Еврокомисията предлага създаване на два нови органа, за да намали бюрокрацията

Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейската комисия

© Reuters

Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейската комисияЕвропейската комисия  одобри пакета от законодателство по т.нар. Инициатива за по-добра регулация. Новите планирани мерки на изпълнителния орган бяха представени от първият зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс в четвъртък.


Инициативата беше предприета в контекста на статистиките, според които мнозинството от европейците смятат, че законодателството на Европейския съюз е прекалено тромаво, сложно и бюрократично.             


Тимерманс посочи, че основните цели на програмата са две: повишаване на прозрачността и участието в законодателния процес и преразглеждане и оценка на съществуващото законодателство.
Първата част от програмата е създаването на комитет за регулаторен контрол.


Миналата година ЕК трансформира своя Комитет по оценка на въздействието в независим Комитет за регулаторен контрол. Комитетът съществува в сегашната си форма от 2006 г. Задачата на новия комитет е да осигурява качество на данните и техническия анализ, използвани в процеса на вземане на политически решения, без да се застрашава независимостта на този процес.


Новият орган ще се състои от шестима членове и един председател – трима ще бъдат избрани от вътрешните структури на комисията, а останалите трима ще бъдат външни експерти, които не са длъжностни лица на ЕС. Председателят ще бъде също независим от ЕК и ще има статут на генерален директор на ЕК.


Бордът ще взема предвид икономическия ефект от предложеното законодателство, както и социалния и екологичния.


Втора предвидена мярка (платформата REFIT) ще гарантира, че и трите институции (комисията, парламентът и съвета) ще имат право да поискат независима оценка на поправките в законите, която да позволи да се предвиди какво влияние ще имат промените в законодателните предложения и дали след промени законодателството ще бъде способно да изпълни първоначално поставените цели.


Платформата, която ще позволява това да се случва, ще има два компонента: представители на държавите членки и представители консултативните органи на ЕС – Социалния и икономически комитет, Комитета на регионите, различни профсъюзи и неправителствени организации.


Те ще събират предложения за намаляване на регулаторната тежест и ще представят конкретни идеи. Комисията ще отговаря на всички предложения и редовно ще информира какви последващи действия възнамерява да предприеме.


Не само първичното, но и вторичното законодателство ще бъде подлагано на преразглеждане. Т.нар делегирани актове и част от актовете за прилагане ще бъдат отворени за разглеждане и обществено обсъждане за 4 седмици на етап законопроект.


Комисията ще публикува онлайн ориентировъчен списък на очакваните актове, така че заинтересуваните страни да могат да се подготвят предварително.


"Настоящият принцип, според който Европа винаги трябва да се намесва, когато има някъде проблем, трябва да бъде преразгледан. Ако има проблеми, това не означава, че Европа е най-доброто място, където трябва да се намери разрешение", заяви Франс Тимерманс, обяснявайки принципа, чрез който ЕС ще намали бюрократичната тежест и ще направи европейското законодателство по-гъвкаво.


На въпрос дали са основателни критиките, че новата инициатива се опитва да създаде "технократичен чадър върху законодателния процес", Тимерманс беше категоричен в края на краищата политиците ще имат последната дума дали едно законодателно решение ще бъде прието, със или без оглед на решението на експертите и тяхната оценка на въздействието:


"Единствената цел на оценката на въздействието е да позволи на политиците да вземат по-добри решения, но накрая окончателното решение е в техните ръце."


"Евроскептиците не ме притесняват, защото грешат, а защото често са прави", коментира Тимерманс, отговаряйки на въпрос относно основанията за предприемане на новото законодателство


Целта е преговорите по приемането на новата инициатива да приключат до края на 2015 г. До края на юни ще започне набирането на външните членове на Комитета за регулаторен контрол и ще бъде стартирана платформата REFIT, пише ЕК в съобщение до медиите.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Galileo
  Galileo
  Рейтинг: 213 Весело

  Още бюрокрация чиято цел е да намали бюрокрацията

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Мдам, борба с бюрокрацията чрез създаване на органи за наблюдение на бюрокрацията.... Дет съ вика.... файт фор пийс, фък фор виргинити.........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 703 Неутрално

  "Еврокомисията предлага създаване на два нови органа, за да намали бюрокрацията"

  само на мен ли ми е нон сенс това ??

 4. 4 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Ххехх..Ще създават нова бюрокрация,за да намаляват бюрокрацията...
  Европоо,европооо,...земьо македонска...

 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Прочетете статията. Разберете я. Коментирайте после.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Огън с огън се гаси". Добре изпитана практика.

 7. 7 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 213 Неутрално

  След създаването на новата структура всички тръпнем в радостно очакване и в област Хасково да видят с очите си, наживо ( и да го пипнат с ръка ) що е туй, аджеба, "европейски чиновник". Да видим дали ще доживеем!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#6:"prirodata"]"Огън с огън се гаси". Добре изпитана практика.
  [/quote]

  По-скоро :
  "Клин клин избива!"

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 213 Весело

  "Еврокомисията предлага създаване на два нови органа, за да намали бюрокрацията"

  Комунистите навремето така бореха бюрата - чрез композиране на нови легиони с бюра!
  Пусти безработен народ в ЕС,явно чрез нови бюроджии ще полустросаме тоя проблем?! И после що изоставали от Америки,Азии и прочие?!

 10. 10 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Попрочетох целия текст и никъде не видях връзка с намаляване на номенклатурата бюроджийска - така както гръмко го е обявило заглавието?! Ъ? А се надявахме че реалните създатели на продукт или услуги биха се били увеличили,приспадайки от бройката някои кадри-апаратчици ,пък то...точно обратното?!

 11. 11 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#9:"adolfbraunauin"]Комунистите навремето така бореха бюрата - чрез композиране на нови легиони с бюра![/quote]
  Я па ти, на колко годинки си, та помниш ? Щото сега гледам няма легиони с бюра, контролни органи, инспекции или политически кабинети при министри, президент и парламента.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Весело

  На принципа на махмурлука -Клин,клин избива.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  това майтап ли е?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Бюрократите на борба с бюрокрацията.

 15. 15 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 880 Любопитно

  "...Еврокомисията предлага създаване на два нови органа, за да намали бюрокрацията..."

  Един човек по цял ден се молел на Господа:
  - Боже, моля ти се, искам да имам пет ку*а!
  Накрая на Господа му писнало и се смилил:
  - На бе, живей!
  Човекът си тръгнал доволен, а Господ се провикнал след него:
  - А кофата с таш*ците кой ще ти я вземе?

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 16. 16 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ...после още три комисии бюрократи, които да наглеждат двата нови органа от нови бюрократи, които се борят за ограничаване на бюрокрацията...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK