Идва край на защитата на европейския пазар от китайските стоки, смятат адвокати от ЕС

Сесилия Малмстрьом, комисар за търговията

© European Commission

Сесилия Малмстрьом, комисар за търговиятаОпасенията на Европа, че ще се наложи да се намаляват тарифните защити срещу евтините китайски вносни стоки растат, след предупреждение от страна на адвокатите на ЕС, че общността не би следвало да пренебрегва промените в международното търговско право в полза на Пекин. 


В писмо, цитирано от "Ройтерс", ръководителят на правната служба на Европейската комисия Луис Роремо Рекуена предупреждава директора на търговската генерална дирекция на ЕК, че ЕС не трябва да игнорира последствията от това, че Световната търговска организация вече признава Китай като по-пазарна икономика, което означава, че ще става все по-трудно за останалите пазари да обосноват високите си мита. 


Изпълнителният орган на ЕС очевидно се намира пред трудното решение дали да защити местната индустрия и работни места, или да се възползва от възможността да спечели нови приятели в Пекин, докато Китай отваря пазарите си. 
Говорителят на комисаря за търговията Сесилия Малмстрьом отказа да коментира становището, но поясни, че юридическите мнения формират само една част от по-широкото адресиране на последиците от изтичащите рестрикции на СТО спрямо китайските искания за равнопоставеност спрямо останалите играчи на свободния пазар.


Европейските производители смятат, че бъдещето на европейската индустрия зависи от това дали Китай ще бъде възпрепятстван при заливането на пазарите с нелегални евтини продукти. 


Когато Китай стана член на СТО, организацията прецени, че местните цени на стоките, произведени в комунистическата страна, не се определят от пазара. Членовете на търговската организация по принцип могат да прилагат наказателни антидъмпингови тарифи на други страни, само ако износните цени са по-ниски от тези на вътрешния пазар на износителя. 


В случая с Китай Европейският съюз успява да пренебрегнат вътрешните цени и да поставят мита, които да направят китайския износ по-скъп. 


Ограниченията на СТО обаче изтичат на 11 декември 2016 г. 


Според експертите по търговията Съединените щати най-вероятно ще заявят, че щатският закон не налага на правителството да промени политиката си спрямо Китай. Вашингтон все още не е обявил публично своята позиция. 


Заради сложността на законодателния процес в ЕС, общността ще трябва да побърза да заеме позиция. 


Според вътрешната комуникация в Европейската комисия, адвокатите на ЕС са препоръчали Брюксел да признае изтичането на настоящите правила и са предупредили, че "аргументите за различни действия от това, не са добре обосновани". 


Според документа, да се спори, че Пекин все още трябва да бъде третиран различно от останалите си търговски партньори е "високорисков подход".


"Комисията в момента разглежда юридическите последствия от изтичането на някои разпоредби от протокола за присъединяване на Китай към СТО, свързани с отношението към страната. Процесът ще отнеме време", заяви Сесилия Малмстрьом. 


Китай от своя страна ще отнесе проблема към СТО, ако Европейския съюз запази статуквото и вероятно ще прибегне до други начини да упражни натиск – да ограничи достъпа на ЕС до пазарите му например. 


В същото време асоциации на повече от 20 европейски индустрии (от производители на обувки до компании за соларни панели), се обърнаха писмено към Малмстрьом с предупреждение, че промени в правилата за Китай ще "застрашат сериозно оцеляването на много европейски компании и ще имат сурови последствия върху пазара на труда в Европа". Европейският бизнес иска облекчения на режима спрямо Китай, само в случай, че страната бъде призната за пазарна икономика (където решенията се взимат на базата на търсене и предлагане, а не от държавата). Това обаче може да се очаква в много дългосрочна перспектива. 


В същото време търговията между ЕС и Китай е нараснала повече от два пъти от 2003 г. Европа е най-важният търговски партньор на Китай. 

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Време е Европа да се събуди.

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  "В същото време търговията между ЕС и Китай е нараснала повече от два пъти от 2003 г. Европа е най-важният търговски партньор на Китай."

  В същото време Китай е втория по-важност търговски партньор на ЕС! Като основния вносител на стоки за ЕС е Китай. А, като износител от ЕС Китай е третата държава в списъка:

  http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2006/september/tradoc_122530.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Неолибералната догма за Свободен Пазар на Вашингтонския Консенсус, създадена от развитите капиталистически страни за завоюване на пазари в развиващите се и бедните страни, се обърна сега с/у създателите си.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Знаем ги китайските стоки! За нищо не стават! Купиш си китайски несесер с инструменти, опиташ се да завъртиш някоя гайка и инструментът се счупи.Беше времето, когато си мислехме, че лъскавото е конкурентно

 5. 5 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 668 Неутрално

  А производителите на свещи (по Фредерик Бастиа) продължават да протестират срещу нелоялната конкуренция на слънцето.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 6. 6 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нещо не вдявам - САЩ - основния двигател на СТО, може да реши каквото му е изгодно, а ЕС трябва да "признае" че цените на Китай се определят пазарно, което НЕ Е ИСТИНА!
  Ако не се стегне, ЕС го чакат много проблеми....

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "Коки":

  Започнахте да задавате правилните въпроси!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#4:"bobhunter"]Купиш си китайски несесер с инструменти, опиташ се да завъртиш някоя гайка и инструментът се счупи.[/quote]
  Така е, но съгласете се че такъв комплект (32 части) за 7-8лв, в метална кутия, си е без пари, след като един "камък" от читав производител е поне 20 лв., а често и той е произведен в Китай...

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Весело

  Авторът е голям любител на пълния член.- "ръководителят на правната служба на Европейската комисия Луис Роремо Рекуена предупреждава директорът""Говорителят на комисарят"
  В статията за руския траулер пак. Там съм цитирал нескопосано изречение ,а форумната цаца ми натряскала -.
  Сигурно като на "мурзилка".

 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "socialen":Всяка една система си намира майстора.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#6:"Коки"]НЕ Е ИСТИНА!
  Ако не се стегне, ЕС го чакат много проблеми....
  [/quote]
  Е то пък не е кой знае колко страшно като се знае ,че най-кризисното предстои - пълна енергийна , финансова и търговско картелна завсисимост от САЩ и Китай а всичко това на фона за изгубения стокооборот с РФ за половин трилион годишно и еманципиращите се икономики на малките дракони и латино зоната!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Китайските стоки(не всички разбира се)могат да бъдат спирани и те са спирани като стоки които не отговарят на европейското законодателство по безопасност.Може и да се изготви и закон за антидъмпингови цени и сигурно има и други начини,но Европа ще загуби пък пазари в Китай.И все пак,не може всеки китайски боклук да се продава в Европа.Както се прави закон между САЩ и Европа,така ще се направи и между Европа и Китай.

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#6:"Коки"] цените на Китай се определят пазарно, което НЕ Е ИСТИНА[/quote]
  Мислиш че китайските милиардери не са използвали пазара за да станат такива или какво?
  Производството на един смартфон е 10-20 долара. Продава се от 80 до няколкостотин. Само дето едни заради "марката" струват няколкостотин,а другите- същите като качество - около 100. При по-малка печалба и при по-голямо количество печалбата е същата.
  Същата работа е с редица неща произведени в Китай- "оригинални" и съвместими. Например касети за лазерни принтери. С какво съвместимата касета китайско производство е по-лоша от "оригиналната" касета,произведена в Китай. При съвместимите даже барабаните са по-добри от "оригиналните".

 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Втасахме я! Сега абсолютно всичко ще бъде китайско, разбирай - с нулево качество! Много неприятно!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#13] от "чобанмахала":

  С повечето неща съм съгласен! Обаче, няма как да ти продадат нещо за $1, и да ти го доставят БЕЗПЛАТНО на другия край на света!? И ТОТАЛНОТО незачитане на авторски права, за да произведат нещо на цената на вложените суровини...

 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#10] от "чобанмахала":

  В крайна сметка, Пролетариатът ще го отнесе. Капиталистите ще са отново печеливши. Висока безработица, ниски доходи, ниско лихвени кредити от ЕЦБ и прочие. Историята я знаем...

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#14:"дедо Андро"]Сега абсолютно всичко ще бъде китайско, разбирай - с нулево качество[/quote]
  Има китайско за всички -и за тези, които нямат пари,и за тези, които имат. И повярвай ми, тези,които имат пари и си купуват китайско, не купуват неща с нулево качество.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#13:"чобанмахала"] С какво съвместимата касета китайско производство е по-лоша от "оригиналната"[/quote]
  Пазарния тероризъм с налагането на по-евтиното и анатемосването на всичко което не е изгодно се практикува от десетилетия. Резултата е тежки последици за зависимите от финансови и човешки ресурси. В крайна сметка запада сам си отряза клона на който седи а в Китай се произвежда 75% от съдържанието на модерните западни търговски вериги за техника и електроника!
  Представям си какво ще стане когато китайците подобно на западните брандове докарат в ЕС всичките си офис и логистик администратори и затворят кръга от производство до краен купувач ,цените могат да паднат още 2-3 пъти.
  Западните търговски и индустриални колоси ще започнат да фалират неконтролируемо от собствените им неолиберални догми.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#11:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]всичко това на фона за изгубения стокооборот с РФ за половин трилион годишно[/quote]

  Да лъжем на кило, по комунистически, па ако мине. През 2013 година целият руски внос е 340 млрд USD, бре драги. Нерде световни икономики, нерде бензиностанция с ракети.

 20. 20 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "bobhunter":

  Как точно са виновни китайците че родните ни търгаши купуват само боклука от там щото е за без пари?! Китай произвежда много висококачествени стоки във всеки отрасъл - от техника до чорапи и гащи.

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  На нашата граница китайското карго и без това минава "метър", ако започнат да плащат, макар и малко, за нас ще е добре
  А който иска комплект инструменти за 7-8 лв., кой му е крив ?
  Има китайски сайтове за он-лайн търговия, за които съм чувал, че се купува качество на прилични цени ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#17:"чобанмахала"]Има китайско за всички -и за тези, които нямат пари,и за тези, които имат.[/quote]

  Така е. Не знам как ще го решат въпроса, но ако се заложи на ограничения от тип качество, може да има неочакван ефект. Изобщо митът, че китайците произвеждат само боклуци, е много разпространен. Според мен ЕС трябва да си отвори очите за реалността. Китай тепърва ще става много опасен конкурент. Борбата би трябвало да е основно в засилването на самия ЕС, а не в поставянето на ограждащи стени. Ако това стане, не е ясно след известно време кой всъщност е ограден и е в изолация

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  китайските искания за равнопоставеност спрямо останалите играчи на свободния пазар.
  *********************

  За каква равнопоставеност говорят китайците, всъщност? Като почнат да плащат на работниците из фабриките заплати, като в ЕС, като въведат 8 часов работен ден, с платени болнични и отпуски, чак тогава могат да претендират за някаква равнопоставеност.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#20] от "ръмжо":

  В Китай се произвеждат много качествени стоки, но тези произведени от китайски фирми са малко. Последните години май изобщо не е нужно да се гледа в коя страна е произведена стоката, а кой е производителят. В масовото производство, където степента на автоматизацията е висока, ролята на квалификацията на роботната ръка намалява.

 25. 25 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#4] от "bobhunter":

  Компютъра или съответно телефона, от който си написал това също е произведен в Китай

  До коментар [#6] от "Коки":

  Пазарни са цените, друг е въпросът какви субсидии отпуска правителството им и дали това е според правилата на СТО.

  До коментар [#11] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Правилно, защо ЕС да има отношения с развитият свят и нормални държави когато можем да имаме с Майка Русия... смешен сте!

  До коментар [#15] от "Коки":

  Как да няма как? Вижте американските eBay и Амазон - щом те могат да пускат нещо за 5 долара с безплатен шипинг от источното крайбрежие до западното, защо и Китай да не могат?

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#25:"Sinergy"]Вижте американските eBay и Амазон - щом те могат да пускат нещо за 5 долара с безплатен шипинг от источното крайбрежие до западното, защо и Китай да не могат? [/quote]
  Щом го правят, значи могат, но дадения пример не обяснява що за "пазарна" цена е цената, която не може да покрие дори 1/3 от разходите за производство и доставка...Я си поръчайте доставка от САЩ до България - ще тръгнете от $30-$40...как стават тия "фокуси"? Или САЩ не са пазарна икономика, за разлика от Китай!?

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  "Когато Китай стана член на СТО, организацията прецени, че местните цени на стоките, произведени в комунистическата страна не се определят от пазара. Членовете на търговската организация по принцип могат да прилагат наказателни анти-дъмпингови тарифи на други страни, само ако износните цени са по-ниски от тези на вътрешния пазар на износителя."

  Моето мнение е , че трудно може да се каже, че в Китай има пазарна икономика, но факт е, че играейки на чувствителната нотка на всеки инвеститор, да има прилична възвращаемост на вложените средства, те пуснаха много компании да работят пру тях и да се възползват от сравнително евтината работна ръка и по-нисък стандарт, така че със сигурност ще се наложи и на ЕС и на САЩ да отпаднат бариерите.
  Ако има нещо, в някаква степен успокоително, то е факта, че с макар и бавното повишаване стандарта на живот на Китай, но все пак разходите на компаниите в Китай се повишават и ще настъпи горе-долу нормално изравняване или поне приближаване на цените. като прибавим към това и желанието на повечето потребители за по-добро качество, може би няма да има чак такъв удар.
  Освен това, много китайски или произвеждащи в Китай компании, отдавна са намерили начин да заобиколят тези бариери, даже у нас се сглобяват китайски коли например, така че вероятно удара няма да е много изненадващ и толкова тежък.
  А и в самия Китай, започват да текат обратни процеси, забавя се растежа, а и китайския пазар е огромен и доколкото там разнообразието е доста ограничено, може да настъпят и компенсационни "обратни" стокови потоци.

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  "Когато Китай стана член на СТО, организацията прецени, че местните цени на стоките, произведени в комунистическата страна не се определят от пазара. Членовете на търговската организация по принцип могат да прилагат наказателни анти-дъмпингови тарифи на други страни, само ако износните цени са по-ниски от тези на вътрешния пазар на износителя."

  Моето мнение е , че трудно може да се каже, че в Китай има пазарна икономика, но факт е, че играейки на чувствителната нотка на всеки инвеститор, да има прилична възвращаемост на вложените средства, те пуснаха много компании да работят пру тях и да се възползват от сравнително евтината работна ръка и по-нисък стандарт, така че със сигурност ще се наложи и на ЕС и на САЩ да отпаднат бариерите.
  Ако има нещо, в някаква степен успокоително, то е факта, че с макар и бавното повишаване стандарта на живот на Китай, но все пак разходите на компаниите в Китай се повишават и ще настъпи горе-долу нормално изравняване или поне приближаване на цените. като прибавим към това и желанието на повечето потребители за по-добро качество, може би няма да има чак такъв удар.
  Освен това, много китайски или произвеждащи в Китай компании, отдавна са намерили начин да заобиколят тези бариери, даже у нас се сглобяват китайски коли например, така че вероятно удара няма да е много изненадващ и толкова тежък.
  А и в самия Китай, започват да текат обратни процеси, забавя се растежа, а и китайския пазар е огромен и доколкото там разнообразието е доста ограничено, може да настъпят и компенсационни "обратни" стокови потоци.

  До коментар [#18] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":


  [quote#18:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Представям си какво ще стане когато китайците подобно на западните брандове докарат в ЕС всичките си офис и логистик администратори и затворят кръга от производство до краен купувач ,цените могат да паднат още 2-3 пъти. [/quote]

  Интересен и според мен напълно неверен подход на разсъждения. Няма едностранен процес при който Китай и китайските фирми се развиват, заемат все по-голям пазарен дял и в тях не настъпват никакви процеси, стоят и работят някакви бедни китайчета и със своите стоки "за без пари", удушават европейската или американската иокономика.
  Да, ама не, както казва Бочаров,. В китайските форми разходите неизбежно ще растат, както по линия на разходите за труд, така и общите разходи - като пример, след като допускаме че те откриват офиси в Европа, например у нас, ще плащат европейски наеми, европейски заплати на своите служители и т.н. А да не пропускаме и другата страна, икономиките на ЕС или на САЩ и другите развити страни, които под ударите на конкуренцията, няма да дремят, докато не духнат свещичката, а също, поне по-реактивните от тях, също намират начин за постигане на по-добра ефективност и респективно настъпва нормалния процес на изравняване на "потенциалните" разлики.
  В този смисъл известията за преждевременната смърт на пазарната икономика са силно преувеличени, ако мога да перефразирам Марк Твен.

 29. 29 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#26] от "Коки":

  За доставка от САЩ да, но пък примерно наскоро си поръчах от Англия и беше безплатна. Като цяло всичко от Китай се праща с техните им пощи и най-вероятно правителството им удря едно добро финансово рамо. Ако някъде има дъмпинг или нелоялна конкуренция на стоки, то ЕС ще прекрати вноса или ще наложи мита - в това може да бъдете сигурен. Друг е въпроса от къде идват всички пари, с които Китай финансира местните компании за да могат те да правят дъмпинг и да се развиват. Тук леко минаваме към философия, а не икономика, но ако останалият свят вкарва пари в Китай, не е ли право на китайците да решават какво да ги правят тези пари?

 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Евробюрократите пак се правят на ощипани. Проблема с китайските стоки е в незаконния внос и неспазването на стандартите за качество и безопасност. Ако искат да ги ударят, да ударят там и вероятно ще се окаже, че китайското въобще не е толкова евтино и въобще няма да е заплаха за местните производители. Евтини са боклуците, обаче потребителя няма нищо против, това е истината.

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#26] от "Коки":

  Отговора с шипинга се крие в оптимизацията на разходи. Китаеца праща огромно количество стока с кораби до хъбове из цяла Европа и от там разпределя. Просто за търговците от САЩ ние сме безинтересни, докато за Китай сме си клиенти.

  Но евтиния шипинг е с кораб. Затова от Китай идват за месец нещата. Ако искаш да ти го метнат по самолета, цената става съвсем друга. Е пак е по-ниска откъм САЩ, но това е заради обемите на доставка.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#22] от "zg":

  Всъщност Китай е опасен точно с боклуците си, защото те убиват конкуренцията. Реално потребителя е склонен да плаща за евтино, а не за качествено.

  Ако бъде наложено ограничение на боклуците (а това може да се направи, стига да има желание), изведнъж ще се окаже, че китайските стоки в много браншове въобще не са толкова евтини. Реално всичко което е роботизирано/механизирано като производство няма значение къде е правено - в Китай или в САЩ/Европа. Там човешкия фактор като цена не играе голяма роля. Например един китайски автомобил произведен да отговаря на всички стандарти, ще е съизмерим с местните, защото ще има и транспорт.

  Въпроса е да се спре вноса на боклуци.

  Другия фактор който много влияе върху цената е авторското право. Китаеца краде безогледно, той не плаща за разработка и изследвания. А това е основен формиращ фактор в цената.

  Реално цената на човешкия труд при индустриалните производства губи тежест.

 33. 33 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#32:"niakoi_si"]Другия фактор който много влияе върху цената е авторското право. Китаеца краде безогледно, той не плаща за разработка и изследвания. А това е основен формиращ фактор в цената.

  Това твърдение е твърде голословно. Нещо повече - поредна идеологема. За евтините боклуци съм съгласен. Работата е там, че такива изобилстват по други причини и не са само китайски. Колкото до по-ниската цена на качествените стоки, причините са няколко и не се свеждат до крадене на технологии. Едната, очебийна, е в по-ниското заплащане на труда - при държавен капитализъм е така. Още една е, например, липсата на огромни разходи за рекламни отдели (до 30-40% при големи западни фирми). Това се включва в цената за крайния потребител. Има и други. Добрата новина е, че всички тези фактори не са вечни и при една яка конкуренция, ще спечелим всички. Китайците не могат да бъдат вечно мотивирани при очевидно по-нисък стандарт, на фона на това, което произвеждат. На запад ще се робува по-малко (и ще се плаща по-малко) само за пълненето на джобовете на рекламаджиите. Няма място за песимизъм, според мен, стига да се подходи реалистично и да не се раздуват истерични противопоставяния, водещи до военен конфликт.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Нека да внасят,но да са качествени,а те пълни боклуци.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  [quote#17:"чобанмахала"] И повярвай ми, тези,които имат пари и си купуват китайско, не купуват неща с нулево качество. [/quote]

  Абсолютно, както написах по рано, в ЕС на първо място по внос на стоки от чужбина е именно Китай. Ако, всичките им стоки бяха боклук и не ставаха за нищо няма как европейците да внасят най-много стоки и продукти от Китай. В Китай се произвеждат както качествени, така и ниско качествени стоки и продукти....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да де. Но за стоки, които са явна имитация на фирмени продукти или без платен патент, ограниченията трябва да останат. Тогава ще си говорим за пазарна държава.

  chavo64
 37. 37 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Либерализацията на търговията с Китай не само няма да доведе в дългосрочен аспект до катаклизми в ЕС, но и ще резултира в ръст на БВП и това не е някакво "революционно твърдение", а отдавна доказан в икономическата наука факт. По този въпрос има толкова много изписано от толкоа много автори, че е срамота да продължаваме да го "дъвчим"... По-интересно е, какво ще се случи с политическия режим в Китай в резултат на тази либерализация?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK