Даниел Митов: България ще поддържа темата за разширяването в дневния ред на ЕС

Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК за България(ляво), Любов Панайотова, директор на Фондация Европейски Институт и министърът на външните работи Даниел Митов (дясно)

Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК за България(ляво), Любов Панайотова, директор на Фондация Европейски Институт и министърът на външните работи Даниел Митов (дясно)Усещането за фалшива сигурност в Югоизточна Европа доведе до отлагане на завършването на европейския проект и в момента сме свидетели на недостатъците на този подход", заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време дискусия, посветена на ролята на Европейския съюз в региона на Западните Балкани. Дискусията беше открита от Даниел Митов и ръководителя на представителството на Европейската комисия за България Огнян Златев.


Процесите на интеграция на България в рамките на Европейския съюз (ЕС) не са приключили. Реформите в страната трябва да се довършват и това е един от големите ангажименти на правителството, заяви още Митов на събитието, организирано от Европейския институт, съвместно с Европейската комисия.


По думите на министъра от момента на членството си България носи ангажимент, когато става дума за интеграцията на държавите от югоизточна Европа в ЕС и всички български външни министри са поставяли приоритет върху този въпрос.
"През последните години България има особена отговорност да подпомага процеса на разширяване на Европейския съюз на фона на общото му забавяне", заяви Митов.


"Югоизточна Европа се превръща в поле на геополитическа конкуренция, незавършена модернизация и европеизация", коментира министърът  и призова спешно процесите по европейска интеграция в региона да бъдат засилени и гарантирани.


По време на дискусията стана ясно и че България ще продължи да поддържа темата за разширяването в дневния ред на Съюза, въпреки очевидното забавяне на процеса в рамките на мандата на новата Европейска комисия (ЕК) на Жан-Клод Юнкер.


Още по време на предизборната си кампания, новият председател на изпълнителния орган на ЕС заяви, че ако встъпи в длъжността начело на ЕК, съюзът няма да приема нови членове до 2019 г.


През този период от време е изключително важно да не се допуска настоящите страни кандидати да губят ентусиазма си, коментира Митов.  Тази цел може да се постигне единствено чрез постоянно присъствие на хора от европейските институции, които са ангажирани с каузата на разширяването във всички страни кандидати.


Временното забавяне на процеса на разширяване ще доведе до безвремие в региона и ще създаде риск, както за съседите ни, така и за нас самите, предупреди външният министър.


По думите на Огнян Златев новият програмен период е предвидил 11.7 млрд. евро за подпомагане на страните, които се стремят към европейско членство.


Експертът от Генералната дирекция за съседство и разширяване на Европейската комисия Хенк Висер обясни, че изпълнителният орган на ЕС има качествено нов подход при политиките на разширяване. Промяната се изразява в това, че освен върховенството на закона, ЕС вбъдеще все по-активно ще съблюдава икономическите показатели на страните кандидати и ефективността на публичната им администрация.


"Европейската комисия ще взема предвид уроците, които е научила и няма да повтаря грешките си. Не е достатъчно просто държавата да приеме един законопроект, има нужда да се проследи и действието му в сила", коментира Висер.


Европейският съюз ще бъде готов да приеме нови членове само тогава, когато всичките участници в него смятат тази стъпка за правилна и се чувстват комфортно с бъдещите разширения, обясниха експертите, гости на дискусията.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Ми то освен макета и турци, косовари, сърби и др. своло не остана. Не че ний сме по-добри, ама сме ивропейци на тапия.

 2. 2 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 491 Неутрално

  На Европа достатъчно и тежим ние, Гърция и Румъния, че да приема още такива недоразвити държави. Хубаво е всички да се присъединят, но преди това нека да се консолидират настоящите страни от съюза. Не е нормално да има такива огромни разлики в стандарта на живот на северните и южните държави.

 3. 3 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не е достатъчно просто държавата да приеме един законопроект, има нужда да се проследи и действието му в сила
  -----------
  Това си е директен камък в нашата градина. Уж имаме еднакви закони с Германия примерно, но там престъпниците влизат в кауша, а тук делото се точи, докато на осъдените германци им изтече присъдата.

 4. 4 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Разстроено

  А дали Европейския съюз няма да започне да изкарва членове. Цалото крайбрежие на България е изкупено от руснаци. Вече има руска общност, православна. Какво ще кажете за контрола не само от Българската, но и от Руската църква върху бедния, глупав човечец, имал нещастието да се роди по тези земи. Путин, този човеколюбец, не може да остави сънародниците си зад граница без защита и права.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Толкова локуми и нищо съществено.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  [quote#1:"calc"]Не че ний сме по-добри, ама сме ивропейци на тапия.[/quote]

  Дали си европеец или не - това е манталитет, а не география, друже.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  .... БЪРЗАЙ БАВНО!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Ний първо се наричаме европейци, пък след това бг-та.
  Германците и французите дали са така? Мноо ни съмнява нещо.
  Май ни е срам да се наречеме бг-та. Това какъв манталитет е?

 9. 9 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 225 Неутрално

  При положение, че изрично беше казано "Няма да има разширяване до 2020" не виждам особено значение.

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#4] от "М.Георгиева":

  тая руска общност лесно може да бъде "ликвидирана". Руснаците могат да имат собственост тук, но визите могат да се затегнат и да си гледат жилищата само на снимка. Въпрос на желание у управляващите в България.

 11. 11 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  Предлагам да се направи журналистическо разследване по въпроса: колко църкви по руски образец са изградени в България през последните 15 години и има ли спонсори - руснаци. Малко да ви се изясни картината.

 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Никакво разширяване на ЕС преди да се решат важните проблеми като:
  - оставането на Великобритания в рамките на съюза;
  - дълготрайно решаване на гръцката дългова криза (което изключва ежегодното й предоговаряне, характерно за последните години);
  - обезпечаването на сигурността на ЕС, включително спрямо заплахите от ислямистки тероризъм (и др. мИнДИЛи) и имперските амбиции на Русия;
  - решаване на проблема с нелегалната имирация.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  Х 0000 2015

  Под Итото

  ПРАВИЛНО.

  Европа се родее с Европейски и прочее Световни Цивилизационни ценности,

  но истина е срамният факт, че роди марксизма, тоталитаризма, фашизма, нацизма и тям подобни тероризми.

  Две големи Европейски войни прераснали в най-големите и катастрофални Световни войни в човешката история.

  Колкото и да бъдат винявани азиатски, монголски и пр.
  транснародни реакции, Марксизмът, Коминтернът, Хитлер, Мусолини и т.н. са Европейски срамотии.

  Европейски позор е и многострадална Мекедония - тричленно разделена и разпокъсана от Коминтерновски и пр. нечисти "велики" сили.

  Европейска Македония,
  с що всеки родей се,
  щом с древна й слава
  реши да гордее се...

  и хули престъпно,
  дели, присвоява,
  от чуждо наследство
  и чуждата слава!

  Страдална Украйна,
  сърце на Европа,
  ако и в източна...

  СЪБУДИ СЕ, ЕВРОПА!

  "Даниел Митов: България ще поддържа темата за разширяването в дневния ред на ЕС"

  "Усещането за фалшива сигурност в Югоизточна Европа доведе до отлагане на завършването на европейския проект и в момента сме свидетели на недостатъците на този подход",

  заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време дискусия, посветена на ролята на Европейския съюз в региона на Западните Балкани.

  Дискусията беше открита от Даниел Митов и ръководителя на представителството на Европейската комисия за България Огнян Златев."

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Съгласна съм с министър Даниел Митов!

  Tony
 15. 15 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#8:"calc"]Ний първо се наричаме европейци, пък след това бг-та.
  Германците и французите дали са така? Мноо ни съмнява нещо.
  Май ни е срам да се наречеме бг-та. Това какъв манталитет е? [/quote]
  Галош, не употребявай "бг" вместо "българин".

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Има ли полза държавата ни от такъв министър?!

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби":

  Да им тежим, да им тежим, колко да им тежим?!

  Я вземете да погледнете, какво е било търговското салдо на Германия преди и след създаването на ЕС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#14] от "Free person":

  Едра мужка сълза на благодарност се откусна от лявото око на министъра и бавно се спусна по бузата му!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#11] от "М.Георгиева":

  Започнете с Австрия. Там руските църкви ги строи австрийското правителств .

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс

  От личен опит раздържавителен?

  Всявайте паника "евро" съмнителна.

  До коментар [#16] от "БГА Балкан":

  "Даниел Митов: България ще поддържа темата за разширяването в дневния ред на ЕС"

  Може да поддържа отворени само задните бузи.

 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Най-доброто, което България може да направи е не да дрънка насам-натам празни приказки, а да проведе реални реформи и институциите да проработят поне колкото в Румъния. Това най-сетне ще поуспокои някои от най-големите скептици по разширяването и ще даде истински добър пример на съседите стремящи се към членство. Другото са глупости.

 23. 23 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#20] от "tribiri":

  Торбата с лъжи, подливане, отклоняване и заблуда е развързана. Подкрепа за черният чувал на главата, капаците на коня: СПАСЕНИЕТО - всеки българин - религиозен. Няма да има бедни, гладни, болни и недоволни. Розов свят за всички! Амин.

 24. 24 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дрън-дрън....
  Ало, аааалоооо, Бисеров, КТБ, хидроиндженера, десетката, Премянов, Емел Етем, Масларова, Фидосова, Черния,Ченалова, Искров, Мавродиев, Галеви, Брендо.....
  Двайсетина знакови дела с ефективни присъди, конфискация и 100-на в кауша - това е едно добро начало. Останалото е ала-бала.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  "България има особена отговорност да подпомага процеса на разширяване на Европейския съюз"
  И да продължат да приемат държави,които като нас не са готови за това членство?Едва ли ще направят отново такава грешка.Ние още се мъкнем последни,не можем да наваксаме това,което трябваше да направим преди приемането.Но от друга страна добре че ни приеха,сега ни ръчкат и щем не щем ,ще свършим нещо.

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#23] от "М.Георгиева":

  Препоръчвам ви кратки курсове за работа с Гугъл. В австрия има Руска И Виенска епархия Руската православна църква.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  България трябва да отбягва тази тема като котката кучето ! Като влезнат в ЕС още бедни,питата ще стане още по-малка !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  ми той Юнкер каза, че темата не е на дневен ред за следващите пет години, ама ние сма над тези неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK