Съдът на ЕС спира да предоставя информация на страните, оспорващи санкциите

Сградата на Съда на ЕС в Люксембург

© European Commission, 2014

Сградата на Съда на ЕС в ЛюксембургПравителствата на държавите членки в ЕС одобриха съдебна реформа, която ще подсили режима на санкции срещу Иран, Сирия и Русия, предаде Wall Street Journal.


През последната година и половина санкциите на блока като замразявания на активи и забрана за пътуване бяха успешно съдебно оспорвани многократно от засегнати страни в Иран, Сирия например. Причината за това е отказът на някои правителства да предоставят чувствителна разузнавателна информация, изисквана от съдиите, която да послужи като доказателство.


Правилата на съда до момента изискваха всички релевантни доказателства в рамките на случаите да бъдат предоставяни на адвокатите на страната, която оспорва санкциите.
Според новите правила при определени случаи това споделяне на информация ще може да бъде пропуснато. Съдиите ще изискват само схематично да бъде представяна поверителната информация на адвокатите, които оспорват санкциите. В редки случаи ще бъде позволено признаването на доказателства без предаване на каквато и да е информация. Ако съдът обаче приеме, че няма причина информацията да бъде оставена конфиденциална, държавите членки ще имат правото да я оттеглят.


Общият съд на ЕС ще играе ключова роля в интерпретирането на новите правила и гарантирането, че информацията ще бъде запазена конфиденциална в изключителни случаи, засягащи националната сигурност и ключови външнополитически интереси на ЕС или държавите членки.


Решението беше прието от 27 от 28-те държави членки. Великобритания се въздържа с аргумента, че има достатъчно предпазни мерки, които да защитават предоставените доказателства.


Въпреки това новите правила може да се окажат спорни – адвокати и правозащитници отправиха предупреждения, че всяка мярка, целяща да ограничи достъпа до доказателства за оспорващите решенията за санкциите, несправедливо ще даде предимство на правителствата.


Новата политика обаче получи одобрението на Съединените щати. Посланикът на САЩ към Европейския съюз Антъни Гарднър заяви по-рано в своя реч, че правителството във Вашингтон е "все по-обезпокоено заради слабостите на европейския режим на санкции", които биха улеснили избягването им.


До момента пред европейския съд са представяни многобройни причини за премахване на част от санкциите на общността и постоянстващ проблем е невъзможността на ЕС да се защити с достатъчно доказателства заради чувствителността на информацията.


Освен че бяха отхвърлени някои санкции срещу ирански и сирийски банки, корабни компании, бизнеси и фирми, съдът скоро отсъди, че ЕС не е предоставил достатъчно актуални доказателства, за да задържи Хамас и сепаратистката групировка в Шри Ланка "Тигри за освобождение на Тамил Илам" в списъка си с терористични организации. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK