Останките на А320 - най-рискованата, ужасяваща и сложна мисия за спасителитеЕърбъс А320 се разби на 1500 метра височина върху стръмните склонове на планината Троа Евеш.


"Става дума за изключително планински регион, непристъпно и заснежено място на височина от 2000 до 3000 метра", коментират от кметството на съседно населено място, пред Le Figaro.


Собственик на частен пансион в региона добавя: "За да се стигне от моята къща до там, са необходими половин час пътуване с кола и пет часа ходене пеша. Много малко хора са чули нещо, защото мястото не е населено. Прекалено е изолирано".
"Зоната е достъпна само по въздух", обяснява подполковник Жан-Пол Блоан, който пристига на мястото заедно с жандармерията в деня на катастрофата.


Останките на А320 - най-рискованата, ужасяваща и сложна мисия за спасителите

© Reuters


По думите му в зоната на разбилия се самолет има много малко пътища и работата на екипите по земя е изключително сложна. Пожарните екипи, силите на реда по земя и медицинските екипи трябва да разчитат на помощта на военни и на хеликоптери.


"Допълнителни затруднения създава и фактът, че хеликоптерите не могат да се приземят", добавя подполковник Блоан.


Останките на А320 - най-рискованата, ужасяваща и сложна мисия за спасителите

© Reuters


За да достигнат до зоната на катастрофата, членовете на спасителните екипи се спускат от хеликоптерите с въжета, котки за скално катерене и сложна алпинистка екипировка. Повърхностите са изключително хлъзгави. След това те са изтегляни обратно между огромните вертикални скални масиви.


Останките на А320 - най-рискованата, ужасяваща и сложна мисия за спасителите

© Reuters


След като властите обявяват, че няма оцелели, мисията на спасителните екипи остава да обособят и обезопасят зоната на катастрофата. Това отнема много време, разказват екипите. Всяка отломка по скалите на територията от хиляди квадратни метра трябва да бъде стабилизирана, за да не може при пропадане да нарани спасителните екипи.


Още по-сложно се оказва за екипите да напредват измежду отломките, без да ги докосват, защото това би компрометирало работата на следователите.


"Има много разпилени отломки, а това усложнява събирането на цялата необходима информация, за да се работи. Мястото, където работим, се намира точно на ръба на стръмен склон", разказват екипите.


Останките на А320 - най-рискованата, ужасяваща и сложна мисия за спасителите

© Reuters


Останките на А320 - най-рискованата, ужасяваща и сложна мисия за спасителите

© Reuters


Излагайки и своя собствен живот на риск, екипите трябва да вземат предвид и високия риск от лавина, след скорошните снеговалежи.


През първите минути след обявяването на катастрофата, 300 полицаи и 300 пожарникари, събрани от всички населени места в близост, са изпратени по спешност в местността. Измежду спасителните екипи са частите за спешно реагиране и намеса, специални части за спасяване на закъсали планински катерачи, морската бригада на Марсилия…


Към мястото на катастрофата се отправят първоначално 10 хеликоптера и един военен самолет, твърдят източници на Les Echos. Там също е мобилизиран специален координатор на въздухоплаването, отговорен за направлението на всичките летателни апарати, отзовали се на мястото.


Изпратени са и осветителни апарати, които да помогнат за продължаването на спасителната операция през нощта.  Действията обаче са трудни за планираните заради очакваните снеговалежи вечерта след катастрофата.


Властите описват гледката като шокираща – теренът, върху който работят екипите, е покрит от отломки и части от човешки тела. По думите на ръководителя на високопланинските спасителни служби, екипите са успели да си проправят маршрут между планините, но въпреки това са необходими няколко часа за достигане до мястото на катастрофата заради неравностите по пътя. Затова все още мисията е силно зависима от работата на хеликоптерите.


Останките на А320 - най-рискованата, ужасяваща и сложна мисия за спасителите

© Reuters


Усилията на работещите на мястото са насочени към откриването и маркирането на телата, частите и корпуса на самолета, предаде The Wall Street Journal. Евакуацията на телата може да продължи едва след като цялата местност е изследвана и описана.


А това ще бъде изключително трудно технически и емоционално, коментира капитан Ив Нафрашу.


"Моите хора са свикнали да възстановяват човешки останки след фатални инциденти в планина. Никога обаче не са виждали нещо подобно на това", заявява той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Луфтханза трябва да си плати за трагедията, в буквалния и в преносния смисъл.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  На мен продължава да ми изглежда, че самолета се е разпаднал във въздуха, а не ударен с огромна скорост в планината.

 3. 3 Профил на lamerman
  lamerman
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Ще обезопасяват 'всяка отломка?

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Такъв зверски удар е било да се разпадне на такива парченца и как не е избухнал в пламъци, все едно е нямал гориво

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Разстроено

  Горките хора! И живите , и мъртвите!

 6. 6 Профил на Теодор Иванов
  Теодор Иванов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Ужасна катастрофа.Иначе някой от Луфтханза трябва да поеме отговорност.А и трбябва да се кажат всички истини за катастрофата без недомлъвки.

  ajjadahhdjk
 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Ясно е за какви останки говорим, та то всичко е като пулверизирано. Видяхме как изглеждаха черните кутии.

  Няма да им е лесно на тия екипи.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 8. 8 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Колко много останки и разпръснати!
  А, се сещам за Боинг-а, който бе разбит от терористите в Пентагона.
  От оскъдните тогавашни снимки се виждаха няколко тенекии и нещо като двигател, които бяха пренесени на ръце от няколко служителя. Някой специалист беше обявил, че от високата температура самолета "се е изпарил".
  Не звучеше убедително това....

 9. 9 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Много тежка ситуация, хората от занимаващи се вс всичко това, трябва да имат наистина много здрава психика.

 10. 10 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#2:"442"]

  На мен продължава да ми изглежда, че самолета се е разпаднал във въздуха, а не ударен с огромна скорост в планината. [/quote]

  Е щом на теб ти изглежда хубаво, че ти изглежда. За тези, които имат професионални знания и опит по въпроса не им изглежда, а имат съвсем точна представа и обяснения защо е така и това е по важно за разследването на трагедията.

 11. 11 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1158 Разстроено

  Боже! Какъв ужас! Да се ровят в отломки и разкъсани тела! На пострадалите семейства не им е лесно, но и тези хора хич не са за завиждане.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Най-голямото парче не надхвърляло метър.Какъв зверски удар е било.

 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#8:"manu_chao"]Някой специалист беше обявил, че от високата температура самолета "се е изпарил".
  Не звучеше убедително това....[/quote]

  то и още не е убедително...има прекалено много доказателства за световния търговски център и пентагона че нямат нищо общо с терористична атака, са пълна инсценировка за да имат извинение да вкарат света в нова война срещу ислямистите и да прокарат биг Брадър закони в сащ.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Дано само да няма инциденти, трагедията е достатъчно голяма.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Дано издиржанията са успешни и без повече жертви,Местните хора
  са и те ужасени,а и помагат много.
  Голяма мъка.Луфтханза и Джърман Уингс ще платят естествено и разходи,и застраховки.Но мъката остава.

  Tony
 16. 16 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"442"]На мен продължава да ми изглежда, че самолета се е разпаднал във въздуха, [/quote]
  ако самолетът се беше разпаднал във въздуха, при скорост от 700 км/ч, отломките щяха да бъдат разпръснати на няколко десетки квадратни километра

  #KOЙ номинира бокова!
 17. 17 Профил на zmuz
  zmuz
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Площадка за кацане на въртолети може да се изгради за 24 часа на място там, предполагам вече са го направили или го правят. Предстоят седмици събиране на останки, картирането - къде точно е намерено всяко парченце или човешки останки. След това месеци екипи от специалисти ще работят да възстановят точната картина на това което се е случило във въздуха и на земята - по секунди. След това още месеци за изготвяне на официален доклад. Да спомена ли колко пари ще струва това на европейските данъкоплацти? И то преди да започнат съдебните дела от страна на роднините на загиналите за компенсации поради, както постепенно става ясно - умишлена или неумишлена небрежност от страна на авиокомпанията - ако наистина се докаже, че вторият пилот е имал психическо заболяване или отклонения. При все това компенсациите ще са много по-скромни отколкото ако нещо подобно се беше случило в САЩ. В Европа има таван за компенсации при такива случаи, в САЩ - няма.

 18. 18 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 883 Разстроено

  Това е като кошмар, от който не можеш да се събудиш! Дано сега измежду спасителните екипи и експертите няма пострадали, имайки предвид опасния терен и нечовешките условия, в които работят!!!!

 19. 19 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#6:"Теодор Иванов"]Иначе някой от Луфтханза [/quote]

  Ще поемат. Немецът знае как да носи отоговорност. Ходил съм в Луфтханза Техеник, фирмата която се грижи за самолетите им. Останах силно впечатлен. За съжаление забравяме, че пилотите също са хора, докато се страхуваме от някой луд терорист. Признавам, че не проумявам как е възможно да искаш да се самоубиеш но чрез масово убийство на деца, бебета и възрастни!!! За мен това е нелеп абсурд.

 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Защо да се е разпаднал във въздуха? Да са намерили парчета на десетки километра? Ти разбираш ли какво става при разпад - отчупените парчета са свободни да падат сами и само със собствената им маса, което запазва формата им след падане. При директен удар в планина с 800-900 км/ч всяко парче удря с тази скорост и с пълната маса на самолета.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "сложна мисия за спасителите".

  спасители...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Сега се сещам. Преди много години имаше случай с Ту154 в "Балкан". Командирът получи инсулт точно преди излитане и в първият момент никой не разбра. Добре че се усетиха и вторият пилот и бордният инженер се справиха. Излетяха нормално, после изолираха капитана извън кабината и кацнаха нормално.

  chavo64
 23. 23 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#4] от "shileto":

  Може би при удар от 700км/ч горивото също се е разпръснало при удара и не се е запалило

 24. 24 Профил на fdgdfhh
  fdgdfhh
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Те докато ги съберат ще са се превърнали на кости, раздробени кости. Най-добре да ги събират в урни. Макар че хладното време може и да консервира човешкото пюре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK