Популистите в Европа, изглежда, достигнаха предела на подкрепата, смята "Ройтерс"

Популистите от "Финландци" на Тимо Сойни (вдясно), които бяха втори след Центристката партия на потенциалния премиер Юха Сипиля, смекчи антиевропейската реторика, четири години след като излезе на политическата сцена.

© Reuters

Популистите от "Финландци" на Тимо Сойни (вдясно), които бяха втори след Центристката партия на потенциалния премиер Юха Сипиля, смекчи антиевропейската реторика, четири години след като излезе на политическата сцена.След доброто представяне (второ място) на евроскептичната партия във Финландия вероятно би прозвучало не на място, но, изглежда, триумфът на крайнодесните движения в Европа е достигнал своя пик. А след него следва спад, пише агенция "Ройтерс".


Единствено в Гърция икономическите проблеми доведоха до победата на крайнолявата СИРИЗА през януари тази година. Според социологическите проучвания радикалните партии едва ли ще се доберат до властта в която и да е друга страна от ЕС.


Започналото икономическо възстановяване, намаляващата безработица в редица държави, по-евтиното гориво и ниските лихви би трябвало да помогнат на основните дясно- и лявоцентристки партии да си върнат част от изгубената подкрепа.
Във Великобритания Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) триумфира на миналогодишните избори за Европейски парламент, но сега се изправя пред безмилостното изпитание на предизборната надпревара. UKIP вероятно ще спечели 14% от гласовете на британците, но в най-добрия случай ще получи шепа депутатски места.


Марин льо Пен положи усилия да изчисти Националния фронт от имиджа му на крайнодясна партия

© Reuters

Марин льо Пен положи усилия да изчисти Националния фронт от имиджа му на крайнодясна партия


Във Франция пък популистите, изглежда, удариха тавана. "Гласоподавателите са склонни да гласуват протестно на второстепенни избори, където залогът е по-малък", казва Кристиян Льокен от института Sciences-Po в Париж.


Крайнодесните движения вече отбелязаха един вид победа, като нанесоха поражение над традиционните партии, особено в сферите на имиграцията, интеграцията и спасителните програми за закъсали държави. В Германия, Холандия и Финландия например правителствата втвърдиха позициите за каквато и да било допълнителна помощ за Гърция.


Според източници от властите в Берлин финансовият министър Волфганг Шойбле е заел такава категорична позиция към Атина, за да елиминира вътрешнополитическата заплаха, която би представлявала евроскептичната партия "Алтернатива за Германия". Тя спечели места в ЕП и в няколко местни парламента, но няма депутати в Бундестага.


Консерваторите във Великобритания и Франция затегнаха мерките срещу нелегалната имиграция, или т.нар. социален туризъм, както и срещу радикалния ислям, до известна степен, за да не оставят тези теми единствено в реториката съответно UKIP и Националния фронт на Марин льо Пен.


Във Великобритания Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) на Найджъл Фараж (на снимката) триумфира на миналогодишните избори за Европейски парламент, но сега се изправя пред безмилостното изпитание на предизборната надпревара. 

© Reuters

Във Великобритания Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) на Найджъл Фараж (на снимката) триумфира на миналогодишните избори за Европейски парламент, но сега се изправя пред безмилостното изпитание на предизборната надпревара. 


Тъй като с изключение на Гърция популистите няма как да спечелят властта, те са изправени пред избор. Или да се включат в коалиционно управление и да смекчат исканията си, което би им струвало част от подкрепата, или да останат в опозиция.


"За този вид партии вероятно ще е по-добре да са извън властта, опитвайки да окажат влияние", казва Тим Хотън, експерт по европейски политики в Бирмингамския университет. Янис Емануилидис, директор "Изследвания" в Центъра за европейска политика в Брюксел, смята, че популистите все пак имат още потенциал за развитие. "Евентуален фалит на Гърция определено би променил играта в редица държави. Популистите със сигурност ще кажат "Казахме ви", обяснява Емануилидис.


От друга страна, ако Гърция фалира, европейските гласоподаватели ще се замислят, преди да гласуват за партии като СИРИЗА, коментира "Ройтерс".


Трагедиите със стотиците удавени мигранти в Средиземно море пък ще дадат повод на десните популисти да поляризират дебата за миграцията и да го насочат към дискусии за солидарност между страните, членки на ЕС, при приемането на бежанци.


Евентуални атаки в Европа от типа на атентата над "Шарли ебдо" също биха се превърнали в катализатор на крайнодясната реторика.


Дори преди кризата от 2008 г. традиционните дясно- и лявоцентристки партии губеха гласоподаватели и членове, тъй като класовата принадлежност избледня в ерата на индивидуализъм, отваряйки път на движения, започващи от социалните мрежи. Все по-фрагментираният политически спектър затрудни формирането на стабилни парламентарни мнозинства, отбелязва агенцията.


Не се очаква мнозинство и в следващия британски парламент. През 2010 г. в Лондон беше прекратена половинвековната традиция на еднопартийно управление, когато торите се споразумяха за коалиция с либералдемократите.


Изборите във Финландия в неделя бяха тест за съдбата на протестните партии, които ще се изправят пред дилема, ако трябва да избират дали да направят компромис с традиционните политици. Популистите от "Финландци" на Тимо Сойни, които бяха втори след Центристката партия на потенциалния премиер Юха Сипиля, смекчиха антиевропейската реторика четири години след като излязоха на политическата сцена. Всъщност "Финландци" сега има резултат с 2 процентни пункта по-нисък, отколкото през 2011 г.


Генералният секретар на испанската лява партия "Подемос" Пабло Иглесиас

© Reuters

Генералният секретар на испанската лява партия "Подемос" Пабло Иглесиас


Друг политически тест предстои в Испания, където новата лява партия "Подемос" застрашава представянето на дясноцентристката Народна партия и опозиционните социалисти. И двете партии пострадаха от безработицата, мерките за икономии и корупционни скандали. "Подемос" е близа до СИРИЗА, роди се сред уличните протести на безработните младежи, а след евроизборите миналата година за кратко задмина по популярност двете основни партии в социологическите проучвания.


Партията обаче финишира трета на ключовите регионални избори в Андалусия миналия месец.


Във Франция Марин льо Пен положи усилия да изчисти Националния фронт от имиджа му на крайнодясна партия и спечели символичната битка с баща си Жан-Мари льо Пен, който не участва на регионалните избори, след като повтори скандални коментари за Холокоста.


Според Кристиян Льокен Льо Пен няма да успее да събере достатъчно подкрепа за президентските избори през 2017 г., докато говори за излизане от еврозоната и ограничаване на вноса.


Историята показва, че новоизлюпените популисти "изгарят" бързо, ако влязат във властта като коалиционен партньор, без да могат да трансформират политиката си. "Ройтерс" дава пример с партиите на покойните Йорг Хайдер в Австрия и Пим Фортейн в Холандия, които се разпаднаха, след като влязоха в управлението съответно през 1999 и 2002 г.


И все пак техните наследници с антиимигрантска, антиислямска и евроскептична реторика накараха традиционните партии да променят дискурса си по тези теми.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Достигнаха предела на рублите е по-точно....

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А сега, надолу към канала, където ви е мястото.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Много харесвам популисти, които политически живеят кратко. Само нашия Сидеров е подкрепен от достатъчен брлой идиоти.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Радикалните партии са полезни дотолкова, че да ръчкат самодоволните традиционалисти да свършат нещо по-чевръсто. Иначе могат да заспят самодоволно върху купищата проблеми...

 5. 5 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  С една дума . ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 6. 6 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  В расия баш-популистът на 11-сантиметрови токове също е ударил отдавна тавана си и губи влияние - доказателството е анексията на Крим, направена за да подкупи избирателите в техен дългосрочен ущърб.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Просто популистите в ЕС разбраха,че пътят,който са избрали,води до катастрофични резултати/справка Гърция/ и започнаха да отрезвяват.

  Tony
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Сред хората във всяка страна, няма как да не настъпва умора, особено в кризисни и около кризисни периоди и на част от гласуващите, обикновено по-лековерни им се иска, все пак да има безплатен обяд.
  И речено-сторено, щом има някой да дава зелник, ще се намерят хора да го изядат. Яхват тези якобински вълни и... после става още по-лошо, та на избирателите им се налага да си научат урока по по-трудния начин.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Единствено в Гърция икономическите проблеми доведоха до победата на крайнолявата СИРИЗА[/quote]

  Сега крайнолявата СИРИЗА ще трябва да прави крайнодесни мерки. Хи хи хи

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#7] от "Free person":


  [quote#7:"Free person"]Просто популистите в ЕС разбраха,че пътят,който са избрали,води до катастрофични резултати/справка Гърция/ и започнаха да отрезвяват.[/quote]
  За да бъде урока добре научен, май трябва все пак Гърция да отнесе шамарите, въпреки че си давам сметка, че това и на нас ще се отрази, но..не е редно подобни дивотии да остават ненаказани.

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Според писалите по-горе афторът на фразата за мат,риала не е популист? Тоз съвременен бай Ганьо бие всички по популизъм.

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "Крайнодесните движения вече отбелязаха един вид победа, като нанесоха поражение над традиционните партии, особено в сферите на имиграцията, интеграцията и спасителните програми за закъсали държави. В Германия, Холандия и Финландия например правителствата втвърдиха позициите за каквато и да било допълнителна помощ за Гърция."
  Това, че са крайнодесни не означава, че нямат и разумни предложения.

 13. 13 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Пренесено за България, най близко до категорията популисти на власт са от ПФ. Трябва да избягват приказки галещи ушите на електората, но далеч от икономическата логика и закономерности.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 14. 14 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#4:"palav_nik"]Радикалните партии са полезни дотолкова, че да ръчкат самодоволните традиционалисти да свършат нещо по-чевръсто.[/quote]
  Именно. Т.е., полезни са все пак, и понякога дори много. Например като бият тревога като "традиционните партии" блеят докато мангали заливат Европа!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 15. 15 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Всеки един нов африканец в Европа означава по един нов глас за всяка от тези партии. А може би зависимостта е логаритмична, а не права...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2739 Весело

  Заменям десет небити за един бит.

  подпис
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Просто Кремъл няма пари.

 18. 18 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Реалността бавно започна да измества реалността.

  Имало едно време ссср...
 19. 19 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  "Реалността"

  Имало едно време ссср...
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Когато държавата е затънала в проблеми,идват едни популисти да обещават на народа светло бъдеще.А народът е толкова малоумен,че даже не пита как ще го направят.

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Виждам, че от Ройтерс представят желаното за истина. Уви, трябва да ги разочаровам, крайнодесните партии набират сила и ще дойде момент, в който ще спечелят избори в някоя държава, а след това и из цяла държава.
  Ако настоящите европейски политици продължават все така да си затварят очите пред опасността от радикалния ислям и продължават да събират ислямисти от цял свят, които да лежат на социала, този момент ще е дори по-скоро, отколкото предполагам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  [quote#11:"чобанмахала"] Тоз съвременен бай Ганьо бие всички по популизъм.[/quote]
  Ха сега дай пример за популистко обещание на Борисов!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":
  От достатъчно добро фалшифициране на изборни резултати.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 24. 24 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  АТАКА също загуби подкрепа. Така, че и ние сме в рамките на европейската тенденция.

 25. 25 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 772 Неутрално

  В интерес на истината, ако т. нар. 'традиционни' партии бяха на нивото на положението едва ли много избиратели биха се вързал на шарлатани подобни на тези в Сириза, примерно. Щото ако продължим с примерите в Гърция и проследим управлението на ПАСОК и Нова демокрация ще видим, че е едно състезание на тема "как да купим повече избиратели със всевъзможни социални залъгалки, но с пари... назаем ".
  Та нищо чудно, че може и да се намери по-голям популист от тях.
  Подобно е положението в цяла Европа.

 26. 26 Профил на bratdomingo
  bratdomingo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz2":

  Веднага ти давам пример - стопирането на пенсионната реформа. Трябваше възрастта за пенсия да скочи с 4 месеца от началото на 2015 г. - Бойко я спря.
  Отказът от реформи в здравеопазването и енергийната система- това също си е чист популизъм.
  Та дори и отпускането на 20 х. долара за Хасан и Ибрахим

 27. 27 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Популистките партии са ОК в очите на техните избиратели само докато вземат властта. След това веднага им лъсва голия г@з.

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  Ще поживеем, ще видим...

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  [quote#1:"EU defender"]Достигнаха предела на рублите е по-точно...[/quote]

  Навремето комунистическите партии в З. Европа бяха много силни, защото в Русия имаше комунистически режим.

  Сега са силни национал-популистките и откровено нацистки партии, защото...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "pamela":


  [quote#12:"pamela"]Това, че са крайнодесни не означава, че нямат и разумни предложения. [/quote]

  Популярна партия без разумни предложения няма. И Хитлер е имал разумни предложения, и Сталин, и Мао, и Пол Пот, че и Ким Ир Сен.

  Това е все-едно да посочих шизофреник или психопат и да кажеш: "ама някои от нещата които говори имат смисъл"--то че имат--имат--ама извода не е че значи всичко е наред...

 31. 31 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  Защото са силни по време на кризи! А Европа я чака криза, и то голяма!

 32. 32 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Интересно как достигането на популисткия пик съвпадна със сриването на рублата и засилилият се долар!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  [quote#32:"barel"]Интересно как достигането на популисткия пик съвпадна със сриването на рублата и засилилият се долар![/quote]

  Хаха, интересно наблюдение.

  И нашите атакаджийчета-комуненца доста я закършиха оттогава...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 693 Любопитно

  Изглежда, много от пишещите забравиха , как БСП дойде на власт.
  Популизма , е елемент от ежедневието, мишка, с която котката се храни.Не е важен цветът а дали си върши работата, е казал Конфуции.И употребата на загуба , или победа, не прави никого по добър от другия. Европа , има сбъркан модел.Ако им кажа , какво мисля, на депутатите в Брюксел, сигурно ще ме изкарат виновен, във всички смъртни грехова. Нека им опре пръчката, там където трябва, и тогава ще се питаме как плува рибата.Радвам се, че съм далеч, от тоя благословен континент.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 35. 35 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Свърши се тя, социален, с мантри от 70те години на миналия век може да храниш само твоите набори.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 36. 36 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Европа търпи заплахи срещу националната си Държавност ! ...
  Друго обобщение не бихме могли да очакваме от Ройтерс и неговото "имперско землячество", освен те да потриват ръце, че стратегията им успява - и не бива да падаме в заблуди, ние сме в Европроцес, а Вашингтон и Лондон повече от сигурно няма да бъдат Метрополия на водещата цивилизация ...

 37. 37 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ройтерс явно опитва да промени действителността със заклинания.

 38. 38 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Търпана":

  Те не блеят, те нарочно ги пускат. Само се правят пред нас на разсеяни. Неслучайна е връзката и на Ройтерс тука....

 39. 39 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Жалко, че в България нямаме Герд Вилдерс или Марин ЛьоПен. ПФ са много далече от тяхното равнище.

 40. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#11] от "чобанмахала":

  " Според писалите по-горе афторът на фразата ..."


  Правописа,правописа ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 41. 41 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Любопитно

  [quote#22:"lz2"]Тоз съвременен бай Ганьо бие всички по популизъм.- цитат на коментар #11 от “чобанмахала”
  Ха сега дай пример за популистко обещание на Борисов! [/quote]
  Че Борисов други има ли?

 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#40:"niksan1"]
  До коментар [#11] от "чобанмахала":
  " Според писалите по-горе афторът на фразата ..."
  Правописа,правописа ... [/quote]
  Да ти имам проблема.

 43. 43 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 278 Весело

  [quote#1:"EU defender"]Достигнаха предела на рублите е по-точно....[/quote]
  Кои по- точно? Финландците, Французите или Британците?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK