Лидерите на ЕС са в трескаво търсене на общоевропейски отговор на трагедията в Средиземноморието

Оцелелели бежанци очакват акостирането на европейски бряг на италианския спасителен кораб в Сенглеа. В неделя загинаха близо 700 имигранти, след като лодката им се обърна в Средиземно море. Напрежението върху ЕС да преодолее антиимигрантските настроения и да се фокусира върху спасяването на животите на бягащите от Африка неимоверно ескалира.

© Reuters

Оцелелели бежанци очакват акостирането на европейски бряг на италианския спасителен кораб в Сенглеа. В неделя загинаха близо 700 имигранти, след като лодката им се обърна в Средиземно море. Напрежението върху ЕС да преодолее антиимигрантските настроения и да се фокусира върху спасяването на животите на бягащите от Африка неимоверно ескалира.Основното предизвикателство пред европейските лидери в началото на тази седмица е да отговорят адекватно на гнева на обществеността след като близо 700 имигранти загинаха в опита си да стигнат до бреговете на Европа.


Външните министри на държавите членки се събират днес в Люксембург. Според последната версия на програмата срещата ще започне с минута мълчание в памет на удавените в Средиземно море, а темата ще бъде основен фокус в дневния ред. "Европейският съюз може би има необходимите средства, за да спаси имигрантите, бягащи от ада в Сирия и Либия, но ги оставя да се удавят. Европа използва мъртвите бежанци, за да се предпази от бъдещите, които ще поемат към бреговете ѝ", пише германският юрист Херибърт Прантъл, цитиран от "Ройтерс".


Активистите за защита на правата на имигрантите смятат, че общественото възмущение ще доведе до мобилизиране на общоевропейските усилия, въпреки че възможните сценарии за действие са ограничени от опасенията от терористични заплахи и безработицата в европейските страни, ескалиращи на фона на имигрантската вълна.


Член на спасителните екипи със спасено в италианските води бебе на сицилианското пристанище Позало рано сутринта в понеделник, 20.04.2015 г.

© Associated Press

Член на спасителните екипи със спасено в италианските води бебе на сицилианското пристанище Позало рано сутринта в понеделник, 20.04.2015 г.


Трагичната статистика на смъртта на бреговете на Европа обаче може да помогне на италианския премиер Матео Ренци да получи вече поисканата подкрепа под формата на засилено присъствие на европейски военноморски съдове във италиански води, които да оказват съдействие в спасяването на животи.


Корабът Бруно Грегорети, част от италианската брегова охрана, превозва оцелелите и телата на загиналите по време на спасителната операция.

© Associated Press

Корабът Бруно Грегорети, част от италианската брегова охрана, превозва оцелелите и телата на загиналите по време на спасителната операция.


Критиците на тази идея я оприличиха на "безплатен ферибот за нелегални имигранти към Европа". Британското правителство например изрази опасения, че изпращането на европейска спасителна мисия ще окуражи повече имигранти да поемат към ЕС.


Антиимигрантските настроения в голяма част от европейските държави членки доведоха до "пасивен подход" към проблема от страна на европейските лидери. От друга страна, според експерти ЕС няма да успее лесно да реализира идеята за създаване на бежански лагери в държавите от Северна Африка и Близкия изток заради трудностите при гарантирането на сигурността.


Според прогнозите освен хаоса в Сирия, Ирак и Либия икономическите мотиви ще бъдат причина потокът от имигранти да не престане в близкото бъдеще. Средният за ЕС доход на глава от населението е 30 пъти по-висок, отколкото в просперираща африканска държава.


"Докато страните - източник на емигранти, и страните транзит не предприемат действия, за да предотвратят тези трагични пътешествия, хората ще продължат да рискуват живота си. Затова сериозна част от фокуса в подхода, който разработваме, ще бъде работата с трети страни. Съвместна среща с външните и вътрешните министри ще бъде организирана. Отговорността е обща на всички 28 държави - членки на ЕС, и на европейските институции и е нужен съвместен европейски отговор", пише Европейската комисия в официалното си становище.


След трагедията европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос отложи посещението си в Сеута и Мелиля, Испания, и обяви, че ще се присъедини към Съвета по външни въпроси в Люксембург, "за да обсъди темата за миграцията в светлината на последните събития".


"Случилата се трагедия в Средиземноморието е болезнено свидетелство за това, че трябва да предприемем дръзки мерки, за да се справим с ескалиращата криза", обяви Аврамопулос в прессъобщение.

В същото време Европейската служба за външно действие съобщи, че първият дипломат на ЕС Федерика Могерини се е срещнала с премиера на Италия Матео Ренци незабавно след трагичния инцидент.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че обмисля свикването на извънредна среща на лидерите на държавите членки, посветена на бъдещите мерки за справяне с кризата, предаде Евроактив. 


Според статистиката, броят на жертвите, опитали да стигнат до европейските брегове само от началото на годината, е повече от 1500 души.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Просто трябва да си охраняваме морските граници по-строго. Трябва да запретнем ръкави и да спрем това НАШЕСТВИЕ!

  Европа не може да поеме цяла Африка! Просто не може...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Сирия и Либия! На мене ли ми се струва илиима нещо общо между двете страни!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Голяма трагедия!ЕС трябва да действа солидарно,защото почти всички бежанци се насочват към Италия.Ние направо сме цвете,че не сме привлекателна дестинация за бежанците.

  Tony
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "..."Европейският съюз може би има необходимите средства, за да спаси имигрантите, бягащи от ада в Сирия и Либия, но ги оставя да се удавят. Европа използва мъртвите бежанци, за да се предпази от бъдещите, които ще поемат към бреговете ѝ", пише германският юрист..." Колегата да си гледа Германия и нейното историческо развитие, тъй като Германия също е била колониална империя- http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F
  "...Германската колониална империя е отвъдморска територия, формирана в късния 19-ти век като част от Германската империя. В предишните векове има краткотрайни колониални усилия от индивидуални германски държави, но колониалните усилия на Имперска Германия започват през 1884 г. Въпреки че повечето африкански и тихоокеански колонии на Германия са окупирани от враговете на Германия в първите седмици на Първата световна война, Германската колониална империи официално се прекратява с ефективната дата на Версайския договор от 10 януари 1920 г. след войната..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вонин":

  И според мен на италианците им беше по-добре докато морето се пресичаше само от Кадафи с поредния транш от долари за капитализация на банките им

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Антиимигрантските настроения в голяма част от европейските държави членки доведе до "пасивен подход" към проблема от страна на европейските лидери."

  Ама това са пълни глупости бе! Какво да направят? Да им осигурят редовен фериботен транспорт може би? Ми поели са риск, тръгна ли са, издавили са е. Тва е положението. По-скоро трябва да се затегне контрола в Северна Африка, за да не ги пускат до средиземно море.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 7. 7 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 855 Неутрално

  [quote#1:"Вонин"]Просто трябва да си охраняваме морските граници по-строго. Трябва да запретнем ръкави и да спрем това НАШЕСТВИЕ![/quote]
  Тоест, според теб трябва да ставаме съучастници на Ислямска държава и те на техния бряг, ние на нашия да извършваме съвместен масов разстрел?

  [quote#1:"Вонин"]Европа не може да поеме цяла Африка! Просто не може...[/quote]
  Ами като не може защо разбъзиква кошера? За да се влоши положението още повече ли? В Брюксел би трябвало да си дават сметка, че това е мярка, която ще увеличи многократно притока на бежанци.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#3:"Free person"]Ние направо сме цвете,че не сме привлекателна дестинация за бежанците[/quote]
  1. Ние не сме в Шенген, а Италия е
  2. Разгледайте таблиците тук:
  http://www.aref.government.bg/?cat=8
  СПРАВКА ЗА НАСТАНЕНИТЕ ЛИЦА В ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ НА ДАБ КЪМ 17.04.2015
  Справка за месец Март 2015г.
  за лицата потърсили закрила и брой на взетите решения за периода 01.01.1993 - 31.03.2015 г.
  Статистически графики 31.03.2015 г.
  и помислете- на 7.5 милиона население на България, при което има само 1.5 милиона работещи, дали това не е прекомерен финансов товар за българските граждани...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ако проблемът е Либия, да отиват и да въдворяват ред там. Няма да спрат пожара, ако вадят либийци от него, защото скоро ще пламне и при тях, по-добре да спрат пожара при самите либийци.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Косвените последствия от намесата ни в тамошния регион. Част от плодовете на демократизирането. Бас ловя, че италианците ако можеха, биха съживили Кадафи.

 11. 11 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Европейските лидери трябва трескаво да търсят начин за спасяване на европейските граждани от налазилите ги марокански скакалци и ислямски главорези, а не да спасяват Африка и Азия.
  Айде, ако обичате, сопрете се малко, и вижте какво става в собствения ни дом, след като години наред се спасяват хора, които си имат държави, задължени да ги спасяват.

 12. 12 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Лидерите на ЕС по-добре да бяха в трескаво търсене на европейски отговор на безработицата, икономическата стагнация, ниската раждаемост, ислямизацията и т.н.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 13. 13 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#9:"Mark Twain"]Ако проблемът е Либия,[/quote]
  Проблемът не е само Либия. От Афганистан , Пакистан , Сирия, Ирак, и половин Африка са плъзнали насам всякакви и искат да се настанят на нашия континент. Такова нашествие не е имало никога досега. Затова - железен контрол на границите и никакви толерастки заигравания.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Не знам какъв е отговорът.Въпросът обаче е сериозен.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Май ще трябва ограда и в морето.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Лидерите на ЕС са в трескаво търсене на общоевропейски отговор на трагедията в Средиземноморието"

  Всички сме в очакване какво ще измислят европейските лидери на тази среща за да противодействат на огромните имигрантски и бежански вълни от Азия и Африка....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  тотален упадък на лидерството в Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK