Европейската комисия: Трябва да изпълним обещанието си и да премахнем таксите за роуминг

"В Естония, за първи път проведохме електронни избори през 2005 година. По време на тези избори само 10 хил. души гласуваха по електронен начин. Тази година проведохме парламентарни избори и по време на тях повече от 50% от гласовете бяха по електронен път", заяви заместник-председателят на ЕК за единния цифров пазар Андрус Ансип.

© European Commission

"В Естония, за първи път проведохме електронни избори през 2005 година. По време на тези избори само 10 хил. души гласуваха по електронен начин. Тази година проведохме парламентарни избори и по време на тях повече от 50% от гласовете бяха по електронен път", заяви заместник-председателят на ЕК за единния цифров пазар Андрус Ансип.Андрус Ансип е настоящ зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите за единния дигитален пазар и е заемал поста министър-председател на Естония в продължение на девет години. По време на управлението на неговото правителство светът започва да нарича страната му Е-стония заради скоростната дигитализация на управлението и икономиката. На неговата инициатива също така се дължи и репутацията на Естония на "отличник на политиките на бюджетни съкращения". Когато финансовата криза в ЕС беше в разгара си, правителството на Ансип редуцира държавните разходи и харчовете на правителството, както и размера на министерските заплати. В Естония беше въведен плосък данък от 21%. Икономиката на страната бързо се възстанови, като през 2011 г. отбеляза икономически растеж от 9.6%. В същата година успя да се присъедини към валутния съюз.
 ____


Андрус Ансип отговаряше на въпросите българската аудитория на живо и онлайн в рамките на първото събитие от поредицата Граждански диалози (Citizens’ Dialogues), проведено в България. Диалозите са инициатива на Европейската комисия (ЕК), в рамките на която лидерите на ЕС провеждат срещи и разговори директно с гражданите в различни европейски градове.

Измежду темите на диалога бяха перспективите пред дигиталния пазар в Европа, електронното гласуване и защитата на потребителските и граждански права в ЕС и България.


"Гражданите в Естония винаги са настоявали за свобода в интернет. Не е задача на Европейската комисия да решава как ще се случи дигитализирането на България. Във всички държави членки на Европейския съюз (ЕС) хората трябва сами да пазят свободата на изразяване и основите на демокрацията", посъветва Ансип.  


"Тъжно е да се констатира, че след толкова много време разчитаме на Европейската комисия да реши проблеми като свободата на словото. Това са наши теми, а не на Брюксел", добави дигиталният шампион на България Гергана Паси, която беше партньор на Андрус Ансип в гражданската дискусия.Докога ще има тарифи за роуминг?


Андрус Ансип изрази неудовлетвореност от процеса по премахването на роуминг таксите в ЕС. По думите му, настоящото предложение, което се разглежда в Брюксел е крайно недостатъчно.  Обсъжданият модел "5+5+5", който предвижда 5 минути за разговори, 5 СМС-а и 5 мегабайта интернет в чужбина на цената на тези в държавата на потребителя, не е амбициозен и е нелогичен за европейските граждани. Зам.-председателят заяви, че голяма част от телекомите в страните членки също са изразили подкрепа си за отпадането на роуминг тарифите.


"По време на последните избори за Европейски парламент всички кандидати обещаха премахване на тарифите. ЕК се обяви за премахването им, европейският парламент се обяви за премахването им. Трябва да изпълним обещанието си", заяви Ансип.


Може ли ЕК да премахне гео-блокинга в интернет?


Ансип заяви, че Европейската комисия (ЕК) активно ще работи за отпадането на ограниченията на дигиталния пазар за стоки и услуги в Европейския съюз (ЕС) на базата на географско разположение на потребителя (т.нар. гео-блокинг). По думите му, гео-блокингът на услуги в интернет е вид дискриминация, която е несъвместима както с принципите на Европейския съюз (ЕС), така и с 21-и век.


"Ако аз се опитам да си купя шоколад в магазина и ми бъде отказано, например защото съм от Естония, това ще бъде огромен скандал. Това обаче се случва онлайн ежедневно – ние казваме "не" на потребителите. Това ситуация, в която никой не печели", коментира Ансип.Бившият премиер на Естония заяви, че работата по законодателството за отпадането на този тип бариери ще започне след като бъде представена стратегията за дигиталния пазар на 6-и май в Брюксел, но процесът би могъл да отнеме години:


"Доставчиците на услуги също са разделени – някои все още подкрепят гео-блокинга. Въпреки това ежедневно аз получавам все повече и повече подкрепа от компании, които са за отпадането му."


Ще гласуваме ли онлайн?


Андрус Ансип даде като добър пример за Европа електронното гласуване в Естония и изказа мнение, че съхраняването на вота на избирателите в интернет е по-сигурно, отколкото стандартните бюлетини:


"Ако гражданите могат да се доверят на електронното банкиране и оставят парите си да се движат по интернет, защо да нямат доверие в онлайн гласуването?""Ако електронното гласуване работи в Естония, защо да не работи и в другите държави членки?", попита още зам.-председателят и добави, че ЕК няма да се намесва в решението на националните правителства относно системите за гласуване и че всичко зависи от това дали националните правителства и парламенти ще поставят въпроса на дневен ред.


Следващите европейски Граждански диалози ще се проведат в Атина с зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен и в Любляна с комисаря за транспорта Виолета Булц. 

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Има доста възможности за комуникация, но и това си е добра идея.

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Ами икзпълнете го,кой ви пречи.

 5. 5 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  И кривите краставици!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  В България при преброяването онлайн го направиха 800 хил. души. Т.е. над 11% от населението. Със система създадена в България. Ама не щат да го въведат при гласуването.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Супер новина за нас потребителите-!

 9. 9 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Ансип говори политика, нали е политик.

  Хората се доверяват на Интернет банкирането защото про банкирането има двойно счетоводство : колкото влезнало, толкова излезнало.

  Естонското Интернет гласуване е от най-лошия пример. Никакво доверие му нямам.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 724 Весело
 11. 11 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1781 Любопитно

  Искам този да ни е премиер!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 12. 12 Профил на Голяма Балига
  Голяма Балига
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#9:"mi6kro"]Естонското Интернет гласуване е от най-лошия пример. Никакво доверие му нямам.[/quote]

  Щото на българските мушмороци много доверие им имаме. Справка Костинброд. Мога да ти дам и десетки други справки за гласуване в България.
  Според мен традиционните партии ги е страх от електронно гласуване и затова никога няма да го приемат тук.

  Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
 13. 13 Профил на Голяма Балига
  Голяма Балига
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Под традиционни партии имам предвид шайката ГЕРБ, БСП, ДПС, и малките им придатъци Атака, АБВ, Бареци, Янета, "патриоти"(не случайно е в кавички, по им прилга ченгета). За Реформаторския блок не знам, но и те взеха да дават заден за ключови неща от платформата им. Мисля че електронното гласуване беше вътре.

  Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
 14. 14 Профил на Голяма Балига
  Голяма Балига
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Под традиционни партии имам предвид шайката ГЕРБ, БСП, ДПС, и малките им придатъци Атака, АБВ, Бареци, Янета, "патриоти"(не случайно е в кавички, по им прилга ченгета). За Реформаторския блок не знам, но и те взеха да дават заден за ключови неща от платформата им. Мисля че електронното гласуване беше вътре.

  Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 718 Неутрално

  По отношение на електронното гласуване, повечето хора се притесняват, че няма да има тайна на вота и че ще може да се манипулира лесно. Смея да заявя, че това съвсем не е задължително. Има съвременни системи за гласуване, които съвместяват наглед противоречиви изисквания. Потърсете например за Prêt à Voter. Тази система, дори при хартиени бюлетини, позволява хем да се запази тайната на вота, хем всеки гласувал да може да се увери, че неговият вот е преброен. Звучи като черна магия*, но явно е възможно. Според мен се поддава и на електронизация, при запазване на тези характеристики. Предполагам, че има и други подобни системи. Но самият факт, че никога не съм чувал да се споменават в публична дискусия, включително от многоуважаемият проф. Михаил Константинов, говори, че у нас просто няма истински специалисти по системи за гласуване. Но пък кой ли би се учудил от подобен факт...

  * То и Diffie-Hellman key exchange звучи като черна магия, но наситина работи и се използва за perfect forward secrecy на TLS протокола, която позволява дори накой да получи достъп до частния ключ на сървъра, да не може да декриптира трафик записан преди да се научи ключа

 16. 16 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#9:"mi6kro"]Естонското Интернет гласуване е от най-лошия пример. Никакво доверие му нямам.[/quote]

  Естонците ще са много тъжни, че им нямаш доверие.


  [quote#11:"The Shadow"]Искам този да ни е премиер![/quote]

  И аз искам такъв премиер, но немаме матрял. Не е имало случай в живота ми - и преди 1989 и след това, да съм бил горд с български премиер.

 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Стига обещания! Махнете роуминга...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ние само си мечтаем,а Естония действа!
  Ако силно го поискаме,то и ние го можем!

  Tony
 19. 19 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Винаги съм се чудел, като знам нашите управници и проблемите с лобизма в Америка, как в Еврокомисията все се оказват някакви читави хора. В смисъл, че демокрацията ни на федерално ниво дава подозрително добър резултат.

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#17] от "sto67nes":

  Да го махнат ама такива като мтел и лобитата им ще дадат мило и драго само да могат още някоя друга година да ни цъкат роуминг в сметките. А пък после като го приемат въпросния закон сигурно още няколко години ще им трябва технологично време да въведат промените.

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Премахването роуминг а особена на "геоблокинга" трябва да е приоритет на ЕС. Как иначе да се чустваме едно цяло?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK