Гръцкият финансов министър предложи "умно дългово инженерство" вместо отписване на дълга

Янис Варуфакис

© Reuters

Янис ВаруфакисГръцкото правителство няма повече да иска отписване на гръцкия външен дълг на стойност 315 млрд. евро, а вместо това ще поиска серия от замени на дългови облигации. Това е планът на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис за изход от кризата, представен пред британския вестник "Файненшъл таймс" (FT), цитиран от БТА.


В тази серията от замени се включват и два типа нови облигации. Първият тип, свързан с номиналния икономически растеж, ще замени европейските спасителни заеми. Вторият тип нови облигации, които Варуфакис нарече постоянни, безсрочни или вечни облигации, ще замени облигациите по гръцкия дълг, които са в ръцете на Европейската централна банка (ЕЦБ).


Дългово инженерство
Според Варуфакис предложението му ще бъде един вид "умно дългово инженерство", при което ще се избегне нуждата от използване на термина "подстригване на дълга", който е политически неприемлив в Германия и в други страни - кредиторки на Гърция, защото звучи на данъкоплатците като чиста загуба.


Варуфакис призова европейските партньори на Гърция да помогнат на новото гръцко правителство да реформира страната и да му дадат известно финансово пространство, за да извърши тези реформи, "в противен случай Гърция ще продължи да се задушава и ще се превърне в деформирана вместо в реформирана страна".


Варуфакис подчерта, че правителството ще задържи първичния бюджетен излишък на ниво от 1-1.5% от БВП, дори и ако това означава, че СИРИЗА няма да изпълни предизборните си обещания по въпроса за обществените разходи.


Финансовият министър увери партньорите на Гърция от еврозоната, че гръцкото правителство ще се прицели в заможните гърци, които не са плащали техния дял от данъците по време на 6-годишната икономическа криза в страната. "Приоритет за нас ще бъде да стигнем до главата на рибата вместо до опашката й", каза министърът. Той увери, че правителството няма да се откаже от действия в тази насока, докато не постигне успех, въпреки трудностите.


Министърът коментира и плановете на гръцкото правителство да наеме отново на работа хиляди държавни служители, които бяха съкратени, което притеснява еврозоната. Варуфакис припомни, че в последните 5 години е имало масово съкращение в държавния сектор, но проблемът не е в броя на държавните служителите, а "във враг номер едно на държавата, а именно гръцката бюрокрация".


Удар по користните интереси


Варуфакис подчерта, че победата на СИРИЗА на изборите на 25 януари създава възможността да се нанесе удар по изгодната връзка между користните интереси в държавния сектор и користните интереси в частния сектор, което влече надолу креативното мислене, конкуренцията, свободата и демокрацията.


Министърът каза, че правителството на Гърция има намерение да представи предложенията си в детайли на европейските си партньори преди края на февруари. "Каквото и да мислят нашите европейски партньори относно това, че сме радикалната левица, ние имаме сериозно намерение относно извършването на реформите, ние сме сериозни в намерението си да бъдем добри европейци и да слушаме другите. Единственото нещо, от което ние не трябва да отстъпваме, е нашето виждане, че настоящата неприложима програма, договорена с гръцките кредитори, трябва да бъде преосмислена от началото", каза министърът.


"Нашият мандат ни дава правото да направим едно малко нещо - да разполагаме с няколко кратки седмици, за да предложим собствените си идеи на ЕЦБ, на партньорите от еврозоната и на МВФ,", посочи министърът. Той призна, че новото правителство има недостатъка да бъде неопитно, но добави, че то има предимството, че е не е продало душата си на дявола и че няма намерение да го направи. "СИРИЗА е единствената партия, която никога не е била финансирана от олигарсите", припомни министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK