ЕЦБ ще разследва три големи европейски банки заради нарушаване на европейските закони

Даниел Нуи, председател на Единния надзорен механизъм(SSM)

© European Parliament

Даниел Нуи, председател на Единния надзорен механизъм(SSM)Новият надзорен орган на Европейската централна банка (ЕЦБ) започва първите си разследвания на действията на най-големите кредитори в Европейския съюз (ЕС), предаде EU Observer.


Първият доклад на Единния надзорен механизъм (SSM) беше представен във вторник, като по време на събитието ръководителят на органа Даниел Нуи заяви, че бъдат разгледани три големи европейски банки заради подозрения, че са нарушили европейското законодателство.


Общият брой на установените нарушения е 11, като само три от тях ще изискат съответни последващи действия, се казва в доклада.
Нуи предупреди, че регулаторният орган ще следи за агресивни стратегии за постигане на приход на банките, за да идентифицират прекалено разхлабените кредитни стандарти. На представянето на доклада беше също напомнено, че ЕЦБ наблюдава и банките в страните, засегнати най-сериозно от дълговата криза, защото те са изложени на по-голям риск от корпоративни фалити.


Надзорният механизъм беше създаден в началото на 2014 г., но влезе в ролята си на основен контролиращ орган на европейските банки през ноември. Създаването на Единния надзорен механизъм е смятано за основополагаща стъпка за бъдещия европейски банков съюз.


Под наблюдението на ЕЦБ чрез механизма са 130-те най-големи европейски финансови институции.


Също като при санкциите за нарушаване на правилата за справедлива конкуренция в ЕС, глобите, които ЕЦБ може да наложи на банките, са до 10% от годишните им приходи. Мярката, която е смятана за жизненоважна, е, че регулаторът може да изиска кредиторите да заделят повече капитал, който да им гарантира защита в случай на банкови кризи.


През есента на 2014 г. 25 от 130 големи банки в ЕС се провалиха на стрес теста, целящ да оцени капацитета на финансовите институции да се справят с бъдещи кризи. Общият недостиг на капитал в тези банки възлизаше на 24.6 милиарда евро.


По време на изслушването си в Европейския парламент Нуи заяви още, че изтичането на капитали от гръцките банки през последните месеци не е толкова сериозен проблем, колкото е било преди години в разгара на дълговата криза.


"Според мен те са много по-добре подготвени да преминат през тази политическа криза", заяви Нуи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK