Да сложим къщата си в ред

Да сложим къщата си в ред

© РойтерсТекстът е предоставен на английски език от Кристалина Георгиева на Evropa.Dnevnik.bg и Euractiv.com. Преводът на български език е на редакцията. 
---


Чували ли сте за Европейския ден за равното заплащане? Той показва колко дълго през годината жените работят "безплатно", предвид факта, че те все още получават средно с 16% по-малко от мъжете (в ЕС, бел.ред). През последните две години денят се отбелязва на 28 февруари, почти по времето, когато отбелязваме и Международния ден на жената. Европейската комисия много активно повдига този въпрос, както и други, които засягат жената - от насилие в конфликтни зони до липса на женско представителство в бордовете на компаниите. В същото време, в момента аз се занимавам с въпрос много "по-близо до вкъщи" - липсва ни подходящ баланс на половете в собствената ни организация. 


Жените реално превъзхождат мъжете по брой като цяло в Европейската комисия , с 54,5 срещу 45,5 процента. Проблемът е в това как тези места са разпределени, по-специално само около 30% от нашите мениджъри в момента са жени. За това сме поели ангажимента да постигнем поне 40% участие на жените в мениджмънта до края на мандата си през 2019 г.. 
Смисълът е в това всяко общество, всяка организация да използва пълния потенциал едновременно и на мъжете и на жените. Това е въпрос на справедливост, тъй като равните възможности и равното признание за всички трябва да бъдат гарантирани. Както посочи и Международната организация на труда наскоро има положителна връзка между повече жени в управлението и по-добри бизнес резултати.  Никой не може да си позволи да пропилява таланти. 


Публичните администрации навсякъде в Европа се нуждаят да бъдат в съзвучие с хората, на които служат, отразявайки по-разнообразното и сложно общество, в което живеем. Общество, в което повече от 50% от нашите съграждани са жени, където жените водят и където определено дават своя дял. 


Европейската комисия не трябва да бъде изключение в стремежа за повече баланс на половете. Имаме нова Комисия и нова визия за Европа. За да служим на европейските граждани по най-добрия начин имаме нужда от нещо повече от добри идеи. Нуждаем се всеки да работи, използвайки максимално своите умения, за да разгърнем целия потенциал на нашите служители - както мъжете, така и жените.


Имаме напредък. Европейската комисия има около 450 членове в екипа си на т.нар, "високо ръководно" ниво и около 1200 на ниво "среден мениджмънт". Представителството на жените на високо ръководно ниво се е увеличило от 22% на 27,5% от 2010 до сега. На ниво среден мениджмънт женското представителство се е увеличило от 25% на 31,4% за същия период. 


Така че как ще направим следващата крачка към равенството, за да постигнем целта от 40%?


Първо, трябва да идентифицираме и развием талантливите жени в персонала, да ги окуражим да се кандидатират за ръководни постове и да ги подкрепяме по целия път. Като всички други публични администрации, Комисията се нуждае от подходяща политика за управление на талантите за всички, базирана на заслугите и позволяваща на хората да продължават напред и нагоре. Ще акцентираме на повече обучение, коучинг и по-специално на менторкси схеми. Знам това от собствения си опит. Неведнъж в моята кариера е трябвало да бъда тикана, за да заема управленски позиции.


На второ, място трябва да сме сигурни, че насърчаваме по-гъвкава и резултатно ориентирана работна среда, включително по-гъвкави работни схеми. Същността на работата ни и днешните информационни технологии означават, че може да работим дистанционно и да следваме гъвкави работни часове. Това позволя по-добър баланс между работата и свободното време, докато в същото време успяваме да си свършим и задачите. 


На трето място, нуждаем се от лидерство и отчетност на върха на Комисията, за да сме сигурни, че следваме тази политика, така че следващото поколение на ръководни позиции да бъде по-разнообразно от предишното. 


Европейската комисия ще продължи да говори за правата на жените в Европа и по света.  Ще продължим да осигуряваме милиарди евро финансиране от бюджета на ЕС, за да подкрепяме овластяването и устойчивото развитие на жените и момичетата. Постигането на поне 40% участие на жените в управлението на собствената ни къща е стъпка към равенство на половете в Комисията. Това няма да реши проблемите, които жените все още срещат. Но ще подчертае, че сме сериозни в желанието си да ги решим. 

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Да питат Боце как става това. Слагаш на висок пост послушните каки и ги контролираш изкъсо.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално
 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Самата Кристалина е най-добрият пример за талантливи и успешни жени. Респект.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  То всичко туй много хубаво, ама "талантливите и успешни" български висшистки раждат средно по-малко от едно дете на жена, а простите и неудачни ромки три пъти повече, подобно тям и мюсюлманските емигрантки. Та в един момент като остареят "талантливите и успешните" ще опрат пак на "некадърните и неудачните" ! Щото няма да има кой да им сложи памперсите!

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Високопарен, но напълно безсмислен текст.

  Никой не пречи на жените да си се развиват. Това което виждаме не е резултат от дискриминация. Наоколо е пълно с жени на високи позиции, самата Кристалина (по рождение - "Сталинка" също е пример.

  Важно е всеки да расте в кариерата не защото е мъж или жена, а защото има качества. Вредно е да се побутва някой, само защото е жена, гей, негър, жител на Камчатка или марсианец-инвалид.... В САЩ например вече са сърбали попарата на т.нар. Affirmative Action.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Алфи, ти виждал ли си я как говори- напр. на видео и пр.?

 8. 8 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Сталинке, в Европа също има доста мюсюлмани, роми, сенегалци, суринамци - виждали сме ги като сме ходили в Брюксел. За тях няма ли да има квоти?
  Само защото имало 50% жени жители на ЕС, трябва ли 50% от ръководните кадри да са жени - хайде приложи същата логика за другите малцинства, които изредих по-горе. След това за гейове, лезбийки, трансексуални... колко от ръководните ви кадри са такива?
  Сега виждаш ли докъде ще ви доведе сляпо спазване на такава толерантност? Не е ли по-добре да създадете условия който иска да напредва, и да оставите хората да напредват който колкото иска и колкото може, вместо да поставяте изкуствени квоти?

 9. 9 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да. Достатъчно е да се внимава да не се пречи на който има едновременно възможности и желание да заема ръководни или други длъжности. Без оглед на раса, пол и т.н. Няма нужда от 'тикане'. Или поне тикането не е добре да е политика - оставете нещо за вършене и на личностите - инак забиваме на комунизъм. Насила хубост... не е много хубаво.

 10. 10 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  В предишната ЕК Вивиан Рединг час по час говореше за тези дамски квоти, сега и Кр. Георгиева... Бих казала, че ще си сложим къщата в ред тогава, когато знаещи и можещи личности заемат позициите във важните сектори в държавата. Мисля, че всяка успяла жена би се обидила, ако й се намекне, че е на определения пост "заради квотата", а не заради своите качества.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 11. 11 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ами хайде,става да го слагаме тоя ред.

 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#4] от "patsis":

  Кристалина има повече от едно дете. Не е до кариерата, а до условията

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Еврозоната се клати, в рецесия сме от години, тия се занимават с равенство на половете...По този начин обиждат истинските феминистки, но не го разбират явно.

  А Сталинка, кога е хващала метла, аз да попитам, а и истинска работа?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#12] от "Алф":Помните ли вица - един ял кокошка, трима - картофи, значи четирима яли кокошка с картофи. Дамата Х /Кристалка или друга/ имала три деца, дамите У, З и М не родили ни едно - е сметката излиза - под едно дете на висшистка. Само дето децата на Х няма да дойдат да слагат памперси на У, З и М един ден...

 15. 15 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Смисълът е в това всяко общество, всяка организация да използва пълния потенциал едновременно и на мъжете и на жените." Жените и мъжете се допълват перфектно, затова са създадени така, за да крепят баланса. Да бъдат изравнение доходите по заслуги си заслужава да бъде разгледана тема.

 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#14] от "patsis":

  Tова е Ваше мнение.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#16] от "Алф":Не. Просто статистика.

 18. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Глупости, Кристалина и семейството и познавам много добре. Нея знам от дете. Никога името и не е било сменено. Никъде в статията няма и дума за гарантирани квоти. Говори се за цели и това как те могат да бъдат реализирани. Прочетете още веднъж текста.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#17] от "patsis":

  Ваше мнение-Ваша статистика.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Преди години още въведоха квоти в Норвегия. Тогава идеята имаше страшно много противници. Десетилетие по-късно обаче нещата стоят по много различен начин. Дори и доста от противниците признават, че решението е било добро.
  Доказано е, че колкото повече разнообразие има в една компания (не само полово), толкова по-добре работи тя.
  По въпроса за квотите винаги ще има разногласия, но опитът досега показва, че крайният резултат оправдава средствата. Ако искаме повече и по-добре работещи компании, както и ръст на икономиката, това е една от стъпките в тази посока.

  (Няма да цитирам източници. Има достатъчно академични и неакадемични публикации онлайн, ако някой реално се интересува от резултатите в Норвегия.)

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 21. 21 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Гневно

  Да сложим къщата си в ред----жените работят "безплатно", предвид факта, че те все още получават средно с 16% по-малко от мъжете (в ЕС, бел.ред)
  И всичко това в "демократичният"защитника на човешките права" за равенството между половете и цвета на кожата" наречено ЕС
  И ще прибавя "Не само в къщата но и изметете и двора"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK