Ако се откажат от властта, ще бъдат съдени - Скопие да не очаква оставка

Ако се откажат от властта, ще бъдат съдени - Скопие да не очаква оставка

© ReutersОригиналният текст на анализа е публикуван на уебсайта на New York Times.
___


Македония е страна със само около два милиона жители, засилващ се националистически темперамент и 24-годишна история. Именно тя за кратко време успя да се превърне в най-рисковата зона на Балканите.


На Македония се гледаше като на лъч надежда измежду бившите комунистически държави. За около десетилетие обаче страната се подхлъзна по склона на авторитарното управление на партия, която ограничи свободата на медиите, подсили органите на сигурността, превзе съдебната система и дори изгони опозицията от парламента.
В същото време Македония е държава с взривоопасен етнически състав, намира се на кръстовището на безкрайни балкански конфликти и по траекторията на потенциален руски газопровод. Западните правителства започват да обръщат все повече внимание на турбулентната поредица от събития, слухове и конспиративни теории около малката бивша югославска република.


"Хората тук не се смеят на конспиративните теории. Научиха се да ги вземат на сериозно", коментира Марко Трошановски, управляващ директор на Института за демокрация в Скопие.


Опитите на правителството на Македония да изградят филмова версия за нация от разрухата, оставена след Съветския съюз, се провалиха през последните месеци.


След скандала с подслушванията, силно разклатил позициите на управлението на Никола Груевски, общественото недоволство ескалира до безпрецедентни нива. Това, което най-много отврати македонците, беше грубият и безцеремонен тон, който използват министрите, и начинът, по който планират наказанията за враговете си. На един от записите ръководителят на тайната полиция, също така братовчед на премиера, ентусиазирано коментира как негов политически опонент ще бъде изнасилен в затвора.


"Толкова са вулгарни. Колко лесно само се разпореждат с човешкия живот и смъртта…", коментира Джабир Дерала, председател на местна правозащитна организация.


При тази ситуация опозицията се чувства окуражена.


"Все още не е време за празнуване. Остават броени стъпки до края на управлението на Никола Груевски", заявява лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зоран Заев.


В същото време появата на т.нар. от правителството албански терористи през последния месец провокира смъртоносни сблъсъци за пръв път, откакто страната беше на ръба на гражданска война през 2001 г.


Много от критиците на правителството се подиграха заради изключително удобното време, в което избухна аферата, за да отвлече общественото влияние от скандала с подслушванията. Управляващите обаче настояха, че пред страната е надвиснала реална заплаха от добре организирана банда етнически албанци.


Груевски заяви, че групата е планирала терористични атаки срещу публични сгради и молове в Македония с цел да дестабилизира правителството. Последваха два дни национален траур. Опозицията временно прекрати протестите. Подозренията, че все пак кризата е по някакъв начин оркестрирана и умело използвана от правителството, останаха.


В съвместно становище посолството на Съединените щати в Скопие, НАТО и Европейският съюз, както и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа нарекоха ситуацията изолиран феномен и призоваха правителството да се изправи пред политическата криза и да направи жизненоважните промени.


Според председателя на Хелзинкския комитет за човешките права в република Македония Гордан Калайджиев проблемът в ядрото е, че македонците имат малко опит с демокрацията и бегли познания за понятия като разделение на властта. По думите му правителството няма мотивация да промени курса си или да се откаже от властта:


"Те няма да подадат оставка, защото знаят, че ако го направят, ще бъдат съдени."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  леле леле....
  Американци да ми дават акъл за Македония....
  Тази географска област е източник на нестабилност от 200 години бе мен....
  От времето, когато на мястото на Ню Йорк са пасли бизони....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Сръбските слуги винаги така са действали. Светът да не се прави на учуден. Ако в Ню Йорк Таймс напишат статия как българи в Македония са били убивани, заточвани и затваряни, измъчвани само за това че са българи, още по сръбско време и после по социалистическо, вероятно по-изнежените му читатели ще започнат да се самоубиват.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Нищо ново в методите, начина на отвличане на вниманието от наболелите въпроси и промиването на мозъци от пропагандата на удобните медии.

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Гневно

  Добре, че от време на време нещо се появи на английски, та да го напишат българските средства ....

 5. 5 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Корупция, записи, протести, етнически партии, огромен натиск отвън...

  Някой още ли се съмнява, че Македония е част от България?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1218 Разстроено

  Като Украйна.Подпалват ги местните червени безсрамници като сухи съчки.Грабят ги,грабят ги,и накрая ги подпалват.

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Скандала в БЮРМ може да се мери със скандала Пеевски, но по балкански управляващите ще драпат с нокти и зъби да останат на власт. Дано жертвите да са по-малко.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Случаят с "извадените" от социалистическата опозиция записи напълно се покрива с флашките и бръмбарите на Станишев и Йовчев срещу Борисов.

  Не е ясно кой ги е правил, кой колко пъти ги е слушал и преправял.

  Много лесно могат да се добавят нюанси, като този с изнасилването на врага и т.н.

  Как опозицията се е добила с тези записи?
  Кой е авторът им?  Явно и в Македония има наивници, които лесно се ловят на въдицата на ченгетата.

  Както и у нас- всички ги помним кои бяха най- гръмогласни.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  И в Македонията както и тук, цялата политическа класа трябва да се изрине. Ще видим днес какво има да става...

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Кашата е голяма.Каквото има да става ще стане много скоро.

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "че македонците имат малко опит с демокрацията и бегли познания за понятия като разделение на властта."
  Македонците нямали опит с демокрацията, като че ли ние имаме. Вече 25 години я мъчим тази демокрация и никакъв резултат. Променил се Илия, погледнал се пак в тия. Ние не сме пример за подражание как се прави демокрация и разделение на властите. У нас съдебната система е зависима от управляващите и най-вече от финикийските знаци на мафията. Нелепо е да даваме акъл как се реформира и демократизира държава.

 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  След като се информирах през последните дни от наша и чуждестранна преса, особено след като вчера се разбра че др. Станишев ще присъства на протеста в Македония за мен няма съмнение, че терористичната атака е била дело на план между Кремъл, Сърбия и т. нар македонска социалдемократическа/за мен категорично комунистическа в същността си/ опозиция.
  Целта е ясна-Македония да играе по плана на Кремъл.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Гневно

  Всички белези на управлението на Груевски , подсказваха за подобна тежка раздяла с управлението на страната, предшестван от остър антагонизъм, видно стигнал и съвпаднал, нарочно или случайно със етнически въоражен конфликт.
  И в тази връзка никой от от т.н. велики сили не заби ПУБЛИЧНО камбаната (щото е ясно че техните разузнавания са знаели картинката в пълнота, че даже и са вземали тайно дейно участие в някой процеси) и не принуди, чрез икономико политически мерки, Греувси сам да подаде оставка, а се наложи да се дават жертви и да се втвърдяват лагери и групоровки вътре и извън територията (щото това е изкуствено създадена държава) наречена Македония ?!?!?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 14. 14 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "Кремена":

  А, пак приказката за "нашия кучи син"? Откъде реши, че е наш? Според руската преса, сегашните събития са провокирани от Щатите, за да бъде провален Турски поток през македонска територия. А Груевски си е просто кучи син, използващ цяла една държава в лична изгода. Ако реши, че му е изгодно, да вкара Македония във война с България, ще го направи без да му мигне окото.

 15. 15 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо непременно България трябва да се въвлича в проблемите в Македония? Много кръв проляхме за българите там -стига. Да решат сами, кой са и какво искат. Да се определят какви са, коминтерски копелета, сръбски мекерета, албански роби или наследници на Александър Македонски. Ще ни боли, но ще го приемем с разума си, а не със сърцето си.

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#14:"nikero"]
  А, пак приказката за "нашия кучи син"? Откъде реши, че е наш? Според руската преса, [/quote]
  Не съм сигурна че си прочел коментара ми. Опитах се да си съставя картинка, според инфо от медиите. Не съм запозната с това кой какъв "син" е. За мен е /и дано си остане само такъв/логически казус, който събуди интереса ми. Нищо повече , камо ли пък лично.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Основната причина за кризата в МК в момента е съгласието на Груевски да участва в "Турския поток". Затова една световна сила, която е против ТП, даде на Заев тези записи за да направи скопски Майдан. Същата световна сила, която контролира косоварските бандити, прати последните да превземат Куманово.

 18. 18 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това е лошото на балканските политици, хем корумпирани, хем крадливи, хем като се хванат за кокала без бой не го пускат.

 19. 19 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дреми ми колко са корумпирани македонците, лошото е че братовчедите им в България са същите!

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  Кой от кого копира Модерна архитектура

  Македон от Рим?
  Рим от Македон?

  Нов бюст на римския император Владимир Путин
  стои достолепно край Санкт Петербург
  регион Ленинградски

  vesti.bg
  ivo,bg

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  МОЧА на секи км

  Нелепо е, но др. дар Димитров казва
  хайде да анексираме Македония.

  пп
  Не казва дали 1/3, или 2.

  До коментар [#11] от "proza":

  "че македонците имат малко опит с демокрацията и бегли познания за понятия като разделение на властта."
  Македонците нямали опит с демокрацията, като че ли ние имаме.

  Вече 25 години я мъчим тази демокрация и никакъв резултат. Променил се Илия, погледнал се пак в тия.

  Ние не сме пример за подражание как се прави демокрация и разделение на властите. У нас съдебната система е зависима от управляващите и най-вече от финикийските знаци на мафията.

  Нелепо е да даваме акъл как се реформира и демократизира държава.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#14] от "nikero":

  А според вашия външен министър Лавров,Македония плаща за нежеланието си да въведе санкции срещу Москва?! Само по себе си това вече е много голям червен светофар!

  klimentm
 23. 23 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "Кремена":

  Колкото и да е странно точно хората на Станишев в Македония в момента са по-малко просръбски и промосковски настроени. Груевски се изгаври с идеите на ВМРО. Ако Ванче Михайлов беше жив досега да го е разстрелял сто пъти.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 24. 24 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#14] от "nikero":

  Израза "руската преса" е типичен оксиморон.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 25. 25 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Любопитно

  "На Македония се гледаше като на лъч надежда измежду бившите комунистически държави" !!! - МОЛЯ ?!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Колкото ги осъдихме в България.

 27. 27 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  СЪРБИЯ ОТ ВЕК И ПОЛОВИНА ВИНАГИ, И Е ЗАБИВАЛА НОЖ В ГЪРБА.НО ГОСПОД Я НАКАЗА.ОТ ГОЛЯМА ЮГОСЛАВИЯ СТАНА МАЛКА ДЪРЖАВИЦА.АКО И ВОЙВОДИНА СЕОТЦЕПИ/ИМА САМО УНГАРЦИ/ ЩЕ ОСТАНЕ ОЩЕ ПО МАЛКА.,ЗАТОВА СЕ Е ЛЕПНАЛА ЗА РУСИЯ.А БЕ САЩ И РУСИЯ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВИНОВИЦИ ЗА СТОЯНИЕТО НА СВЕТА СЕГА.ДАНО БРИГС УСПЕЕ И ИМ ОГРАНИЧИ ВЛИЯНИЕТО ИМ./НОВА ВАЛУТА ,БАНКА И ДР.

 28. 28 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тия Щати нямат ли си собствен скандал с подслушванията или просто не го имат за скандал?

 29. 29 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  ..... и 24-годишна история. Кратко и ясно!

 30. 30 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Опитите на правителството на Македония да изградят филмова версия за нация от разрухата, оставена след Съветския съюз, се провалиха през последните месеци."
  Кратко и ясно! Липсва само една дума, че филмовата нация се изгражда на гърба на българската нация. Но и това ще дойде. Комитерновската мъгла се разсейва полека-лека. Страхувам се обаче, че залисан в кражби българският елит ще проспи възможността да се реши македонския въпрос в наша полза. После пак да не ми реват, че българският пазар им бил малък.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И те са малко щастливи и не се интересуват от твоите вълнения!
  До коментар [#28] от "happysmile":

 33. 33 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Като знам какъв град е, май добре са попасли, за разлика от такива като теб, дет само мандри са грабили?
  До коментар [#1] от "mtmvb":

 34. 34 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#15:"Peter Stoychev"]Ще ни боли, но ще го приемем с разума си, а не със сърцето си.[/quote]

  Ти може би. Дерзай!

 35. 35 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Македонците са една измислена нация с измислен език, която първо е била принудена от българските комунисти начело с Гошо Тарабата да се откаже от българските си корени! Сега самите македонци не знаят какви са, но мразят неистово българите заради вероломното предателство на държавата под комунистическо робство! Когато са се пишели българи са били убивани и от сърби, и от българи след девети септември. Когато са приели, че са македонци и нямат нищо общо с българите са били вече приети добре от сърбите... За това сега те са сърбомани, но сърбите са хора мразени от всички други на балканите, за това и Македония няма бъдеще! Който и да е на власт там все ще е враждебно настроен към българите!

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Весело

  [quote#24:"rex"]Израза "руската преса" е типичен оксиморон.[/quote]
  Е що да е оксиморон? Ми нали журналистите си работят под натиск от батюшката, а пресите (машините) точно това им е работата — да натискат яко...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Я виж ти какъв "професионален" анализ!?
  Много ми е интересно какво означава изразът:
  "На Македония се гледаше като на лъч надежда измежду бившите комунистически държави."
  Кой е гледал така на тази измислена държава? Лъч надежда за какво? Кога по-точно?
  Значи няма Чехия, Словакия, Полша, Румъния, дори и България... Лъчът на надежда бил от Македония?
  Глупости на търкалета, поднесени на хора, които дори не знаят къде е Македония и къде са Балканите.

 38. 38 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 441 Неутрално

  "На Македония се гледаше като на лъч надежда измежду бившите комунистически държави."

  Да бе, то и България нали беше "остров на стабилност". Всъщност е точно обратното - колкото по-тихо е около една държава толкова по-големи зулуми се мътят.

 39. 39 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#15] от "Peter Stoychev": Разгеле събитията в Македония преминават през ума. (Малко мозък да имаш, ама навреме да го имаш).

 40. 40 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 493 Весело

  "коментира Марко Трошановски, управляващ директор на Института за демокрация в Скопие"

  "коментира Джабир Дерала, председател на местна правозащитна организация"

  "Според председателя на Хелзинкския комитет за човешките права в република Македония Гордан Калайджиев"

  ами те всичките интервюирани - соросоиди ...

 41. 41 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 492 Весело

  Македония и Украйна са държави-близнаци - фалшива история, измислен език и изкуствена държавност! Украина е отмъщението на историята към Русия, СССР и Коминтерна за наложеното от Тито с активното съдействието на БКП "помакедончване" на българите. От 1919 г. там е Южна Сърбия или Вардарска Бановина и постепено се ражда идеята: "ако не можем да ги сърбизираме, дайте да ги македонизираме"!

 42. 42 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "Лекотата,с която македонските власти се разпореждат с човешкия живот" е руски стил за справяне с опозицията и протестиращите/примерите са много/,без ислямските диктатури."Македонците имат малко опит с демокрацията и бегли познания за понятия като разделение на властта",същото може да се каже и за Сърбия,от която БЮРМ черпи "ценен опит"-за сведение,главният прокурор в Сърбия офоцоално,е политическо назначение-все още.

 43. 43 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "69":

  Още по-зле са...

  Любов и светлина!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK