Лидерите на ЕС са в трескаво търсене на общоевропейски отговор на трагедията в Средиземноморието

Оцелелели бежанци очакват акостирането на европейски бряг на италианския спасителен кораб в Сенглеа. В неделя загинаха близо 700 имигранти, след като лодката им се обърна в Средиземно море. Напрежението върху ЕС да преодолее антиимигрантските настроения и да се фокусира върху спасяването на животите на бягащите от Африка неимоверно ескалира.

© Reuters

Оцелелели бежанци очакват акостирането на европейски бряг на италианския спасителен кораб в Сенглеа. В неделя загинаха близо 700 имигранти, след като лодката им се обърна в Средиземно море. Напрежението върху ЕС да преодолее антиимигрантските настроения и да се фокусира върху спасяването на животите на бягащите от Африка неимоверно ескалира.Основното предизвикателство пред европейските лидери в началото на тази седмица е да отговорят адекватно на гнева на обществеността след като близо 700 имигранти загинаха в опита си да стигнат до бреговете на Европа.


Външните министри на държавите членки се събират днес в Люксембург. Според последната версия на програмата срещата ще започне с минута мълчание в памет на удавените в Средиземно море, а темата ще бъде основен фокус в дневния ред. "Европейският съюз може би има необходимите средства, за да спаси имигрантите, бягащи от ада в Сирия и Либия, но ги оставя да се удавят. Европа използва мъртвите бежанци, за да се предпази от бъдещите, които ще поемат към бреговете ѝ", пише германският юрист Херибърт Прантъл, цитиран от "Ройтерс".


Активистите за защита на правата на имигрантите смятат, че общественото възмущение ще доведе до мобилизиране на общоевропейските усилия, въпреки че възможните сценарии за действие са ограничени от опасенията от терористични заплахи и безработицата в европейските страни, ескалиращи на фона на имигрантската вълна.


Член на спасителните екипи със спасено в италианските води бебе на сицилианското пристанище Позало рано сутринта в понеделник, 20.04.2015 г.

© Associated Press

Член на спасителните екипи със спасено в италианските води бебе на сицилианското пристанище Позало рано сутринта в понеделник, 20.04.2015 г.


Трагичната статистика на смъртта на бреговете на Европа обаче може да помогне на италианския премиер Матео Ренци да получи вече поисканата подкрепа под формата на засилено присъствие на европейски военноморски съдове във италиански води, които да оказват съдействие в спасяването на животи.


Корабът Бруно Грегорети, част от италианската брегова охрана, превозва оцелелите и телата на загиналите по време на спасителната операция.

© Associated Press

Корабът Бруно Грегорети, част от италианската брегова охрана, превозва оцелелите и телата на загиналите по време на спасителната операция.


Критиците на тази идея я оприличиха на "безплатен ферибот за нелегални имигранти към Европа". Британското правителство например изрази опасения, че изпращането на европейска спасителна мисия ще окуражи повече имигранти да поемат към ЕС.


Антиимигрантските настроения в голяма част от европейските държави членки доведоха до "пасивен подход" към проблема от страна на европейските лидери. От друга страна, според експерти ЕС няма да успее лесно да реализира идеята за създаване на бежански лагери в държавите от Северна Африка и Близкия изток заради трудностите при гарантирането на сигурността.


Според прогнозите освен хаоса в Сирия, Ирак и Либия икономическите мотиви ще бъдат причина потокът от имигранти да не престане в близкото бъдеще. Средният за ЕС доход на глава от населението е 30 пъти по-висок, отколкото в просперираща африканска държава.


"Докато страните - източник на емигранти, и страните транзит не предприемат действия, за да предотвратят тези трагични пътешествия, хората ще продължат да рискуват живота си. Затова сериозна част от фокуса в подхода, който разработваме, ще бъде работата с трети страни. Съвместна среща с външните и вътрешните министри ще бъде организирана. Отговорността е обща на всички 28 държави - членки на ЕС, и на европейските институции и е нужен съвместен европейски отговор", пише Европейската комисия в официалното си становище.


След трагедията европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос отложи посещението си в Сеута и Мелиля, Испания, и обяви, че ще се присъедини към Съвета по външни въпроси в Люксембург, "за да обсъди темата за миграцията в светлината на последните събития".


"Случилата се трагедия в Средиземноморието е болезнено свидетелство за това, че трябва да предприемем дръзки мерки, за да се справим с ескалиращата криза", обяви Аврамопулос в прессъобщение.

В същото време Европейската служба за външно действие съобщи, че първият дипломат на ЕС Федерика Могерини се е срещнала с премиера на Италия Матео Ренци незабавно след трагичния инцидент.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че обмисля свикването на извънредна среща на лидерите на държавите членки, посветена на бъдещите мерки за справяне с кризата, предаде Евроактив. 


Според статистиката, броят на жертвите, опитали да стигнат до европейските брегове само от началото на годината, е повече от 1500 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK