Идва край на защитата на европейския пазар от китайските стоки, смятат адвокати от ЕС

Сесилия Малмстрьом, комисар за търговията

© European Commission

Сесилия Малмстрьом, комисар за търговиятаОпасенията на Европа, че ще се наложи да се намаляват тарифните защити срещу евтините китайски вносни стоки растат, след предупреждение от страна на адвокатите на ЕС, че общността не би следвало да пренебрегва промените в международното търговско право в полза на Пекин. 


В писмо, цитирано от "Ройтерс", ръководителят на правната служба на Европейската комисия Луис Роремо Рекуена предупреждава директора на търговската генерална дирекция на ЕК, че ЕС не трябва да игнорира последствията от това, че Световната търговска организация вече признава Китай като по-пазарна икономика, което означава, че ще става все по-трудно за останалите пазари да обосноват високите си мита. 


Изпълнителният орган на ЕС очевидно се намира пред трудното решение дали да защити местната индустрия и работни места, или да се възползва от възможността да спечели нови приятели в Пекин, докато Китай отваря пазарите си. 
Говорителят на комисаря за търговията Сесилия Малмстрьом отказа да коментира становището, но поясни, че юридическите мнения формират само една част от по-широкото адресиране на последиците от изтичащите рестрикции на СТО спрямо китайските искания за равнопоставеност спрямо останалите играчи на свободния пазар.


Европейските производители смятат, че бъдещето на европейската индустрия зависи от това дали Китай ще бъде възпрепятстван при заливането на пазарите с нелегални евтини продукти. 


Когато Китай стана член на СТО, организацията прецени, че местните цени на стоките, произведени в комунистическата страна, не се определят от пазара. Членовете на търговската организация по принцип могат да прилагат наказателни антидъмпингови тарифи на други страни, само ако износните цени са по-ниски от тези на вътрешния пазар на износителя. 


В случая с Китай Европейският съюз успява да пренебрегнат вътрешните цени и да поставят мита, които да направят китайския износ по-скъп. 


Ограниченията на СТО обаче изтичат на 11 декември 2016 г. 


Според експертите по търговията Съединените щати най-вероятно ще заявят, че щатският закон не налага на правителството да промени политиката си спрямо Китай. Вашингтон все още не е обявил публично своята позиция. 


Заради сложността на законодателния процес в ЕС, общността ще трябва да побърза да заеме позиция. 


Според вътрешната комуникация в Европейската комисия, адвокатите на ЕС са препоръчали Брюксел да признае изтичането на настоящите правила и са предупредили, че "аргументите за различни действия от това, не са добре обосновани". 


Според документа, да се спори, че Пекин все още трябва да бъде третиран различно от останалите си търговски партньори е "високорисков подход".


"Комисията в момента разглежда юридическите последствия от изтичането на някои разпоредби от протокола за присъединяване на Китай към СТО, свързани с отношението към страната. Процесът ще отнеме време", заяви Сесилия Малмстрьом. 


Китай от своя страна ще отнесе проблема към СТО, ако Европейския съюз запази статуквото и вероятно ще прибегне до други начини да упражни натиск – да ограничи достъпа на ЕС до пазарите му например. 


В същото време асоциации на повече от 20 европейски индустрии (от производители на обувки до компании за соларни панели), се обърнаха писмено към Малмстрьом с предупреждение, че промени в правилата за Китай ще "застрашат сериозно оцеляването на много европейски компании и ще имат сурови последствия върху пазара на труда в Европа". Европейският бизнес иска облекчения на режима спрямо Китай, само в случай, че страната бъде призната за пазарна икономика (където решенията се взимат на базата на търсене и предлагане, а не от държавата). Това обаче може да се очаква в много дългосрочна перспектива. 


В същото време търговията между ЕС и Китай е нараснала повече от два пъти от 2003 г. Европа е най-важният търговски партньор на Китай. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK