията си да провали Трансатлантическото партньорство (ТПТИ)

Групова снимка на новото правителство на Гърция.

© Reuters

Групова снимка на новото правителство на Гърция.Новоизбраното гръцко правителство ще се възползва от парламентарното си мнозинство, за да блокира Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), предаде Евроактив Гърция, позовавайки се на изказване на зам.-министъра на административната реформа и бивш евродепутат на СИРИЗА Георгиос Катрукалос.


Според Катрукалос правителството ще използва правото си на вето, за да провали търговското споразумение поне в настоящата му форма.


Напомняме, че преговорите по договора за Трансатлантическото партньорство все още не са финализирани. Пореден кръг на преговори ще започне тази седмица.
"Мога да ви уверя, че парламент, в който СИРИЗА има мнозинство, никога няма да ратифицира споразумението. И това ще бъде огромен подарък не само за гръцкия народ, но за всички европейци", отговаря министърът на въпрос дали ще спази обещанието да блокира трансатлантическото партньорство.


Радикалната лява СИРИЗА няма мнозинство в гръцкия парламент, но коалиционният ѝ партньор има сходни виждания относно ТПТИ.


След като преговорите между Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати приключат, изготвеното предложение трябва да се приеме с единодушие на среща на Европейския съвет от 28-те национални правителства, за да влезе в сила. Това означава, че една-единствена държава би могла да използва правото си на вето, за да повлияе или да блокира изобщо търговското споразумение. СИРИЗА няма да се поколебае за използва тази възможност.


Според гръцкия министър-председател Алексис Ципрас целта на ТПТИ не е да намали митата, а да "помогне за премахването на някои бюрократични процедури, подпомагайки ефективността на икономиката". Ципрас обаче посочи, че опасността се крие в различните регулации в ЕС и САЩ. Предоговарянето им ще доведе до приходи основно за мултинационалните компании, банките и инвестиционните посредници, които са по-слабо контролирани в Америка, отколкото в Европа, твърди премиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK