Гръцкият финансов министър предложи "умно дългово инженерство" вместо отписване на дълга

Янис Варуфакис

© Reuters

Янис ВаруфакисГръцкото правителство няма повече да иска отписване на гръцкия външен дълг на стойност 315 млрд. евро, а вместо това ще поиска серия от замени на дългови облигации. Това е планът на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис за изход от кризата, представен пред британския вестник "Файненшъл таймс" (FT), цитиран от БТА.


В тази серията от замени се включват и два типа нови облигации. Първият тип, свързан с номиналния икономически растеж, ще замени европейските спасителни заеми. Вторият тип нови облигации, които Варуфакис нарече постоянни, безсрочни или вечни облигации, ще замени облигациите по гръцкия дълг, които са в ръцете на Европейската централна банка (ЕЦБ).


Дългово инженерство
Според Варуфакис предложението му ще бъде един вид "умно дългово инженерство", при което ще се избегне нуждата от използване на термина "подстригване на дълга", който е политически неприемлив в Германия и в други страни - кредиторки на Гърция, защото звучи на данъкоплатците като чиста загуба.


Варуфакис призова европейските партньори на Гърция да помогнат на новото гръцко правителство да реформира страната и да му дадат известно финансово пространство, за да извърши тези реформи, "в противен случай Гърция ще продължи да се задушава и ще се превърне в деформирана вместо в реформирана страна".


Варуфакис подчерта, че правителството ще задържи първичния бюджетен излишък на ниво от 1-1.5% от БВП, дори и ако това означава, че СИРИЗА няма да изпълни предизборните си обещания по въпроса за обществените разходи.


Финансовият министър увери партньорите на Гърция от еврозоната, че гръцкото правителство ще се прицели в заможните гърци, които не са плащали техния дял от данъците по време на 6-годишната икономическа криза в страната. "Приоритет за нас ще бъде да стигнем до главата на рибата вместо до опашката й", каза министърът. Той увери, че правителството няма да се откаже от действия в тази насока, докато не постигне успех, въпреки трудностите.


Министърът коментира и плановете на гръцкото правителство да наеме отново на работа хиляди държавни служители, които бяха съкратени, което притеснява еврозоната. Варуфакис припомни, че в последните 5 години е имало масово съкращение в държавния сектор, но проблемът не е в броя на държавните служителите, а "във враг номер едно на държавата, а именно гръцката бюрокрация".


Удар по користните интереси


Варуфакис подчерта, че победата на СИРИЗА на изборите на 25 януари създава възможността да се нанесе удар по изгодната връзка между користните интереси в държавния сектор и користните интереси в частния сектор, което влече надолу креативното мислене, конкуренцията, свободата и демокрацията.


Министърът каза, че правителството на Гърция има намерение да представи предложенията си в детайли на европейските си партньори преди края на февруари. "Каквото и да мислят нашите европейски партньори относно това, че сме радикалната левица, ние имаме сериозно намерение относно извършването на реформите, ние сме сериозни в намерението си да бъдем добри европейци и да слушаме другите. Единственото нещо, от което ние не трябва да отстъпваме, е нашето виждане, че настоящата неприложима програма, договорена с гръцките кредитори, трябва да бъде преосмислена от началото", каза министърът.


"Нашият мандат ни дава правото да направим едно малко нещо - да разполагаме с няколко кратки седмици, за да предложим собствените си идеи на ЕЦБ, на партньорите от еврозоната и на МВФ,", посочи министърът. Той призна, че новото правителство има недостатъка да бъде неопитно, но добави, че то има предимството, че е не е продало душата си на дявола и че няма намерение да го направи. "СИРИЗА е единствената партия, която никога не е била финансирана от олигарсите", припомни министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 945 Весело

  След разпродажбата на островите и пристанищата, дълговото инженерство ще приключи. След това пак лежане под маслините и мандарините, дорде дойде новият спасителен транш...

 2. 2 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Я толкова малко им трявбало. Вчера холандският фин.мин му би един шамар и отрезня.

  Моралът не е порок!
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Извинявам се, дали би могъл някой специалист да обясни "с думи прости" какво точно представлява това "умно дългово инженерство"? Благодаря предварително.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Важното е да се громи класовия враг, комунистите това го умеят.
  А чистачките са още по-важни, разбира се...

 5. 5 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  " Вторият тип нови облигации, които Варуфакис нарече постоянни, безсрочни или вечни облигации,"

  т.е. по тези облигации няма да платят нищо, никога

  Моралът не е порок!
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Когато Обама и нобелисти по икономика застават зад Ципрас
  2015-02-02 15:41:07 |
  Автор: АФП

  Да се отпусне напрежението около дълга, да се сложи край на политиката на сурови икономии: няколко нобелови лауреати по икономика и дори Барак Обама застанаха зад Гърция, но някои от тях предупредиха за възможен ефект на снежната топка в Европа.

  Новото правителство на Алексис Ципрас, произлязло от радикалната левица “Сириза”, получи в неделя силна подкрепа лично от американския президент: “Не може да продължи притискането на страни, които са в пълна депресия”, заяви Обама по Си Ен Ен. “В даден момент е нужна стратегия за растеж, за да могат да бъдат изплатени дълговете”, продължи той.
  Гърция има дълг, който представлява 175 процента от нейния брутен вътрешен продукт (БВП), иначе казано: за да бъде изплатен, за него трябва да се отделя в продължение на две години цялото богатство, произведено в страната. Това съотношение плаши пазарите и пречи на Атина да се финансира самостоятелно.
  Така че за Обама, както и за много икономисти, най-ефикасно за свиването на това съотношение дълг/БВП, е увеличаването на БВП благодарение на силен растеж. А не да се отделят за него всяка година получените с мъка бюджетни излишъци, както се бе бяха договорили предишното гръцко правителство и международните кредитори на страната (Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка, европейски държави).

  .....................
  На 22 януари, преди изборната победа на “Сириза” три дни по-късно, 18 видни икономисти, сред които нобеловите лауреати Джоузеф Стиглиц и Кристофър Писаридис, призоваха във “Файненшъл Таймс” за “нов старт” за Гърция.
  ............................

 7. 7 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И като се извие една дъъъълга опашка за новите облигации.

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  става дума за безсрочни облигации без падеж, а длъжникът решава кога ще върне главницата.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#5] от "dnk":

  И на мен така ми прозвуча, но не разбирам материята? "Безсрочни" може и другояче да се разбира: когато и да се изтъпаниш пред емитента на облигациите, той да е длъжен моменталически да ти плати паричките?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#3:"dogwoman"]какво точно представлява това "умно дългово инженерство"?[/quote]

  Май имат предвид идеята на Кругман текущия дълг да се замени с книжа по които изплащането и на лихвата и на главницата не е задължително а само при добра воля. На хартия дълга остава но на практика има стойност под едно трамвайно билетче.

  Моралът не е порок!
 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#5] от "dnk":

  ще плащат лихвите... за главницата няма падеж.

 12. 12 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Ще продават острови и ще обърнат парите в Узо.После ще чакат германците да бачкат и да им наливат нови пари,за поддръжката на островите(защото няма как да си ги пренесеш у вас)
  Това е комунистическа макроикономика от гръцки тип-СТРАШНО!

  Между другото,не ви ли прави впечатление,че тея ходят навсякъде без вратовръзки.Онзи ден Ципрас в Кипър,днес тоя в Лондон...това да не е някоя нова комун-простотия?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  В случая, става дума за облекчаване на дълговата тежест без номинално намаляване на дълга

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#12:"sashobal"]Между другото,не ви ли прави впечатление,че тея ходят навсякъде без вратовръзки.Онзи ден Ципрас в Кипър,днес тоя в Лондон...това да не е някоя нова комун-простотия?[/quote]
  Направо е престъплнение, недопустимо е

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Весело

  [quote#3:"dogwoman"]Извинявам се, дали би могъл някой специалист да обясни "с думи прости" какво точно представлява това "умно дългово инженерство"? [/quote]

  За да получи отговор, въпросът вероятно трябва да се зададе на гръцки!

  Аз смятам, че преводът е даден от коментар #5!

 16. 16 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ф.Нинов":

  Благодаря за уточнението. Исках да ти сложа плюс но уцелих минуса - съжалявам за което.

  Моралът не е порок!
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 945 Весело

  [quote#12:"sashobal"]Между другото,не ви ли прави впечатление,че тея ходят навсякъде без вратовръзки.[/quote]
  Пак добре, че не са сложили каскети и ушанки...

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#10:"dnk"]изплащането и на лихвата и на главницата не е задължително а само при добра воля.[/quote] Е те това е гениален дългов инженеринг! Наште банки що не го въведат? Харесва ми много. Е, ще ми харесва няколко месеца сигурно, после всичко ще се капичне, но...

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 284 Неутрално

  кой ще остави на тези мошеници изплащането на дълга да зависи от номиналния растеж....
  при положение, че години наред лъгаха безбразно за всичките си статистически показатели
  Наглост и абсурд!

 20. 20 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Без да съм запознат дълбоко в езиковите нюанси, става дума за изграждането на нова схема по погасяването на дълга. Думата инженестрство, ако не се е появила в рамките на превода, ме навежда на мисълта, че става дума за изнамирането на някакво "бутиково решение" по този проблем. Иначе съм съгласен с #2, че омекнаха, щото едно е да си популист на площада и да събираш нови гласоподаватели, а съмсем друго - реално да управляваш държава. С популизма на Сириза се свърши до момента, в който гърците я избраха. Според мен основният въпрос е дали гърците най-хосле ще изтрезнеят и ще започнат да бачкат, или ще се люшнат към следващ популизъм, който може да е и още по-страшен.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ф.Нинов":

  Според мен това е напълно равностойно на "пиши го бегАл". Това вече не е дълг, а концерт по желание.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#16] от "dnk":

  де факто почти всички държави правят същото, само, че емирират нови облигации, с които да платят старите.
  В днешно време много малко са страните с намаляващи дългове.

 23. 23 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Каквото и да приказват, целта на заниманието е същата - да минат метър и да щракат с пръсти....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Гърците постепенно ще си стигнат целите - редукция на дълга, независимо под каква форма.
  Някои коментиращи тук пак ще останат със зяпнали уста.

  Гърците си гледат интереса, за разлика от нашите "политици", които са специалист само по дълбоките поклони и собствените далавери

 25. 25 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 962 Весело

  Не че нещо,но това няма да мине. Не ми се струва Меркел и компания да се съгласят на такова нещо. Да, за Гърция това може да е ок, но не мисля,че за останалият Ес това е ок.
  А относно САЩ и така наречената подкрепа от там за Гърция, мисля, че гърците чуват това, което искат да чуят.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#21] от "dogwoman":

  Не е баш така защото лихвите трябва да се плащат.
  Както вече споменах в днешно време де факто всички държави правят същото, изплащайки старата главница с емитирането на нови облигации. Инвеститорите пък като си получат парите, купуват с тях нови облигации.... в дългосрочен мащаб става дума за лихви - едни плащат, а други получават.

 27. 27 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ф.Нинов":

  Абсолютно си прав. Англичаните скоро се фукаха, че са изплатили всички заеми от 1-та световна. Ние се бихме в гърдите, че сме върнали дълга от соц време, но и в двата случая това стана с нов дълг.

  Моралът не е порок!
 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  A bond with no maturity date. Perpetual bonds are not redeemable but pay a steady stream of interest forever. Some of the only notable perpetual bonds in existence are those that were issued by the British Treasury to pay off smaller issues used to finance the Napoleonic Wars (1814). Some in the U.S. believe it would be more efficient for the government to issue perpetual bonds, which may help it avoid the refinancing costs associated with bond issues that have maturity dates.

  A perpetual bond is also known as a 'consol'.

 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ф.Нинов":

  Трябва ли? Кога? Нали по добра воля?

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Любопитно

  [quote#13:"stenli1"]В случая, става дума за облекчаване на дълговата тежест без номинално намаляване на дълга [/quote]

  ??? И как по-точно ще стане това? Разсрочване за 1 000 години?

 31. 31 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "sashobal":
  Не знам дали не е някаква комунистическа простотия,но не е от вчера.

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#27] от "dnk":

  има обаче тънък момент, когато лихвите се вдигнат (даже може да станат двуцифрни както е било 80-те години) тогаз длъжниците с безсрочни дългове стават царе и щракат с пръсти.
  Затова съвсем формално всяка емисия си има падеж и лихва.
  САЩ и Великобритания обаче емитират дори екзотичните 50- годишни облигации, които от днешна гледна точка също може да се смятат за "почти" безсрочни.
  Най-интересната подробност е на каква лихва ще получат гърците безсрочните дългове.

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#30] от "vassilun":

  зависи от годишната лихва ако е 5% и аз бих дал заем за 1000 г.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  [quote#24:"stenli1"]Гърците си гледат интереса[/quote]

  Припомнете си това след няколко месеца, когато въведат "нова драхма"!

 35. 35 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Думите на Обама са само едни добри пожелания и дипломатичност!Когато въпроса опира до дълг и заем май някои други определят правилата!

 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#30] от "vassilun":

  След като няма фиксиран падеж, за колкото години си искат.

  Друг вариант е, след 20 - 30 г. като отшуми всичко и при подходящ конюнктура, гърците да поискат нова редукция и номинално да се намали поне част от този дълг.

 37. 37 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#34] от "vassilun":

  ОК. И вие си го припомнете ако постигнат подобно ресктруктуриране на дълга или ако получат милиарди нови инвестиции

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#29] от "dogwoman":

  ами и при нормалните ДЦК ако длъжникът спре да плаща лихви нищо не може да му направиш. Не може да идеш и да конфискуваш имущество, а пиеш една студена вода, докато длъжникът получава лош рейтинг & имидж и в следващите години трудно щесе докопа до евтини капитали.
  Ако си красив длъжник (както е Дойчо в момента) може даже да се финансираш с отрицателна лихва - демек кредиторите ти плащат 0.30% за да им вземеш парите.
  Виж в какви времена живеем.

 39. 39 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#24] от "stenli1":

  Гърците си гледат интереса до момента, в който вече нищо вече не могат да видят. Извинявай, но това ми звучи в стила на мантрите "гърците винаги се оправят" - чисто исторически не по-често от всички останали народи, които също винаги се оправят, иначе нямаше да съществуват, ако не го правеха. Но да не се отплесваме във философия.

  Последното "оправяне и гледане на интереса" именно доведе Гърция дотук. Защото, докато човек оздравява, когато се оправя от нещо, трябва да продължи да бъде активен и да дърпа напред, а не да се успокоява с това, че се е оправил към настоящия момент.

  Боя се, че нещо подобно може да се случи и с нас, когато, за пореден път, "се оправим".

 40. 40 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ф.Нинов":

  То при такава лихва, ако ги имах парите, аз бих дал и за во-веки-веков-амин, ама това са кризисни лихви, които те загробват. Трябва да се търси оптимален баланс. При 5% за повече от 10 години означава, че след тия 10 години и още някое време, няма да могат да плащат и лихвите.

 41. 41 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  би трябвало някой да даде повече подробности по същността на плана.
  Ако е план за вътрешна консумация, т.е. реално никакви отстъпки към Гърция и никакво преразглеждане на постигнати договорки, но създаване на впечатление за отстъпки за пред мързеливите гърци - ОК.
  Ако обаче е обратното - досегашните неописуемо нагли искания на Гърция в нова опаковка - не би трябвало да се разглеждат изобщо.

 42. 42 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Британците кога ще върнат 9 трилиона които дължат (държавен и външен дълг), като годишно произвеждат 2,6 трл. ?? И така любимите на всички от форума германци и те живеят на версия, с 2 трилиона повече от колкото произвеждат. Не одобрявам гръцкия мързел и тарикатлък при статистиката. Но повече от ясно се вижда необходимостта от реформиране на финансовата система.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 43. 43 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Даа, нашите скъпи комунисти, едно време направо спряха да плащат дълга. В резултат на което ние преживяхме Лукановата зима, разбирай в магазините нямаше нищо. Купувах мляко от един чичо, дето го продаваше сутрин много рано от багажника на една жигула. На другата година емигрираха към 40 000 българи, здрави и прави хора, дето не искат да ои пазаруват от багажници.
  Гъците искат "умно дългово инженерство" - ето там е разликата....

 44. 44 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 864 Неутрално

  И общо взето, нещата стоят така от двете гледни точки:

  1. Кредиторите все пак искат да си получат парите и ще си ги получат. За тях обаче е важно да държат Гърция платежоспособна, за да може да ги изплаща. Продаването на острови и т.н., както сънуват някои наши колеги, е нищо друго, освен емоционален изблик на вродена човешка глупост.

  2. Гърция иска, или поне би трябвало да иска, да погасява тези дългове, за да може да я има на този свят, иначе за 2-3 десетилетия ще си изсъхне. Обаче именно тук е голямото ОБАЧЕ - ако бившите соц-страни бяха навити на шокова терапия и тези, които реално я приложиха, вече се наслаждават на плодовете ѝ, то гърците не са навити. В резултат - пак бунтове, пак неизплащане...

  Номерът е да се намери вариантът, където хем въркът да се сит, хем агнето цяло (с известни компромиси и от двете страни).

  Бедата на гърците е, че именно Сириза в момента е техният главен преговарящ, а като всеки популист, не е със всичкия си. Да, поизтрезняха, ама още им се мотае главата.

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#39] от "8th_ball":

  Не зная за какво "оправане" става дума.
  В Гърция са налети стотици, стотици МИЛИАРДИ евра - под формата на финансиране от ЕС, кредити и т.н. За разлика от нас, една съществена част от тези средства са отишли в хората.
  Освен това, разликата между селищата в България и Гърция е ОГРОМНА и не е в полза на нашата "територия"
  Всички тази огромни средства, Гърция не ги е взела насила а са раздавани от ЕС, държави, банки и др.
  Сега Гърците казват, не можем да плащаме, защото такъв дълг не може да се обслужва устойчиво и т.н. и т.н. и с прави!!
  Но глупаците не са гърците, а глупаци са всички тези, които са наливали такива огромни суми през всичкото това време

 46. 46 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Да ти пикая на инженерството.Омръзнахте на Европа с вашите тарикатлъци.Ще си платите с лихвите това което сте изпапали на зелено.

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#42] от "angevins":

  1/3 от британския дълг (облигации) обаче се държат от самата Bank of England.... пак един вид дългово инженерство.

 48. 48 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#41:"Ментор"]би трябвало някой да даде повече подробности по същността на плана. [/quote]

  Там е работата, че няма план, а искане на Гърция такъв да се изработи. Засега няма лошо, стига Сириза да се откаже да се откаже от тази част от предизборните си обещания, с която именно спечели и изборите - увеличаване на минималната заплата, на коледните добавки и т.н. Боли, ама за да се направи нещо, трябва да се откажат. Боли, наистина, ама Сириза ще остане в историята с това, че поне едни избори е спечелила - както навремето Етър (при това съвсем заслъжено), стана шампион на България по футбол.

 49. 49 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#45] от "stenli1":

  Въобще не е в това проблема. Истинският пробелем е, че Гърците непрекъснато обещават и нищо не правят, т.е. лъжат. Обещаха да съкратят държавната администрация а ги преназначиха като общински чиновници при това с увлеичение от 1%. При всичките стенания дето му стенат разходите на държавата ( пенсии, заплати) са се увеличили с 35%.

  Моралът не е порок!
 50. 50 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Сириза ще олекне до месец, месец и нещо. И трябва да подава оставка. Щото не могат да направят нищо ,ама съвсем нищо без баба ти Меркел. И трябваше не да я нагрубяват а първо да отидат при нея на килимчето и да целуват ръка......Проблема не е само Гърция и тия идиоти не го разбраха..... Проблема е и Испания, Португалия и Италия..... Само Италия има 1000 мрд.евро дълг....ЕС не може да поеме всичкия дълг да стане постоянене и вечен ....Да не говорим ,че на тези смешници никой няма да им даде и пет лева на цяло.......Вземайте пуканките и нека шоуто с узо и сиртаки да започне сегата.....Журито е от един член и той се казва Меркел...

  P.S. Днес Меркел набива канчето на Орбан. И той ще клекне...

 51. 51 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#32:"Ф.Нинов"]Най-интересната подробност е на каква лихва ще получат гърците безсрочните дългове.[/quote]

  До коментар [#38] от "Ф.Нинов":

  Точно в целта! Другото срочно безсрочно нищо не значи без да се знае каква ще е лихвата!

 52. 52 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#46] от "chicago514":

  Не, друже, ский, в случая са прави, при това не капутите от Сириза, които, напротив - прецакват нещата. Гърците трябва и ще си върнат дълга - по тази точка спор, доколкото разбирам, няма. Въпросът е как. Истината е, че досегашната формула беше ударна, за 1-2 години (не изплащането де, а работата на формулата). Сега трябва да се договаря новата рамка. В интерес на гърците беше да я договаря някой друг, но какво да се прави, - Сириза.

  Никой кредитор няма сметка, особено когато става дума за милиарди, длъжникът му да стане неплатежоспособен. Да, иззема имущество, връща го в каменната ера, но едва ли ще си покрие и трета от кредита.

  Тук е чалъмът. Боя се обаче, че Сириза... Сириза трудно би се оказала на висотата на тази отговорност (предоговарянето на изплащането) предвид обещанията, на чиито крилца долитна на власт. Жалко за гърците.

 53. 53 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#44:"8th_ball"]Номерът е да се намери вариантът, където хем въркът да се сит, хем агнето цяло (с известни компромиси и от двете страни). [/quote]
  работата е там, че изглежда изключително голяма част (щом може да осигури изборна победа) от гърците са безвъзвратно увредени от десетилетията социализъм. Те смятат, че да живеят на гърба на другите е тяхно свещено и неотменимо право. Така че, няма как да има съгласие върху вариант удовлетворяващ и двете страни, защото гърците априори изключват всички възможни решения на проблемите им, изискващи от тях да работят. А пък други възможни решения няма.
  След като е невероятно гърците да започнат да работят доброволно, единственият друг вариант е да бъдат принудени, т.е. хрантутенето им да бъде прекратено. В много дългосрочен план това е най-доброто за тях, защото от първо лице ще се убедят в пълната несъстоятелност на комунизма и комунистическите шмекери, но по изключително болезнен начин. За кредиторите също е най-доброто разрешение, защото пилеенето на пари на вятъра ще приключи. Според мен между тях вече има консенсус, че Гърция е загубена кауза и целта не е получаване на част от парите обратно, а просто спиране на загубите.

 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#51] от "yoankata":

  ами в момента 30 годишните щатски ДЦК имат годишна лихва от 2.25%. Преди година тази беше 3.8%.

 55. 55 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 997 Весело

  [quote#8:"Ф.Нинов"]става дума за безсрочни облигации без падеж, а длъжникът решава кога ще върне главницата.[/quote]

  [quote#3:"dogwoman"]Извинявам се, дали би могъл някой специалист да обясни "с думи прости" какво точно представлява това "умно дългово инженерство"?[/quote]

  " човекът взе парите и каза ще видим"

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#40] от "8th_ball":

  5% не е много за дългосрочни ДЦК, защото от една страна длъжникът плаща повече, но от друга си бетонира лихвата за целия период от време.
  Ако след десетина години дойдат високолихвени времена (през 80-те години са стигали до баснословните 18%) тогава си цар и щракаш с пръсти.
  Ако България в момента иска да емитира 30 годишни ДЦК може дори да трябва да предложи повече от 5% лихва.

 57. 57 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Разнопосочни, изключващи се виждания. Противоречиви съждения. Това са към момента "действията" на СИРИЗА. И по-добре, да не изпълняват безумните си обещания.

 58. 58 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ментор":

  Виж, аз говоря от гледната точка на страничен, все пак, наблюдател. И като гражданин на ЕС, пожелавам на гърците да вземат да изтрезнеят. Ако продължат да се опияняват, само ще закъсат още повече (нямам предвид опияняване с алкохол).

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  След опрощаването от 100 млрд,гръцкият дълг беше паднал до 200 млрд.,сега пак е 300.И какви са тези постоянни, безсрочни или вечни облигации.На мене ми звучи като непотребни хартийки.

 60. 60 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Гърците пак ги изработиха! Имаха 360 млрд. дълг, "опростиха" им 250 млрд. и вместо със 110 млрд се оказаха с дълг от 315 млрд.
  Ако бях грък щях да питам Меркел и другите какво направиха с липсващите 205 млрд.?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 61. 61 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#60] от "др. Иванов":

  Ало..в Москва съм, в Москва съм/под заплахата за руска инавазия чрез обещани заеми за Гърция, Западът не може да си позволи да изтърве Гърция/.))))

 62. 62 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В западния свят се води една огромна икономическа война между САЩ и Германия и връх на копието и за двете е Гърция.Две коренно различни финансови философии се борят за надмощие.Американците се усетиха,че Германия бавно но стабилно ги изхвърля от Европа.Сигурна съм,че гърците ще постигнат доста от целите си !

  Само родените роби чакат....Освободител !
 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3803 Весело

  FAQuestion

  В случая - от "dogwoman":

  Извинявам се, дали би могъл някой специалист да обясни "с думи прости" какво точно представлява това

  "умно дългово инженерство"?

  Благодаря предварително.

  Answer:

  Молим...

  Разработката е на античен гений.

  БАНКА ТРАПЕZА [R].

  Концепт за бързо или бавно хранене и финансиране.


 64. 64 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#62] от "E_E_U_":

  Да, така е. В тази война още се намесват Китай, Япония, Корея. Открайвреме. Но както казва поговорката - когато атовете се ритат - магаретата си траят.

 65. 65 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1355 Гневно

  Да опитват, каквото мислят, че ще помогне.

  Само да се държат на страна от т.н. креативно шчетоводство - на това вече никой няма да им се хване.....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 66. 66 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1355 Весело

  До коментар [#61] от "Сиянието на Мрака":

  Да ма и Гърция така, не може да изпусне запада, щото на Русията и свършиха парите.

  Даже министърът им вчера каза, че няма да молят Русия за финансова помощ - да не се притесни Путен нещо, а спокойно да си спи...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  [quote#60:"др. Иванов"]Ако бях грък щях да питам Меркел и другите какво направиха с липсващите 205 млрд.? [/quote]

  Гърците ги изпапкаха!

 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  понеже сме на тема ДЦК ето една моя галерия със златни германски облигации от периода 1924 г. - 1940 г.
  http://www.dnevnik.bg/live/galeriiotvas/2013/03/10/2018318_fotogaleriia_istoricheski_germanski_obligacii_ot/

  Има дори една 35 годишна, емитирана 1930 г. са падеж 1965 г.
  Точно тази доста бурни времена е преживяла, както и другите.

 69. 69 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мен ми е малко странно. Бих попитал някой, който е по-запознат. Ако имаш заем 1 000 евро и го "превърнеш" във вечен такъв какво става? Примерно, ако при 20 годишен заем плащаш 5% лихва излиза, че за срока ще платиш 2 000 евро. Това значи ли, че след 40-тата година си на загуба от "вечния" заем? Или дотогава я камилата, я камиларят?

  Щом така не може, обратното ще става.
 70. 70 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хайде нека посъбере малко данъци, пък тогава ще говорим.
  Гърците сега почти не обслужват дълга си. Планирано е това да започне сле 2020 г. Дотогава може да си оправи държавата, така че хората да инвестират в Гърция (например отваряне на закритите за конкуренция сектори от икономиката). Може да си оправи и данъчната служба и да събира данъци. И току виж се оказало, че не му трябва никакво дългово инжинерство.

 71. 71 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#59:"rosiraycheva50._"]И какви са тези постоянни, безсрочни или вечни облигации.[/quote]

  ами Роси питай Милен Велчев. То първо са 800 дни, а след това БРЕЙДИ книжа.

 72. 72 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  До коментар [#49] от "dnk":

  Ако има какъвто и да било проблем, то той е на КРЕДИТОРИТЕ.
  там има хора, които получават високи заплати за да оценяват риска. Имат и постоянно данни за равнището на дълга, ТЕ са спали!!!

 73. 73 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Гърците не искат да си разпродават държавата и активите, с които си плащат дълговете, защото след като го направят няма да имат пари, с които да си плащат нито дълговете, нито пенсии и заплати в държавата. Затова се иска една част от дълга да се разсрочи, а друга да се плаща, в зависимост от икономическия растеж на страната. Което наистина е умно, защото ако една година ти е отрицателен растежа, ще плащаш по-малко, или нищо. ЕС няма къде да мърда, защото години наред наливаше в бездънната каца Гърция да бъде витрина на ЕС на Балканите, и или трябва да фалира Гърция и да я извади от ЕС и еврото, или да и играе по свирката. Защото излезе ли Гърция това ще повлече Унгария, Кипър, България и това ще е началото на края на ЕС като идея.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#6] от "stenli1":

  Добре си говорят нобеловите лауреати, но те нито чакат някой да си върне дълга към тях, нито управляват икономики.
  Това ми звучи горе-долу като призива на лидера на КНСБ, човека скромно предлага да се вдигнат заплатите с 30%, та да излезем от дефлацията, която била много по-лоша и страшна от инфалцията.Ама той бюджети не прави и не изпълнява, утре ако ни удари инфлация, ще си ходи по студията и ще разправя как трябва да се компенсират доходите, а как и с какви парим - друг да му мисли.
  То и на Обама никой не му пречи да удари малко (може и повече) милиарди и да помогне на Гърция, но и той, иска да вади кестените с чужди ръце.
  Живота е доказал, че не се умира от икономически проблеми, но ( поне такива са надеждите) може малко да се поумнее, така че кой каквото е дробил, да си изсърба и като се излезе начисто, да праят каквото искат.
  А дълговия инженер няма защо да се опитва да продава на краставичар краставици - той общо взето иска не да му отписват дълг, а просто да го забравят, за следващите години, докато и ако Гърция се възземе и изведнъж като по чудо и може би под неговото вещо управление, икономиката подскочи и се окаже, че този дълг вместо 176% е станал 76 наприемр. Както се казва може, ама иска чакане.

 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#49] от "dnk":

  Това изобщо не е вярно! През 2009-та година разходите в бюджета бяха 54% от БВП на Гърция, а през 2014-та са 47.3%.

  При това БВП-то им се сви с повече от 20% за същия период.

  Интересно ми е всички ли в този форум пердашат "истини" от последна инстанция без да са прочели и едно число!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  [quote#72:"stenli1"]Ако има какъвто и да било проблем, то той е на КРЕДИТОРИТЕ.[/quote]

  Съгласен! Но Гърция НЕ МОЖЕ да живее без заеми, а едно ново отписване, ще доведе до там, че никой няма да дава заеми на Гърция! И ... - "нова драхма"!

 77. 77 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#74:"tsvetko_51"]Това ми звучи горе-долу като ...[/quote]

  Като чета коментарите, всчико ви звучи, горе долу така, както кукловодите ви го представят.

  Никой не си е направил труда да прочете данните на Евростат, МВФ или ЦРУ и да се опита сам да разбере, какво се случва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 78 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#74] от "tsvetko_51":

  Става дума,е гърците получават подкрепа от тях, Обама се обадил, Путин и той готов да ги подкрепя и т.н. И гърците умело използват настоящата конюнктура
  И ако са достатъчно умни, имат всички шансове да си договорят я реструктуриране, я милиарди инвестиции.

  А ние козируваме и се навеждаме на всеки кацнал тук

 79. 79 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#44] от "8th_ball":

  Вариантът хем вълкът сит, хем агнето цяло е когато вълкът изяде овчаря. Само че овчарката им каза да не се правят на интересни. Иначе казано, нас приказките за дългово инженерство Германия ще отговори с мощен удар под окото...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 80. 80 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#69] от "eternity_43":

  Отговарям веднага. Ако имаш заем 1000 евро и го превърнеш във вечен пристига фирма "Кредит реформ" и си взема дълга. За подробности може да питаш във форумите за бързи кредити.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 81. 81 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Любопитно

  [quote#78:"stenli1"]Става дума,е гърците получават подкрепа от тях, Обама се обадил, Путин и той готов да ги подкрепя и т.н. [/quote]

  Пут*ин може да "подкрепя" само с ракети! Защото деньги - нет! Ядат ли гърците ракети?

 82. 82 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  Чудех се откъде тоя подем на еврото,а то Гърция го вдигнала.За един час с близо %.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 83. 83 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#81] от "vassilun":


  Неслучайно, Ципрас отказа да подкрепи нова декларация на ЕС за нови санкции към Русия

 84. 84 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#80:"mitko11"]Отговарям веднага. Ако имаш заем 1000 евро и го превърнеш във вечен пристига фирма "Кредит реформ" и си взема дълга. За подробности може да питаш във форумите за бързи кредити..... [/quote]

  Сиреч Германия? Или сиреч питам тъпотии? Или сиреч правиш се на интересен? Или сиреч и ти не знаеш

  Щом така не може, обратното ще става.
 85. 85 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Българите познават най-добре в ЕС „възможностите” на левите „инженери”! Гърците обаче не са им яли попарата и ще бъдат прецакани! Да се надяваме, че скоро ще се усетят и ще погнат левичарите натрпници!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 86. 86 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ф.Нинов":

  Хм, и с каква цел тази врътка? Нещо като предсрочно погасяване?

 87. 87 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "умно дългово инженерство" вместо отписване на дълга

  -Боко прави по-умно-приписва дълговете на данъкоплатците.

 88. 88 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#86] от "Whoops":

  врътката е да държат инфлацията на 2%.

  Ето обяснението директно от на коня устата: http://www.bankofengland.co.uk/monetarypolicy/Pages/qe/qe_faqs.aspx

 89. 89 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 586 Весело

  До коментар [#88] от "Ф.Нинов":

  Аха, прословутият Куонтитив Изинг. По-красивият братовчед на Печатането

 90. 90 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Любопитно

  ""СИРИЗА е единствената партия, която никога не е била финансирана от олигарсите", припомни министърът."

  Дали пък не е финансирана от Путин.

  подпис
 91. 91 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Първо превъзпитайте манталитета на гърците - да получим,да похарчим,пък като доиде време за връщане - ще видим или ще платим,когато ние решим!
  Не сте в позиция да диктувате!

  Tony
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  От миналия век насам Гърция е държавата с най-много фалити и най-много отписани дългове.Те въобще не са живели без заеми.И всеки път са получавали облекчения или опрощавания.Това им е станало навик.Затова и сега си мислят,че номера ще мине.

 93. 93 Профил на fch13569208
  fch13569208
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Докато ставаше въпрос за избори много силни бяха от "Сериза" и плюеха ЕС. И говореха, че няма вече да се "вслушват" в ЕС и няма да играят по неговите правила. Като се стигна да заемите предлагат "Дългово инженерство", демек искаме "С трици маймуни да ловим". Вън от ЕС вън от НАТО!

 94. 94 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#66] от "qvb21311044":
  Аа, аз на византиец вяра неам. Ц

 95. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 879 Весело

  Аферим на Варуфакис, умна приказка, обла от всякъде.... богаташите такива приказки обичат... даже за спекулантите е отделил по лъжичка бяло сладко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 96 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 826 Неутрално

  при което ще се избегне нуждата от използване на термина "подстригване на дълга", който е политически неприемлив в Германия и в други страни - кредиторки на Гърция, защото звучи на данъкоплатците като чиста загуба.

  Щото "Ще ви върнем парите като цъфнат налъмите" звучи като голямата печалба, нали?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 97. 97 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ф.Нинов":

  и гърция иска да прави това, и го правеше, докато лихвите по новите облигации не скочиха над 10% щото кредиторите им светна че германия може и да не е готова на всичко за да запази гърция в еврозоната. Какво се променя сега че кредиторите изведнъж да си кажат че някога ще си видят парите?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 98. 98 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 826 Весело

  До коментар [#24] от "stenli1":

  айде първо да го намалят, и тогава да се хвалим, а? И дори да им го опростят, кой малоумник ще им даде пари, след като вижда какво става?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 99. 99 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#45] от "stenli1":

  и затова глупаците сега поумняха и ще оставят гърците на сухо сами да се оправят, да видим как се поддържа уредена държава и пенсии по 600 евро без външно финансиране...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 100. 100 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Цецо Василев само може да се поучи! Дано си води сметки в съседна Сърбия в онова 5-звездно хотелче, в което е отседнал с ограбените от вложителите пари!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK