Сделка с Гърция отново няма: минимален прогрес и непреодолими различия в Рига

"Нашето правителство е в готовност да рационализира пенсионната система (например, чрез ограничаване на ранното пенсиониране), да продължи с частична приватизация на публични активи и да създаде напълно независима данъчна комисия", заяви финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис преди срещата. Компромисите обаче се оказват недостатъчни.

© Reuters

"Нашето правителство е в готовност да рационализира пенсионната система (например, чрез ограничаване на ранното пенсиониране), да продължи с частична приватизация на публични активи и да създаде напълно независима данъчна комисия", заяви финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис преди срещата. Компромисите обаче се оказват недостатъчни.Все още има големи различия, които да бъдат преодолени – това е заключението на еврогрупата след поредната среща, посветена на Гърция.


Недостатъчно време, непреодолими разминавания и очакване гръцкото правителство да поеме отговорността – това са трите заключения, които остават валидни и днес - както се очакваше, споразумение с Атина не беше постигнато.

Днес в Рига отговорните институции са осведомили министрите от валутния съюз за прогреса в преговорите с Гърция, но докато "цялостен и подробен списък с реформи" не бъде представен от Атина, няма да има сделка.


"Бих искал да подчертая, необходим е цялостен списък с реформи", повтори председателят на еврогрупата Дейселблум многократно и добави: "Има позитивни сигнали, но все още различията са твърде големи, за да бъдат преодолени по същество."


По време на пресконференцията, изказванията, посведени на Гърция, бяха кратки и еднозначни. Както Дейселблум, така и европейският комисар за финансовите въпроси Пиер Московиси, недвусмислено посочиха, че отговорността за бъдещия напредък в преговорите в голямата си част лежи върху гръцкото правителство.  


Брюксел и партньорите от еврозоната са наясно, че времето на Гърция изтича и успоредно с това се увеличава натискът върху правителството в Атина, заяви Дейселблум.


По думите на Московиси, би било погрешно да се каже, че не е постигнато нищо за последните три месеца, откакто новото правителство встъпи в длъжност – "известен прогрес, недостатъчен, но все пак някакъв прогрес, е постигнат, особено през последните няколко дни – разговорите ни помогнаха да започнем по-добре да се разбираме взаимно".


Дейселблум отказа да коментира в кои точно сфери е постигнат прогрес, за да "защити преговорния процес".


Варуфакис под обстрел?


Той беше попитан за коментар на публикувана по-рано информация в "Блумбърг", че гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е бил грубо атакуван от колегите си по време на срещата.


"Финансовите министри заявиха, че начинът, по който Варуфакис води преговорите с безотговорен и го обвиниха, че губи време, че е комарджия и аматьор, разказва свидетел на преговорите. Друг сподели, че гръцкият министър се е оплакал от враждебната атмосфера по време на срещата, защото е бил критикуван от всички страни", пише изданието.


Дейселблум отговори, че не би могъл да даде информация за това как точно са протекли разговорите, но повтори многократно, че дискусията е била "много критична, ако трябва да бъда откровен". Той добави, че "в залата се е усещало силно усещането за неотложност" заради "големите и сериозни проблеми, които чакат решение".


Какво означава "все пак минимален напредък"?


Гърция е предложила да направи някои отстъпки по отношение на реформите, изискани от международните ѝ кредитори преди срещата на Еврогрупата в Рига. Въпреки това финансовите министри на държавите членки на валутния съюз са изискали повече и са поставили краен срок до месец юни, предаде "Ройтерс".


В навечерието на днешната среща Янис Варуфакис написа в личния си блог, че се е съгласил с някои от условията на кредиторите, но все още смята, че еврозоната трябва да се откаже от "подход, който вече се е провалил".


"Несъгласията ни с партньорите ни не са непреодолими", написа Варуфакис и заяви, че е готов да подкрепи някои приватизационни сделки и да създаде независима данъчна комисия в Атина. Той обаче е категорично против повече съкращения на заплатите и пенсиите и поиска повече гъвкавост при исканите показатели за бюджетен излишък на Гърция.Още преди срещата обаче се очакваше, че сделка няма да бъде постигната. По-рано стана ясно, че днес Гърция няма да представи искания от нея списък с реформи, а зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис е призовал Атина да ускори работата си по въпроса. Новият краен срок за постигане на споразумение с Гърция е юни. Не беше охвърлена възможността за извънредна среща. 


Въпреки това, на следващата редовна среща на еврогрупата, предстояща на 11 май, темата ще бъде отново на първо място в дневния ред.


Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "Финансовите министри заявиха, че начинът, по който Варуфакис води преговорите с безотговорен и го обвиниха, че губи време, че е комарджия и аматьор".

  Сиреч насмели са го като лъжливо циганче.
  Като специалист по игрите по-добре да се захване с "тука има - тука нема", но сигурно и там само бой ще яде!

 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "В навечерието на днешната среща Янис Варуфакис написа, че се е съгласил с някои от условията на кредиторите, но все още смята, че еврозоната трябва да се откаже от "подход, който вече се е провалил".
  Хм, аре стига изказвания след третото узо!
  Ще трябва да се плаща!

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Какво точно се очаква от тези срещи или пак заблуда за овцете за да може да се излеят едни пари със съответните комисионни. Гърция да направи план да върне 300 милиарда. Ако ще да не ядат, а само да работят пак не могат да ги върнат. И който им ги е давал, и който ги е вземал са за затвора, но пак ще го духат бедните.

 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  "Новият краен срок за постигане на споразумение с Гърция е юни."
  То хубаво юни ма има да се връщат едни 2 или 3 милиарда до тогава от къде парички ???

  Да пуснем една кампания за събиране на жълти стотинки за братята гърци

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тия са прозрачни вече. В последния момент ще направят всичко, поискано им от Розенкройц...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 6. 6 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Теорията на игрите тука няма да мине както се е надявал византиеца!

  Несравнима разлика в силата на позициите.

 7. 7 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  гърците са шампиони по стачки, по мошеничества, по измами ,самите не си вярват колко са мързеливи, готови на всичко, само и само да има повечко за кръчмите, които при всички случаи са препълнени !!!!

 8. 8 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#5:"forum_terrorist"]Тия са прозрачни вече. В последния момент ще направят всичко, поискано им от Розенкройц...[/quote]

  Те ще го направят, но как ще изглеждат пред избирателите им?

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 9. 9 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Никой не си въобразява ,че Гърция ще плати дълговете си. Поне не всички.... ЕК е ясна ... Преминаване на Гърция от северноевропейски стандарт към балкански стандарт с цел да не се трупат нови дългове , пък старите ще ги смачкат малко по малсо. Обаче е съгласен с второто , но е обещал пред електората да не намалява доходи. И не отстъпва. Затова ЕК не дава нови пари и Гърция изтисква дещо има кеш в държавата - общини, държавни предприятия , социални фондове и прочие....Още един месец ще издържат и това е.... Чао Сириза....

 10. 10 Профил на apt05319797
  apt05319797
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гърция не е България и в момента пенсионерите там си прибират по 1000евро,а вие си пишете колко си искате.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Финансовите министри заявиха, че начинът, по който Варуфакис води преговорите с безотговорен и го обвиниха, че губи време, че е комарджия и аматьор, разказва свидетел"

  И аз в това го обвинявам без да съм чувала какви ги дрънка на такова високо ниво - бас държа, че се излага. Но той си е аматьор, погледнете му си-вито. Прехвален сбръчкан университетски професор, който се смята за мнооо готин 'щот си е вирнал яката. Тоя човек грам реален опит няма!

 12. 12 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#10:"apt05319797"]Гърция не е България и в момента пенсионерите там си прибират по 1000евро,а вие си пишете колко си искате. [/quote]

  До коментар [#10] от "apt05319797":
  Пишете си вие колкото си искате, а 1000 евра няма с какво да ги платят този месец!

 13. 13 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Може да прозвучи смешно, но в случа Варуфакис е на силна позиция:
  Тупа си топката и печели време. Междувременно ЕЦБ постоянно увеличава Извънредното Финансиране за гръцките банки, въпреки, че вече е ясно, че реформи няма да има. (за това са бесни партньорите.)
  В някакъв момент трябва да се вземе решение за спиране на финансирането, Но тогава рейтинга на Ципрас ще удари тавана защото ще каже:
  Бяхме твърди и не отстъпиме, затова ни фалираха банките.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  "Гърция е предложила да направи някои отстъпки по отношение на реформите..."
  Министрите от Еврозоната искат цялостна реформа,те предлагали отстъпки.Наглост велика.Двата пъти стомната за вода мина,но на третия,върви към счупеване.Нямало повече да намаляват доходи,ами те като дойдоха негласни ги вдигнаха,значи каквото и преди беше направено ,го отказаха.Е,другите не са по-тъпи от гърците.Сега трябва да ви качат на трибуната и три пъти да извикате,че това,което сте обещали е една голяма лъжа.

 15. 15 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#3:"stoiank"]И който им ги е давал, и който ги е вземал са за затвора, но пак ще го духат бедните. [/quote]
  Вие май от друга планета идвате и не знаете какво е станало.

 16. 16 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#13:"Kurti"]Бяхме твърди и не отстъпиме, затова ни фалираха банките. [/quote]
  И какво от това? Като им рухне икономиката ще им трябват десетилетия да се възстановят на сегашното ниво дето не им харесва. Ама е казано, че когато Господ реши да накаже някого, му взима акъла.
  А колегите му са бесни, защото са свикнали да се върши работа, а не да се продават балкански мурафети. Разлика в културите. Виж, ние ги разбираме тези работи. Справка Борисов.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kurti":

  От тази силна позиция не е искал пари само от Ислямска държава...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 18. 18 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  И кога трябва да фалират ?

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Ще видим какво точно ще се случи, но ми се струва, че нещата наистина излизат от контрол и в някакъв смисъл ще стане невъзможно връщането на Гърция към еврото. А излязат ли от еврозоната, падането ще стремително и тогава никаквин сиризи няма да устоят.

 20. 20 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1301 Весело

  [quote#13:"Kurti"]Може да прозвучи смешно[/quote]

  Прав си, звучи смешно. Все едно някой умишлено да катастрофира тежко, за да докаже някакви си свои тези.
  А какъв рейтинг ще удари тавана след това, като всички ще си броят милиардите драхми в джоба и ще се сетят, че баш при това "героично" правителство е станала катастрофата.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "yoankata":

  Това го слушам вече 6 месеца! И всеки път фалитът се отлага с още един месец!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "но все още смята, че еврозоната трябва да се откаже от "подход, който вече се е провалил"

  И как се е провалил подходът - обещали гърците, че ще се реформират, получили многомилиардни заеми и изпукали парите. След това подходът се бил провалил. Провали се Гърция.

 23. 23 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Гърция ще фалира, ще въведе отнова драхмата, а сметката ще я плащат Германия 80 милиарда и останалите хитреци!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Според свидетел на преговорите : " Варуфакис е комарджия и аматьор "


  Къде е мурзилката с немски ник, която ни уверяваше какъв крупен икономист е Варуфакис и колко книги и научни трудове е издал ? Меко казано, в Рига са на друго мнение и то, мнение на икономисти от цяла Европа, а не форумни капацитети от форума на Икономедия !
  Въпроси ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 333 Разстроено

  А мерките, които от 5 години са "предписали" на Гърция, не са ефективни!

  С подобни "илачи" МВФ докара Аргентина преди години до фалит! Либертарците нямат други инструменти, продължават с негодните!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 26. 26 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#25:"такованка $-джия"]С подобни "илачи" МВФ докара Аргентина преди години до фалит! [/quote]
  Тц, "Аргентина" фалира защото спря, както и Гърция да спазва мерките и реши да прави варуфакисни номера. Стига лъга!

 27. 27 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Пуснали са ги по пързалката. Само се отбива номера с тия срещи докато гърците сами не обявят, че нямат повече пари и спират плащанията по дълга си. Борсите не реагират вече на тези неща и са готови са фалита. Държавите в ЕС са се подготвили за фалита. Със сигурност ЕЦБ вече има план за въвеждане на капилатов контрол и за изолиране на банковата система на Гърция, както се случи в Кипър. Кипър беше тестов модел на това, което ще се направи в Гърция - никакви преводи, малки суми дневно на банкомати и така в продължение на месеци за да се пресече хаосът. Който има кеш, тогава, ще е цар...особено в турзима където ще се плаща кеш ще има големи намаления (клиентите ще очакват по-ниски цени, хотелиерите ще трябва да ги предложат за да имат ликвидност).

 28. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#25] от "такованка $-джия":

  Мерките, които приложиха на Гърция хич не са нефективни. Икономиката им стигна предполагаемото дъно и започна да генерира бюджетни излишъци, преди плащанията по дълга - голям напредък пред 10% дефицит в продължение на няколко години. Само че се видя, че СИРИЗА ще дойде на власт и гърците пак спряха да си плащат данъците и сега просто онова дъно ще им се види като Еверест.

 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#8] от "pedro":

  " Те ще го направят, но как ще изглеждат пред избирателите си "


  Гласувалите за СИРИЗА, Ципрас, Варуфакис и компания, трябва да научат една поговорка от северозападна България :

  " Кво очи гледале, така сълзи капале "

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  До коментар [#3] от "stoiank":

  Който им ги е давал очевидно си е поел риска и скоро ще пие една студена вода. Обаче интресното е гърците какво ще правят без нови заеми с които да си покриват жизненото равнище далеч над възможностите им. Май ще им се наложи да живеят според чергата си а това е много, много болезнено.

 31. 31 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#23] от "такованка $-джия":

  защо мислиш, че сметката ще я плати Германия. Ако Гърция фалира това не означава, че се отървава от дълговете. Ако означаваше те още на момента щяха да са фалирали България като фалира при Луканов не се отърва от дълговете си, просто ги разсрочи. Гърците ще си разсрочат дълговете, но ще трябва да ги платят. И имай предвид, че заради дълговата криза германския бюджет спести десетки милиарди от плащания по собствения си дълг. Накрая ще са спестили милиарди, а Гърция ще си плати дълга и то с лихва.

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Често съм правил аналогия между случващото се с Гърция и ЦСКА. Може да отлагаш, но така само увеличаваш проблемите, а не ги решаваш.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#25] от "такованка $-джия":

  Е сега се очертава "освобождение" на гърция. Те ще правят каквото си искат и в замяна ще ядат колкото си изкарат сами. Да им е сладко.

 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#9] от "1_bulgarin":

  " Още един месец ще издържат и това е ... Чао, СИРИЗА "


  Не всичко е загубено ... СИРИЗА само трябва да се обърнат за помощ към българския икономически гении др. Румен Гечев !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Гърците го удариха на блъфове с надеждата цяла Европа да клекне, а то се оказа, е оня им показаха вратата.

 36. 36 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  Няма студена вода, има разсрочване на дългове. Но държавите могат да чакат много повече отколкото може да чака една банка за дълговете. Т.е. ако една банка би се съгласила на обезценка на дълга само и само да получи нещо, държавите дали заеми на Гърция, по двата механизма, просто ще чакат за парите си. В момента парите дадени на Гърция реално не са излези от джобовете на държавите в зоната, а са теглени от пазарите. По тях гарантират държавите теглили ли. Тия пари могат да се рефинансират и по този начин да няма изискуемост, а Гърция да получи по-дълъг период за плащане. Като цяло може би се цели сваляне на стандарта в Гърция, чрез инфлация на собствена валута, а не номинално, за да я направят отново конкурентноспособна.

 37. 37 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Гърция ще отиде в 1945-та и ще стане това, което Москва направи от България за 45 години.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  По-важното е, че в Гърция на 1-ви май по стара традиция ще стачкуват...! Срещу какво и кого не е много ясно, но както се казва, те сами си го направиха!
  Който има няколко стотин евро в джоба, ще изкара добра почивка в Гърция това лято!
  Накъдето са тръгнали гръцките комшии, ние от там се връщаме! Що не питат, ами правят глупости!

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#31:"alabalko"]Ако Гърция фалира това не означава, че се отървава от дълговете. Ако означаваше те още на момента щяха да са фалирали България като фалира при Луканов не се отърва от дълговете си, просто ги разсрочи.[/quote]

  България не е фалирала, просто спря да плаща лихвите и главниците!

  А Гърция ако фалира, и въведе драхмата, се отървава от дълговете и

  ПОЧВА НА ЧИСТО!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 40. 40 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoiank":

  Може да ги върнат и го знаят, но не искат да си платят цената за яденето през тези години. Както им бяха заложили тази година 1,5% бюджетен излишък (при около 2% лихвени плащания), реално дългът щеше да спре да расте, за следващата година бяха предвидени 4,5% излишък, тоест дългът реално да падне с 2,5% и така нататък - за 15-20 г щяха да го изплатят половината и да го докарат до устойчиви нива, а през това време инфлацията щеше да е изяла още 20% от него поне. И тъкмо бяха тръгнали да правят растеж някакъв и това допълнително да помогне и дойдоха тия и почнаха да серат на метеното. Аз не знам гърците що за галфони са, че още ги търпят тия, които направо закопават държавата им за много години напред и то много по-дълбоко, отколкото е сега. В момента държавата се финансира от краткосрочни облигации, които оня ден стигната 28% за 6-месечна облигация ?!? Колко време още ще им издържи бюджета на такива плащания (при положение, че ние пуснахме на вътрешен пазар такива облигации есента за 1% лихва).

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kurti":

  " Но тогава рейтингът на Ципрас ще удари тавана, ще каже :
  Бяхме твърди и не отстъпихме, за това ни фалираха банките "


  ЩЕ ИМА ЛИ ВРЕМЕ ДА КАЖЕ КАКВОТО И ДА БИЛО ???
  Никога не е късно да се постне някоя глупотевина ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#39] от "такованка $-джия":

  Моля ти се спри да пишеш глупости. Ако мине на драхмата, дълговете си остават при това във валутата, в която са взети, а именно - евро. Ама ако минат към драхма, това дето се случи на рублата есента и зимата направо ще им се види приказка на гърците - драхмата директно ще се обезцени с 30-40%, което автоматично ще покачи дълговете със същия процент в реално изражение. Е, вярно ще се подобри конкурентоспособността, но гърците ще трябва да позагубят доста мазнинка.

 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  “...защото е бил критикуван от всички страни”

  От всички включва ли и отзад?

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kurti":

  Много ще е силен, да, като няма пари за заплати, спестяванията на хората изгорят в банките, много ще е силен. Той и Жан Виденов беше така силен тука 97-ма.

 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  А така! Само твърд подход към наглите Ципрас и Варуфакис.
  Подадат ли им пръст, ще им отхапят ръката.
  Страните от еврозоната достатъчно помогнаха на Гърция, отсега нататък гърците да си съкратят заплати, пенсии и помощи до нивото, което държавата може да си позволи без заеми и след като отдели пари за връщане на дълговете.
  Нахалството най-сетне трябва да бъде наказано.

 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#39] от "такованка $-джия":

  Ако ще и монголски тугрици да въведе, дълговете остават и се плащат в евро и долари...Фалита не ги освобождава от отговорност...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#25] от "такованка $-джия":

  " С подобни " илачи " МВФ докара Аргентина до фалит "


  Тцъ, не позна ! " Аргентина ", подобно на Гърция, само вземаше, а, когато МВФ поиска да започнат реформи и да връщат, мучачосите изреваха, колко са лоши и вероломни кредиторите ...!
  Абсолютно същата съдба очаква и елините и това не го казвам, защото съм антикомунист, а, защото логиката НЕ Е подвластна на популизъм и политическа еквалибристика !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Гърците съвсем се сляха с образа на онова магаре на моста. Вижда магарето, че има мост, и спира, не минава. Дърпат го, опъват въжето, мъка, а то зацепило по следата и ни напред, ни назад. Накрая от паника се разбягва и пльос! В реката. Магарешка му работа. Варуфакис е същото магаре. Само една карнавална магарешка глава да му сложат и съвсем ще се препокрие с образа си.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#26] от "hunt":

  Ъъ! Ние сме единствените в Европа дето сме издържали на борд толкова време! Може по Африка или Азия да има някоя държавица дето е оцеляла по-дълго.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#39:"такованка $-джия"]А Гърция ако фалира, и въведе драхмата, се отървава от дълговете и
  ПОЧВА НА ЧИСТО! [/quote]
  Няма такъв филм. След фалита дълговете се предоговарят, може и да има отписване, но по-голямата част от тях ще се платят.
  Но ако се въведе драхмата жизненият стандарт драстично ще спадне.
  Така, че гърците да избират: или правят реформи и си намаляват стандарта така, че да могат да си връщат дълговете или фалит с драстично обедняване и липса на каквито и да е заеми. А излязат ли от ЕС и субсидии няма да има.

 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  " Май, че ще им се наложи да живеят според чергата си, а това е много, много болезнено "


  Съвършено верно, но един от мурзилкаша по-горе беше написал, че в този случай, рейтингът на Ципрас щял да скочи до небесата !
  Дано е прочел коментара ти .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Май дори не заслужават да ги наречеш със станишковото "циркаджии" (да ме прощават цирковите артисти).

  Лузъри бе, неспособници мързеливи!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#9] от "1_bulgarin":

  И аз това се чудя - защо целия този цирк се преставя като "Гърция дали ще връща заемите" Гърция никъкви заеми не връща и в следващите 5 години не се предвижда по план да връща каквото и да било. Тук става въпрос за краткосточни погасявания които имат да правят. И те са много по-малко от парите които очакват да вземат от ЕС като помощ.Имат да връщат 2.5 милиарда а искат да вземат 7.5. Ебати връщането. Така и аз искам да връщам.
  Елементарната истина е че ЕС са си направили сметката и са прежалили заемите. Те просто не искат да дават повече. Може ли да ги виним за това? Всеки който може да разбере тази проста логика ще разбере и колко смешен е Вулвапутакис като ги заплашва че .... няма да взима повече пари от тях.

  California Über Alles
 54. 54 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  [quote#30:"m17"]Май ще им се наложи да живеят според чергата си а това е много, много болезнено.[/quote]

  Аз искам всички да живеят според чергата, но явно светът върви в друга посока. И сега "отрязването" на гърците ще бъде от 1000 евро пенсии, на 800 примерно. А какво да кажат нашите пенсионери. Не вярвам и капчица на големите приказки как щели да отнесат Гърция, накрая ще се споразумеят на едни козметични реформи и пак нашите ще ходят да им слугуват там. Досега откакто ГЕРБ управлява стандартът на хората не се е повишил и с %, а през цялото време се радваме как гърците щели да фалират. Тъжна картинка. Половината България се изнесе докато чака, а останалата се премести в София. Това е.

 55. 55 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#37:"mtmvb"]Гърция ще отиде в 1945-та и ще стане това, което Москва направи от България за 45 години.....[/quote]

  До коментар [#37] от "mtmvb":

  Анджък, както се казва на чист български. Тъкмо щях да ти плясна минус по навик и ме изненада с много точно попадение.

  Гърците просто ги помпаха по геополитически причини с по 20млрд на година цели 30 год. и сега ще се върнат към това което си могат сами - тоест леко по-долу и от България даже.

 56. 56 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#39] от "такованка $-джия":

  фалитът е несъстоятелност - т.е. нямаш пари да плащаш. България нямаше пари да плаща дълговете си, по времето на Луканов, и затова той обяви мораториум (спиране) на плащанията. Т.е. държавата фалира. Дълговете бяха разсрочени (от Парижкия клуб) и последните от тях чак тази година ги платихме.
  Гърция ако въведе драхмата е само заради това, че не може да си набави евро, не заради друго. Драхмата сама може да я печата, но дълговете остават. Както България печата левове, но дълговете и са в евро (след като последните доларови дългове бяха платени през януари тази година).
  Гърция досега да е обявила фалита, ако можеха да се отърват тъй лесно от над 300млрд. дългове. В банките имат 150 млрд. евро с които да започнат отначало и бая пари в немски банки държат богатите гърци. Само че ти се самозалъгваш.

 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  Прощавайте? Понеже виждам, че сте нещо като гръцкото БНБ, да попитам - колко е първичното салдо по бюджета на Гърция за миналата година?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#54] от "stoiank":

  тия 800 евро (спаднали от 1000) някой трябва да ги дава, защото след обявяването на мораториума върху плащанията Гърция няма откъде да си набавя лесно пари, освен от данъци. А данъците си гърците няма да плащат и така няма да има пари за заплати на държавните служители, и за пенсии. В своята невъзможност да им плаща в евро Гърция ще въведе механизъм, дали ще е нова драхма, дали ще са някакви облигации (компенсаторки), с които ще се разплаща. Те официално ще се търгуват 1:1 спрямо еврото, но на реалния пазар ще са другаде (както е във Венецуела). Така държавата от раз ще може да намали заплатите и пенсиите като обезцени валутата си, без да ги намалява номинално. Това са го правели преди еврото, но еврото не могат да го печатат сами безконтролно и да го обезценяват сами.

 59. 59 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "yoankata":

  ще ми станеш фенка ти, усещам

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 60. 60 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Не трябва да се забравя, че след фалита гърците ще се поразбягат в западна посока, защото дълговете не са лични. Така ще се превърнат като румънци и българи в държава на емигриращите местни.

 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  [quote#49:"tribiri"]Ъъ! Ние сме единствените в Европа дето сме издържали на борд толкова време! Може по Африка или Азия да има някоя държавица дето е оцеляла по-дълго. [/quote]

  До коментар [#49] от "tribiri":

  България има доста леп да яде докат достигне Литва по продължителност на борда (1994 до 2015 год.)
  - From April 1, 1994, to February 1, 2002, the litas was pegged to the U.S. dollar at the rate of 4 to 1
  - On 2 February 2002 the litas was pegged to the euro at a rate of 3.4528 to 1 (1 LTL = 0.28962 EUR); this rate was not expected to change – and indeed did not – until the litas was completely replaced by the euro on 1 January 2015.

 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#58] от "alabalko":

  Малей!!! Какви експерти, какво чудо! Бюджетът на Гърция е на + преди плащния по лихви, така че като спрат да плащат ще си остане на + и след!

  Вие наистина ли смятате, че траншовете не отива за плащания по старизадължения, а отиват за заплати?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ф.Нинов":

  Литва не са ли в Еврозоната или аз нещо съм сънувал?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ВаруФЪКИС, със заема дето го взе от Путин ще плати още една - две пенсии и после от "осанна" ще има "разпни го"! Гърците не са като нас да ги търпиме вечно! Скоро очаквам масови манифестации придружени с фойеверки тип "молотов"

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 65. 65 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#63] от "tribiri":

  Да, в Еврозоната са от 1-ви януари 2015 год.
  Преди това имаха борд от 1994 год. до 2002 год. , вързан за щатския долар и после от 2002 до 2014 год. - вързан за еврото... аз също не го знаех.

  Имаше статии по темата... дори и тук в Дневник....

 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ф.Нинов":

  А да не съм сънувал все пак! Литва е държава с население наполовина на нашето и квази отворена икономика. Вносът и износът им се равняват на около 80 % от БВП. Не че ние не сме отворена икономика, но не сме чак такова чудо. Валутният бордбпо принцип е изобретен за малки островни колонийки на английската империя.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на cop04316043
  cop04316043
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съвсем скоро морето в гърция ще е без пари

 68. 68 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 624 Весело

  Гърция има да плаща около 5 милиарда евро падежи на кредити само през Май месец.
  Ясно като бял ден е, че което правителство даде още евро на гърците, ще бъде обесено на площада от собствения си народ.
  Ципурас, Фалиракис и СИКРИЗА, си мислеха че заигравайки се с москва ще изнудват Европа.
  Сега се получава, че който се заиграва с Москва - фалира !
  И Путлер не е очаквал, че може да загуби, като качи на власт някоя левичарска организация като и дава милиони евро.

  А отправената заплаха на ЕС за санкции към Газпром, е директна-челна атака срещу Путлер.
  Газпром в страха си, без да искаха с декларацията изпратена по повод започването на процедурата, си признаха че са държавна, толерирана и управлявана от политиката на Москва компания.
  Ами ЕС точно за това обвинява Газпром, че формира цените на газа по политически признак.
  Погромът на леваците ще бъде грандиозен.
  Не случайно Путлер пак започва да ръчка в Изрочна Украйна със започване на боеве в Мариопул.
  Пари му под г@за на Путлерчо, но скоро и ще му го палнат.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 69. 69 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#66] от "tribiri":

  Малките (и микро) държави са кофти швепса.
  Литовците са се опитали да въведат собствена валута, но яко са се издънили. България поне си имаше бай-тошови левове, а ония е трябвало да стартират "на зелено"

  Ето историята в първите две години след отцепването от СССР:
  After the occupation in 1940 those reserves were “nobody’s”: there was no Lithuania and most Western countries condemned the occupation as illegal and did not recognize the Soviet Union as a successor. The Bank of England, for example, sold the reserves to the Soviets in 1967. However, in January 1992 it announced that this action was a “betrayal of the people of the Baltic states” and that it would return the originally deposited amount of gold, now worth about 90 million pounds sterling, to the three Baltic states. Lithuania received 18.5 million pounds or 95,000 ounces of gold and remained a customer of the bank. Similarly, in March 1992 Lithuania reclaimed gold from the Bank of France and later from the Bank of Sweden.

  In October 1992, the International Monetary Fund (Lithuania joined this organization on April 29, 1992) granted the first loan of 23.05 million U.S. dollars to create the stabilization fund. However, it is estimated that at the time of the introduction of the new currency, Lithuania managed to gather only $120 million for the stabilization fund. For a brief while it was kept a secret so as not to further damage the reputation and trust in of the litas.
  Delayed introduction of the litas

  Lietuvos Rytas journalists investigated the production of the litas and found that for a while it was purposely held back. For example, 6 million litas designated to pay for printing the banknotes stayed in a zero interest bearing account for a year in a bank in Sweden. By 1992, the litas was ready for introduction, but the banknotes were of extremely low quality (one could easily counterfeit them with a simple color printer; especially the 10, 20, and 50 litų banknotes).

  Newly elected President Algirdas Brazauskas dismissed the Chair of the Bank of Lithuania, Vilius Baldišis, for incompetence just two months before the introduction of the litas. Baldišis was later charged for negligence that cost Lithuania $3,000,000. Some claim that the Russian secret services were behind the affair. Baldišis’ explanation was that he was trying to cut the costs of printing the banknotes and thus did not order better security features. Also, “U.S. Banknote Corporation” was accused of violation of the contract terms.

  But when the new issue of litas banknotes was redesigned, reprinted, and introduced in June 1993, it was found that the quality of the money was still too low and the banknotes would have to be redesigned further in the future. All these scandals and the small backup of gold reserve (about $120 million instead of $200 million) damaged the reputation of the litas. The newly appointed chair, Romualdas Visokavičius, moved things quickly and managed to win the trust of the public. However, in October he was asked to resign mostly because of his involvement with a private bank "Litimpex."

 70. 70 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Язък за гърците, изложиха се пред целия свят, показват се като натурални комунета! Като че ли пенсиите на гърците са най-важното незаобиколимо препятствие. Пенсиите, та пенсииите, Варуфакис не го интересува нито еврото, нито еврозоната, интересува го само пенсиите на гърците да не се намаляват. Това показва само колко различен е манталитетът на хората от ЕС.

 71. 71 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Нафурваракис само блъфовете му останаха.
  Разбира го явно хазарта, ама икономиката не.

 72. 72 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не зная, защо се радвате на гръцките проблеми? Проблемите много лесно прекосяват граници и ВИНАГИ се отразяват и на съседните държави.

 73. 73 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Гърците са на половина прави, кредиторите напълно в грешка.
  Гърците са прави, че е безсмислено да се напъват, дълговете не могат да се платят никога, дори не могат да се плащат лихвите им. Не са прави, че е възможен изход с преговори с кредиторите и с който и да било.
  Кредиторите живеят с илюзията, че ако гърците се напънат ще могат да излязат от кризата, за което грешат, както грешат, че може нещо да се направи в тези преговори.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 74. 74 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 773 Любопитно

  Некадърен финансов министър без никакви практически познания и опит, премиер популист повярвал на първия с "теориите му на игрите", народ живеещ в паралелна вселена / поне 40-50% /, накратко: Гърция 2015 г.
  Определено ще боли много,но прородните закони като гравитацията,са си природни закони....

 75. 75 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 673 Неутрално

  [quote#13:"Kurti"]Варуфакис е на силна позиция:
  Тупа си топката и печели време. [/quote]
  Май само ти и Варуфакис не сте разбрали, че времето НЕ работи за Гърция.

 76. 76 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#73] от "др. Иванов":

  Я сега обясни за недвижимите имоти, че там си по добър

 77. 77 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Щом възпитани и търпеливи хора, като европейските политици са реагирали по този начин, означава, че им е прекипяло и отсрещната страна е минала всякакви граници...
  Тежко им на гърците с такива аутсайдери начело, но толкова им стига акъла и на тях, щом си ги избират.

 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#57] от "tribiri":

  По-правилния въпрос е "има ли въобще излишък по първичното салдо откакто СИРИЗА е взела властта". И отговора е не, има дефицит който се очертава на 10% !!! И това е без ако не вършат повече глупости.

 79. 79 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#76:"Big_Villager"]Я сега обясни за недвижимите имоти, че там си по добър [/quote]

  До коментар [#76] от "Big_Villager":

  Е гати!! Той Иванов и за 'недвижимости' ли цепи мрака с дълбокомислия?? Изтървала съм!

 80. 80 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Заиграването с Путин с цел да изнудят западните си партньори ще им струва допълнителни главоболия. На Сириза вече са й взели мярката за ковчега и едва ли може оттук нататък да очакват успехи в преговорите.

 81. 81 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Варуфартакис, специалистът по теория на игрите, ще научи една игра с белязани карти.

 82. 82 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#77:"vhv"]Щом възпитани и търпеливи хора, като европейските политици са реагирали по този начин, означава, че им е прекипяло и отсрещната страна е минала всякакви граници...[/quote]

  До коментар [#77] от "vhv":

  Минали са всички граници на тъпотия и наглост. И аз не съм чула досега на такова високо ниво в ЕС да се обижда директно на 'аматьор', 'безотговорен' и 'губи време'. По-голяма обида от това здраве му кажи.

  Даже нашия ББ направо като адекватен ще изпъкне пред този, него поне го тупат по рамото и му викат 'конграчурейшънс', ВаруфакДис - директно го псуват.

 83. 83 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ЕРЕБУС ми липсва да ми обясни как всъщност Гърция реално в момента ги цака еврогейовете, щотот държи всичко козове...

 84. 84 Профил на stamata
  stamata
  Рейтинг: 275 Неутрално

  господа гърци : на всяка свиня и идва коледата

 85. 85 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Супер форум,чета ви с наслада,продължавайте все така.

 86. 86 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#79] от "yoankata":

  Това беше преди време.
  Сега Иванов е експерт по туризъм, шопска салата и нова история

 87. 87 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  [quote#86:"Big_Villager"]Това беше преди време.
  Сега Иванов е експерт по туризъм, шопска салата и нова история [/quote]
  И в това фалира. Сега събира дългове. Мутричка демек.

  Др. Иванов, както всяко комуне, не може да започне нещо и да не го о**ре!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 88. 88 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Мурзилките са в отпуск даден им от Кутев днес!

 89. 89 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 503 Весело

  [quote#85:"angeles"]Супер форум,чета ви с наслада,продължавайте все така.[/quote]

  ето повод и да се включваш, защото мурзилките понякога (най-вероятно когато пристигнат чувалите с рубли), налазват като скакалци.

 90. 90 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#31:"alabalko"]защо мислиш, че сметката ще я плати Германия. Ако Гърция фалира това не означава, че се отървава от дълговете. Ако означаваше те още на момента щяха да са фалирали България като фалира при Луканов не се отърва от дълговете си, просто ги разсрочи. Гърците ще си разсрочат дълговете, но ще трябва да ги платят. И имай предвид, че заради дълговата криза германския бюджет спести десетки милиарди от плащания по собствения си дълг. Накрая ще са спестили милиарди, а Гърция ще си плати дълга и то с лихва. [/quote]


  ++++++++++++

 91. 91 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#33:"m17"]Е сега се очертава "освобождение" на гърция. Те ще правят каквото си искат и в замяна ще ядат колкото си изкарат сами. Да им е сладко.[/quote]

  По таверните вместо салфетки ще късат драхми,за по-евтино

 92. 92 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#39:"такованка $-джия"]България не е фалирала, просто спря да плаща лихвите и главниците!

  А Гърция ако фалира, и въведе драхмата, се отървава от дълговете и

  ПОЧВА НА ЧИСТО! [/quote]

  То ако ставаше така,всичко живо да е фалирало по няколко пъти вече

 93. 93 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#83:"yoankata"]ЕРЕБУС ми липсва да ми обясни как всъщност Гърция реално в момента ги цака еврогейовете, щотот държи всичко козове... [/quote]

  Малиии
  Ако довтаса и Барселинката ще има да си гукат тримката(с Иванов)...

 94. 94 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Гръцката наглост край няма!

 95. 95 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Надеждата ми е в гърция да направи дори малък пробив срещу демагозите от МВФ и 9те задокеански лихварски фамилии , някои знае ли , наи голямата уж британска банка е под контрола на фамилия ротшилд , наи голямата немска банка е под контрола на фамилия ротшилд , златото на третия раих ( което е наи голямото световно такова ) се съхранява в сеифове зад океана на лихварските фамилии и когато немците поискаха дял от него да се върне в германия им беше отказано .

 96. 96 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Европа е васал на тези задокеански лихвари , америка не е свободна държава а ,, трудов лагер , където се работи от сутрин до преди да си легнете . И сте се напълнили с кредити и задължения към тези добри лихвари , които сега възхвалявате и искате гръцкия народ на колене , но следващите на колене сме ние , испанците и поне още 15 държави в европа , самата германия се задъхва , това ли е нормалния свободен свят . А предстоят още много изненади за робското население . Бат пламене , не се гордея с хора като теб , в теб има примирение и пишеш отзиви , които се харесват на лихварската класа , това топли ли те , прави ли ти мизерния живот на лондонския строеж по лек , за това ли се борихме , да работим от сутрин до преди лягане само да си платим квартирата , транспорта до работата и храната , а става все по скъпо . Нормално е света да бъде по друг , нали сме разумни същества

 97. 97 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#53] от "Pontif А":това , което си написал просто не е истина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK