Източна Европа предупреди Камерън да не посяга на свободата на движение

След изненадващото си преизбиране на поста на министър-председател на Великобритания, Дейвид Камерън веднага потвърди готовността и намеренията да изпълни основните си предизборни обещания - да проведе референдум за или против членството на страната в ЕС и да предоговори задълженията на Обединеното кралство към общността.

© Reuters

След изненадващото си преизбиране на поста на министър-председател на Великобритания, Дейвид Камерън веднага потвърди готовността и намеренията да изпълни основните си предизборни обещания - да проведе референдум за или против членството на страната в ЕС и да предоговори задълженията на Обединеното кралство към общността.Министрите от държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), от Източна Европа предупредиха преизбрания премиер на Великобритания Дейвид Камерън, че правото на свободно движение на работниците имигранти не подлежи на преговори в общността.


Предупреждението идва в момент, когато Камерън назначава новия си кабинет и се готви да започне преговори за промяна на условията на членството на Великобритания в ЕС. Така или иначе министър-председателят потвърди, че обещаният референдум за излизане от общността ще се състои до 2017 г.


"Готови сме да седнем на масата за преговори и обсъдим какво трябва да бъде реформирано… Но що се отнася до имиграцията, нашите червени линии, които не бива да бъдат пресичани, са ясни", категоричен беше министърът на европейските въпроси на Полша Рафал Тжасковски.
"Стратегическият интерес на Полша е да запази Великобритания в ЕС. Но това не означава, че сме съгласни с всичко. Конкурентоспособността  и вътрешният пазар са неприкосновени. Както и свободата на движение", добави Тжасковски в интервю пред Financial Times.


Европейските министри на Словакия и Унгария подкрепиха позицията на Полша.


Унгарският министър Саболч Такач също така добави: "Не ни харесва, когато унгарските работници са наричани имигранти, те са европейски граждани и имат свободата да работят в другите европейски страни."


Европейските лидери от Западна Европа обаче демонстрираха повече готовност да сътрудничат на Камерън в постигането на нова сделка с ЕС.


Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви пред министър-председателя, че е "готов да работи за постигането на справедливо споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз".


Дейвид Дейвис, бивш министър от евроскептичното крило на правителството на Камерън заяви, че приоритет ще бъде да се постигне сделка, при която Великобритания да използва право на изключване от съответни европейски политики.


"Правото на свободно движение е важно, но не е най-важното", заяви Дейвис. 
В същото време Камерън днес отново потвърди, че въпреки предстоящите трудности в преговорите в Брюксел, решителната му победа на изборите на 7-и май му е предоставила мандат да ги проведе:


"Имаме мандат. Ще бъде тежко, но очевидно получихме мандата", заяви премиерът пред репортери, преди да се срещне с представителите на своята партия в парламента. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK