Брюксел одобри две програми за 1 млрд. евро за България

Брюксел одобри две програми за 1 млрд. евро за България

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия одобри днес две оперативни програми за България на обща стойност 1 млрд. евро, които ще се изпълняват до 2020 г.  


Оперативна програма "Добро управление" е наследник на действащите досега "Административен капацитет" и "Техническа помощ". Програмата е на обща стойност над 335 млн. евро. Чрез нея ще бъдат финансирани административната реформа и електронното управление, електронното правосъдие и реформата в съдебната система, съобщи правителствената пресслужба.


За първи път в България ще действа оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще насочи над 701 млн. евро към повишаване на качеството на българското образование, съобразено с нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри. 
Досега Европейската комисия е одобрила две оперативни програми от новия програмен период – "Развитие на човешките ресурси" с бюджет над 1 млрд. евро и "Транспорт и транспортна инфраструктура" с бюджет от близо 2 млрд. евро.


В следващите седмици се очаква одобрението на бъдещата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". 

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Любопитно

  ..."електронното правосъдие и реформата в съдебната система"...кое? Няма такова нещо. Трябва да се изринат хората, а до електрониката кога ще стигнем, нямам идея!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на alligator_29@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 403 Неутрално

  ЕС сериозно се зае с България, за да не се върнем в орбита на Кремъл. За нас тоав е положителна новина, но все пак се съмнявам, че парите ще отидат там където трябва.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6555 Неутрално

  Това е добре, важно е да има контрол за какво ще се разходват парите.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Ако ги получим и изхарчим правилно ще бъде много добре.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  В предишна програма за Административен капацитет се обучаваха 50 годишни лемури на английски ,а Иновациите отидоха при дръжки за чадъри и отварячки.

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тези пари са одобрени, но не са отпуснати. И няма да бъдат отпуснати ако не можем реално да ги усвоим. Досега България беше известна със слабото умение да усвоява определените за нея пари от ЕС. Дано сега това се промени.

  Интересно също за колко сме кандидатствали (ако това е одобреното, значи сме кандидатствали за някаква сума).

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Бе те може и даса ги одобрили,но дали ние ще можем да ги вземем, е друг въпрос.

 8. 8 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  Умения има,но краденето е безумно и това е проблема

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Дружно плюйте, тролчета игриви

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  Проста сметка показва, че само от тези 4 програми отпуснатите средства (дано да усвоим поне 60%) са 4 милиарда евро. Нека тези, които твърдят, че не сме нетен получател на средства от ЕС, се замислят отново!

  0.3 милиарда за административен капацитет и 0.7 милиарда за образование! Сега е моментът тези средства да се усвоят по предназначение и никой, никога да не казва, че не се прави административна реформа и такава в образованието, защото няма пари!

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Пари идват,помагат хората,но се краде като за последно.

 12. 12 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#10:"vassilun"]Нека тези, които твърдят, че не сме нетен получател на средства от ЕС, се замислят отново! [/quote]

  А ти виждал/а ли си сметка от 1 януари 2007 година досега колко сме внесли и колко сме получили? Конкретна и изчерпателна?

 13. 13 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  [quote#11:"chicago514"]Пари идват,помагат хората,но се краде като за последно. [/quote]
  Ако питаш черешко, барцелинко и останалите активистки и активисти на Позитано, ЕС само ни източвал и нищо не давал. Сигурно другарите са имали предвид, че всички дадени ни европейски пари са вече окрадени и ЕС трябва да налеее още, за да има и за следващата генерация комунистически дейци, синове и дъщери на председатели на АПК-та и ТКЗС-та.

 14. 14 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2394 Любопитно

  [quote#12:"12345"]А ти виждал/а ли си сметка от 1 януари 2007 година досега колко сме внесли и колко сме получили? Конкретна и изчерпателна? [/quote]

  А ти?

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3204 Неутрално

  [quote#12:"12345"]А ти виждал/а ли си сметка от 1 януари 2007 година досега колко сме внесли и колко сме получили? Конкретна и изчерпателна?[/quote]
  За 8 години 9 млд евро, но трябва да се спаднат глобите и неусвоените. Членския ни внос е 650 млн лв, но те са равностойни на евро, защото покупателната стойност на 1 евро при тях е равна на 1 лев при нас. Загуби от санкции спиране на блокове, проекти и пр. не се смятат.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#2:"[email protected]"]ЕС сериозно се зае с България, за да не се върнем в орбита на Кремъл.[/quote]
  За нас 1млрд. а за Унгария която гравитира около Путин са пуснали допълнително 2млрд .
  Демек трябва Баце да ходи на няколко срещи в тайгата с Путин за да развържат кесиите в Брюксел !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Голям рев ще има от ДПС и БСП редута... ще има умрели от мъка..

 18. 18 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#13:"GreenEyes"]Ако питаш черешко, барцелинко и останалите активистки и активисти на Позитано, ЕС само ни източвал и нищо не давал. [/quote]

  Я питай Орешарски къде плащат данъци немските и австрийските хипермаркетни вериги. Като беше премиер това го попита една журналистка, а той не й отговори. Не че не е знаел...

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4230 Любопитно

  [quote#12:"12345"]А ти виждал/а ли си сметка от 1 януари 2007 година досега колко сме внесли и колко сме получили? [/quote]

  Не и нямам нужда от такава сметка - повече от ясно ми е, че сме получили с милиарди повече от колкото сме внесли в бюджета на ЕС!

  А Вие виждал ли сте такава сметка, за да твърдите обратното?

 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#10] от "vassilun":

  +++! Най ме радват тези 701 мил. за образование. Тези пари ще се следят от ЕС под лупа! Колко училища плачат за оновен ремонт, заплатите на даскалята са ниски, трябва адекватна електроника...

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#18:"Репей"]Я питай Орешарски къде плащат данъци немските и австрийските хипермаркетни вериги.[/quote]
  Орешарски си е чист либераст(либерален ентусиаст) , ама някак е по-готино да го представяме като чекист и кремълски стълб срещу демокрацията!
  Няма политик у нас който да каже къде немските и австрийските корпоративни секти плащат данъци защото те просто не плащат данъци , напротив не само ,че не плащат данъци ами и източват българските данъкоплатци по силата на антиконституционния ЗАКОН ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ !
  Брюксел си следи тези неща много изкъсо !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4230 Любопитно

  [quote#21:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]те просто не плащат данъци , напротив не само ,че не плащат данъци ами и източват българските данъкоплатци [/quote]

  За немските и австрийските вериги разбрахме, че не плащат данъци, а само "източват". Да кажете нещо за Лукойл! Колко данъци е платил в България?

 23. 23 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "12345":

  и какво е на финала салдото,върнати и не получени пари защото не са представени документи за какво ще се харчат и то милиони а след това намаление на парите и увеличаване на Румъния защото тя знаеше как да ги усвоява и сега нагледно вече се вижда каква е разликата а когато ни приемаха ние бяхме напред.Ясно и просто комунист ли си от теб човек не става защото си се учил само да присвояваш а не да правиш и да мислиш за народа.Не го казвам на теб а на всички които са в лявата страна на парламента защото точно те ни доведоха до тук с цел да си изперат окрадените средства и да ги изперат и да се узаконят като капиталисти но се оказа че за да си такъв трябва да си умен ,бръз ,находчив и да знаеш как се прави бизнес а не да чакаш заповеди какво да правиш след това.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]В предишна програма за Административен капацитет се обучаваха 50 годишни лемури на английски ,а Иновациите отидоха при дръжки за чадъри и отварячки.[/quote]
  Защото тези които управляваха програма Административен капацитет нямаха никакъв капацитет за тази задача.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако сме недоволни от политическата подкрепа,търпението и парите които идват тук от ЕС значи сме неблагодарни.

 26. 26 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Ако позволиш ще добавя и аз един въпрос към твоя: годишната печалба на споменатите вериги е 3 процента.3% годишно.Колко е печалбата на Газпром от България?

 27. 27 Профил на георги янчев
  георги янчев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  поредната идиотщина някой да е видял досега някоя успешна програма препоръчана ни от ЕС не разбира се

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#2] от "[email protected]":

  +++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Слава Богу! Ама как ще ги усвоим? Мисля, че трябва сумите да са обвързани с резултати. Ако няма очакваните резултати, да се връщат пари!

  goblenka
 30. 30 Профил на Kiril Vitqnov
  Kiril Vitqnov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "GreenEyes":

  От началото на членството ни през 2007 г. до края на миналата година сме внесли в общия бюджета на Брюксел 5,253 млрд. лв. За същия период България е получила парични траншове от ЕС по различните оперативни програми за общо 9,353 млрд. лв.

 31. 31 Профил на zlr
  zlr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "Kiril Vitqnov":

  Това от КФП ли го прочете !?

  Смях в залата !

  Там само субсидиите - тоест какво са ни дали може и да е близко до истината - всичко друго е само ЧАСТ от реалните суми.

  Коментар 14 - с препратка към 12 пита за "...колко сме внесли и колко сме получили? Конкретна и изчерпателна сметка?"

  Там несъмнено трябва да се включат към 20 Млрд. от глоби, плащания по др.пера (напр. за Вбр., от мита, косвени за т.нар. "изпълнение изискванията на ЕС" и мн.др.).

  А членския внос за миналата година дори още не е определен, така, че тези внесени 5.243 млрд. са ...
  Ако не знаеш и базата за изчисляване се смени - и сега ще доплащаме за миналите години, плюс лихви по наказанията ...

  Смях в залата

 32. 32 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#20] от "charlesdegaulle":

  Колега, парите за образование не са за ремонти - ремонти и обновяване са по "Регионално развитие".
  Добре е, че е разработена такава програма и одобрена от Брюксел. Като знам обаче капацитета на даскалите да управляват и изпълняват проекти, лошо ми става.....

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  [quote#27:"георги янчев"]поредната идиотщина някой да е видял досега някоя успешна програма препоръчана ни от ЕС не разбира се [/quote]

  Слепите не виждат!

 34. 34 Профил на gmm
  gmm
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Мен лично не ме интересува дали сме получили или внесли повече пари в ЕС.
  Много по-важно е, че когато се изпълняват проектите с еврофондове има програми, цели, мерки, правила за изпълнение, резултати поне прогнозни, контрол върху процедури и цялото финансиране.
  Не мога да го съпоставя с проекти от националния бюджет, където всичко това липсва и всеки си харчи както му падне.
  /справка програмата на Орешарски/

 35. 35 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#31] от "zlr":
  [quote#31:"zlr"]До коментар [#30] от "Kiril Vitqnov":

  Това от КФП ли го прочете !? [/quote]

  Ушанка, колегата е написал конкретни цифри, а ти?
  Можеш ли да ги докараш до сумата която сме получили.
  И по- важно е не парите, а че по европейските проекти има контрол и заради това всички могат да видят метрото и магистралите.
  А стотиците милиони които раздаваше Орешарски на калпак къде са? Какъв е резултата от тях?
  На вас ушанките очите ви все у русииийката. Ама там една олимпиада която трябваше да струва 10 милиарда - стана 50.
  А един руски газопровод (Южен поток) който в Германия струва 1 милиард, струва в България 4 милиарда.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#32] от "tily_lily":

  Не знаех, че капитални ремонти е по друга програма! Още по-добре, парите за самото образование ще са повече.

 37. 37 Профил на ivaylo_uzunov
  ivaylo_uzunov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ехааааааа.... сега какво усвояване ще започне.И като се тегли чертата ще излезе че почти нищо не е свършено освен усвояването на парите!!!!

 38. 38 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#35] от "iak":
  Ушанка, защо се радваш на новата баница.
  Тя е за нашите политици, които сега се радват на баницата и са сложели лигавничетата ,взели са ножовете и вилиците.И само виж как лигите им текат!
  Ти от кои си-дето ще смитата трохите ли!!!
  ха ха ха


 39. 39 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":
  А истината е ,че управлението няма как е да се подобри!
  И то по една причина-корупцията!
  Защото ако я нямаше корупцията , такива пари от ЕС щяха да изглеждат подигравка за нас. То не че и сега не е подигравка!
  Хвърлят кокалчето на кучетата!
  Та виж как се разлаяха политиците ни и техните мекерета!

 40. 40 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#38] от "ilia1959":


  [quote#38:"ilia1959"]Ушанка, защо се радваш на новата баница.[/quote]
  Хахахаха вие червените ушанки сте като циганите,дето се обиждат на циганин.

  Аз лично се радвам на метрото, магистралите,пречиствателните станции, милиардните помощи за земеделците ни и т.н. и т.н.

  А ти предполагам, че като истинска червена ушанка се радваш, че северноазиатските орди ни източват по 10 МИЛИАРДА на година. (Доста повече отколкото ни дават европейците)

  http://www.nsi.bg/bg/content/7503/%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 41. 41 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Добро управление хахаха - тея в Брюксел верно имат чувство за хумор : )

 42. 42 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#40] от "iak":
  Чакай сега! То ушанка не е ли обръщение ,като да замества колега например!
  Е ако е обида, не знаех -извинявам се!
  Виждам на какво се радваш !
  Съжалявам, ама нормалните хора се радват на друго-работа , и то добре платена!
  Ти сигурно си решил проблема с доходите по друг начин ,не с работа . Разбирам те. Но не може да седнем на масата като теб!
  И разбираме радостта ти! Ама и ти ще станеш като нас-ушанките ,дето ни даваха трохите от баницата!
  Тези които ще поделят милиарда , не го показват явно и не се радват публично!
  Така ,че нашата ушанка , червена ли казваш че е .
  Те сега са ушили с друг цвят- жълти , сини или бели бяха!
  Тя модата се мени . Последната е новата стара ушанка- синята!
  Какво да се прави- българска мода!


 43. 43 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  "За първи път в България ще действа оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще насочи над 701 млн. евро към повишаване на качеството на българското образование, съобразено с нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри. "

  МОН няма никакъв капацитет да управлява европейските пари и този факт е известен на всички - Дончев, Бъчварова, Борисов...
  Още по времето на корифея С.Игнатов имаше огромни скандали между МТСП и МОМН и чиновниците се сменяха през 3 месеца, но резултати нямаше. Сега е същото - същите некадърници, които вземат по няколко хиляди лв. допълнително на месец за работата си по европейски проекти....

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK