Джовани Сепия: Oколо 50% от регистрираните имена на домейн .eu са свързани с бизнес сайтове

Джовани Сепия: Oколо 50% от регистрираните имена на домейн .eu са свързани с бизнес сайтове

© Личен архивДжовани Сепия е Мениджър Външни връзки в Eurid, организация с нестопанска цел, която управлява и поддържа техническата инфраструктура и услуги, необходими на .eu.
Джовани Сепия работи преди в ICANN ("Интернет корпорация за присвоени имена и адреси) като лице за връзка за европейския регион. Преди това е генерален мениджър в CENTR (Съвет на европейските регистри на държавни домейни от най-високо ниво). Работил е и като ръководител "Външни връзки" за италианския регистър (ITT CNR) и има тригодишен опит на различни позиции в Европейската комисия

Джовани Сепия ще бъде лектор на семинара: "Онлайн бизнесът в ЕС: Регулации, възможности и финансиране", който Европа.Дневиник организира на 5 юни в Дома на Европа.Домейнът .eu се нарежда сред най-големите домейни от първо ниво в света, свързвайки 500 милиона души от 31 държави в една интернет идентичност. След стартиране на регистрациите през 2005 г. са регистрирани повече от 3.8 милиона имена на домейни .eu. Всяка фирма, физическо лице или организация със седалище в ЕС, Исландия, Лихтенщайн или Норвегия може да регистрира име на домейн .eu. Много фирми и марки използват уебсайт с .eu като начин за изразяване на ясна европейска идентичност и бизнес амбиции.

С каква цел Европейският съюз създаде домейна .eu?
Фирмите, които досега са регистрирали и използват .eu домейна казват, че им предоставя етикета "Произведено в Европа" по отношение на тяхното онлайн представяне. Това от своя страна им позволява да разширят пазара си и да подчертаят качеството на продуктите/услугите, които предлагат. Нашият канал в YouTube предлага преглед на фирмите от цяла Европа, които са избрали име на домейн .eu и причините за техния избор. (Повече на youtube.com/europeanregistry.)


Колко домейна .eu съществуват?


3.9 млн. имена на домейн .eu са регистрирани досега. Имената на домейн .еu имат изключително високо ниво на обновяване всяка година (средно 80%) и много добър растеж по отношение на употреба.


Кой е склонен да използва име на домейн .eu?


Според нашето изследване около 50% от регистрираните имена на домейн .eu са свързани с уебсайтове, които работят с бизнес цели. Процентът за лична или институционална употреба досега е оскъден, но тези данни варират за различните държави. Отново, виждаме, че повечето крайни потребители са малки или средни предприятия, но също така и големи фирми, които искат да присъстват на Европейския пазар като предоставят специфични услуги и продукти. От 1 януари 2014 жителите на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия също могат да регистрират имена на домейн .eu. Радваме се да видим, че разширението .eu се популяризира и в тези страни.


Какви са перспективите за растеж на .eu в идните години, имайки предвид пристигането на домейн имената от новите gTLD разширения?


2014 беше извънредно положителна година за нас. Имахме растеж от повече от 5%. Настъпиха огромни промени на пазара на домейни от високо ниво през последните три години. Новите TLD разширения пораждат смесени емоции и реакции за тези, чиято работа е да ги продават, но също така и за тези, които искат да ги закупят и в последствие използват. Въпреки че е ясно, че има известно объркване, ние сме уверени, че пазарът ще се стабилизира в следващите пет години. От наша страна ще продължим да се съсредоточаваме в качеството, за да осигурим, че домейнът от високо ниво . eu е свързан с очакваната стабилизация на пазара.Домейнът .eu се нарежда сред най-големите домейни от първо ниво в света, свързвайки 500 милиона души от 31 държави в една интернет идентичност. След стартиране на регистрациите през 2005 г. са регистрирани повече от 3.8 милиона имена на домейни .eu. Всяка фирма, физическо лице или организация със седалище в ЕС, Исландия, Лихтенщайн или Норвегия може да регистрира име на домейн .eu. Много фирми и марки използват уебсайт с .eu като начин за изразяване на ясна европейска идентичност и бизнес амбиции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK