Юнкер: Валутният съюз не е завършен, сега е моментът за повече интеграция

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия (ЕК)

© European Commission, 2014

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия (ЕК)Никога няма да има Съединени европейски щати, но Европейският съюз трябва да покаже на партньорите си в каква посока се движи, ако иска да бъде взет на сериозно", заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, предаде EU Observer.


По думите на Юнкер ЕС трябва да задълбочи икономическия и монетарния съюз, защото в настоящата си форма "той не е оптимален".


"Имаме независима централна банка, но нямаме европейско правителство. Нуждаем се от правила, които да заместят несъществуващото европейско правителство", призова председателят по време на публично събитие в Брюксел, организирано от неправителствената организация Friends of Europe.
"До средата на 21-и век европейците ще представляват само 7% от световното население. Ние сме най-малкият континент и делът ни от световния брутен вътрешен продукт ще се свие. Нито една европейска държава няма да бъде член на Г-7 след 25 години. От гледна точка на икономическата си тежест, ние ще изчезнем", предупреди Юнкер.


Бившият министър-председател на Люксембург заяви, че е дошъл моментът ЕС да формулира каква е крайната цел на интеграцията на общността, за да отговори на многото въпроси и най-вече на тези, касаещи представителството на еврозоната на международната сцена.


Юнкер даде за пример сложното представителство на Съюза в международни организации като Международния валутен фонд (МВФ), което по думите му кара ЕС да изглежда "нелепо" в очите на партньорите му.


Председателят зави намеренията си да промени баланса на властта между европейските институции, за да може Комисията отново да стане двигател на политическите идеи в Европа.


През последните години форумът на националните лидери, Европейският съвет, придоби централна роля в търсенето на решения на дълговата криза и в инициирането на законодателство.


"Сега е моментът да задълбочим европейската интеграция, а не да изваждаме на преден план националните разделения", заяви още Юнкер.


Коментарите на председателя дойдоха непосредствено след среща на представители на 28-те държави членки и основните европейски институции, на която миналата седмица бяха обсъдени бъдещите действия за икономическа и монетарна интеграция в общността.


През юни предстои да бъде представен доклад на ЕК по темата, в който се очаква да бъдат представени възможните сценарии, които биха разрешили проблемите, причинени от недовършената структура на общия валутен съюз.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Юнкерчо, или да възможност на европейците да знаят какво се преговаря със САЩ или си подавай оставката ! Не е допустимо просто да няма и грам прозрачност какви клаузи се готвят, а корпорациите да имат достъп и да изграждат своите позиции в преговорите ! Като си ги облекчавал данъчно в Люксембург, тоя номер за целия ЕС няма да мине !

 2. 2 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 812 Любопитно

  Всъщност това,което Юнкер казва е,че ЕС или ще се трансформира в нещо като САЩ,макар и с повече самостоятелност за отделните "щати" или до средата на XXI в. ще се превърне във второстепенен планетарен регион,за отделните страни-членки да не говорим.....И е прав,но трябва ясно да бъде заявено на хората от политиците. Демагогията и популизмът са вредни,много по-вредни отколкото някои смятат....

 3. 3 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Никога няма да има Съединени европейски щати"

  Точно заради това валутният съюз е обречен. Без силно централно правителство като в САЩ, което да не е зависимо от местни политически интереси (да кажем, че някоя държава не щяла да плаща да спасява друга, оък друга държава не щяла да плаща дълговете си) и което да преразпределя голяма част от федерални БВП между щатите, валутният съюз няма да просъществува дълго.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Уинстън Улянов Узункюприев
  Уинстън Улянов Узункюприев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#1:"terorio"]или да възможност на европейците да знаят какво се преговаря със САЩ или си подавай оставката ! Не е допустимо просто да няма и грам прозрачност какви клаузи се готвят,[/quote]

  Отдавна има такава възможност, стига само да имаш желание да четеш, а не да мрънкаш левичарски:

  http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Нуждаем се от правила, които да заместят несъществуващото европейско правителство"

  Това би могло да се тълкува по следния начин: целта е да се получи същият резултат, все едно че има съществуващо европейско правителство.

 6. 6 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 812 Любопитно

  До коментар [#3] от "fortunes":
  Ако приемем думите на Юнкер и на много други европейски политици буквално, да валутният съюз е обречен. Обаче, ако проследим това, което реално се случва на политическо ниво, то нещата вървят към все по-тясна интеграция и истинска федерация/конфедерация. Някои водещи политици през 90-те сметнаха,че въвеждането на единната валута преди пълната политическа интеграция всъщност ще засили обединителните процеси. Донякъде е така, но пренебрегването на предварителни специални пълномощия на ЕЦБ и липсата на единни / макар и ограничени / общоевропейски фискални гаранции за еврото изиграха лоша шега и създадоха огромни проблеми...Сега нещата вървят към "поправки" на грешките и едва ли можем да говорим за "обречено" евро. Въпросът е да не се допуснат нови сериозни недомислици,които биха тормозили повечето икономики в еврозоната още години наред.
  П.с. Щом еврозоната не се разпадна преди 3-4 г. значи има бъдеще

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Стига с тая икономика, стига с това потребление!
  Европа е преди всичко култура. Европа е Партенона. Европа е Пантеона. Европа е Просвещението.
  Катедралата в Кьолн не е строена по икономически съображения.
  Британската империя първо донесе цивилизация и после бяха приходите от колониите.

  "Интеграцията" на варварите в Европа не само че няма да са от полза за Европа, а точно обратното - нейния край!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#4:"Уинстън Улянов Узункюприев"]Отдавна има такава възможност, стига само да имаш желание да четеш, а не да мрънкаш левичарски[/quote]

  Отдавна е пояснено, че това са само МАЛКА част от това, което се преговаря, стига само да имаше интерес щеше да разбереш, а не да потвърждаваш комунистическите максими като "чукча писател, чукча не читател"

 9. 9 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#6] от "thepirineagle":

  Колко от европейския БВП преразпределя европейската комисия между държавите членки? 1%? 2%? 0.5% Колко преразпределя федералното правителство в САЩ между щатите си? 15%? 20%? 30%? Къде е политическият център в Европа? В Брюксел или в Берлин-Париж-Рим? Може ли европарламентът да събират данъци или разчита на доброволни подаяния от държавите членки? Наистина поправиха се някои грешки пред последните 2-3 гидини, но още много път трябва да извърви Европа, за да стане федерация, а не хлабава конфедерация. А време няма, защото южна Европа, че и Франция, са изправени пред едно цяло изгубено поколение и дълготрайна стагнация. Радикалните партии в тези държави само чакат да дойде часът им.

 10. 10 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#9] от "fortunes":

  А какво е това неистово желание за федерация ?!? Кому е нужно това федерално европейско правителство ?

 11. 11 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  "Ние сме най-малкият континент ..."
  Този и той не е внимавал в часовете по география.

  Въпрос към читателите: Кой е най-малкия континент?
  Австралия +
  Европа -

 12. 12 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#9] от "fortunes":
  Напълно съм съгласна,че много време няма. И тук лежи отговорността на политиците,които в името на тънки партийни и лични сметки, нямат смелост да проведат радикални реформи в ЕС и да излязат открито пред избирателите си с алтернативите. Споделяме,общо взето, едни същи разбирания по отношение на слабостите на ЕС и предизвикателствата пред бъдещето му...

 13. 13 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Валутният съюз не е завършен, сега е моментът за повече интеграция

  Вместо репарации ,се търсят
  "слаборазвити" за помощи (от опит,
  при Борисов-1 ).

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 14. 14 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#10:"terorio"]Кому е нужно това федерално европейско правителство ? [/quote]

  На мен.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 15. 15 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#11:"Отнесен"]Кой е най-малкия континент? [/quote]

  Говорим за Европа в политически и икономически смисъл. Нали вече се разбрахме, че Русия не иска да принадлежи към Европа по никакъв начин. Погледни картата по-внимателно, щото там пише, че Европа е до Урал.

 16. 16 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#14] от "philologist":

  Ами то и на ИДИЛ им е нужна Югоизточна Европа за халифата им, ама нейсе. Мнозинството не иска федерация и такава никога няма да има докато не я поиска, колкото и да се напъва Юнкерчо и следващите след него.
  Иначе е потресаващо нивото което е достигнало обезбългаряването.

 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#11] от "Отнесен":

  По скоро говори метафорично...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#16:"terorio"]Иначе е потресаващо нивото което е достигнало обезбългаряването. [/quote]

  Вярно е това - прекалено много са 'българите', дето обичат една чужда държава повече от родината си...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 19. 19 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  [quote#15:"anona"]Говорим за Европа в политически и икономически смисъл.[/quote]
  Специално пък в икономически смисъл, Европа май е най-големия континент.

  [quote#17:"sto67nes"]По скоро говори метафорично...[/quote]

  Затова и не я разбирам метафората.

 20. 20 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Именно за това е създаден ЕС, защото всяка държава по отделно е слаба. Съединението прави силата. Това важи и за Европа. Само дето трае дълго. Интегрирането на стотиците немски държавици от в единна Германия също е траяло 40-50 години. Така, че спокойно. Немците са го извървяли този път.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK