Борбата с корупцията достигна елита в Румъния

Елена Удря бе задържана по обвинение за злоупотреба с власт и укриване на данъци

© Reuters

Елена Удря бе задържана по обвинение за злоупотреба с власт и укриване на данъциТелевизионните екипи чакат пред Националната дирекция на Румъния за борба с корупцията (НДБК) в Букурещ, за да видят кой ще е следващият.


Тъжните лица на излизащите от сградата наподобяват повече на шествие от сапунен сериал, отколкото на "силните на деня", каквито някога бяха, пише кореспондентът на Би Би Си в Букурещ.


Всички са обект на разследване - бивши министри, медийни магнати, съдии, прокурори и дори фаворитката на бившия президент Траян Бъсеску, Елена Удря, която бе наричана "блондинката на президента".
Удря, бивш министър на туризма и бивш кандидат за президент, бе арестувана миналата седмица в разследване за корупция.


Последните действия на НДБК включват и майката на премиера Виктор Понта, както и сестра му и мъжа й Юлиан Херцану.


Осем години след присъединяването си към Европейския съюз и 13 години след създаването на НДБК, Румъния изглежда, че предприема сериозни стъпки в борбата с организираната престъпност, за което печели похвали от Европейската комисия.


"Румъния е на прав път и трябва да се придържа към този курс", каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс миналия месец, коментирайки последния мониторингов доклад на ЕС за Румъния.


"Борбата с корупцията продължава да бъде най-голямото предизвикателство и най-големият приоритет."


Механизмът за проверка бе създаден през 2007 г., за да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния и България. Положителните доклади са от решаващо значение за двете страни да бъдат приети в Шенгенското споразумение.


Само през миналата година, 1 138 водещи обществени фигури, включително водещи политици, бизнесмени, съдии и прокурори, бяха осъдени от ДНК, което прави повече от четирима на ден (без почивните дни). И така, какво се е променило в Румъния?


"Само за три години, големите партии - либерал-демократите и социалдемократи - бяха победени на изборите", казва анализатор Алина Мунджиу-Пипиди, президент на Румънското академично общество, независим институт за изследване на политиката.


В резултат партийната мафия, която е управлявала страната, раздавала обществени поръчки, укривала данъци, подкупвала съдебната система, е в безпорядък.


Също толкова важна е личността на Клаус Йохенес, новоизбраният президент на Румъния, смята Мунджиу-Пипиди. Като политически аутсайдер, той не е страна от тайните договорки между двете основни партии, които са характеризирали румънската политика през последните 25 години.


Типичен случай е Моника Ридзи, бившият министър на младежта и спорта. Тя бе осъдена на пет години затвор за злоупотреба с позицията си, след като бе раздала 800 000 долара за младежки концерти на завишени цени, използвайки близки до нея фирми. Смята се, че приходите са разделени между нея и нейната партия.


НДБК разчита на тайните служби за подслушване на висши фигури. "До сега имаше "селекция" кой да се подслушва ... Но вече не е така", казва Мунджиу-Пипиди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK