Еврокомисията предлага временно преразпределяне на имигрантите в държавните членки

Еврокомисията предлага временно преразпределяне на имигрантите в държавните членки

© European CommissionДнес в Брюксел беше представен Европейският дневен ред за имиграцията, който предвижда мерките за справяне със ситуацията с наплива на имигранти на територията на Европейския съюз (ЕС). Стратегията беше представена от върховния представител на ЕС по въпросите за външната политика Федерика Могерини, еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос и зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Преди да бъде пристъпено към изпълнение на стратегията, европейският дневен ред за имиграцията ще бъде предложен за разглеждане пред Съвета на ЕС по външни работи и общи въпроси, Европейския парламент (ЕП) през лидерите на държавите членки на срещата на Европейския съвет през юни. 
____


 Димитрис Аврамопулос обеща "да се предостави помощ на страните от предната линия по всякакъв начин". 60 млн. евро ще бъдат мобилизирани за финансова помощ за страните, при които е най-сериозен притокът от имигранти. 


Помощта, която ще бъде предоставена на общо девет държави членки, ще бъде предназначена за подпомагане на административния капацитет за определяне кои имигранти имат легалното право да потърсят защита и да останат на европейска територия. Имената на страните, към които ще бъдат насочени средствата, не бяха посочени.
Измежду незабавните мерки е и утрояване на капацитета и активите на съвместните операции на Фронтекс Тритон и Посейдон за 2015 и 2016 г. Общо това ще струва 89 млн. евро, като 57 млн. от тях ще дойдат от фонд "Убежище и миграция", а 5 млн. – от фонд "Вътрешна сигурност".


Ще бъде задействан спешен механизъм за справедливо преместване на имигрантите към други страни въз основа на коефициент за разпределение.


"Разпределителният коефициент ще бъде изчислен на базата на обективни и количествено изразими стойности, които подлежат на проверка", увери Аврамопулос.


Критериите за разпределение между държавите членки включват: брутния вътрешен продукт на страните по данни от 2013 г., броят получени молби за убежище средно на 1 млн. жители за периода от 2010 до 2014 г. и нивата на безработицата от 2014 г.


За първи път се активира чл. 78(3)* от Договора за ЕС чрез тази схема в помощ на страни, които се сблъскват с внезапен прилив на имигранти. Временната система за преместване ще работи само за имигранти, за които е потвърдено, че са в нужда от международна протекция в Европейския съюз (ЕС). Механизмът ще действа на временен принцип, а предложение за постоянна система за релокация при спешни ситуации на масов имигрантски прилив ще последва в края на 2015 г.


Европейска схема за преселване ще предостави възможност на 20 000 разселени лица от трети страни (отново в доказана нужда от международна помощ) да се настанят в ЕС за следващите две години, като бюджетът на тази мярка възлиза на 50 млн. евро.


"В момента Брюксел работи върху нова военноморска операция в Средиземно море, която да разбива мрежите на трафикантите и да се бори с контрабандата на хора", пише ЕК в съобщение до медиите.  Новата европейска операция на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) ще има за основна цел "да прекъсне дейността и да наруши бизнес модела на трафикантите", заяви Могерини.


Тя ще зачита изцяло международната законова рамка и ще бъде синхронизирана със Съвета за сигурност на ООН.


"Не планираме никаква военна намеса в Либия, планираме военноморска операция в координация с ресорните либийски власти за разбиване на модела на действие на престъпните организации, които осъществяват контрабанда на хора", категорична беше Могерини.


При изпълнението на тази операция ще бъде зачитан законовият принцип на международното морско право за задължението за спасяване на човешки живот, потвърди Федерика Могерини. По-рано европейските лидери изразиха опасения, че започването на такава операция ще увеличи притока на имигранти от Либия заради по-голямата сигурност, че те ще бъдат спасявани в морето.


Европейската стратегия ще започне да работи от самите проблемни региони – Близкия Изток, Сирия и Либия, откъдето идват голяма част от имигрантите, заяви Федерика Могерини, като посочи основните дейности: управление на границите, хуманитарна защита и борба с трафикантите.


Територията на Нигер ще бъде фокус на европейските мерки, защото голяма част от пристигащите в Европа преминават именно през нея.


В момента Европейската комисия (ЕК) полага усилия да организира среща на върха между Европейския съюз (ЕС), Африканския съюз и ключовите страни, които имат отношение по проблема. Целта е да се създаде "мрежа, в която всяка държава поема отговорност, защото не само европейските, но и африканските държави трябва да поемат задълженията си".


"Искрено се надявам държавите членки да положат очакваните от тях усилия, за да може програмата да бъде реализирана", призова Аврамопулос.


"Всяка държава има свои национални проблеми и чувствителни теми, но в момента говорим за общоевропейска политика и показване на солидарност на практика", отговори комисар Аврамопулос на въпрос на журналист от Швеция, която е една от най-привлекателните дестинации за имигрантите.


На въпрос как ще реагира ЕК на изказвания от страна на правителствени лица от Великобритания, че имигрантите следва да бъдат върнати в страните, от които са дошли, Федерика Могерини отговори, че:


"В сърцевината на програмата на ЕК за имиграцията е принципът на невръщане на хора, потърсили убежище. Нямаме намерение да влизаме в противоречие с постановленията на Женевската конвенция."


Зам.-председателят Франс Тимерманс допълни, че причината за настоящото недоверие към ЕС по въпроса се дължи на неефективността на европейската политика до момента що се отнася до връщането на имигранти, които нямат право да пребивават на територията на ЕС.


В същото време "връщането на неправомерно дошлите в Европа е неразделна част, крайъгълен камък на нашия план", успокои Тимерманс.


Ирландия, Великобритания са страните, които са договорили изключване от политиката за убежище на ЕС и могат да вземат участие в плана по своя преценка.  Дания не участва по принцип. Това условие е вградено в Договора за Европейския съюз и Комисията не може да го промени, стана ясно по време на пресконференцията.


Великобритания вече официално заяви отказа си да приема имигранти на базата на квотен принцип в правителствено становище.  
___ 


Чл. 78 (3) от Договора за Европейския съюз (ДЕС): 


3. В случай че една или повече държави-членки се намират в извънредна ситуация, характеризираща се с внезапен приток на граждани на трети страни, Съветът, по предложение на Комисията, може да приема временни мерки в полза на засегнатата(ите) държава(и)-членка(и). Той действа след консултация с Европейския парламент.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10099 Неутрално

  Справедливо е преместването на мигрантите не в ЕС, а в богатите арабски държави от залива.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Справедливо е преместването на мигрантите не в ЕС, а в богатите арабски държави от залива. [/quote]
  Още по справедливо е да ги закараме в САЩ ...

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1940 Весело

  Почват строежа на една китайска стена в Нигер! Хем ангажират с изграждането й всички кандидат имигранти!

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Докато не ликвидират причината за емиграцията, всичко е бошлаф

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 5. 5 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#2:"."]Още по справедливо е да ги закараме в САЩ ... [/quote]
  Те американците, като прагматични хора, обичат само събирането и резултатите с положителен знак. Така че в случая, разходите и плащането на лихвите, ще си остане за нас. Иначе най справедливо ще бъде, емигрантите от Африка да отиват във Франция, Италия и Великобритания, защото те бяха флагманите в съсипването на Либия, а тези от Близкият изток, привилегията е на САЩ да си ги интегрират и култивират на демокрация.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8676 Неутрално

  Няма каво да ги преразпределят,направо да ги връщат.Вече диостатъчно разпределени има.

 7. 7 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Докато продължава мизерията в черния котинент имиграция ще има. Всички международни организации (като ООН, ЕС, ......) трябва да се насочат усилията си към борбата с глада и беднотията в континента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK