ЕБВР повиши прогнозата за икономическия растеж на България с 0.2%

Президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти по време на пресконференция в Киев.

© Associated Press

Президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти по време на пресконференция в Киев.Прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за икономическия растеж на България беше повишена с 0.2 процентни пункта в новия доклад на банката, публикуван в четвъртък.


Очаква се икономиката да порасне с 1% през 2015 г., а не с 0.8%, както прогнозираха експертите на банката през януари. Растежът на България за 2016 г. ще бъде 1.5%.


Темповете на растеж на България все пак остават под средните за региона на Източна Европа – 2.3% за 2015 г.
Със същата степен е променена и прогнозата за съседна Румъния – румънската икономика ще порасне с 3% (при януарска прогноза от 2.8%).


Румъния и България са единствените държави от Югоизточна Европа, за които ЕБВР променя прогнозата си в положителна насока.


Без промяна са Албания и Македония, съответно с по 2.5% и 3.5% прогнозиран икономически растеж.


Най-негативна преоценка на прогнозата има Косово – промяна от 3.5% растеж на 2.5%.


Кипър и Гърция са изключени от новия доклад на банката, защото изпълняват спасителни програми за възстановяване на икономиките си след дългова криза.


Сценарият за икономическото развитие на Гърция през следващите две години е "бавно изпълзяване" при условие, че правителството няма да предприема резки промени в политическия курс и ще изпълни достатъчно реформи, за да си гарантира подкрепата на международните партньори.


От изследваните от банката региони, най-силно икономическо представяне през 2015 г. ще имат южните и източни средиземноморски страни - Египет, Йордания, Мароко и Тунис със среден растеж от 4 на сто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK