Новият италиански президент Серджо Матарела обеща да се бори с мафията и корупцията

Серджо Матарела

© Reuters

Серджо МатарелаНовият италиански президент Серджо Матарела встъпи днес в длъжност и обеща да се бори с корупцията и организираната престъпност и ще насърчи страната към изборна и икономическа реформа, съобщи БТА.


Новият държавен глава, чийто брат Пиерсанти Матарела е убит през 1980 г. от мафията, когато е губернатор на областта Сицилия, заклейми разпростирането на организираната престъпност от традиционната й база в южните градове към Северна Италия.


Серджо Матарела разкритикува широко разпространената корупция, която по думите му лишава гражданите от ресурси, предвидени за тях, и обърква правилата на пазара, "наказвайки честните и способните".
Новият президент изнася реч в италианския парламент

© Reuters

Новият президент изнася реч в италианския парламент


73-годишният Матарела е конституционен съдия и беше избран от членове на националния и регионалните парламенти в събота. Той събра 665 гласа при необходими 505 от гласуващите 1009 души.


Матарела наследява поста от 89-годишния Джорджо Наполитано, подал оставка на 14 януари заради напредналата си възраст.


Италианските президенти имат церемониални функции, но играят ролята на арбитри в междупартийните политически игри. Влиянието им драстично нараства по време на политическа криза, тъй като могат да свикат предсрочни избори, да отхвърлят закони и да номинират министър-председатели.


Заедно с предшественика си Джорджо Наполитано (вляво)

© Reuters

Заедно с предшественика си Джорджо Наполитано (вляво)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK