Вътрешният фалит на Гърция е вече факт, държавата е "най-лошият клиент"

Има още 7.2 милиарда евро от спасителната програма на Гърция, но кредиторите отказват да ги отпуснат, преди да бъдат изпълнени исканията им за повече реформи, икономически съкращения и повишаване на данъците от страна на правителството.

© Reuters

Има още 7.2 милиарда евро от спасителната програма на Гърция, но кредиторите отказват да ги отпуснат, преди да бъдат изпълнени исканията им за повече реформи, икономически съкращения и повишаване на данъците от страна на правителството.Кога ще свършат парите на Гърция? Въпросът смущава европейските столици и пазари от месеци, докато пререканията между новото правителство в Атина и кредиторите му от еврозоната не свършват, коментира BBC.


До момента Гърция се справя с обслужването на външния си дълг и с изплащането на заплатите и пенсиите.


Най-лошата новина обаче, която все още е международна тайна, е, че за хиляди хора, бизнеси и институции в Гърция, които разчитат на правителствени плащания, Атина вече е фалирала.
Страната не е получавала никакви заеми от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) от август 2014 г.


Има още 7.2 милиарда евро от спасителната програма на Гърция, но кредиторите отказват да ги отпуснат, преди да бъдат изпълнени исканията им за повече реформи, икономически съкращения и повишаване на данъците от страна на правителството.


Кабинетът, начело с Алексис Ципрас, в същото време отказва да "наруши мандата си", след като беше избран, благодарение на предизборни обещания за прекратяване на политиката на съкращения.


Без заеми от кредиторите и достъп до международните облигационни пазари, Гърция покриваше финансовите си нужди, като прибягваше до необичайни и противоречиви мерки. Измежду тях са насилствените трансфери на паричните резерви на предприятия от публичния сектор, местната власт и пенсионните фондове към хазната на централното правителство.


Гръцките пенсионери миналата седмица с изненада откриха, че не могат да осъществят обичайните тегления от банкоматите в деня, в който сметките им се захранват ежемесечно. Парите бяха налични със закъснение от няколко часа. Правителството оправда закъснението с "технически проблем".


Гръцката преса и Financial Times обаче дадоха по-малко безобидно обяснение: правителствените пенсионни фондове до последната минута са правили опити да намерят достатъчно средства, за да покрият разходите за пенсии.


За няколко категории служители в по-широкия публичен сектор вече не е изненада да открият нулево салдо в банковата си сметка в деня за изплащане на възнаграждения.


"В момента сме взели заплати за един месец по-малко. Скоро нямахме заплати за два работни месеца и никой не ни казва дали и кога ще получим следващото си възнаграждение", разказва служител в културна институция, финансирана от държавния бюджет.


Липсата на пари се усеща дори и от болниците. Макар че заплатите се плащат редовно на медицинските служители, правителството не е изплащало възнагражденията за времето на разположение на лекарите от четири месеца, разказва млад лекар пред BBC:


"Миналата седмица ни платиха за времето на разположение, което сме дежурили през декември миналата година."


Доставчиците на болниците, които ги снабдяват с всичко от бинтове до машини за хемодиализа, предупредиха миналата седмица, че скоро ще се принудят да спрат да правят доставки:


"През последните четири месеца плащанията бяха спрени без предупреждение", съобщи асоциацията на доставчиците в становище.


Вътрешният "де факто фалит" на Гърция се разпростира в повечето сектори, от издателства на академична литература до военни подизпълнители.


"Плащанията отдавна закъсняват. Преди поне имаше редовни транзакции от министерството на образованието. Сега просто ни казаха да чакаме", заявява управителят на издателска къща.


Изпълнителният директор на фирма, снабдяваща с храна армията на Гърция също признава, че не е получавал пари срещу услугите си от известно време:


"Всеки в нашия сектор се бореше ожесточено, за да работи с държавата: това беше доходно и сигурно. В момента държавата е най-лошият клиент".

Компаниите отлагат жизненоважни инвестиции и се надяват на разрешение на проблемите, заявява Теодор Фесас, председател на Гръцката федерация на предприятията, която представлява компании от всякакви браншове и сектори на гръцката икономика:


"Несигурността е най-сериозният проблем в момента. Тя застрашава и най-успешните и сигурни бизнеси, тези, които успяваха въпреки кризата да плащат заплатите и данъците си и да изпълняват задълженията си."


Неотложният характер на ситуацията обаче изглежда няма достатъчен ефект върху поведението на гръцкото правителство или върху Европейския съюз.


Миналата седмица кабинетът в Атина не успя да одобри новите реформи и повишението на данъците, които са необходими, за да убедят финансовите министри от еврозоната да отпуснат заемите за Гърция.


Представителите на еврозоната в същото време вярват, че времето притиска Гърция, а не цяла Европа. Те открито признаха, че имат стратегия как да ограничат домино ефекта, ако Гърция фалира или излезе от валутния съюз.


Това обаче плаши и безпокои най-вече обикновените гърци.


"Когато слоновете се бият, жабите страдат", цитира болезнено популярната напоследък гръцка поговорка 42-годишният търговски асистент Ники Волиоти и добавя: "Просто се изморихме да стоим постоянно в неизвестност".


В опит да избегне катастрофата, Гърция се опита да мобилизира и всички дипломатически средства, с които разполага. Министрите от кабинета на Алексис Ципрас пътуваха до Франкфурт, Брюксел и Париж, за да поискат разхлабване на финансовата хватка върху Атина, след като самият Ципрас разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел.


Усилените преговори продължиха с МВФ, Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) в рамките на преговорите "пари срещу реформи", но сигнал за пробив по преодоляване на различията по ключовите въпроси за пенсиите, трудовия пазар и минималната работна заплата отсъства.

Коментари (220)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 729 Любопитно

  Кога ще свършат парите на Гърция?

  гошо
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3214 Разстроено

  Хубаво пишат тия на плаката - "Христе, спаси Гърция"... ама дали ще го направи Той?

  Тъжно ми стана от тази статия, много тъжно...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Ами спрете да им давате и ще свършат.

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 888 Весело

  Гърция е във вътрешен фалит от поне два месеца.
  Сега се чака само някой да се изкряска "Банката не ми дава достъп до парите" и тези чакани 7,2 милиарда няма да ги оправят.
  Гърция е пред колапс и то всеобхватен.
  Гърците чрез избирането на СИРИЗА, не осъзнават че фалират частният и държавен сектор, заедно с банковият.

  Нещо ми се струва, че развръзката ще е преди 30 Май, май ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Тежко събуждане и запознаване с реалността се очертава...

 6. 6 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Христос е евреин, какво общо има с гърците, че искат да ги спаси?
  Комунистите, които си избраха, те да ги спасят!
  Но те в момента са заети да ограбват пенсионните фондове.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Големи инати са гърците.След като разбраха,че пари ще се дават само срещу реформи,не разбирам какво чакат,че не ги почват.Този път няма да им се размине.Че и по-лошо ще става.На ЕС му писна от лъжи и увъртания.

 8. 8 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Накрая келнера идва със сметката........клиента няма пари в брой, няма и кредитни карти

 9. 9 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тарикатлъкът е до време. След това идва втората част, тъжната..

 10. 10 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Не е хубаво това, което се случва. Дано намерят решение по-скоро - гърците ще трябва да направят необходимите реформи, иначе всички ще страдат.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Любопитно

  Най-интересното е ,че във фирмата имаме 5 тира които возят само Гърция-Румъния и обратно .В последните месеци се разчепиха от каране.Отделно има и спедиция ,която също работи много добре с чужди тирове.
  Иначе най-вероятно Гърция ще фалира ,но горните факти ме озадачават на фона на тази прогноза ,да не кажем реалност.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Когато пили, пели! Когато плащали, плакали!

 13. 13 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#11:"navy"]Иначе най-вероятно Гърция ще фалира ,но горните факти ме озадачават на фона на тази прогноза ,да не кажем реалност. [/quote]
  Това, че държавата фалира, не значи, че и частните фирми ще фалират.

 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#13] от "bawarec":

  А прочете ли статията, че държавата е завлякла маса фирми.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#7] от "rosiraycheva50._":

  Имате ли поне бегла идея, каква е данъчната тежест в Гърция сравнена c тази в България?! В резултат на това 4000 гръцки фирми прехвърлиха бизнеса си в България. Тройката лекува Гърция, като убива пациента си. Ако продължава скоронищо нямада го боли!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  раздържявяване на публичния сектор. Няма по-добро от това частника да поема загубите, рисковете и мениджмънта. България мина по този път преди 20 години. От тогава насам никаква заплаха за публичните средства. Така се прави, колкото и да им е трудно на маляките ще трябва да признаят, че България е най-добрия пример за тях

 17. 17 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Якото е, че само до преди 6 месеца гърция имаше 1.5% първичен бюджетен излишък. Сега има 1.5% първичен дефицит проектиран на този етап. И въпреки великите си приказки, новото правителство не е направило технически нищо - нито да го увеличи, нито да го намали. Само приказки. Но приказките очевидно имат своята цена - само до момента приказките са им стрували 3% БВП, което е аааа, колко интересно число, бах тая математика, сигурно господ я е измислил - 7.2 милиарда евро! Все пак най-вероятно е случайно съвпадение. За съжаление, без промяна дефицита се прожектира на около 5% на годишна база.

 18. 18
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#1:"гошо"]Кога ще свършат парите на Гърция? [/quote]
  Свършиха. Нема узо, нема сиртаки, нема
  чинии за трошене.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#17] от "Делян (delian) Делчев":

  Дай линк за първичния дефицит!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#15:"tribiri"]Имате ли поне бегла идея, каква е данъчната тежест в Гърция сравнена c тази в България?! [/quote]
  Така ли? А когато българите си плащаме данъците, защо гърците гордо ни казват , че за тях е въпрос на чест!!! да не си платят данъците към собствената си държава и заради това, че българите обичайно си плащаме данъците, ни считат едва ли не за мало*мни и ни гледат отгоре?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Като гледам плаката на снимката под заглавието, се сещам за оня виц,където питали радио Ереван как ще се оправи България,пък то отговорило:
  Има рекло,два варианта,реалистичен и оптимистичен.Реалистичният е господ бог да слезе на земята и да ви оправи,а оптимистичният е сами да се оправите...
  Та този виц е подходящ за състоянието на Гърция в момента..

 23. 23 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван Петров":


  [quote#6:"Иван Петров"]Христос е евреин, какво общо има с гърците, че искат да ги спаси? [/quote]
  С това не съм съгласен, защото и ние молим Христос за помощ при нужда.


  [quote#6:"Иван Петров"]Комунистите, които си избраха, те да ги спасят!
  Но те в момента са заети да ограбват пенсионните фондове. [/quote]
  С това съм абсолютно съгласен.


  До коментар [#17] от "Делян (delian) Делчев":
  Благодаря Ви за компетентния отговор. Беше ценно за мен да науча някои важни фактори за развитието на нещата.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 24. 24 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Това, което пишат за пенсионните фондове, ме втрещи. Дано не са ги изпразнили наистина, защото от катастрофа до катастрофа има разлика. Ако е истина, един провал на преговорите ще е равносилен на потоп или на 8,5 по Рихтер. Пази боже.

 25. 25 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  А, за фирмите на Пеевски, Гергов и прочие комист-капиталисти, няма да плача.
  То не беше надписване, то не беше крадене, а Дянков им каза:
  "Плащам сега с дисконт 10%-сумата, или 100%, ама догодина"
  Като гледам Гергов май се е съгласил ?!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И как сега гръцките пенсионери ще плащат на българските прислужнички?

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#16] от "stanislavdi":

  4

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  До коментар [#18] от "tribiri":
  Впредвид че по голямата част от фирмите,които обслужват държавата и държавните поръчки са:
  -замесени и генерират огромна корупция
  -условията по договора за неизгодни за данъкоплатците и цените са надути няколко пъти ,а качеството свито
  -собственост са на "обрача от фирми" в действие

  Това не е чак толкова лоша новина.


 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#16] от "stanislavdi":

  Кои са най- печелившите компании в света и колко от тях са преобладаващо държавни?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#28] от "kapitalcho":

  Прав си.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#26:"gozambo"]И как сега гръцките пенсионери ще плащат на българските прислужнички?[/quote] Сега положението ще се обърне- гръцките пенсионери ще дойдат да стават домашни помощници в по-заможните български семейства- това е положението. Ако са се държали добре с техните служители- българи- о.к. - българите помним и най-малката сторена добрина. Ако ситуацията е противоположна- има доста капризни мутреси - свят ще им се завие на гръцките домашни помощници

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Да не пропуснем "моля те".
  Напомня ми за старата история с "Пролетарии от всички страни, ради Бога, обединявайте се!"

 33. 33 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Гърция няма да фалира колкото и да им се иска на Дневник и на доста от пишещите тук.

 34. 34 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  "Несигурността е най-сериозният проблем в момента. Тя застрашава и най-успешните и сигурни бизнеси, тези, които успяваха въпреки кризата да плащат заплатите и данъците си и да изпълняват задълженията си."

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Аха ! Май става думи за бизнеси , чийто основен клиент е държавата ! Не ?

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#28] от "kapitalcho":

  Ами чудесно! Сега Боце като прочете това мнение и ще генерира още добри новини!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 991 Неутрално

  МВФ има предложение гръцкият дълг да бъде отписан (от днешната преса).

 37. 37 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  [quote#29:"tribiri"]Кои са най- печелившите компании в света и колко от тях са преобладаващо държавни?![/quote]
  Пренебрежимо малко са. Ако имаш предвид Фолксваген съм съгласен, въпреки, че и там има много уговорки. За Роснефть и Газпром не ми се говори-пълна катастрофа.

 38. 38 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Не злорадвствайте, българи. Гърция е била и ще бъде; а България ?

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#34] от "stenlyaka":

  Държава, в която бюджетът харчи 50% от БВП няма как да не е най-големия клиент. А тройката иска повишаване на данъците!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван Петров":

  Христос като син божий е общ символ без гражданство, не е ли така?

 41. 41 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 845 Любопитно

  До коментар [#16] от "stanislavdi":
  [quote#16:"stanislavdi"]маляките ще трябва да признаят, че България е най-добрия пример за тях[/quote]
  Като си паркираш колата пред църквата и знаеш,че имаш проблем с лизинга,ще вземеш ли пример от просяка,седящ до портата,защото днес му е бил добър деня и е изкарал за хляб?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#37] от "stanislavdi":

  А саудитската АРАМКО?

 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Весело

  МВФ притиска кредиторите на Гърция да отпишат голяма част от дълга. Иначе "оттеглял подкрепата". Да се смееш ли, да се ядосваш ли...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#31] от "logika":

  Би ли си наела гъркиня за прислужница?

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#44] от "Иван Петров":
  Не, но аз не съм мутреса

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#37] от "stanislavdi":

  Толкова ли сте зле с ползването на гугъл!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  [quote#42:"daskal1"]А саудитската АРАМКО?[/quote]
  Както биха казали руснаците "объркал си дупките" които сравняваш (Сравнил пизду с жопой)

 48. 48 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Излизането на Гърция от еврото не е решение. В този случай бихме били изложени на много опасности, защото особено англоаксонският свят би се опитал да направи всичко да разтури Еврозоната ритмично, продавайки я "апартамент по апартамент", каза снощи Юнкер.

  'Anglo-Saxon' world would rip apart Europe after a Grexit, says Juncker


  http://www.euractiv.com/sections/eu-priorities-2020/juncker-if-greece-leaves-anglo-saxons-will-try-break-eurozone-314308

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11583755/Anglo-Saxon-world-would-rip-apart-Europe-after-a-Grexit-says-Juncker.html

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Ако на местната олигархия не и пукам дали българите един ден ще се наложи да връщат заеми като гърците на цената на лични лишения, то от тази новина - че обществените поръчки вече не са сигурен бизнес, сигурно им е замръзнала пикнята. Че стигне ли се дотам, да се борят за пазари на общи начала, с бързина, иновации и 10% обичайна печалба, направо ги пиши бегАли. Не е за тях тази работа....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#38] от "waterfall":
  Не ни поучавай, г-жа чужденка. България е била, България я има, въпреки, че през 1997г. имахме фалит на банки и държавен банкрут. Оцеляхме и даже се опитахме да живеем нормално. Да видим- дали гърците имат същият виталитет като нас, българите, при държавен банкрут на гърция и дали ще се оправят за 10-12 години след банкрута на държавата си - както се случи в България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#25] от "ironhorse":

  100% догодина след 20 данъчни ревизии и 30 проверки от ХЕИ инспекции по труда и каквото още се сетиш! А ако някой издържи, подхвърляш в автомобила на сина му пакет с дрога и го вкарваш в затвора.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  [quote#41:"Майндърбайндър"]Като си паркираш колата пред църквата и знаеш,че имаш проблем с лизинга,ще вземеш ли пример от просяка,седящ до портата,защото днес му е бил добър деня и е изкарал за хляб?[/quote]
  Глупаво сравнение. Първо, не сме просяци. Второ, ако колата ти, къщата ти, косата на жена ти, образованието на децата ти, здравето ти и трапезата ти са на лизинг който не можеш и няма начин да можеш да изплащаш се превръщаш в просяк. Цялата Гърция е на лизинг който тя няма как да плаща. Лизингодателя идва и си взема всичко (за Гърция това важи и косвено и пряко)

 53. 53 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  Като символ е така, дори мюсулманите го зачитат.
  Като родословие казват, че е от майка еврейка и баща римски легионер(може да е всякакъв, един вид гражданин на света. От време оно си съществува глобализацията).
  На гърците проблема им е, че ще се молят на всеки, който им обещае, че ще продължат да мързелуват.
  Евреите от своя страна дават там пари, откъдето могат да си ги върнат с печалба, та затова гърците да се молят на евреин да ги спаси ми се вижда нелепо.
  Те и на сина Божи няма какво да предложат насреща - ще го веселят с узо, сиртаки и мезелъци ли или ще му дадат да троши чинии?

 54. 54 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Големи инати са тия гърци, обаче! Ако намалят заплатите на държавните служители, пенсиите, стипендиите, обезщетенията, болничните, детските и надбавките само с 10% ще успеят да съберат пари да си плащат дълговете. Обаче, те инати - не, та не! Но накрая, все пак, ще ги намалят.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 55. 55 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Любопитно

  [quote#48:"petrov9"]would rip apart[/quote]
  "Ще разпродаде апартамент по апартамент"
  Интересен превод!

  А не се ли превежда "ще разпарчоса"?

  Да разлая троловете!!
 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Не съм съгласен със статията. Не може да се смята за доказано, че забавянето на заплати, плащания към фирми-изпълнители на държавни поръчки, плащания на болници към доставчиците и т.н. са сигурен признак за предстоящ фалит на държавата. Още пък по-малко използуването на "необичайни и противоречиви мерки" - като предсрочно изземане на дивиденти и изчезване на пари от Здравната каса. Защото познавам други страни, където това си е практика от дълго време, а те даже дават акъл на съседите.

 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иван Петров":

  Логично, макар и сложно за връзки и асоциации. Само да не Ви бият за римския легионер (евреите не признават непорочното зачатие и те ще са ОК, но за християните това е аксиоматичен верски момент)

 58. 58 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "mimeto71":


  [quote#33:"mimeto71"]Гърция няма да фалира колкото и да им се иска на Дневник и на доста от пишещите тук.[/quote]
  Защото....?

  Homo ludens sum
 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5033 Весело

  [quote#33:"mimeto71"]Гърция няма да фалира колкото и да им се иска на Дневник и на доста от пишещите тук. [/quote]

  Защото Мимето ще им даде 71 милиарда заем!

 60. 60 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  За кое ти е тъжно, че края на 30 години лапавица на гърба на цяла Европа дойде?

  Крайно време беше и е добре да се случи за назидание на всички кандидат-изнудвачи!

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#48] от "petrov9":

  Не видях такъв директен текст would rip apart; той използва "декомпозира" във френския, във втората част на речта на английски освен "тhe Greek people have great dignity. This is a great nation, although being from time to time a weak state, and we have to show solidarity with the Greeks.' критикува Великобритания.
  иначе would rip apart се превежда като "би разкъсал/а"...

 62. 62 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 277 Весело

  Много са хитри гърците! Браво на тях! Хем си живеят, хем разтаковат онаковото на цялата хищна капиталистическа система!
  Явно доста са си патили от алчни капиталисти. И познават много добре мурафетите им заробващи.

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 63. 63 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Наште цоциалисти гледат ли?

  Да гледат как след някой и друг месец ЦиПрас ще го изгонят с молотов собствените му избиратели!

  Освен ако не клекне пред Европа, тогава ще го изгонят само с камъни, защото е излъгал...

 64. 64 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 347 Неутрално

  "Вътрешният фалит на Гърция е вече факт"

  Факт е от 5 години насам.

  Да живее България и българският народ.
 65. 65 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  ЕК си работи по план....Слушкаш папкаш...Не слушкаш не папкаш....А фалита си е от 5 години....

 66. 66 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 845 Любопитно

  [quote#52:"stanislavdi"]Първо, не сме просяци. [/quote]
  Пенсионерите,с пенсия от 140 лева(Е 72) са:
  а.Просяци
  б.Пример за гръцките пенсионери.
  Работещи,със заплата от 360 лева( Е 184) са:
  а.Работещи просяци.
  б.Пример за подражание на съседни народи.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 67. 67 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#49] от "cinik":

  Абе и повече от 10 % печалба се изкарва в частния бизнес-например атсоринга и шифашката индустрия(завод в Бангладеш,където готовата продукция секупува за 2-5 долара,а тук с е продава за 50-100 долара).

 68. 68 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":

  МВФ по хубаво са коментирали данните на друго място, но и това става:

  http://grreporter.info/mezhdunarodniyat-valuten-fond-iska-grtsiya-da-stegne-kolanite-za-5-miliarda-evro/17224

 69. 69 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#61] от "daskal1":

  Това е заглавието на материала по този повод в The Telegraph
  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11583755/Anglo-Saxon-world-would-rip-apart-Europe-after-a-Grexit-says-Juncker.html

 70. 70 Профил на antonios71
  antonios71
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дори уж фалиралите гърци живеят е пъти по добре от нас .Питам се ние какви сме

 71. 71 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 476 Неутрално

  На фона на тази статия, не ме учудва че другия месец Русия и Китай ще правят военни учения в Средиземно море. Явно лешоядите се събират на купове вече.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 72. 72 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Я питайте гърците дали когато фалират изцяло ще си направят минималните пенсии като нашите - по 60 евро?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 73. 73 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 229 Неутрално

  тройката им дава пари за да обслужват текущите си заеми и да не паднат под фалит но това не може да ги спаси ! а друга страна гръцката икономика тоест бвп то им се свива което възпроизвежда нови дългово нещо като черна дупка на това му се казва структурен проблем все едно да имаш магазин потънал в дългов да му се опращат и следващие ден и то работейки пак да възпроизведе (загуба) тоест дълг поради падналато потребление

 74. 74 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#68] от "Делян (delian) Делчев":

  тройката им дава пари за да обслужват текущите си заеми и да не паднат под фалит но това не може да ги спаси ! а друга страна гръцката икономика тоест бвп то им се свива което възпроизвежда нови дългово нещо като черна дупка на това му се казва структурен проблем все едно да имаш магазин потънал в дългов да му се опращат и следващие ден и то работейки пак да възпроизведе (загуба) тоест дълг поради падналато потребление

 75. 75 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 792 Весело

  да не се пртеснват гърците, само трябва още малко да устискат, и германците ще им платят 200 млрд репарации, нали президента казал че трябва да разгледат тази възможност

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 76. 76 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1164 Любопитно

  Тя играта на гърците стана ясна - Варуфакис се прави на клоун няколко месеца, времето мина, и сегашните преговарящи се молят - дайте пари, че загиваме, пък ще видим какво ще се договорим. Дано обаче не им се вържат на простотиите като задокеанските братчеди от МВФ.

 77. 77 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  [quote#21:"logika"]огато българите си плащаме данъците, защо гърците гордо ни казват , че за тях е въпрос на чест!!! да не си платят данъците към собствената си държава и заради това, че българите обичайно си плащаме данъците, ни считат едва ли не за мало*мни[/quote]

  Това не е съвсем вярно. Наскоро участвах в комисия за ликвидиране на архив от документи с изтекла давност на фирмата и казвам само за статистиката, че до въвеждането на десятъка 2007 данъци не са се плащали. Писали са се командировъчни, разписки наръка, нафта в натура...Дори портиерът имаше на сметката си едно 50-тина командировки годишно.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 78. 78 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Не съм изненадан. Комунизмът води винаги до фалит.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 79. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За катасТройката (МВФ, ЕЦБ, ЕК) "реформи" = разграбване на безценица на държавни активи.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 80. 80 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#66:"Майндърбайндър"]Пенсионерите,с пенсия от 140 лева(Е 72) са:
  а.Просяци
  б.Пример за гръцките пенсионери.
  Работещи,със заплата от 360 лева( Е 184) са:
  а.Работещи просяци.
  б.Пример за подражание на съседни народи.[/quote]
  Верният отговор е "в" - пример какво прави комунизмът с хората.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 81. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  [quote#17:"Делян (delian) Делчев"]до преди 6 месеца гърция имаше 1.5% първичен бюджетен излишък.[/quote]Това е секс, гръцка статистика, и видео. Никога в последните няколко десетилетия Гърция не е имала първичен излишък. Фокусът с излишъка е обяснен тук: http://on.wsj.com/1ACnnjo. Накратко, не са взели под внимание държавната помощ за банковия сектор. А при нас въпросната помощ се брои за част от дефицита.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#80] от "Яна":

  Съгласен съм с Вас и много моля всички които правят сравнения между гърците и нас да не забравят един основен исторически факт:

  Гърците никога не са строили социализъм!

  А освен материалните този факт има и още едно много важно измерение: главите на болшинството българи все още са много
  по-наляво от СИРИЗА.


 83. 83 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Краят на филма е близо. Дълго го гледахме този дълъг и протяжен филм, а злодеят до последно се бореше за живота си и не се даваше. Изтормози се и той, и ние покрай него. Но ето, че вече се вижда краят. Европейците най-после разбраха, че само наливат пари на вятъра, а реформи няма да има никакви. Стратегията с "лъжливото овчарче" изобщо не проработи. Преди това и стратегията "лошият вълк" също се провали.
  Поздравявам авторите на материала за снимката. Изключително подходящ иконичен материал. Гърците молят Исус да ги спаси. Но ние, простите, бедни и оръфани българи, за каквито ни имат гърците, знаем една златна поговорка: "Нивата не ще молитва, а мотика". Гърците живяха 30 години с молитви, сега е време да хванат мотиките и на полето да сеят картофите.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 84. 84 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#1] от "гошо":

  Когато се разпадне ЕЗ/ЕС.

 85. 85 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Последните 5 години данъци не бяха никаква тема за катасТройката. Цитат:

  "...икономически съкращения и повишаване на данъците от страна на правителството."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 86. 86 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#83] от "Lou":


  [quote#83:"Lou"]Гърците живяха 30 години с молитви, сега е време да хванат мотиките и на полето да сеят картофите.[/quote]

  Гърците не са полски работници, те са търговци и засега доста добре се справят и уверявам те това ще продължи и занапред в следващите поне няколко години.
  Гърция ще бъде спасена на всяка цена и това е ясно на всички в ЕС, просто се чудят как да го обяснят на мат'ряла сега..

 87. 87 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#80] от "Яна":

  Пролетариатът да не се мислите сега за капиталисти?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 88. 88 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#80:"Яна"]Верният отговор е "в" - пример какво прави комунизмът с хората.[/quote]
  Добре,ама и други минаха през този режим и не излязоха с такива поражения.Ще стигнем пак до качеството на мат'ряла.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1517 Весело

  [quote#76:"rainbou1"]Варуфакис се прави на клоун няколко месеца[/quote]Интересното е, че Варуфакис все призовава Еврозоната за солидарност с "бедстващите гърци", а той самият не пожертва дори и част от 6-цифрената си заплата като министър в полза на бедните.

  Те това е образец за марксистка солидарност.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 90. 90 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#75] от "DareDebil":

  Който чупи, купи.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 91. 91 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#78] от "grand funk railroad":

  Само, че в конкретния случай, Неолиберализмът, дяснолибералния англосаксонски Капитализъм по американски образец доведе 2010 година Гърция до фалит. И не го допусна, както трябваше да е по принципите на пазарната икономика, за да не загубят кредиторите парите си.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 92. 92 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Когато на един политик му се даде много властт се оаква.
  Ципрас и ония финансис Варуфакас си го на факаха.

 93. 93 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#80] от "Яна":

  Дяснолибералният англосаксонски Капитализъм по американски образец, познат днес като Неолиберализъм и Либертарианство, носи невиждани поражения в името на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 94. 94 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Фирмите винаги държат някакви запаси от материали и пари. В трудни периоди ядат от запасите. Очевидно в Гърция върви този процес.
  В статията цитират забавяния на заплати. Това е обезкървяване на икономиката. Процесът е бавен, но необратим.
  След като се изчерпят запасите фирмите не могат да маневрират и намаляват оборота.

  подпис
 95. 95 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много е интересно как бедният български Пролетариат под статията се радва на страданията на братята си от гръцкия Пролетариат. Не е важно на мене да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 96. 96 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#36:"waterfall"]МВФ има предложение гръцкият дълг да бъде отписан (от днешната преса).[/quote]
  ОК, и как това ще помогне на Гърция? Дай някъкви идеи че ние Българите сме прости. Той дълга отдавна е отписан. Просто няма да ви дават повече пари. Това ви е проблема!


  [quote#38:"waterfall"]Не злорадвствайте, българи. Гърция е била и ще бъде; а България ?[/quote]

  До коментар [#38] от "waterfall":

  Браво на Гърция! България сигурно и тя ще пребъде колкото Гърция. Да ви имам самочуствието дето го имате косматите мазни гъркини или така наречения - Средиземноморски тип.

  California Über Alles
 97. 97 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#20:"tribiri"]Дай линк за първичния дефицит![/quote]

  Ще има да чакаш!
  Този е обикновен форумен трол.

 98. 98 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#88] от "Майндърбайндър":

  Тези които не излязоха с пораженията,отдавна емигрираха на Запад................и повечето се справят повече от добре.
  Докато продължава диктата на комунягите и БКП разнородните им партийки,не очаквай нищо освен мизерия.

 99. 99 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  Напълно логично след десетилетията на финансови безумия от страна на управниците на Гърция!

 100. 100 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Вътрешният фалит на Гърция е вече факт, държавата е "най-лошият клиент"

  Не е добре. Ако една от силните икономики на Балканите (имам впредвид БВП) фалира, нищо добро не очаква съседите и. Няма повод за злорадстване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK