Външните министри на ЕС готвят мерки срещу тероризма и насилието в Украйна

Европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, министърът на външните работи на Либия Гебран Басил и върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

© Council of the European Union

Европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, министърът на външните работи на Либия Гебран Басил и върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини.В Брюксел днес се провежда среща на Съвета на външните министри на ЕС.  Основни теми на разговорите са отношенията между Европейския съюз и Африка и мерките, които общността ще предприеме в борбата срещу тероризма.


Освен това министрите ще работят по подготовката на неформалната среща на върха, която ще се проведе на 12 февруари.


В дневния ред вероятно ще бъдат обсъдена и реакцията на Европейския съюз на ескалиращото насилие в Украйна и новите санкции срещу Русия. На извънредно заседание в този формат на 29 януари министрите стигнаха до споразумение за удължаване на настоящия режим на санкции до септември тази година, добавяне на нови имена към забранителните списъци и обмисляне на допълнителни мерки "от всякакъв тип". В рамките на двете важни срещи днес и в четвъртък се очаква да бъдат формулирани конкретните предложения.
Част от подготовката, която ще се проведе днес, касае бъдещите антитерористични мерки, които предстои да приеме ЕС по предложение на национални лидери. Дискусии ще се водят по темите за засилване на проверките и контрола по границите на шенгенското пространство и контрола и възможностите за премахване на съдържание в интернет, подстрекаващо към религиозен радикализъм.


Обсъждането на ситуацията в Либия след преговорите с посредничество на ООН, последните събития в Йемен и разработването на европейска регионална стратегия за Ирак и Сирия също са в дневния ред на днешните заседания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK