Еврокомисията предвижда контрол върху енергийните сделки на държавите членки

Еврокомисията предвижда контрол върху енергийните сделки на държавите членки

© ReutersЕнергийните сделки на държавите - членки на ЕС, с трети страни ще трябва да бъдат стриктно разглеждани от Европейската комисия (ЕС) преди подписването им, предвижда проект за стратегията на европейския енергиен съюз, предаде Евроактив.


"Активното участие" в газовите преговори би могло да предотврати "нежелан натиск или пазарни изкривявания" в резултат на междуправителствени споразумения с държави, които "не спазват европейските правила", пише още в черновата. Споразуменията ще бъдат оценявани от гледна точка на съвместимостта им с правилата на европейския енергиен пазар и сигурността на доставките в рамките на "задължителна предварителна консултация" с ЕК.


Причината за създаването на подобен европейски контролен механизъм са междуправителствените споразумения, които бяха подписани между Русия и шест държави - членки на ЕС: България, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.
Тези секретни сделки с руския монопол "Газпром" се оказаха в нарушение на правилата на ЕС за държавната помощ и конкуренцията.


"Вътрешното производство на ЕС ще помогне да се редуцира зависимостта на ЕС от внос на енергия", се посочва още в документа. Този проблем ще бъде разрешен чрез приоритизиране на възобновяемите източници, но също така и "неконвенционалните източници на нефт и газ".


Фракингът може да има роля, но само в страните, които са съгласни да го използват, и при гарантирана съвместимост с европейските екологични стандарти.


ЕС ще използва "всичките си външнополитически инструменти", за да сключи споразумения с други производители и транзитни държави като Алжир, Турция, Азербайджан, Туркменистан и Иран, Близкия изток и Африка.


Приоритет ще бъде и работата върху Южния газов коридор, чрез който ще бъдат осъществявани доставки от Централна Азия към Европа.


Комисията също така ще развие и задълбочена стратегия за съхранение на втечнен природен газ, развивайки енергийната инфраструктура в ЕС, тази система ще позволи ЕС да бъде снабдяван от страни от други континенти, без да е зависим от газопроводи.


След като изграждането на хъбове за съхранение на втечнен природен газ повишиха сигурността на доставките в Северна Европа, стратегията предстои да обхване и Централна и Източна Европа и Средиземноморието.


Друга обмисляна мярка е възможността ЕС да купува колективно газ в моменти на криза, като по този начин се преодолеят монополите в доставките.


ЕС внася 53% от енергията си, сочат последните данни на Евростат. Това прави общността най-големия вносител на енергия в света.


Публикуването на официалното комюнике на Европейската комисия за енергийния съюз се очаква на 25 февруари.  

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Весело

  Мале ами така КОЙ няма да може да лапа? Очаквам залп по "брюкселските зелки"

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 871 Весело

  Наште рублофили ги отрязаха като кисели краставички...

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Крайно време беше!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4916 Неутрално

  Е това вече е хубаво и обнадеждаващо, за спиране на кражбите.

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  Израз на свобода и независимост.

 6. 6 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  СССР 2.0

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 7. 7 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Сокола чу соколаря

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тази новина е чудесна - преди да ревнат нашите русофили:"Ооо, ааа- България има суверенитет!", нека припомня, че с подписване на договорите за ЕС- ДЕС и ДФЕС - всички 28 държави са се съгласили, че ЕК / ЕС има изключителна компетенция в областта на енергетиката- т.е. всички държави- членове на ЕС отдават част от енергийният си суверенитет на ЕК. Това важи и за Унгария, и за гърция, които са подписали същите договори.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#1:"Моди трий нищо да не остане!"]Мале ами така КОЙ няма да може да лапа? Очаквам залп по "брюкселските зелки"[/quote]
  Пак ще лапа, ама по-малко. Така ще остане и за нас!

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Почнаха да се сещат и за неконвенциалните находища.
  Е ся къв рев ще настане.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  Защо само "енергийните сделки"?
  Нефт и газ са стока, както всяка друга стока. Да се въведе контрол на ВСИЧКО. Ако ще е социализъм, да е за всички.

 12. 12 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма по ефективен начин да контролираш едно общество от това да му контролираш енергодобивния и аграрния сектор.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Хааа, да не стане така, че ЕС да може да чете нашите договори, а ние - не, защото са държавна тайна?

 14. 14 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело


  Любопитно е дали сделките за дърва за огрев са обхванати от стратегията. Този източник на енергия май се очертава като стратегически за някой територии на могъщия союз.
 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... хм, по резултата шА познаем има ли "непазарни изкривявания"... ОПЕК дава доказателство за "пазарни изправяния" в момента. Само заблудени вЕрват, че пазара определя цените на горивата...СпраФка- нафтата веке е 2,20лв... толкУ, колкото бе при $90 за барел...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#12:"chushko"]Няма по ефективен начин да контролираш едно общество от това да му контролираш енергодобивния и аграрния сектор.[/quote]
  ... хм, праФ си...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 17. 17 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 652 Неутрално

  България, Унгария, Гърция, Словения,
  Хърватия и Австрия..

  И за северен "паток" -нито дума.
  Всички европейски страни ще
  се снабдяват от Север-Меркел и
  южни от Ердоан!

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  Русия изнася горива, затова толкова ви е на сърце контрола на цените.
  Русия не изнася боб и банани. Защо аз в Англия купувам малка консерва боб за 0.6лв и килограм банани за 1.7лв, а вие ...

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Метрополията предупреждава колониите. Само че освен България са изброени още няколко държави. Почти цяла източна Европа. Което си е вид авантюра. Но явно не им пука за източна Европа. Ами майната им, да си правят тяхната Океания!

 20. 20 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Тези секретни сделки с руския монопол "Газпром" се оказаха в нарушение на правилата на ЕС за държавната помощ и конкуренцията."

  Хубаво, ама колко време ви трябваше, за да го проумеете? И сметнахте ли колко дългове ни натресоха на главите другарЕте, докато вие се наумувате?

 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Друга обмисляна мярка е възможността ЕС да купува колективно газ в моменти на криза, като по този начин се преодолеят монополите в доставките.
  Защо само по време на криза.По-добре от Русия да се купува само така

 22. 22 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Фракингът може да има роля, но само в страните, които са съгласни да го използват, и при гарантирана съвместимост с европейските екологични стандарти.
  ------------------------------------------------------
  Каква ли е разликата между европейските и американските екологични стандарти? Питам заради шистовия газ. Все пак предпочитам Добруджа цяла-целеничка (уточнявам, имам предвид нивите в т.нар. географска област Южна Добруджа).

 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Много добра новина, сега пудела на Путин има да квичи, той много напъваше да ходатайствал за Белене, и за ЮП бяха големи напъни. И на Гоце ще му се развали настроението, и на съсела ... абе на всички злодеи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Това ще бъде особено добре за България,която все иска да седи на два стола.

 25. 25 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#11] от "dissident":


  До коментар [#12] от "chushko":


  До коментар [#13] от "Лео":


  До коментар [#17] от "selianin":


  До коментар [#19] от "judjuk":

  Червени сладури свиквайте, това е бъдещето. То ще донесе независимост на Бългрия от северните орди и ще намали цената на енергиизточниците в България. В момента отоплявам семеиствипо си на газ и плащам 600$ на 1000м3, за което ежедневно благодаря на ВПутин. Но благодарение на ЕС ще плащам от 30 до 50 % по малко. като разбира се в северноазиятската орда ще влизат от 30 до 50% по малко пари Хааххахахах. Живота е хубав.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 26. 26 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 902 Весело

  Сладури! 4 минуса и нито един коментар. Е как да коментират като това което е добре за България е зле за русия и обратно

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 27. 27 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 902 Весело

  Сладури! 4 минуса и нито един коментар. Е как да коментираш като това което е добро за България е зле русия и обратно

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Чета преди малко статия, че Орбан бил против този европейски план за единна енергийна политика. Били лишавали по този начин държавите от суверенитет. Не зная за суверенитета, но европейският план прави целуването от Орбан на руски задници без никакъв смисъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK