Кристалина Георгиева: Обществото иска промяна - нека направим каквото зависи от нас

"Днес, 10 години по-късно, имаме нов шанс и трябва да се възползваме от него. Европа 
излиза от кризата – тази година за първи път от 2008 г. се очаква положителен икономически растеж във всички страни-членки на ЕС", призова Кристалина Георгиева.

© European Commission

"Днес, 10 години по-късно, имаме нов шанс и трябва да се възползваме от него. Европа излиза от кризата – тази година за първи път от 2008 г. се очаква положителен икономически растеж във всички страни-членки на ЕС", призова Кристалина Георгиева."Дневник" публикува оригиналния адрес на зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева по повод навършването на десет години от деня, в който България подписа Договора си за присъединяване към Европейския съюз. 


На 9 февруари 2010 г. Кристалина Георгиева поема поста член на Европейската комисия с портфолио Международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. От 1 ноември 2014 г. тя изпълнява длъжността зам.-председател на ЕК и европейски комисар за еврокомисар за бюджета и човешките ресурси. 


______
Преди десет години на днешната дата, 25-ти април, България подписа договора си за присъединяване към Европейския съюз. Ползите за страната ни бяха осезаеми – само през следващите две години преките чуждестранни инвестиции скочиха от 4 на близо 14 млрд. долара. Към тях се добавиха и еврофондовете, които рязко подобриха инфраструктурата в страната. Пример е пътната мрежа - за тези десет години тя нарасна с над 1 000 км нови или значително подобрени пътища. 


Но очакванията за бързо стопяване на разликата в стандарта на живот между България и останалите страни от новото ни европейско семейство не се оправдаха. България се присъедини към Европейския съюз в труден момент – началото на най-тежката финансова и икономическа криза от Втората световна война насам.  Проблемите в Еврозоната изместиха вниманието от темата за изравняване на стандарта. У нас без външен натиск мотивацията за трудните промени намаля. Това най-силно се отрази на институционалната среда - както показват мониторинговите доклади на Европейската комисия, все още имаме работа за вършене, за да гарантираме онези правила, които да дадат на хората и на бизнеса сигурност и възможност да се реализират. Цели 96% от българите виждат сериозен проблем със съдебната система.  Не са изкоренени корупцията и организираната престъпност. Изостават реформите в образованието, администрацията, здравеопазването, пенсионната система.


Днес, 10 години по-късно, имаме нов шанс и трябва да се възползваме от него. Европа излиза от кризата – тази година за първи път от 2008 г. се очаква положителен икономически растеж във всички страни-членки на ЕС. Амбицията на новата Европейска комисия е да разшири и задълбочи общия пазар - да изградим енергиен съюз, единен цифров и капиталов пазар. През следващите месеци ще заработи и планът Юнкер, който цели да привлече инвестиции от поне 315 млрд. евро в икономиката на континента. В България днес има стабилно правителство. Обществото иска промяна. Имаме подкрепата на европейските ни партньори. Разполагаме с 32 млрд. лв. от европейските фондове за 2014-2020 г. Налице са нужните предпоставки, за да успеем.


Ще бъде ли различно след 10 години? Ще можем ли да погледнем назад и да си кажем - да, този път постигнахме това, за което си мечтаехме? Какъв ще бъде отговорът, отново няма да зависи само от нас. Но нека това, което зависи от нас, този път да направим. 


____


На 25 април 2005 г. на тържествена церемония в Люксембург България и Румъния подписват Договорите си за присъединяване, които влизат в сила на 1 януари 2007 г. От българска страна Договорът е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  ....Ще бъде ли различно след 10 години? ......
  ----------

  Животът минава толкова бързо.
  Не знам дали ще е по-различно,но ние ще сме с 10 години по-стари

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#2:"xmm"]Не знам дали ще е по-различно,но ние ще сме с 10 години по-стари[/quote]

  Затова не губете нито миг!...

 4. 4 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  ""- нека направим това, което зависи от нас""
  -От вас другарко Сталика не очаквам нищо стойностно да направите, защото вие сте пратени там за да не правите, а не да правите!

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#3] от "puknatastotinka":

  Ми не губим - с единия крак сме в Европата и аааа да стъпим и с другия и.....цък,нещо стане

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ами направете, кой ви пречи?
  Ама не можете, чеп за каца не става от вас!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Пази Боже "експерите" на Световната Банка да ни правят промяната !
  Ако кака Ви Кристалина е загрижена за България трябва да се бори час по-бързо да бъде заличен антибългарския и колониален ЗНИ !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Весело

  На тези приказки само обръщението "Другари и другарки" липсва.А как само щеше да подхожда!

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Ех, кога минават тези години.... 10 ли станаха вече? Тц тц тц тц.
  Но най-лошото знаете ли кое е? Че хората не разбраха какво е това "евроатлантически ценности". Дори и аз не съм съвсем наясно какво стои зад това понятие.
  Но в това няма нищо лошо. Хубаво е човек да се ограмотява от време на време. Ето, например отворих Гугъл и го попитах какво е това "евроатлантически ценности" и ми отговори машинката, но се уплаших. Наистина се уплаших! Отговаря ми "ге*ове, педера**и, АТАКА!". Сигурни ли сте, че това зад това понятие стоят хубави неща? Не мога да кажа, че съм отявлен интернационалист и съм за свободата всеки да си подлага задника, където иска, но все пак....
  За всеки случай отворих и Уикипедия, да видя какво пише в енциклопедията, но като попаднах на "Евроатлантизъм", там все едно е писал някой отявлен путинист. Страшно!

  И почвам да се притеснявам сериозно, дали не сбъркахме нещо? Сега, вярно, че исторически най-победоностните армии са били съставени от членове на ЛГБТ обществото - това древна Спарта, това Александър Македонски, все са разчитали на мъжката любов и омраза, може би и затова в US Marine Forces започнаха да приемат такива офицери, но....

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Цитат:"Не са изкоренени корупцията и организираната престъпност. Изостават реформите в образованието, администрацията, здравеопазването, пенсионната система."

  Тъжна работа, щом еврокомисар изрича това, виждайки далеч по-мрачната действителност: увеличаване на корупцията и завземането на държавната власт от ОПГ.

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  смятам ,че след 10 години България ще е по добро място за живеене от поне по голямата част от света и поне от 70% от Европа ,тук има природа ,тук няма конкуренция , а циганията отдавна намери пристанище на запад ,малките ни градове нямат нищо общо със западните мегаполиси ,в които хората са нагъчкани като сардели и се самоизтребват по улиците от натоварване на инфраструктурата ,за селата няма да коментираме ,само да няма цигани ,но и на това ще му се намери начина ,въоръжаване на населението .

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  В държава,дето все още във властта има хора от бившата Държавна сигурност и изпитват носталгия по времето на Живков,нищо добро не може да се случи.Времето на думите и обещанията отдавна приключи,а на делата, няма и да дойде.

 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В България ще се живее по-добре от други части на света докато не се опоска напълно наследството на Тодор Велики. След това идва дръвчето, а това време неумолимо наближава!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Весело

  До коментар [#12] от "rosiraycheva50._":

  Правилно! И аз съм много притеснен, дори не мога да спя нощем като знам, че Държавна сигурност още ме следи, независимо че минаха 20 години, откакто я разформироваха!
  Затова трябва да направим незабавна #ЛУСТРАЦИЯ, за да се освободим един път завинаги от комунизма!

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Гневно

  Искаше ли обществото ВЕИ-та? А дългосрочни договори за изкупуване за над 14 милиарда? А над 5 миларда за руски ядрени авантюри? А "високоефективно" изкупуване на свръх цени?
  А независим (и от Господ) главен прокурор? А автономия на ВУЗ-овете? А изкуствено дишане за топлофикациите, които са в технически фалит 20 години? А загорбващи условия на топлофикациите дори към хората с демонтирани радиатори? А концесия за водата? НЕ! Вие го направихте ВЪПРЕКИ хората! А банките да ни дерат и да нарушавта закона? А политици да назначават безотговорни типове в БНБ? И ние после да плащаме милиарди?
  Хората искат-борба с корупцията, одържавяване на ЕРП-тата, държавна енергетика! За нито един няма да ги послушате!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако този живковски фосил ще ни прави промяната ... съвсем сме я огелпили.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#6:"др. Иванов"]Ами направете, кой ви пречи?
  Ама не можете, чеп за каца не става от вас! [/quote]

  ДрОгарЬО Иванов, точно вие, които съсипахте социализма, а сега съсипвате и капитализма, да давате мнение кой ства и кой не, не е ли малко нагло.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#9:"Реформиран Соросоид"]Че хората не разбраха какво е това "евроатлантически ценности".[/quote]

  Вие комунистите не разбрахте какво са евроатлантически ценности, говори си за вас.
  По-надолу във поста ти се вижда, но не ми се цитират простотии.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#13:"др. Иванов"]В България ще се живее по-добре от други части на света докато не се опоска напълно наследството на Тодор Велики.[/quote]

  Аз друго "наследство" на Тодор Велики освен "диаманти" като теб и Злереформирания ( или никак ) Комуноид не виждам.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#16:"Ian Smith"]Ако този живковски фосил ще ни прави промяната ... съвсем сме я огелпили. [/quote]

  Не че досега я правеше Франклин Рузвелт

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#11:"ivan ivanov"]смятам ,че след 10 години България ще е по добро място за живеене от поне по голямата част от света и поне от 70% от Европа ,тук има природа ,тук няма конкуренция , а циганията отдавна намери пристанище на запад ,малките ни градове нямат нищо общо със западните мегаполиси ,в които хората са нагъчкани като сардели и се самоизтребват по улиците от натоварване на инфраструктурата ,за селата няма да коментираме ,само да няма цигани ,но и на това ще му се намери начина ,въоръжаване на населението . [/quote]

  Но пък е добре да видим, че има и по някой оптимист

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Весело

  До коментар [#18] от "Ian Smith":

  Какви комунисти бе Янчо? По-добре гледай демократите от ИДИЛ как се борят с омразния Асад )))
  Ти сега ще кажеш, че и Путин е комунист?

 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всички заедмо можем,но просто трябва да се изчистим от някои гнили ябълки във всяка една сфера,по всички етажи на властта и да има достатъчно силна социална енергия,която да не позволи тези неща да се повторят никога повече.

  Tony
 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"batzdravo"]виждайки далеч по-мрачната действителност[/quote]
  Здравко, поразен си от пропагандата бате. Райчева те е омотала та ти чернее пред очите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#18:"Ian Smith"]какво са евроатлантически ценности,[/quote]

  Я ни светни, Ян Смит, какво са евро-антлантически ценности? Сред тях не беше ли и свалянето от власт на Ян Смит и заличаване на цялата му политика?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#8:"vjacho"]На тези приказки само обръщението "Другари и другарки" липсва.А как само щеше да подхожда! [/quote]

  ++++++++++++++++Евала пич! Много точно казано.

 27. 27 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#16:"Ian Smith"]Ако този живковски фосил ще[/quote]
  Кофти съскаш. Наподобява платен коментар.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 28. 28 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#27:"oporna_to4ka"]Ако този живковски фосил ще- цитат на коментар #16 от “Ian Smith”
  Кофти съскаш. Наподобява платен коментар.
  Да се внушава: Ian Smith е платен коментатор.[/quote]

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  "През следващите месеци ще заработи и планът Юнкер, който цели да привлече инвестиции от поне 315 млрд. евро в икономиката на континента."
  От тези 315 млд за България 30 млн. По-малко от една хилядна. Тази жена да се отчете какво е направила за България, дето зависи от нея. Или да признае, че нищо не зависи, или че просто работи за себе си. Той Боко не случайно не я искаше, но му я натресоха.

 30. 30 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#27:"oporna_to4ka"]Кофти съскаш. Наподобява платен коментар. [/quote]

  Нека да не сме голословни:

  Завършва политическа икономия и социология във ВИИ „Карл Маркс“ (сега Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г. През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема „Екологични политики и икономически растеж в САЩ“[10]. Започва научна кариера в УНСС през 1977 г., където се издига до доцент. Гостува в катедрите по икономика на Лондонското училище по икономика (1987-1988)

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#22:"Реформиран Соросоид"]По-добре гледай демократите от ИДИЛ как се борят с омразния Асад ))) [/quote]

  Какво да им гледам ! Те са си от вашите !

  [quote#22:"Реформиран Соросоид"]Ти сега ще кажеш, че и Путин е комунист? [/quote]

  Ти сега ще кажеш, че не е !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#25:"др. Иванов"]Я ни светни, Ян Смит, какво са евро-антлантически ценности? Сред тях не беше ли и свалянето от власт на Ян Смит и заличаване на цялата му политика? [/quote]

  Е, случват се и грешки

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 33. 33 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#32:"Ian Smith"]не беше ли и свалянето от власт на Ян Смит и заличаване на цялата му политика? - цитат на коментар #25 от “др. Иванов”

  Е, случват се и грешки [/quote]

  Аз също мисля, че свалянето на Ян Смит беше голяма грешка.

 34. 34 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#30:"Ian Smith"]През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема „Екологични политики и икономически растеж в САЩ“[/quote]

  Би било любопитно да изровим тази дисертация и да видм какво точно е писала за САЩ в 1986-а.
  Въпреки че, като се замисля, мога да се обзаложа

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#33:"dombi"]Аз също мисля, че свалянето на Ян Смит беше голяма грешка. [/quote]

  Което си е вярно, вярно си е. То иде да покаже, че и Иванов има моменти на просветление.
  Въпреки че точно такива като него преди 1989-а кълняха "расистките режими" в Родезия и Южна Африка та сега малко бие на кухо.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Обикновени хора можеха ли до 1989-а пък и поне известно време след това да:

  "гостуват в катедрите по икономика на Лондонското училище по икономика (1987-1988)"

  Хайде стига вече с тези напудрени в Държавна сигурност биографии. И по-точно стига сме се ловили на въдиците на марксистко-ленинските "технократи".

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 37. 37 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#34:"Ian Smith"]Би било любопитно да изровим тази дисертация и да видм какво точно е писала за САЩ в 1986-а.
  Въпреки че, като се замисля, мога да се обзаложа [/quote]

  Не се хващай на бас! Със сигурност ще спечелиш.

 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Обществото иска промяна на дяснолибералния англосаксонски Капитализъм по американски образец, познат днес като Неолиберализъм и Либертарианство, който вкара за 25 години страната в тотална катастрофа заради сляпата вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила. Вместо това получаваме още повече Неолиберализъм и Либертарианство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2383 Весело

  До коментар [#24] от "oporna_to4ka":"Здравко, поразен си от пропагандата бате. Райчева те е омотала та ти чернее пред очите."

  Аз си харесвам Бъчварова. 😇
  А тая, Райчева, коя е? Нова?😎

 40. 40 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#38:"socialen"]Обществото иска промяна на дяснолибералния англосаксонски Капитализъм [/quote]

  И с какво мислиш да го замениш, социални работнико? Вярно е, че неолиберализмът пришпорва здраво икономиата, и понякога му се налага да отпусне юздите и да се погрижи за коня. Но все пак, той е добър жокей, който не бих заменил с някоя нескопосана социална кранта, която едвам крета и ветеринарят я е отписал.

 41. 41 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#29:"judjuk"] Той Боко не случайно не я искаше, но му я натресоха.[/quote]Натресоха му я същите, които натресоха пък него на нас - янките.

 42. 42 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#40:"dombi"]И с какво мислиш да го замениш, социални работнико? Вярно е, че неолиберализмът пришпорва здраво икономиата, и понякога му се налага да отпусне юздите и да се погрижи за коня. Но все пак, той е добър жокей, който не бих заменил с някоя нескопосана социална кранта, която едвам крета и ветеринарят я е отписал. [/quote]Да, но при неолибепализма ние сме крантата и ни пришпорват яко, до смърт и при това гладни и боси.

 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#40] от "dombi":

  Възроденият от Рейгън през 1980 година дяснолиберален англосаксонски Капитализъм, класически Либерализъм, познат днес като Неолиберализъм, умря, провали се тотално на 15.09.2008 година след само 28 години съществуване, благодарение на моя вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила. Щетите от световната финансова криза са по изчисления на ФЕД 27000 милиарда $ и 11 милиона работни места и 6 годишна рецесия в САЩ.
  А ся кажи каква форма на комунизма беше в САЩ в периода от 1933 година до 1980 година, когато САЩ бяха Раят на Земята и нямаше за 50 години нито 1 финансова криза?
  При Неолиберализма, от 1980 година насам цели 3 големи финансови кризи на общаться стойност само в САЩ на 36000 милиарда $ в името на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Е ученото си е учено! Сталинка го дава по комунистически. Не е забравила как са я обучавали.

  [quote#16:"Ian Smith"]Ако този живковски фосил ще ни прави промяната ... съвсем сме я огелпили. [/quote]

  Харесва ми този коментар! Много хубаво и точно е описанието "живковски фосил". Доживях и това, да ти пиша плюс на коментар.
  Истински лошото е друго. Европейският парламент и Европейската комисия явно не ги бърка миналото на другарката и я намират за учена.

  heruvim
 45. 45 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Весело

  Пък явно и жестовете ѝ са заучени. Показва към светлото бъдеще.

  heruvim
 46. 46 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#43:"socialen"]познат днес като Неолиберализъм, умря, провали се тотално на 15.09.2008 [/quote]

  Така, сега ако се опиташ да формулираш някоя своя, сериозна мисъл по въпроса, ще я прочета с удоволствие. Аз съм живял при социализма и ми е писнало от клишета, както леви така и десни.

 47. 47 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Стрина Кристалина да си гледа работата в Брюксел и да спре да ни занимава с нейните съображения в стил късен живковизъм!

 48. 48 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#40:"dombi"]И с какво мислиш да го замениш, социални работнико?[/quote]

  Ами вече има доста предложения от именити икономисти, главно американски. Просто държавата да хване юздите на икономиката от ръцете на финансовия елит. Да го пообложи с данъци както трябва, да забрани частното финансиране на партии и отделни политици, да спре тоталното приватизиране на дейности, които са главен обществен интерес (образование, здравеопазване, защита на околната среда, даже отбрана), да забрани или поне ограничи дейността на лобитата (узаконена корупция).

  [quote#40:"dombi"]Вярно е, че неолиберализмът пришпорва здраво икономиата, и понякога му се налага да отпусне юздите и да се погрижи за коня.[/quote]

  Да, ама той вече не се грижи за коня, а го изтощава съвсем и се качва на друг, китайски, индийски или какъвто и да е.


  [quote#40:"dombi"]Но все пак, той е добър жокей, който не бих заменил с някоя нескопосана социална кранта, която едвам крета и ветеринарят я е отписал. [/quote]

  Има голяма разлика между това да озаптиш жокея и да замениш коня. Не бъркай двете. Държавата просто трябва да изпълнява своята регулативна роля както трябва, а не както е сега да приема закони за защита на частни интереси на бизнеса за сметка на обществото. Точно това става сега в САЩ в невиждан размер.

  heruvim
 49. 49 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#46] от "dombi": Неговите мисли са си доста сериозни, но ти явно не ги разбираш. Трябва да се чете малко повече, не само в интернет.


  До коментар [#43] от "socialen":

  Неолиберализмът за съжаление не е умрял. Може като идеология, но в действителност той е на път да завладее света, поне в близкото бъдеще. Финансовият елит е толкова силен, че прави каквото си иска и дори ни подготвя война. За сега не се вижда светлина.

  heruvim
 50. 50 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Не се различаваш с нищо от управниците ни!

  Да живее България и българският народ.
 51. 51 Профил на plamen_hristov
  plamen_hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivan ivanov":

  Искам да споделя вашия ентусиазъм за възможните промени в следващите 10 години. Даже да не се случат изцяло, пак ще е добре.
  Договорът от Люксембург от 2005-та година е голям договор, също както Ньойския (Парижки) договор от 1919-та година. И двата имат много, много страници. Тяхното значение също е основополагащо. Делят ги около 84 и половина години.
  Някой наскоро каза, че влизането на нашата родина в Европейския съюз има характер на цивилизационен избор. Напълно съм съгласен, както и това, че парите имат значение.
  Понастоящем живея в Люксембург и любимото ми място за разходка, когато имам време и не вали, е Ноймюнстерското абатство, където е подписан договора в 2005 година

 52. 52 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjacho":
  А не може ли, приятели и душмани. Или, чакай, чакай сетих се за друго, колеги и колежки говедари. Ти кво казваш, става ли, или хайде.

 53. 53 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Весело

  [quote#52:"Nazlim S"]А не може ли, приятели и душмани.[/quote]
  Когато чуя нещо,което е много бодро,но по никакъв начин не се отнася до мен,т.е. казано е така,с гриф "Това тебе не те засяга",за себе си мисля че обръщението "Другари и другарки" най-му приляга.Вие имате право на друго усещане,разбира се.Аз съм стар човек,от онова време,и всичко,което влиза от едното ми ухо,а излиза през другото,смятам че е адресирано за някакви другари и другарки.

 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjacho":

  Мне, не липсва. Ако беше така, нямаше да има признания, че изоставаме с реформите. В комунистическата доктрина винаги всичко е хубаво, блести, цъфти и връзва, а петилетката се взима за двулетка!

  Чудя се на всички с негативните коментари. Дали вие ако бяхте на тази безумно висока длъжност щяхте да кажете нещо по-различно, по-умно?

 55. 55 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"vagabond66"]-От вас другарко Сталика не очаквам нищо стойностно да направите, защото вие сте пратени там за да не правите, а не да правите!
  [/quote]
  Що ли европейците са на друго мнения и избраха Георгиева за Комисар на годината?

 56. 56 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Весело

  [quote#54:"Orchid"]Дали вие ако бяхте на тази безумно висока длъжност щяхте да кажете нещо по-различно, по-умно?[/quote]
  Съгласен съм.От длъжността ще да е. Приема се като извинение.

 57. 57 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  кристалинке , кристалинке , ти направи много ! КАКА , не ги мисли тези по кофите

 58. 58 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#49] от "херувим":И като направят воина кво , аЗ съм готов да умра сега , да му мислят пожарникара и плевнята , 4е много откраднаха и няма да могат да си го изхар4ат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK